Viete prečo nás paprika na jazyku páli?

Paprika sa do našich končín dostala, podobne ako napríklad zemiaky a paradajky, z amerického kontinentu. Papriku poznali Indiáni už pred štyrmi tisícmi rokov a do Európy po prvý raz túto plodinu priviezli Španieli, a to z Mexika.



Existuje veľké množstvo botanických druhov a odrôd papriky, ktorú možno považovať za potravinu i za korenie. Jednotlivé odrody papriky sa okrem iného odlišujú aj svojou "pálivosťou", čiže stupňom pálenia, ktorý vyvolávajú na jazyku a prípadne na iných slizniciach. Existuje celá škála paprík, a to od sladkej papriky, ktorá vôbec nepáli, až po skutočne diabolsky ostrú papriku, ktorá niekomu môže pri jedení spôsobiť až temer nevydržateľnú páliacu bolesť v ústach.

Ktorá látka ale spôsobuje, že paprika páli či štípe? Pálivú chuť dodáva paprike dusíkatá látka zo skupiny fenylalkylaminových alkaloidov. Túto látku po prvý raz izoloval v roku 1816 P. A. Buchtholz a o 30 rokov neskôr ju v kryštalickej forme pripravil L. T. Tresh, ktorý jej dal názov kapsaicin. V roku 1878 izoloval kapsaicin aj maďarský lekár Endre Hogyes, ktorý preukázal, že práve táto látka je zodpovedná za pocit pálenia pri styku so sliznicami a že zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kapsaicin bol synteticky po prvý raz pripravený v roku 1930, a to E. Spathom a F. S. Darlingom. Neskôr boli z papriky izolované aj ďalšie podobné látky, ktoré sa teraz označujú spoločným názvom kapsaicinoidy. Pri styku so sliznicami vyvolávajú kapsaicinoidy pocit pálenia, spojený niekedy až s bolesťou. Tieto látky pália nie len v ústach, ale aj na slizniciach nosu a oka, čo sa využíva napríklad v obranných sprejoch, naplnených dráždivou látkou z čierneho korenia alebo papriky.

Intenzívne dráždenie slizníc kapsaicinoidmi, sprevádzané pálením či až prudkou bolesťou, je sprostredkované tzv. nociceptormi. Proces vnímania bolesti je komplikovaný a nie je ešte celkom objasnený. Informácia o bolestivom podnete putuje z miesta poranenia do mozgu zložitou cestou nervových vlákien a synapsií, kde môže byť modifikovaná látkami, ktoré produkuje naše telo (endorfíny), alebo ktoré sme požili ako lieky proti bolesti. Prenos informácie o bolesti do mozgu sa nazýva nocicepcia a nervové zakončenia, vysielajúce správy o bolesti do centier v mieche a mozgu sa nazývajú nociceptory. Nociceptory sú schopné rozpoznať kapsaicin a jemu podobné látky už vo veľmi nízkych koncentráciách.

V dobe, keď ešte nebola známa metóda presného stanovenia koncentrácie kapsaicinu, sa na hodnotenie pálivosti používal tzv. Scovillov test, udávajúci pálivosť v Scovillových jednotkách. Tento test zaviedol v r. 1912 Wilbur L. Scoville, chemik vo farmaceutickej firme Parke Davis. Jedna Scovillova jednotka (skratka SHU) zodpovedá koncentrácii približne 70 ppb (parts per billion, čiže častíc na miliardu) kapsaicinu. Sladká paprika má pálivosť 0 až 100 SHU, španielska a maďarská paprika 1 000 až 1 500 SHU, tabasco 40 000 až 50 000 SHU. Najpálivejším druhom papriky je habanero (Capsicum chinense), ktorého pálivosť môže byť až 500 000 SHU. Čistý kapsaicin má pálivosť 16 miliónov Scovillových jednotiek.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  6. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 26 520
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 188
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 886
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 514
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 445
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 756
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 905
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 370
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 123
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 873

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gajdoš podáva trestné oznámenie vo veci Slovenských brancov

Minister chce, aby prokuratúra preskúmala činnosť organizácie.

Autorská strana Matúša Krčmárika

K riešeniu utečencov sme neprispeli ničím a ešte sa tým chválime

Po rokoch hovoríme stále to isté.

PRIEVIDZA

V Zemianskych Kostoľanoch sa zrazil vlak s nákladiakom

Vo vlaku bolo takmer šesťdesiat cestujúcich.

Neprehliadnite tiež

Slovenky organizujú islandský festival: Objednať si ich kapelu je drahé

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.