SME
Pondelok, 20. september, 2021 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky

K drahému vínu nejedzte syr

Ak organizujete večierok, na ktorom chcete podávať víno a syr, nemíňajte peniaze na drahé vína.


Ak organizujete večierok, na ktorom chcete podávať víno a syr, nemíňajte peniaze na drahé vína. Vedci totiž zistili, že ktokoľvek, kto je syr, automaticky stráca na jazyku schopnosť rozlíšiť široké chuťové odtiene, ktoré odlišujú dobré víno od toho menej kvalitného.

Výskumníci z kalifornskej univerzity v Davise skúmali za asistencie vinárskych degustátorov rôzne druhy vína a presne popísali ich chute a vône. Pri pokuse dali odborníkom rovnakú vzorku vín, no až potom, čo im ponúkli osem druhov syra.

Skryť Vypnúť reklamu

"Zistili, že chuť syra prebije všetko, dokonca i chuť zrniečok a dubu, horkosť i trpkosť," uviedol britský časopis New Scientist. "Syr so silnou chuťou prevážil aj nad jemnejšími syrmi, no vína sa stali prakticky nerozlíšiteľné. Inými slovami, žiadny večierok so syrom a vínom nie je taký úžasný, za aký sme ho považovali."

Vedci ponúkajú dve vysvetlenia svojich zistení. Tuk so syra môže byť hlavnou príčinou, pretože pokryje povrch jazyka, ktorý potom nedokáže vychutnať jemný buket vína. Druhým dôvodom môže byť fakt, že určité proteíny v syre sa viažu na isté proteíny vo víne a tým im zabránia v aktivácii chuťových buniek. Jediná chuť, ktorú odborníci dokázali detekovať, bola chuť masla. Vedci si však myslia, že to bolo preto, že syr tiež obsahuje podobné molekuly.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  2. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  3. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  4. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  5. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  6. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  7. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  9. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  10. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  3. Aj panelák môže byť Smart
  4. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  5. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  6. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 381
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 930
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 320
  4. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 856
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 576
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 088
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 045
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 647
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 825
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 792
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Heger s lídrami koaličných strán.

Keď už nevyšlo nič iné, vždy sa dalo hovoriť, že táto vládna koalícia aspoň obnovuje právny štát.


19. sep
Peter Schutz

V kritickom rozpore s „bezkollárovskou“ verziou koalície je aj parlamentná matematika.


9 h
Dušan Kováčik prichádza na súdne pojednávanie.

Súd Kováčikovi uložil 14 rokov.


a 1 ďalší 4 h

Neprehliadnite tiež

ILustračné foto.

Nový výskum ukázal, že maximálna cena za interrupciu sa prekračuje.


4 h
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu