SME

Každý deň: 5 porcií ovocia a zeleniny

Podľa lekárov aj vedcov už 500 - 600 gramov ovocia a zeleniny denne nás chráni pred nádorovými a kardiovaskulárnymi chorobami. Tento príjem možno dosiahnuť 3 porciami zeleniny a 2 porciami ovocia denne.

MUDr. Mária Fulová, odborníčka na výživu, by bola najradšej, keby sme ju jedli v surovom stave: "Surová strava je nabitá enzýmami a pôsobí v našom organizme ako metla, ktorá čistí naše cievy a vlastne celé telo. Ideálne by bolo, keby ovocie a zelenina tvorili až 75 percent našej stravy a len 25 percent by malo tvoriť tepelne spracované jedlo." Ako na to? "Napríklad pred obedom je dobré zjesť menšie množstvo orechov, vypiť pohár slabého čaju alebo zeleninovej šťavy. Vzápätí by mal nasledovať zeleninový šalát a až po polhodine by sme mali zjesť prvé varené jedlo."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pripravte si dávky

Možno sa vám zdá nemožné zjesť tak veľa zeleniny a ovocia. Ing. Katarína Šramková z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre má zopár dobrých rád a trikov: "Toto množstvo možno rozdeliť napríklad na 1 porciu varenej zeleniny (cca 100 - 200 g), 1 porciu surovej zeleniny (cca 100 - 200 g), 1 porcia zeleninového šalátu (cca 100 g) a 2 porcie čerstvého ovocia (cca 125 - 150 g). Čerstvé ovocie možno zameniť napríklad za 25 g sušeného ovocia. Jednu porciu ovocia a zeleniny možno nahradiť pohárom (cca 200 ml) čerstvo vytlačenej zeleninovej alebo ovocnej šťavy, prípadne kvalitnej hotovej šťavy."

Päť porcií môže každý

Na prvý pohľad sa môže zdať ťažké, konzumovať denne päť porcií ovocia a zeleniny. Je to však ľahšie, ako sa zdá. Predstavte si na raňajky müsli s jablkom, potom pohár zeleninovej šťavy, na obed porciu zeleniny, ako dezert či olovrant ďalšie ovocie a na večeru zeleninový tanier alebo šalát. Aj deti by mohli mať na raňajky müsli s ovocím, cez prestávku v škole niekoľko mrkvičiek na chrumkanie, na obed cestoviny so zeleninovou prílohou, poobede puding s višňami a večer celozrnný chlieb s reďkovkami, paradajkou alebo uhorkou.

SkryťVypnúť reklamu

Jednoduché tipy pre "5-krát denne"

Jedzte denne najmenej 5 porcií rôznych druhov ovocia a zeleniny (spolu 500-600 g).

Jedzte viac zeleniny ako ovocia: 3 porcie zeleniny a 2 porcie ovocia denne.

5 porcií = 5 dlaní plných ovocia alebo zeleniny. Ako meradlo na určenie veľkosti jednej porcie možno použiť dlaň. Jedna porcia väčšiny ovocia a zeleniny sa zmestí do dlane. Veľké ruky veľké porcie a opačne. Keďže sú detské ruky menšie, deti podľa tejto zásady dostávajú aj menšie porcie. Presne toľko, koľko je pre nich primerané.

Z ovocia predstavuje jednu porciu jedno jablko, hruška, pomaranč, broskyňa veľkosti dlane.

Z čerstvej zeleniny predstavuje jednu porciu zelenina tiež veľkosti dlane. Z nakrájanej či inak mechanicky spracovanej i zmrazenej zeleniny tvoria jednu porciu 2 plné dlane.

SkryťVypnúť reklamu

Všeobecne je jedna porcia ovocia a zeleniny ľahko merateľná aj tak, že zodpovedá jednému plnému poháru (cca 200 ml).

Jednu z 5 porcií možno zameniť za pohár (0,2 l) zeleninovej alebo ovocnej 100%-nej šťavy či koncentrátu.

Čím pestrejšie, tým lepšie. Kombinujte rôzne druhy ovocia a zeleniny pri každej príležitosti.

Na spestrenie používajte čerstvé, ako aj spracované ovocie a zeleninu (zmrazenú, konzervovanú, sušenú), a, samozrejme, aj šťavy.

Uprednostňujte sezónne ovocie a zeleninu

(eh),

Rady:

Tip jedálnička:

  • na raňajky ovocie, napríklad s müsli
  • dopoludnia pohár šťavy
  • na obed zeleninový šalát
  • popoludní jednu porciu ovocia
  • večer jednu porciu zeleniny

Čo robiť, keď nás nadúva zo surovej zeleniny:

  • vypite zápar z rumančeka kamilkového
  • uvarte biele víno so zázvorom a rascou. Na 2 decilitre vína dajte štipku ďumbiera a rovnako rasce, na panvici zohrejte ražné otruby, pokropte octom a teplé priložte v plátenom vrecku na brucho na celú noc
  • nadúvanie zastaví aníz uvarený vo víne alebo vo vode, pite alebo z toho odvaru pripravte obklad na bolestivé miesto
  • na zastavené vetry pomáha rozotretý strúčik cesnaku zmiešaný s mliekom, možno ho aj natrieť na chlieb a tak zjesť
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 240
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 284
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 096
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 166
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 806
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 264
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 546
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 445
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 81 168
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 186
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 25 441
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 629
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 211
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 123
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 353
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 494
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu