K drahému vínu nejedzte syr

Ak organizujete večierok, na ktorom chcete podávať víno a syr, nemíňajte peniaze na drahé vína.


Ak organizujete večierok, na ktorom chcete podávať víno a syr, nemíňajte peniaze na drahé vína. Vedci totiž zistili, že ktokoľvek, kto je syr, automaticky stráca na jazyku schopnosť rozlíšiť široké chuťové odtiene, ktoré odlišujú dobré víno od toho menej kvalitného.

Výskumníci z kalifornskej univerzity v Davise skúmali za asistencie vinárskych degustátorov rôzne druhy vína a presne popísali ich chute a vône. Pri pokuse dali odborníkom rovnakú vzorku vín, no až potom, čo im ponúkli osem druhov syra.

"Zistili, že chuť syra prebije všetko, dokonca i chuť zrniečok a dubu, horkosť i trpkosť," uviedol britský časopis New Scientist. "Syr so silnou chuťou prevážil aj nad jemnejšími syrmi, no vína sa stali prakticky nerozlíšiteľné. Inými slovami, žiadny večierok so syrom a vínom nie je taký úžasný, za aký sme ho považovali."

Vedci ponúkajú dve vysvetlenia svojich zistení. Tuk so syra môže byť hlavnou príčinou, pretože pokryje povrch jazyka, ktorý potom nedokáže vychutnať jemný buket vína. Druhým dôvodom môže byť fakt, že určité proteíny v syre sa viažu na isté proteíny vo víne a tým im zabránia v aktivácii chuťových buniek. Jediná chuť, ktorú odborníci dokázali detekovať, bola chuť masla. Vedci si však myslia, že to bolo preto, že syr tiež obsahuje podobné molekuly.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 507
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 9 289
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 156
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 359
  5. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 984
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 792
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 769
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 603
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 325
  10. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 302

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéf protikorupčného úradu Kovařík: O Ficovom hlase sme viedli polemiky

Policajti pri citlivých kauzách nemôžu zisťovať všetko, musia brať ohľad aj na česť politika, tvrdí Ficov šéf boja proti korupcii.

ŠPORT

Nórsky divák nevedel, že Sagana na Tour de France vylúčili

Ľudia v Nórsku si majstrovstvá sveta v cyklistike užívajú.

DOMOV

Zo Smeru odišiel celý regionálny klub, nechce povedať prečo

Sarosta obce Rišňovce sa sťažuje na ignoráciu zo strany vedenia Smeru.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.