FOTO - ČTK/AP |
Prílišná konzumácia alkoholu zvyšuje riziko vzniku rakoviny úst, hrtana, pečene, hrubého čreva a prsníka. Môže sa tiež viazať na rakovinu pankreasu a pľúc.
"Alkohol sa v mnohých častiach sveta ako príčina rakoviny podceňuje," povedal Dr. Paolo Boffetta z Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) vo francúzskom Lyone. "Pritom veľký podiel rakovinových ochorení sa dnes viaže práve na alkohol a v mnohých oblastiach sa zvyšuje, najmä vo východnej Ázii a východnej Európe."
Boffetta a Mia Hashibe, ktorí robili výskum o spojení medzi alkoholom a rakovinou, zistili, že čím viac alkoholu človek skonzumuje, tým je riziko rozvinutia rakoviny vyššie. Ľuďom však radia, aby sa alkoholu radšej nezriekli úplne, ale pili ho v rozumnej miere, pretože na druhej strane ochraňuje pred kardiovaskulárnymi chorobami.
"Totálne zrieknutie sa alkoholu, hoci by bolo optimálne pre kontrolu vzniku rakoviny, nemôžeme odporučiť ako všeobecné riešenie, najmä v krajinách s vysokým podielom kardiovaskulárnych ochorení," napísal Boffetta pre časopis Lancet Oncology. "Najčerstvejšia verzia kontroly vzniku rakoviny odporúča Európanom dennú dávku dva nápoje pre mužov a jeden pre ženy," poznamenal Boffetta.
V rozvinutých krajinách v roku 2000 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhadla, že alkohol zapríčinil 185 000 smrteľných prípadov mužov a 142 000 u žien. V rozvojových krajinách sa alkohol viazal k 1,52 miliónu úmrtí mužov a 301 000 žien.
Vedci zistili, že s alkoholom zviazané choroby boli špeciálnym problémom v strednej a východnej Európe. Dôležitým prvkom je genetická náchylnosť. (reuters, n)