SME

Ako predísť rakovine? Jedzte veľa vlákniny!

Slováci jedia len 47 percent odporúčanej dávky vlákniny. Svetová zdravotnícka organizácia (SZO) odporúča denne zjesť 27 až 40 gramov potravinovej vlákniny v závislosti od veku a pracovného zaťaženia..

Slováci jedia len 47 percent odporúčanej dávky vlákniny. Svetová zdravotnícka organizácia (SZO) odporúča denne zjesť 27 až 40 gramov potravinovej vlákniny v závislosti od veku a pracovného zaťaženia. Podľa Kataríny Chudíkovej z Úradu verejného zdravotníctva SR jej Slováci na deň prijmú iba 10 až 12 gramov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vláknina je nevýživová časť stravy. Prechádza tráviacim ústrojenstvom v nezmenenej podobe. Napriek tomu má nezameniteľnú úlohu v zdravom spôsobe stravovania. "Dostatok vlákniny v ľudskej potrave má preventívny účinok proti rakovine hrubého čreva, pozitívne ovplyvňuje rýchlosť vstrebávania živín, zväčšuje objem trávenej potraviny a tým predlžuje pocit sýtosti," vysvetľuje lekárka Mária Avdičová. Vláknina chráni človeka aj pred vznikom cukrovky a iných metabolických chorôb, pomáha znižovať cholesterol. Významným účinkom vlákniny je skrátenie času, pri ktorom je črevná stena vystavená účinkom prípadných škodlivých látok v strave. Podľa dietetických odporúčaní SZO by sme mali jesť chlieb, ryžu, zemiaky a iné výrobky z obilnín niekoľkokrát denne a okrem toho aspoň 400 gramov surovej zeleniny a ovocia, predovšetkým z miestnych zdrojov.

SkryťVypnúť reklamu

Ľahkým a elegantným spôsobom doplnenia vlákniny do jedálnička je konzumácia potravín obohatených diétnou vlákninou. Patria k nim ovocné džúsy, probiotické jogurty či rastlinné tuky obohatené vlákninou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 101 021
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 296
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 040
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 466
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 260
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 039
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 003
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 470
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu