
Jeho konzumácia znižuje obsah sírovodíka v ústnej dutine, ktorý je hlavným vinníkom zápachu, zistili japonskí vedci, ktorých štúdiu predstavili na konferencii International Association for Dental Research.
Jogurt okrem toho pôsobí proti poškodzovaniu zubov a chorobám ďasien. Za tieto pozitívne účinky vďačí jogurt aktívnym bakteriálnym kultúram. Dvadsaťštyri dobrovoľníkov sa počas ôsmich týždňov stravovalo podľa prísnych pokynov vedcov, ktoré zahŕňali aj inštrukcie o ústnej hygiene a užívaní liekov. V prvých dvoch týždňoch mali zakázané jesť mliečne výrobky, vrátane jogurtu. Po skončení tejto fázy im vedci odobrali vzorky slín a povlaku na jazyku, v ktorých hľadali látky spôsobujúce zápach z úst.
Ďalších šesť týždňov museli mať na jedálničku každý deň 90 gramov jogurtu. Na konci pokusu vedci zistili 80-percentný pokles obsahu sírovodíka v ústach dobrovoľníkov. Ďalším pozoruhodným výsledkom bolo výrazné zníženie počtu ochorení ďasien a menší výskyt zubného povlaku. Uvedené pozitívne účinky sú podľa expertov dielom živých bakteriálnych kultúr Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus termophilus. "Výsledky výskumu dokazujú pozitívny účinok, ktorý má jogurt nielen na celkové zdravie, ale aj na ústnu hygienu. Keď zoberieme do úvahy, že každému štvrtému človeku zapácha z úst a takmer každý dospelý už mal problémy s ďasnami, tieto nové poznatky ponúkajú možnosť doplnenia ústnej hygieny," konštatoval Nigel Carter, predseda British Dental Health Foundation.