Chudnutie je beh na dlhé trate. Keby existovali zázračné diéty a preparáty na chudnutie, nebolo by na svete obéznych ľudí. Ťažko si totiž predstaviť, že niekto chce byť tučný.
Byť štíhly - to nie je len diktát médií či módy. Je to predovšetkým praktické a zdravé. Desaťkilový nákup sa nám nesie domov ťažko, ale desať (aj viac) kíl navyše vláčia na sebe mnohí z nás. Zavadzajú každému, ale mnohí rezignujú. S kilami navyše je to totiž presne opačne ako s peniazmi. Nadobudnúť ich je ľahké, prísť o ne však stojí často veľa úsilia.
Všetko sa začína stravou, a nielen pri chudnutí. Hlad sa ozve hneď po narodení. A len čo malý človek trochu vyrastie, už začne pchať do seba rôzne nezdravé veci. Veď reklamy na čipsy, sladkosti či hranolčeky sú také lákavé. A navyše, prestávame sa hýbať, deti behajú po vonku hlavne v podobe postavičiek počítačovej hry, dospelí chodia autom aj do samoobsluhy v susednom bloku. Mnohí majú stresy, na ktoré je predsa najlepším liekom poriadna porcia jedla alebo zákusok. Žijeme - žujeme.
Najhoršie na priberaní je, že prichádza postupne. Keby nám to bremeno pristálo na tele naraz, okamžite by sme sa ho snažili zbaviť. Takto s ním spolunažívame v dôvernom vzťahu. Nie je to však symbióza - nadváha je parazit. Nič nedáva, len berie. Sebavedomie, pohyblivosť a v prípade vyššej nadváhy aj zdravie. Obezita môže byť životunebezpečná.
V časopisoch, knihách a na internete nájdeme tisíce "zaručene účinných diét" a revolučných preparátov, pri ktorých vraj môžeme jesť to, čo doteraz, a napriek tomu zázračne schudneme. A pritom zaručene funguje jedna jediná vec - racionálna strava. Dá sa na to prísť už zdravým sedliackym rozumom: Ak do tela dodáme viac energie, ako sme schopní spotrebovať, priberáme. Jediná možnosť, ako chudnúť, je upraviť dávky jedla tak, aby sme prijímali menej energie, ako spálime.
Ak chceme chudnúť, treba zrýchliť metabolizmus
"Diéta je vždy krátkodobý režim. Má význam po operáciách či pri zdravotných problémoch. Pri chudnutí diéty neuznávam," hovorí diétologička MUDr. Eva Smíšková. Diéty podľa nej zlyhávajú v tom, že sa s nimi nedá existovať dlhodobo. Organizmus sa niekedy správa nezávisle od nás. Telo pri drastických zásahoch, akými sú nevyvážená strava či hladovanie, "vyhlási" mimoriadny stav. Tak ako si ľudia za vojny robili zásoby potravín, aby prežili, keď bude zle, aj organizmus si v takýchto prípadoch ukladá aj to, čo by za normálnych okolností neuložil. Metabolizmus sa spomalí - to je jeho úsporné opatrenie. Cítime únavu, slabosť, nepodávame výkony.
"Ak chceme chudnúť, metabolizmus treba, naopak, zrýchliť. To znamená jedlo rozložiť na niekoľko malých dávok," hovorí doktorka Smíšková.
Dôležitý je pitný režim. Keď vypijeme dva a pol až tri litre vody denne, zrýchli sa látková premena, z tela sa vyplavia škodlivé látky a zníži sa pocit hladu.
Doktorka Smíšková neuznáva rýchle chudnutie - 1,5 až 2 kilá za mesiac podľa nej treba považovať za fantastický úspech. Čím pomalšie chudneme, tým nám to dlhšie vydrží. Drastické diéty bývajú neúčinné aj kvôli tomu, že pri nich takmer vždy nastane jojo efekt a vrátime sa k pôvodnej hmotnosti.
Vyvážený stravovací program sa človek môže pokúsiť zostaviť si aj sám, na to však treba pomerne veľa študovať. Ďalšou možnosťou je navštíviť diétológa, ktorý navrhne individuálny program. Nie na každého človeka platí to isté, niekomu funguje delená strava, inému vegetariánstvo, ďalšiemu strava podľa krvných skupín. Metabolizmus je individuálna záležitosť.
Jedz a chudni?
Na trhu je dostupných množstvo drahých preparátov na báze prírodných produktov. Reklamy o nich tvrdia, že nemusíme nič meniť na stravovacích zvyklostiach, a pritom výrazne schudneme.
"Takéto produkty vyvolávajú nanajvýš placebo efekt," hovorí doktorka Smíšková. "Prípadné účinné látky sú v nich podľa všetkého obsiahnuté v minimálnom množstve - kvôli cene, a aj preto, aby boli tieto preparáty schválené ako potravinový doplnok bez lekárskeho predpisu."
Samozrejme, existujú aj účinné lieky na predpis, ktoré znižujú pocit hladu. "Pacienti sa však po nich väčšinou vrátili k svojim stravovacím návykom, opäť pribrali a boli nešťastnejší ako predtým. Chudnutie sa musí začať v hlave," uzatvára MUDr. Smíšková.
Keby bolo chudnutie jednoduché, nebolo by na svete obéznych ľudí. Ťažko si predstaviť človeka, ktorý by chcel byť tučný.
