SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

K drahému vínu nejedzte syr

Ak organizujete večierok, na ktorom chcete podávať víno a syr, nemíňajte peniaze na drahé vína.


Ak organizujete večierok, na ktorom chcete podávať víno a syr, nemíňajte peniaze na drahé vína. Vedci totiž zistili, že ktokoľvek, kto je syr, automaticky stráca na jazyku schopnosť rozlíšiť široké chuťové odtiene, ktoré odlišujú dobré víno od toho menej kvalitného.

Výskumníci z kalifornskej univerzity v Davise skúmali za asistencie vinárskych degustátorov rôzne druhy vína a presne popísali ich chute a vône. Pri pokuse dali odborníkom rovnakú vzorku vín, no až potom, čo im ponúkli osem druhov syra.

Skryť Vypnúť reklamu

"Zistili, že chuť syra prebije všetko, dokonca i chuť zrniečok a dubu, horkosť i trpkosť," uviedol britský časopis New Scientist. "Syr so silnou chuťou prevážil aj nad jemnejšími syrmi, no vína sa stali prakticky nerozlíšiteľné. Inými slovami, žiadny večierok so syrom a vínom nie je taký úžasný, za aký sme ho považovali."

Vedci ponúkajú dve vysvetlenia svojich zistení. Tuk so syra môže byť hlavnou príčinou, pretože pokryje povrch jazyka, ktorý potom nedokáže vychutnať jemný buket vína. Druhým dôvodom môže byť fakt, že určité proteíny v syre sa viažu na isté proteíny vo víne a tým im zabránia v aktivácii chuťových buniek. Jediná chuť, ktorú odborníci dokázali detekovať, bola chuť masla. Vedci si však myslia, že to bolo preto, že syr tiež obsahuje podobné molekuly.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 663
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 335
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 080
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 039
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 789
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 715
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 555
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 773
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 660
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 616
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: V prvý deň bol záujem vysoký, na Orave sa opäť tvoria rady už od rána (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 37 911. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 134 obetí.

Na Orave sa tvoria rady už od sobotňajšieho rána.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba i test.

Ilustračné foto.