Viete prečo nás paprika na jazyku páli?

Paprika sa do našich končín dostala, podobne ako napríklad zemiaky a paradajky, z amerického kontinentu. Papriku poznali Indiáni už pred štyrmi tisícmi rokov a do Európy po prvý raz túto plodinu priviezli Španieli, a to z Mexika.



Existuje veľké množstvo botanických druhov a odrôd papriky, ktorú možno považovať za potravinu i za korenie. Jednotlivé odrody papriky sa okrem iného odlišujú aj svojou "pálivosťou", čiže stupňom pálenia, ktorý vyvolávajú na jazyku a prípadne na iných slizniciach. Existuje celá škála paprík, a to od sladkej papriky, ktorá vôbec nepáli, až po skutočne diabolsky ostrú papriku, ktorá niekomu môže pri jedení spôsobiť až temer nevydržateľnú páliacu bolesť v ústach.

Ktorá látka ale spôsobuje, že paprika páli či štípe? Pálivú chuť dodáva paprike dusíkatá látka zo skupiny fenylalkylaminových alkaloidov. Túto látku po prvý raz izoloval v roku 1816 P. A. Buchtholz a o 30 rokov neskôr ju v kryštalickej forme pripravil L. T. Tresh, ktorý jej dal názov kapsaicin. V roku 1878 izoloval kapsaicin aj maďarský lekár Endre Hogyes, ktorý preukázal, že práve táto látka je zodpovedná za pocit pálenia pri styku so sliznicami a že zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav.

Kapsaicin bol synteticky po prvý raz pripravený v roku 1930, a to E. Spathom a F. S. Darlingom. Neskôr boli z papriky izolované aj ďalšie podobné látky, ktoré sa teraz označujú spoločným názvom kapsaicinoidy. Pri styku so sliznicami vyvolávajú kapsaicinoidy pocit pálenia, spojený niekedy až s bolesťou. Tieto látky pália nie len v ústach, ale aj na slizniciach nosu a oka, čo sa využíva napríklad v obranných sprejoch, naplnených dráždivou látkou z čierneho korenia alebo papriky.

Intenzívne dráždenie slizníc kapsaicinoidmi, sprevádzané pálením či až prudkou bolesťou, je sprostredkované tzv. nociceptormi. Proces vnímania bolesti je komplikovaný a nie je ešte celkom objasnený. Informácia o bolestivom podnete putuje z miesta poranenia do mozgu zložitou cestou nervových vlákien a synapsií, kde môže byť modifikovaná látkami, ktoré produkuje naše telo (endorfíny), alebo ktoré sme požili ako lieky proti bolesti. Prenos informácie o bolesti do mozgu sa nazýva nocicepcia a nervové zakončenia, vysielajúce správy o bolesti do centier v mieche a mozgu sa nazývajú nociceptory. Nociceptory sú schopné rozpoznať kapsaicin a jemu podobné látky už vo veľmi nízkych koncentráciách.

V dobe, keď ešte nebola známa metóda presného stanovenia koncentrácie kapsaicinu, sa na hodnotenie pálivosti používal tzv. Scovillov test, udávajúci pálivosť v Scovillových jednotkách. Tento test zaviedol v r. 1912 Wilbur L. Scoville, chemik vo farmaceutickej firme Parke Davis. Jedna Scovillova jednotka (skratka SHU) zodpovedá koncentrácii približne 70 ppb (parts per billion, čiže častíc na miliardu) kapsaicinu. Sladká paprika má pálivosť 0 až 100 SHU, španielska a maďarská paprika 1 000 až 1 500 SHU, tabasco 40 000 až 50 000 SHU. Najpálivejším druhom papriky je habanero (Capsicum chinense), ktorého pálivosť môže byť až 500 000 SHU. Čistý kapsaicin má pálivosť 16 miliónov Scovillových jednotiek.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  7. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  8. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  2. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  6. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  9. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  10. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 001
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 6 665
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 675
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 283
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 751
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 655
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 408
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 908
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 891
  10. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 833

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria dve desaťročia. Tému aj tak pustili hnutiu ANO.

ŠPORT

Sagan na MS: má dva tituly, ale raz ho zradil žalúdok

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

TECH

Výmena batérií namiesto nabíjania. Elektroautá sa môžu zmeniť

Nebude zložitejšia ako tankovanie paliva.

Neprehliadnite tiež

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.

Na Slovensku bojuje za zdravšiu módu originálny projekt

Módny priemysel je druhým najšpinavším priemyslom na svete, slovenskí návrhári upozorňujú na jeho alarmujúci stav.