Ak organizujete
večierok, na ktorom chcete podávať víno a syr, nemíňajte
peniaze na drahé vína.

Ak organizujete večierok, na ktorom chcete podávať víno a syr, nemíňajte peniaze na drahé vína. Vedci totiž zistili, že ktokoľvek, kto je syr, automaticky stráca na jazyku schopnosť rozlíšiť široké chuťové odtiene, ktoré odlišujú dobré víno od toho menej kvalitného.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Výskumníci z kalifornskej univerzity v Davise skúmali za asistencie vinárskych degustátorov rôzne druhy vína a presne popísali ich chute a vône. Pri pokuse dali odborníkom rovnakú vzorku vín, no až potom, čo im ponúkli osem druhov syra.
"Zistili, že chuť syra prebije všetko, dokonca i chuť zrniečok a dubu, horkosť i trpkosť," uviedol britský časopis New Scientist. "Syr so silnou chuťou prevážil aj nad jemnejšími syrmi, no vína sa stali prakticky nerozlíšiteľné. Inými slovami, žiadny večierok so syrom a vínom nie je taký úžasný, za aký sme ho považovali."
Vedci ponúkajú dve vysvetlenia svojich zistení. Tuk so syra môže byť hlavnou príčinou, pretože pokryje povrch jazyka, ktorý potom nedokáže vychutnať jemný buket vína. Druhým dôvodom môže byť fakt, že určité proteíny v syre sa viažu na isté proteíny vo víne a tým im zabránia v aktivácii chuťových buniek. Jediná chuť, ktorú odborníci dokázali detekovať, bola chuť masla. Vedci si však myslia, že to bolo preto, že syr tiež obsahuje podobné molekuly.