Bez pohybu to ide ťažko
Pri chudnutí je dôležitý aj pohyb. "Správnou stravou môžeme schudnúť, ale telo sa musí zbaviť aj nekvalitnej hmoty," hovorí MUDr. Pavol Malovič. Správna hmotnosť ešte nič nehovorí o tom, akú máme postavu. "Pri pohybe sa spaľuje energia, zrýchľuje sa metabolizmus a vytvárajú sa endorfíny, ktoré vyvolávajú dobrú náladu, ale šport má aj ďalší aspekt - tri hodiny pred športovaním by človek nemal jesť a po športe tiež mnohým nechutí. To znamená, že ak si človek poriadne zašportuje, tretinu dňa neje," hovorí Pavol Malovič, ktorý dlhé roky pôsobil ako lekár futbalového reprezentačného tímu. Zdalo by sa, že vrcholoví športovci si môžu na obed dožičiť čokoľvek, pretože všetko pri pohybe spália. Nie je to však pravda.
"Aj oni si veľmi strážia líniu. Mávajú síce excesy - niekedy si dajú napríklad hamburger vo fastfoode, ale potom musia tvrdo pracovať, aby ho dali preč."
Pavol Malovič je síce športový typ, ale problém priberania mu nie je cudzí - vždy na jar potrebuje odľahčiť. Dožičí si preto dvojtýždňový "reset" organizmu.
"Každý deň preplávam alebo minimálne rýchlym krokom prejdem desať kilometrov. Jem minimum bielkovín (keď, tak z kyslých mliečnych výrobkov) a minimum tukov, väčšinou zeleninu. Dožičím si aj pohár červeného vína, to obsahuje užitočné antioxidanty."
Tým, čo to chcú vyskúšať, radí, aby si kontrolovali dávku vitamínov, nežili v celibáte, nebrali drogy, lieky a podľa možnosti nefajčili. Káva nie je vhodná, lebo je močopudná a vyvoláva pocity hladu. Takéto chudnutie nie je podľa doktora Maloviča dramatické. "Nepoškodí hlavu, dá sa aj pracovať, ale ideálne je vziať si na ten čas dovolenku."
Pondelková hladovka
Mnoho civilizácií pozná inštitút očistnej hladovky či pôstu. Jeden deň do mesiaca bez jedla odporúča aj Pavol Malovič.
"Najlepšie sa hladuje v pondelok, po víkende, keď predsa len väčšinou jeme viac. Treba však dávať pozor, aby telo dostalo všetky potrebné vitamíny a tekutiny. Čo sa týka vitamínov, dajú sa využiť aj umelé. Sú dokonca športovci, ktorí držia takúto hladovku každý týždeň. Zvykli si, takže pritom aj normálne trénujú. Netreba to brať úplne dogmaticky, aj ja si pre prípad krízy zvyknem nakrájať surový karfiol alebo brokolicu. Kto nevydrží hladovať celý deň, nech začne na poludnie."
Nielen jedlom je človek chudý
Keď sa tučný človek dostane pri chudnutí do fázy, že už vyjde pešo na tretie poschodie a prežije to, je čas začať sa hýbať. Vo svete existuje množstvo programov, dnes už odborne poradia skoro v každej posilňovni. Veľké úspechy zaznamenala napríklad metóda Josepha Hubertusa Pilatesa s názvom Contrology. Ako prví ocenili jeho systém americkí tanečníci a členovia baletných súborov. Zistili, že takto dokážu získať perfektnú stabilitu, harmonickú postavu a eleganciu pohybov. Minulý rok vyšla o Pilatesovej metóde kniha Lady Pilates.
"Zoznámil som sa s ňou počas zahraničných stáží v Taliansku a USA pred troma rokmi a hneď ma zaujala, bola veľmi nezvyčajná," hovorí jej spoluautor MUDr. Július Kazimír. "Spolu s kolegyňou MUDr. Monikou Klenkovou sme postupne rozpracovali celý systém tak, aby sa dal využiť pre každý vek a diagnózu. Naša kniha zaznamenáva deň za dňom 12-týždňový program herečky a moderátorky Bibiany Ondrejkovej, ktorá počas tohto obdobia zhodila sedem kíl."
v v v
Je množstvo spôsobov schudnutia, ale žiaden z nich nie je samospasiteľný. Ľudské telo je komplikovaný systém a nikde nemáme regulátor váhy, ktorý sa dá nastaviť gombíkom ako nejaký prístroj. Škoda. Leto je pred dverami.
Prečo radšej tmavý chlieb ako biele pečivo?
Človek by si mal dávať pri chudnutí pozor nielen na energiu, ktorú prijme v potravinách a nápojoch, ale aj na takzvaný glykemický index potravín.
"Je to ukazovateľ toho, ako rýchlo sa dokáže cukor dostať z potravy priamo do krvi," vysvetľuje diétologička MUDr. Eva Smíšková. "Tam vyvolá reakciu pankreasu, pretože hladinu cukru si organizmus stráži. Pankreas vylúči hormón inzulín a ten cukor rýchlo uprace, uloží ho do tukových zásob." Preto by sme mali prijímať potraviny, z ktorých sa cukor uvoľňuje pozvoľna. V takomto prípade sa časť cukrových zásob ukladá do pečene v podobe glykogénu, kde sa uvoľňuje ľahšie a nehrozí priberanie. Navyše, človek zostane dlhšie sýty. Glykemický index môžeme znížiť vlákninami v strave alebo malým množstvom bielkovín pridaných k sacharidom. Napríklad biele pečivo má vysoký glykemický index, tmavý chlieb menší. Nízky index majú ovsené vločky či celozrnné pečivo, hlavne z ražnej múky.