SME

K drahému vínu nejedzte syr

Ak organizujete večierok, na ktorom chcete podávať víno a syr, nemíňajte peniaze na drahé vína.


Ak organizujete večierok, na ktorom chcete podávať víno a syr, nemíňajte peniaze na drahé vína. Vedci totiž zistili, že ktokoľvek, kto je syr, automaticky stráca na jazyku schopnosť rozlíšiť široké chuťové odtiene, ktoré odlišujú dobré víno od toho menej kvalitného.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výskumníci z kalifornskej univerzity v Davise skúmali za asistencie vinárskych degustátorov rôzne druhy vína a presne popísali ich chute a vône. Pri pokuse dali odborníkom rovnakú vzorku vín, no až potom, čo im ponúkli osem druhov syra.

SkryťVypnúť reklamu

"Zistili, že chuť syra prebije všetko, dokonca i chuť zrniečok a dubu, horkosť i trpkosť," uviedol britský časopis New Scientist. "Syr so silnou chuťou prevážil aj nad jemnejšími syrmi, no vína sa stali prakticky nerozlíšiteľné. Inými slovami, žiadny večierok so syrom a vínom nie je taký úžasný, za aký sme ho považovali."

Vedci ponúkajú dve vysvetlenia svojich zistení. Tuk so syra môže byť hlavnou príčinou, pretože pokryje povrch jazyka, ktorý potom nedokáže vychutnať jemný buket vína. Druhým dôvodom môže byť fakt, že určité proteíny v syre sa viažu na isté proteíny vo víne a tým im zabránia v aktivácii chuťových buniek. Jediná chuť, ktorú odborníci dokázali detekovať, bola chuť masla. Vedci si však myslia, že to bolo preto, že syr tiež obsahuje podobné molekuly.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 273
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 558
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 330
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 445
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 517
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 229
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 580
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 515
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu