Ako vznikla chladnička?

Medzi nami je veľa nenápadných, no o to viac užitočných pomocníkov, drobných vynálezov a vecí. Ich význam si častokrát ani neuvedomujeme, hoci sú používané každý deň. Vážime si ich až vtedy, keď nečakane prestanú slúžiť svojmu účelu. Mnohé z nich sa však


Voľakedy si s chladením potravín nikto starosti nerobil. Zjedlo sa iba toľko, koľko sa navarilo. Po objavení Ameriky sa na zimu urobili zásoby zemiakov a kapusty. V prímorských štátoch mali všetko vždy čerstvé. Tak na čo chladenie? No len čo sa človek scivilizoval, začalo trápenie. Vznikli problémy s dodávkou čerstvého jedla pre množstvo ľudí žijúcich vo veľkých mestách.

Skúsenosť ukázala, že v zime potraviny vydržia dlhšie. Funkciu zachovať v domácnosti potraviny čerstvé prevzali chladené komory a pivnice. Rimania zašli ešte ďalej. Aby si zabezpečili prísun kvalitne vychladenej pitnej vody prikázali otrokom hádzať v Alpách sneh do vodovodného potrubia. V starovekom Ríme vymysleli aj zmrzlinu. Veľký vojvodca a gurmán Luccullus preslávený viac svojimi hostinami ako vyhranými bitkami, si nechával na záver niekoľko dní trvajúcich hodov donášať najrýchlejšími bežcami kúsky ľadu a sneh z vrcholca Vezuvu, aby ho pre užasnutých stolovníkov zmiešal so sirupom.

Článok pokračuje pod video reklamou


, kto prišiel na myšlienku zostrojiť skrinku, ktorá by vnútri udržiavala chlad, bol podľa zachovaných správ škótsky lekár Wiliam Cullen v roku 1755. Nezachovalo sa však, ako vynález vyzeral a na akom princípe fungoval. Ďalší údaj z dejín chladničky spomína nábytok so zásuvkami, ktorý roku 1792 začali vyrábať v Anglicku. Zásuvky boli vyložené plechom a tam sa medzi ľad ukladali nápoje. Takéto zásuvky boli síce novinkou, no ľad na chladenie nápojov sa používal dávno. Už starí Číňania poznali, že im zlepšuje chuť.

V 16. stor. vo Francúzsku dosť bežne používali ľad a sneh na chladenie nápojov. Istou nevýhodou tohto chladiaceho systému bola možnosť využitia len v zime. Prvý patent na chladničku udelili roku 1801 Francúzovi Focard Chateuovi. Správnejšie by bolo nazvať tento vynález ľadničkou. Boli to len štyri skrinky vložené do seba. Medzery medzi nimi vypĺňal ľad, poprípade drvené uhlie.

Zrod chladničky v pravom zmysle slova spadá do roku 1834. Vtedy si dal patentovať svoj vynález Američan Jacob Perkins, dlhé roky žijúci v Anglicku. V patentovej prihláške svoj vynález popisuje ako "Zariadenie umožňujúce použiť ľahko prchavé látky na chladenie a mrazenie inej látky, pričom ľahko prchavá látka kondenzuje a možno ju v chladiacom okruhu viesť ďalej bez strát". Tento princíp umelého chladenia je absolútne univerzálny a uplatňuje sa dodnes. Jacob Perkins použil na chladenie etyléter. Kompresor mu nahrádzala ručná pumpa.

Nezávisle od neho však prišli na princíp chladenia iní. Škót James Harrison žijúci v Austrálii a Francúz F. P. E. Carré. Harrison bol tlačiarenský majster a pretože pri čistení písmen sa používal éter, poznal jeho chladiace účinky. Podľa Harrisonovho projektu vyrobil chladničky Daniel Siebe a predviedol ich na medzinárodnej výstave roku 1862. V tom čase už boli chladničky pomerne obvyklé v Amerike. Keďže éterové výpary použité v Harrisonovom systéme boli zdraviu škodlivé, ujali sa v USA mechanické chladničky, pracujúce na princípe čpavkového absorbčného zariadenia Francúza Carrého z roku 1860. Ich nevýhodou bolo, že pracovali len dočasne, kým sa točil chladiaci strojček a skutočnosť, že boli do domácnosti nevýhodné pre dosť objemný kompresor. Chladiaca technika sa však už uplatnila vo veľkom pri spracovaní potravín, dovoze mäsa a rýb.

Vznikajú chladiarenské haly, sklady a chladiace prepravné lode a vagóny. Veľmi populárny bol tiež jednoduchý stroj na ručnú výrobu zmrzliny z roku 1873 roztáčajúci kľukou v drevenej nádobe zvnútra vyloženej ľadom malú nádobku so sirupom, smotanou a rozdrveným ovocím na spôsob slávneho gurmánskeho objavu starorímskych luccullských hodov. Princíp umelého chladenia bol už síce v polovici 19. stor. známy a pracoval spoľahlivo bez komplikácií, ale chladnička si ešte dlho nenašla v domácnosti svoje miesto. Mohla sa ujať až potom, keď nastal rozvoj elektrifikácie a zmenšil sa kompresor. Pribudli ďalšie zlepšenia. Jedných z nich bolo prepracovanie čpavkového absorbčného princípu r. 1890 Geppertom a to zavedením "indiferentného" plynu, ktorý pracovnú periódu chladiaceho systému F. P. E. Carrého výrazne predĺžil a zmenšil spotrebu sily.

Geppertov vynález doviedli do konca švédsky inžinieri Munte a Plant roku 1925, keď zostrojili chladničku úplne bez kompresora. Potrebný pohyb indiferentného plynu sa obstarával elektrickým vyhrievaním. Vznikli známe chladničky Elektrolux. So zdokonaleným zatváraním hermeticky priliehajúcich dvierok na prednej časti skrine, mraziacim boxom a regulátorom chladenia sa chladničky začali objavovať v domácnostiach začiatkom 20. storočia. Najviac v Amerike, u nás po II. svetovej vojne. Naši výrobcovia nezaostávali za svetovými. Staršie výrobky firmy Calex dodnes fungujú v mnohých rodinách bez chyby.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 652
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 698
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 16 874
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 481
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 564
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 554
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 533
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 494
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 993
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 662

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Po hrade jazdili na trojkolkách, aj robili omše. Boli sme u posledného grófa Šternberka

Súkromný hrad patrí takmer osemsto rokov jednému rodu.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.