Pomôžte vášmu tráveniu. Zvýšte príjem vlákniny

Vláknina je pre ľudský organizmus veľmi dôležitá a to najmä v podobe terapie a prevencie rôznych ochorení. Priaznivo ovplyvňuje metabolizmus tukov a vstrebávanie sacharidov, preto je nevyhnutné, aby sa jej konzumácia stala našou každodennou súčasťou.


Vláknina je látka sacharidového pôvodu, tzv. polysacharid. Pre ľudský organizmus sú to nestráviteľné zložky stien rastlinných buniek.

Vláknina sa delí na nerozpustnú, ktorá obsahuje celulózu a hemicelulózu, a rozpustnú vo vode, ktorá sa skladá z pektínu, niektorých hemicelulóz a iných cenných látok. Hlavným zdrojom vo vode rozpustnej vlákniny sú najmä obilniny, celozrné pekárske výrobky - chlieb, pečivo, celozrnné cestoviny, ovsené vločky, otruby a iné. Nerozpustná vláknina je obsiahnutá v ovocí a zelenine. Dôležitým zdrojom potravinovej vlákniny sú výhradne strukoviny. Obsah hrubej a potravinovej vlákniny sa v jednotlivých potravinách značne líši. Dôležitá je primeraná kombinácia viacerých zdrojov, čo zabezpečí dostatočný príjem oboch typov vlákniny.

Nerozpustná vláknina ovplyvňuje črevnú peristaltiku, zároveň aj pocit sýtosti, pretože zväčšuje obsah v gastrointestinálnom trakte. Rozpustná vláknina priaznivo ovplyvňuje vstrebávanie sacharidov a metabolizmus cholesterolu. Nedostatok vlákniny v potrave vplýva na vznik mnohých ochorení a preto je dôležitá ako v liečbe, tak aj v prevencii. Vláknina spĺňa mimoriadne dôležitú funkciu. V tráviacej sústave tvorí balastnú látku, ktorá zväčšuje objem potravy a vstrebávaním vody zväčšuje objem stolice.


Má tiež očistné účinky, zbavuje organizmus jedov a vstrebáva škodlivé látky, ktoré vznikajú v črevách pri tráviacom procese. Pomáha predchádzať zápcham a vzniku rakoviny hrubého čreva. Znižuje krvný tlak, hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Preto má vláknina nezanedbateľné miesto v zdravej výžive. Najmä však v strave chorých na cukrovku, sklerózu a vysoký krvný tlak. Pretože organizmus vlákninu netrávi a nedodáva žiadne kalórie, je nenahraditeľným spojencom aj pri chudnutí. Preto sa zvýšený prísun vlákniny odporúča pri liečbe obezity u redukčných diét. Na Slovenku stále pretrváva nízka spotreba ovocia, zeleniny a celozrných pekárskych výrobkov v porovnaní s odporúčanými dávkami potravín, čo má za následok nízky príjem potravinovej vlákniny.

Ešte stále nedocenenou potravinovou komoditou v našej populácii sú strukoviny. Podľa odporúčaných výživových dávok pre obyvateľov SR, je odporúčaná spotreba pre priemerného spotrebiteľa 22 - 35 g/deň. Uvedená hodnota sa odlišuje pre rôzne vekové kategórie ako i pohlavie v nadväznosti na fyzickú aktivitu. Vyššie dávky sú žiadúce u rizikových skupín ako súčasť terapie či prevencie.

V rámci projektu „Sledovanie výživového stavu obyvateľov SR“, ktorý sa realizuje v rámci RÚVZ, epidemiologické štúdie z r. 1992-1997 v 8 regiónoch SR potvrdili, pričom sledovanou skupinou sú tzv. ľahko pracujúce ženy a muži vo veku 19-34, 35-54 ročných, že spomínané odporúčané hodnoty príjmu vlákniny pre uvedenú kategóriu sa plnia len približne na 47%. (cca okolo 10-12 g/deň).

U detí a dospievajúcich je odporúčaná dávka vlákniny plnená na 50-80% a u dospelých len na 50-60%. Nepriaznivé účinky nadmerného konzumu vlákniny takmer nie sú žiadne. Mierny negatívny účinok na vstrebávanie minerálnych látok a vitamínov nie je považovaný za klinicky významný. Odporúčaný príjem celkovej potravinovej vlákniny podľa WHO sa pohybuje v rozmedzí od 27 – 40 g/deň. V súčasnej dobe sa čoraz viac o vlákninu zaujíma aj široká laická verejnosť. Narastajúca osveta vyzdvihujúca priaznivé dôsledky zdravej výživy a správnej životosprávy vedie mnohých ľudí k neustálemu vyhľadávaniu odbornej literatúry, špeciálnej zdravotnej starostlivosti a informačných poradenských centier v oblasti zdravej výživy. Jednou z najvyhľadávanejších sa stala aj linka 0800 152 153. Ide o bezplatnú informačnú linku zdravého životného štýlu, kde na najrozmanitejšie otázky týkajúce sa zdravej výživy, liečebného stravovania, či redukcie, odpovedá špecializovaná asistentka výživy. „Viac krát sa spôsobom zatelefonovania na linku informovali volajúci o význame vlákniny a jej bohatých zdrojoch v potravinách“, hovorí Katarína Pavlovičová, asistentka výživy, ktorá pracuje v telefonickom aj internetovom poradenstve.

Pri zvážení priaznivých účinkov vlákniny na ľudský organizmus niet pochýb o jej veľkom význame. Uplatnenie nachádza nie len v terapii, ale aj v prevencii civilizačných chorôb, najmä kardiovaskulárnych, metabolických a onkologických. Výskyt týchto ochorení neustále narastá a spotreba vlákniny u obyvateľstva je stále nízka. Preto sa odporúča zvýšenie konzumácie potravín bohatých na vlákninu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 778
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 388
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 7 332
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 989
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 982
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 818
  7. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 643
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 490
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 462
  10. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 2 461

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan začal sezónu klasík druhým miestom, opäť ho zdolal van Avermaet

Belgičan porazil slovenského cyklistu na belgickej klasike Omloop Het Nieuswblad aj minulý rok.

PLUS

Ako pred sto rokmi vysvetľovali príchod tabaku do Európy

Ako sa tabak (dohán) dostal do Európy a ako sa ujalo fajčenie?

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop