SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Hriankovač

Na jar roku 1917 vstúpili do prvej svetovej vojny Spojené štáty americké. Celej Amerike sa začalo snívať o nemeckých ponorkách, ktoré sa blížia pod hladinou Atlantiku. Strojník Charles Strite, schovaný pred veľkými dejinami v dielni ...


FOTO - ARCHÍV



Na jar roku 1917 vstúpili do prvej svetovej vojny Spojené štáty americké. Celej Amerike sa začalo snívať o nemeckých ponorkách, ktoré sa blížia pod hladinou Atlantiku. Strojník Charles Strite, schovaný pred veľkými dejinami v dielni malej továrničky v meste Stillwater v štáte Minnesota na nemecké ponorky nedbal. Deň za dňom ho čoraz viac zožieral hnev na kuchárku miestnej jedálne. Za celý rok nedostal na obed ani raz hrianku, ktorá by nebola spálená na uhoľ. A kým sa najväčšie mozgy krajiny úporne snažili prísť na kĺb prístrojom, ktoré by ponorky odhalili a zničili, Strite sa namáhal nad nemenej náročnou úlohou: ako vymyslieť opekanie chleba na raňajky bez dohľadu človeka. V novembri 1918 sa prvá svetová vojna skončila. O pol roka neskôr podal Charles Strite patent na svoj nový vynález. Prvý vyskakovací hriankovač na svete zaregistrovali 29. mája 1919, pred 85 rokmi.

Stritov vyskakovací hriankovač mal niekoľko generácií predchodcov. Prvý elektrický opekač chleba vymysleli vo Veľkej Británii v roku 1893. Opekal len z jednej strany, vyžadoval dozor človeka a pravidelne končil vysypaním čierneho popola do pece. V roku 1909 si patentovala spoločnosť General Electric prvý elektrický hriankovač pre Američanov. Predával sa pod reklamným pútačom "Raňajky bez toho, aby ste museli ísť do kuchyne".

Stritovho nápadu sa ujala skupina obchodníkov, ktorá kvôli nemu založila firmu Toastmaster Company. Do roku 1925 sa im podarilo dostať hriankovač na trh. Kovová škatuľa zvaná Charles Strite Toastmaster opiekla chlieb z oboch strán a v dopredu určenom čase hrianky vyhodila. V Amerike mala obrovský úspech.

Predstava dvoch dozlatista upečených hrianok na raňajkovom tanieri sa stala nevyhnutnosťou pre celú generáciu amerických medzivojnových rodín. V tisíckach domácností sa každé ráno ozýval zvuk vyskakujúcich chlebíkov.

Okamžite sa prejavil aj veselý vrtoch, ktorý si mnohé hriankovače zachovali až do dnešných dní: pri vhodne nastavenej pružine dokážu vyskočiť aj po strop a bezpečne zapadnúť za kredenc. Druhý model Toastmastera Charlesa Strita z roku 1930 mal preto po bokoch uchytené drôtené košíky na vyletujúci chlieb.

Charles Strite netušil, že na druhom konci Spojených štátov má duchovného druha. Aj Otta Fredericka Rohweddera trápila problematika chleba. Špekuloval, ako ochrániť chlieb pred predčasným vysušením. Najprv prišiel s myšlienkou nastoknúť pokrájaný bochník chleba na ihlicu z klobúka a takto zabalený ho skladovať. Nápad sa neujal.

V roku 1928 už predstavil dômyselné zariadenie na krájanie a balenie chleba. Rohwedderov krájaný chlieb sa objavil krátko po uvedení na trh hriankovača Charles Strite Toastmaster, a to pod značkou Wonder Bread (Zázračný chlieb). Ten vynikajúco doplnil a ešte viac preslávil vyskakovací hriankovač.

Po 2. svetovej vojne sa hriankovač stal výzvou pre priemyselných dizajnérov. Na povalách amerických a britských domácností doteraz možno nájsť hriankovače 20. storočia najpodivnejších farieb, materiálov a tvarov.

"Hriankovanie" pritom vzniklo z núdze. Ako spôsob predlžovania životnosti chleba ho poznali už starí Rimania. Svoju činnosť volali "tostum", čo v latinčine znamená opekanie a horenie. Nadviazali na Egypťanov, ktorým sa pripisuje geniálny vynález chleba. V Egypte raz ktosi zabudol cesto na placky odstavené v kúte horúceho, vlhkého príbytku. Kým si naň spomenuli, nastal zázrak: cesto narástlo. Zázrak definitívne zrušili až bádatelia 17. storočia, keď objavili bunky kvasiniek.

Rimania priniesli zvyk opekať starý chlieb na svojich vojenských výpravách až do ďalekej chladnej Británie. Tam hrianka zakotvila natrvalo a stala sa súčasťou národnej kultúry. Už ako britská vec sa "toast" dostal s prvými kolonistami do Ameriky.

Okrem predĺženej životnosti sa totiž zo starého chleba opekaním stane sladká, chrumkavá pochúťka. V chlebe pri premene na hrianku prebehne chemická zmena zvaná Maillardova reakcia. Cukry a škrob začínajú karamelizovať a menia farbu, až zuhoľnatejú.

Najlepšie zhrnul spoločenský význam vyskakovacieho hriankovača, ktorý chlieb ohreje, ale nespáli, britský šľachtic Sir Alan Patrick Herbert. "Kritickým obdobím v manželstve sú raňajky," poznamenal na adresu užitočnosti prístroja.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 163
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 924
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 711
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 288
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 759
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 131
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 764
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 401
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 321
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 765
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

Bývalá štátna tajomníčka začala spolupracovať s vyšetrovateľmi koncom októbra.

4 h
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 233-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 894 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

17 h
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Echo covidového summitu

Peter Schutz

Prečo únia nekúpi od Pfizeru patent zostáva záhadou.

5 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

11 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

17 h

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt