Dávajte si pozor na cholesterol!

Koronárne choroby srdca a mŕtvice sú výsledkom artériosklerózy, pri ktorej sa tukové substancie v krvi ukladajú do plátov na stenách artérií, zužujú ich a tak zvyšujú krvný tlak. Vznikajú embólie a trombózy, ktoré môžu byť smrteľné.

Údaje Štatistického úradu Slovenskej republiky za rok 2004 sú veľavravné a varujúce zároveň: Z hľadiska príčin smrti, najviac úmrtí v mužskej časti populácie bolo v dôsledku chorôb obehovej sústavy (47,9 %) a tá istá príčina úmrtí vysoko prevláda aj u žien (61,3 %).

Hlavnou zložkou arteriálnych plátov, najmä v ich začiatočných štádiách, je cholesterol – steroid, ktorý prvýkrát v žlčových kameňoch pozoroval a začiatkom 20. storočia analyzoval Heinrich Wieland. Zistil, že cholesterol sa prirodzene tvorí v pečeni a možno ho zvyšovať aj stravou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Od päťdesiatych rokov minulého storočia sa vedci vo Veľkej Británii, USA a v iných krajinách, kde sa srdcovo-cievne ochorenia stali najväčším nepriateľom a „vrahom“ obyvateľov, začali zaoberať vzťahom medzi stravovacími zvykmi a nebezpečenstvom srdcových postihnutí. Nie všetci experti však boli presvedčení o vplyve stravy na spomínané ochorenia a za ich hlavnú príčinu považovali emocionálny stres. Zdôrazňovali, že najzraniteľnejší sú ambiciózni a usilovní ľudia, pričom ako kontrast uvádzali roľníkov z južného Talianska, medzi ktorými bolo postihnutie koronárnych artérií vzácnosťou. Verejná diskusia naberala na obrátkach a teórie o strese ako prvotnej príčine chorôb srdca a ciev zanikali – rástol nepriamy dôkaz vzťahu kardiovaskulárnych ochorení so stravovaním.

Napríklad životný štýl priemerného Japonca je rovnako plný stresov ako život vo vyspelých európskych krajinách, pričom ale Japonci oveľa menej trpia na koronárne ochorenia. Tento fakt odborníci vysvetľovali prevahou rýb a zeleniny v japonskej strave. Jeden z presvedčivých argumentov teórie, že strava zohráva podstatnú úlohu pri ochoreniach obehovej sústavy, boli analýzy života fínskych drevorubačov, ktorí boli minimálne vystavení stresu, žili vonku, mali dostatočný pohyb a pritom práve vo Fínsku zaznamenali najvyšší výskyt koronárnych úmrtí z celosvetovej populácie. Prečo? Odpoveď je zdanlivo jednoduchá a banálna: stravu, ktorú konzumovali si pokvapkávali živočíšnym tukom. Po obrovskej celonárodnej kampani za zdravý životný štýl sa Fíni dostali v priebehu niekoľkých rokov z prvého na 15. miesto na svete v chorobnosti a úmrtí na srdcovocievne ochorenia.

Najnovšie vedecké poznatky poukazujú na skutočnosť, že približne tretina koncentrácie cholesterolu v krvi, závisí od príjmu cholesterolu v potrave. Teda to, či budeme mať zdravé srdce závisí vo veľkej miere od nás samotných. Nech vás však nepomýli výsledok laboratórneho vyšetrenia krvi, v ktorom sú dva údaje týkajúce sa hladiny cholesterolu: HDL, to je ten tzv. „dobrý“ cholesterol, ktorý udržuje štruktúru a funkciu bunkových membrán a naopak LDL cholesterol, ktorý ľudovo označujeme ako „zlý“, pretože upcháva cievy aterogénnymi plátmi. Ak máte teda hodnoty cholesterolu HDL vyšší ako 1,3 mmol/l a vaše LDL sa pohybuje do 2,6 - 3 mmol/l, zároveň váš celkový cholesterol nepresiahne hodnotu 5,2 mmol/l, máte o jeden zásadný rizikový faktor vzniku srdcovo-cievnych ochorení menej.

