Pomôžte vášmu tráveniu. Zvýšte príjem vlákniny

Vláknina je pre ľudský organizmus veľmi dôležitá a to najmä v podobe terapie a prevencie rôznych ochorení. Priaznivo ovplyvňuje metabolizmus tukov a vstrebávanie sacharidov, preto je nevyhnutné, aby sa jej konzumácia stala našou každodennou súčasťou.


Vláknina je látka sacharidového pôvodu, tzv. polysacharid. Pre ľudský organizmus sú to nestráviteľné zložky stien rastlinných buniek.

Vláknina sa delí na nerozpustnú, ktorá obsahuje celulózu a hemicelulózu, a rozpustnú vo vode, ktorá sa skladá z pektínu, niektorých hemicelulóz a iných cenných látok. Hlavným zdrojom vo vode rozpustnej vlákniny sú najmä obilniny, celozrné pekárske výrobky - chlieb, pečivo, celozrnné cestoviny, ovsené vločky, otruby a iné. Nerozpustná vláknina je obsiahnutá v ovocí a zelenine. Dôležitým zdrojom potravinovej vlákniny sú výhradne strukoviny. Obsah hrubej a potravinovej vlákniny sa v jednotlivých potravinách značne líši. Dôležitá je primeraná kombinácia viacerých zdrojov, čo zabezpečí dostatočný príjem oboch typov vlákniny.

Nerozpustná vláknina ovplyvňuje črevnú peristaltiku, zároveň aj pocit sýtosti, pretože zväčšuje obsah v gastrointestinálnom trakte. Rozpustná vláknina priaznivo ovplyvňuje vstrebávanie sacharidov a metabolizmus cholesterolu. Nedostatok vlákniny v potrave vplýva na vznik mnohých ochorení a preto je dôležitá ako v liečbe, tak aj v prevencii. Vláknina spĺňa mimoriadne dôležitú funkciu. V tráviacej sústave tvorí balastnú látku, ktorá zväčšuje objem potravy a vstrebávaním vody zväčšuje objem stolice.


Má tiež očistné účinky, zbavuje organizmus jedov a vstrebáva škodlivé látky, ktoré vznikajú v črevách pri tráviacom procese. Pomáha predchádzať zápcham a vzniku rakoviny hrubého čreva. Znižuje krvný tlak, hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Preto má vláknina nezanedbateľné miesto v zdravej výžive. Najmä však v strave chorých na cukrovku, sklerózu a vysoký krvný tlak. Pretože organizmus vlákninu netrávi a nedodáva žiadne kalórie, je nenahraditeľným spojencom aj pri chudnutí. Preto sa zvýšený prísun vlákniny odporúča pri liečbe obezity u redukčných diét. Na Slovenku stále pretrváva nízka spotreba ovocia, zeleniny a celozrných pekárskych výrobkov v porovnaní s odporúčanými dávkami potravín, čo má za následok nízky príjem potravinovej vlákniny.

Ešte stále nedocenenou potravinovou komoditou v našej populácii sú strukoviny. Podľa odporúčaných výživových dávok pre obyvateľov SR, je odporúčaná spotreba pre priemerného spotrebiteľa 22 - 35 g/deň. Uvedená hodnota sa odlišuje pre rôzne vekové kategórie ako i pohlavie v nadväznosti na fyzickú aktivitu. Vyššie dávky sú žiadúce u rizikových skupín ako súčasť terapie či prevencie.

V rámci projektu „Sledovanie výživového stavu obyvateľov SR“, ktorý sa realizuje v rámci RÚVZ, epidemiologické štúdie z r. 1992-1997 v 8 regiónoch SR potvrdili, pričom sledovanou skupinou sú tzv. ľahko pracujúce ženy a muži vo veku 19-34, 35-54 ročných, že spomínané odporúčané hodnoty príjmu vlákniny pre uvedenú kategóriu sa plnia len približne na 47%. (cca okolo 10-12 g/deň).

U detí a dospievajúcich je odporúčaná dávka vlákniny plnená na 50-80% a u dospelých len na 50-60%. Nepriaznivé účinky nadmerného konzumu vlákniny takmer nie sú žiadne. Mierny negatívny účinok na vstrebávanie minerálnych látok a vitamínov nie je považovaný za klinicky významný. Odporúčaný príjem celkovej potravinovej vlákniny podľa WHO sa pohybuje v rozmedzí od 27 – 40 g/deň. V súčasnej dobe sa čoraz viac o vlákninu zaujíma aj široká laická verejnosť. Narastajúca osveta vyzdvihujúca priaznivé dôsledky zdravej výživy a správnej životosprávy vedie mnohých ľudí k neustálemu vyhľadávaniu odbornej literatúry, špeciálnej zdravotnej starostlivosti a informačných poradenských centier v oblasti zdravej výživy. Jednou z najvyhľadávanejších sa stala aj linka 0800 152 153. Ide o bezplatnú informačnú linku zdravého životného štýlu, kde na najrozmanitejšie otázky týkajúce sa zdravej výživy, liečebného stravovania, či redukcie, odpovedá špecializovaná asistentka výživy. „Viac krát sa spôsobom zatelefonovania na linku informovali volajúci o význame vlákniny a jej bohatých zdrojoch v potravinách“, hovorí Katarína Pavlovičová, asistentka výživy, ktorá pracuje v telefonickom aj internetovom poradenstve.

Pri zvážení priaznivých účinkov vlákniny na ľudský organizmus niet pochýb o jej veľkom význame. Uplatnenie nachádza nie len v terapii, ale aj v prevencii civilizačných chorôb, najmä kardiovaskulárnych, metabolických a onkologických. Výskyt týchto ochorení neustále narastá a spotreba vlákniny u obyvateľstva je stále nízka. Preto sa odporúča zvýšenie konzumácie potravín bohatých na vlákninu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Za úspechom spoločnosti SPINEA vo svete stojí slovenský vynález
  2. Naučme sa správne dochucovať ryby
  3. Od septembra opäť po starom
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  5. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  6. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  7. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Za úspechom spoločnosti SPINEA vo svete stojí slovenský vynález
  2. Vernosť k značke na Slovensku u jazdeniek nefrčí
  3. Naučme sa správne dochucovať ryby
  4. 10 vecí, ktoré môžete dostať od zdravotnej poisťovne zadarmo
  5. Úspech na Majstrovstvách sveta v Quadrathlone
  6. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  7. Od septembra opäť po starom
  8. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  9. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  10. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 744
  2. Od septembra opäť po starom 6 458
  3. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 4 919
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom? 3 804
  5. Naučme sa správne dochucovať ryby 1 890
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 672
  7. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 558
  8. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš? 1 301
  9. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 161
  10. Leto nekončí! 1 001

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prieskum Polis: SNS po kríze výrazne stratila

SNS by získala menej percent, než bol jej volebný výsledok v roku 2016. Politológ za tým vidí správanie jej predsedu Andreja Danka.

KOMENTÁRE

Kotleba straší, no báť sa treba niečoho iného

V prieskumoch získala ĽSNS aj v minulosti štrnásť percent.

DOMOV

Ministri z Mosta: Je otázne, čí má zmysel takto pokračovať

Bernaťák hovorí, že predsedníctvo stojí za Dankom.

EKONOMIKA

Obchvat Ružomberka. Mal byť hotový, bude meškať roky

Úsek plánujú dokončiť až v roku 2021.

Neprehliadnite tiež

Čo je multimaskovanie a prečo urobí dobre vašej tvári?

Pleť na tvári má v rôznych častiach rôzne vlastnosti. Jeden produkt stačiť nemusí.

Ako si vybrať správny matrac? Toto si všímajte pri jeho kúpe

Čo si myslí ortopéd a odborník na matrace?

Modelka a herečka Kate Upton trénovala s mariňákmi

Známa blondínka sa rozhodla podporiť detroitských vojakov.

V afganskom Kábule sa konala najodvážnejšia módna prehliadka v dejinách

Organizátor Adžmal Hakíkí bol rozhodnutý akciu uskutočniť, aj keby na nej mal pri samovražednom útoku prísť o ruky aj nohy.