SME
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

V kuchyni s vegánom Mirom Vesterom

Keď sa povie vegánstvo, veľa ľudí si predstaví vychudnutých askétov, ktorí sa za celý život poriadne nenajedia. Veď nielenže nesmú jesť mäso, ale na rozdiel od vegetariánov museli zo svojho jedálnička vyradiť aj syry, mlieko, vajcia. Miro Vester by ...

Miroslav Vester sa narodil v roku 1965 v Trenčíne. Vyštudoval odbor ekonomicko-matematické metódy (dnes operačný výskum a ekonometria) na Fakulte riadenia vtedajšej Vysokej školy ekonomickej v Bratislave. Venuje sa informačným technológiám a investičnému bankovníctvu. Vlani otvoril v Bratislave vegetariánsku reštauráciu.

Keď sa povie vegánstvo, veľa ľudí si predstaví vychudnutých askétov, ktorí sa za celý život poriadne nenajedia. Veď nielenže nesmú jesť mäso, ale na rozdiel od vegetariánov museli zo svojho jedálnička vyradiť aj syry, mlieko, vajcia. Miro Vester by však určite nesúhlasil. Vegánom je zhruba osem rokov a vraj sa to vôbec nevylučuje s gurmánstvom. Pozná stovky výborných receptov, z ktorých sám mnohé vymyslel, a pred rokom si dokonca otvoril vegetariánsku reštauráciu.

Vzťah k vareniu sa u Mira Vestera zrodil v detstve, jeho rodiča boli výborní kuchári. Kým mama varila tradičnú kuchyňu a piekla skvelé koláče a zákusky, otec rád experimentoval.

"Vymýšľal si rôzne recepty, napríklad čínske špeciality, ktoré boli za socializmu dosť veľkou exotikou. Mál som rád najmä kung-pao s búrskymi orieškami. Na "čínu" však chýbali v obchodoch potrebné ingrediencie, takže otec si musel vymýšľať rôzne náhrady. Pamätám si, že mal dokonca aj kuchársku knihu, ktorá vtedy vyšla o čínskej kuchyni, kde priamo radili, čo čím nahradiť. Napríklad namiesto sójovej omáčky použiť omáčku z worchestru a skaramelizovaného cukru."

Jednoduché pravidlá

Kým býval Miro Vester doma, nevaril, a bol len vďačným konzumentom rodičovskej kuchyne. S varením začal až na vysokoškolskom internáte. Spočiatku zvládol len prihriať konzervy, no časom sa prepracoval k zložitým jedlám a varenie ho začalo baviť. Inšpiratívne bolo najmä bývanie so študentom z africkej Etiópie. Vtedy ešte jedol všetko, aj mäso. S vegetariánstvom a vegánstvom začal až neskôr, keď sa objavili zdravotné problémy a bolo treba zmeniť stravovacie návyky.

"Najprv som experimentoval s rôznymi diétami, väčšinou sa však ťažko dodržiavali, a tak som skúsil vegánstvo, kde platí jednoduchá zásada - nejesť nič živočíšneho pôvodu."

Vraj to vôbec nevyžadovalo väčšie sebazaprenie. Zhruba po dvoch týždňoch úplne stratil chuť na mäso, takže dnes nehreší ani na oslavách či návštevách. Dokonca svojej rodine sem-tam uvarí aj niečo z mäsa, bez toho, aby ochutnal. V prvom rade však aj im chystá vegánske pochúťky.

Aj vegáni sú gurmáni

Už na prvý pohľad nie je Miro Vester žiadny askét. Je to chlap ako hora.

"Keď som začal s vegánstvom, najprv som chudol, ale časom sa organizmus prispôsobil a kilá som nabral späť. Napriek tomu sa cítim oveľa ľahšie ako predtým."

Vegánstvo mu vraj vyhovuje aj ako vášnivému potápačovi a jachtárovi. Vegánske jedlá sú ľahko stráviteľné, takže človeku po nich nie je ťažko. Samozrejme, aj z nich sa dá prejesť, ale človeku rýchlo vytrávi.

Mnohí ľudia si myslia, že vegánsky jedálniček musí byť veľmi fádny, Miro Vester ich však vyvádza z omylu.

"V podstate každé jedlo sa dá upraviť tak, aby neobsahovalo nič živočíšneho. Napríklad mexická špecialita chilli con carne, ktorá sa varí z mäsa a fazule. Ja namiesto hovädzieho použijem tempeh, surovinu zo sójových bôbov, a nespoznáte rozdiel."

Problémom vraj nie je ani jedenie v reštauráciách. Z príloh a šalátov sa vždy dá vyskladať chutné jedlo.

Inšpirácia zo sveta

Miro Vester zdedil po otcovi v kuchyni kreativitu. A keďže vymyslel množstvo receptov, rozhodol sa otvoriť si vegetariánsku reštauráciu, ktorej krédom je, že jedlá musia byť nielen zdravé, ale aj chutné.

"Vôbec to nie je problém. Vegánskych kuchárskych kníh nie je síce veľa, no mojím hlavným radcom je môj maškrtný jazyk. Inšpirujem sa talianskou, španielskou či arabskou kuchyňou. Všade nájdete vegánske jedlá, napríklad slávne francúzske ratatouille nie je nič iného ako pochúťka z dusenej zeleniny. Problémom nie sú ani sladkosti. Najmä arabské, turecké a grécke spĺňajú podmienky vegánstva, teda že sa v nich takmer nepoužíva mlieko, vajíčka ani maslo. Výborná je napríklad baklava, ktorá sa pripravuje z orieškov a medu."

Keď sme Mira Vestera požiadali o recepty, sypal ich ako z rukáva. Indické kofty, teda v cestíčku vypražený zelený hrášok s makom podávaný s pikantnou omáčkou, soté z tempehu s bazalkovou omáčkou, šampiňóny na shery.

"To je španielsky recept, rovnako ako špenát cordobese, kde sa pridá trošku škorice a jedlo dostane orientálny nádych."

Paradajkové story

Má vegán nejaké ovocie alebo zeleninu, ktoré nemusí? "Teraz už ani nie, ale ako dieťa som nemal rád paradajky. Asi som to podedil po babke, ktorá ich tiež nejedla. Až kým sa počas veľkej hospodárskej krízy nevybrala zarobiť si do Ameriky. Za prvé peniaze sa vybrala do reštaurácie, no keďže ešte nevedela poriadne po anglicky, pomýlila si potatoes a tomatoes, a namiesto zemiakov jej priniesli paradajky. Boli poriadne drahé, takže ich zjedla, a odvtedy jej začali chutiť."

 

FOTO SME - PAVOL MAJER

Recepty Mira Vestera

Vegetariánska nátierka španielsko-slovenského priateľstva

Balíček bryndze, asi 1 dcl španielskeho panenského olivového oleja, dve mladé cibuľky, hlavička mladého cesnaku, soľ, vínny ocot (najlepšie červený), červená paprika

Cesnak a cibuľku nasekáme nadrobno, posolíme, polejeme troškou vínneho octu a necháme postáť. Premiešame s bryndzou a pomletou červenou paprikou, potom zmes rozmixujeme s olivovým olejom. Výsledkom je lahodná odľahčená verzia tradičnej bryndzovej nátierky.

Zeler po čínsky
(vegánsky recept)

Zeler, olivový olej, chilli paprička, sójová omáčka, solamyl

Zeler nakrájame na tenké plátky alebo hranolčeky a pražíme na olivovom oleji, kým nezmäkne a nezhnedne. Môžeme pridať jednu chilli papričku. Podlejeme sójovou omáčkou, sladkou alebo slanou s troškou hnedého cukru, a zahustíme troškou solamylu s vodou. Podávame ako predjedlo.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 313
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 389
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 242
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 820
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 14 979
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 867
  7. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 12 906
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 545
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 128
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 669
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Matovič hovorí o prvých výsledkoch testovania.

Zoroslav Kollár aj dvaja sudcovia idú do väzby

Policajná akcia Víchrica sa týkala celkovo desiatich ľudí.

Eskorta priváža obžalovanú bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu SR Jarmilu Urbancovú.
Sean Connery v bondovke Žiješ len dvakrát.
Členky Zohry - prvého ženského orchestra v Afganistane.

Neprehliadnite tiež

Ľudovít Winter

Detská psychologička o šikane: Západné krajiny hovoria o epidémii šikanovania

Šinková vraví, že chlapci sú šikanovaní častejšie.

Dokument Neviditeľná odhaľuje drsné zlyhania pôrodníctva. Zase

Režisérka Maia Martiniak odhalila, ako vyzerá trauma žien.

Záber z filmu Neviditeľná (Unseen) 2020

Autorka dokumentu o pôrodoch: Ak by som v nemocnici zasiahla, už by ma tam nepustili

Režisérka Maia Martiniak nakrútila film o pôrodnej traume.

Režisérka Maia Martiniak.