Ak sú však hladiny LDL cholesterolu opakovane nad hranicou normy, treba radikálne zmeniť svoj životný štýl najmä čo sa týka pohybových aktivít a stravovacích návykov. Vysoká koncentrácia celkového cholesterolu a cholesterolu LDL a nízka koncentrácia cholesterolu HDL sú dnes už preukázané rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení. Tuky však pre svoj zdravý život potrebujeme. Vitamín E, jeden z hlavných antioxidantov, ktorý prijímame v potrave je rozpustný v tukoch. Viaže sa na molekuly tuku a chráni bunkové membrány a lipoproteíny pred oxidáciou. Odporúčaná spotreba dospelým je 1O až 15 mg vitamínu E denne. Prinajmenšom polovicu tohto množstva je možné získať zo zeleniny, olejov a rastlinných tukov. Zdrojom vitamínu E sú napríklad aj všetky druhy orechov a listová zelenina.

Údaje z dlhodobých štúdií priniesli zaujímavé konštatovanie: Vybrať si správny druh tuku je dôležitejšie ako znížiť celkový príjem tuku. Holanďania na základe zistení o priaznivých vlastnostiach stravy obsahujúcej nízke množstvo nasýtených mastných kyselín, vyvinuli v polovici minulého storočia prvý prípravok znižujúci hladinu cholesterolu v krvi. Podľa Doc. MUDr. Jána Lietavu z II. internej kliniky Lekárskej fakulty UK Bratislava má až 7O % ľudí nad 35 rokov na Slovensku zvýšenú hladinu „zlého“ cholesterolu, čím sa zaraďujú do rizikovej skupiny ohrozenej niektorým zo srdcovo-cievnych ochorení. Alfou a omegou zdravého jedálneho lístka by mala byť zelenina a ovocie v ideálnom prípade surové, tepelne nespracované.

Hrozba srdcovo-cievnych ochorení, invalidity a úmrtí v dôsledku zlyhania obehovej sústavy, jednoducho prinútila špičkových odborníkov v zahraničí, „preniesť kuchyňu a skladbu jedálnych lístkov“ do renomovaných vedeckých laboratórií. V posledných rokoch sa čoraz častejšie objavuje aj pojem Funkčná potravina. Ide o označenie potraviny obohatenej o určitú aktívnu zložku, ktorá výrazne a preukázateľne prospieva ľudskému zdraviu, prípadne pomáha znížiť riziko niektorých civilizačných ochorení. Samozrejme, funkčné potraviny nemožno stotožňovať s liekmi, pretože potraviny sami o sebe neliečia, na rozdiel od liekov však môžu mať funkčné potraviny v organizme širšie spektrum pôsobnosti a ich výhodou je, že nemajú nežiadúce vedľajšie účinky. Takými sú napríklad nízkotučné rastlinné tuky obohatené o prírodné rastlinné steroly, ktoré výrazne znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Pri konzumácii odporúčanej dennej dávky týchto tukov, už po troch týždňoch možno dosiahnuť priemerné zníženie hladiny „zlého“ cholesterolu o 10 % a pri dodržiavaní zásad zdravej životosprávy až o 15 %. Skrátka, dnes viac ako kedykoľvek doteraz platí: „Ukáž mi, čo máš na tanieri a ja ti poviem, akému ochoreniu sa môžeš vyhnúť, alebo naopak – aké ochorenie si každý deň „spoľahlivo predplácaš“…

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 971
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 114
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 997
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 822
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 446
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 956
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 581
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 584
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 462
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 213

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto bude udeľovať Ficove štátne vyznamenania

Nové štátne ceny chce udeľovať vláda.

Stĺpček Jakuba Fila

Vatry zvrchovanosti, Svätopluk. Prečo nie august 1968?

Že si komunisti nevšimli november ´89, sa stalo smutnosmiešnou glosou ich sveta.

KULTÚRA

Vraždu Kuciaka nemali chuť spracúvať. Ukázalo sa, že je čas

Joj chystá tretie pokračovanie seriálu Za sklom.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.