Margarín

Mala to byť tajná zbraň Napoleona III. Francúzska armáda už nebola schopná platiť za drahé maslo a cisár sa obával, že jeho vojaci bez tuku zoslabnú. Potreboval lacnejšiu náhradu masla a francúzsky chemik mu ju nakoniec našiel. Nepomohla ...

Hippolyte Mege-Mouriés. FOTO - ARCHÍV

Mala to byť tajná zbraň Napoleona III. Francúzska armáda už nebola schopná platiť za drahé maslo a cisár sa obával, že jeho vojaci bez tuku zoslabnú. Potreboval lacnejšiu náhradu masla a francúzsky chemik mu ju nakoniec našiel. Nepomohla mu zvíťaziť nad Prusmi, ale na smrť vystrašila výrobcov masla. Pred 135 rokmi patentovali margarín.

Tuk sa stal v západnej Európe nedostatkovým tovarom. Potrebovali ho stroje i ľudia. Čas industrializácie bol v plnom prúde a počet obyvateľov rýchlo narastal. Zásoby sa stenčovali. Do miest prichádzali tisíce vidiečanov, aby si našli prácu. Keď si na obed vytiahli z tašky chlieb, museli ho jesť bez masla. Toho bolo v roku 1867 málo a bolo drahé.

Napoleon III. sa väčšmi než o ľud obával o svoju armádu, ktorá už na nákup masla nemala. A vojaci by bez dostatku tuku slabli. Preto oslovil francúzskeho lekárnika a chemika. Hippolyte Mege-Mouriés dostal od vládcu neľahkú úlohu. Mal vymyslieť produkt, ktorý bude chutiť ako maslo, nebude páchnuť, bude obsahovať tuk a hlavne - bude lacný. Francúz hľadal dva roky, kým vyrobil zmes hovädzieho loja a odstredeného mlieka.

Hovädzí loj bol v tom čase jediný známy tuk, ktorý mal pri izbovej teplote polotuhú konzistenciu podobnú maslu. Mege-Mouriés nebol prvý, kto loj použil, bol však prvý, kto k nemu pridal mlieko a dodal mu tak chuť a vôňu veľmi pripomínajúcu maslo.

"Nahradil vlastne mliečny tuk z masla iným zvieracím tukom a získal rozotierateľný a trvanlivý potravinový tuk," vysvetľuje dnes objav Gerhard Gnodke z nemeckého Margarínového inštitútu pre zdravú výživu v Bonne.

Konkurent masla dostal meno margarín. Jeho autor vtedy rovnako ako mnoho iných mylne veril, že všetky tuky a oleje obsahujú kyselinu margarovú, pomenovanú podľa gréckeho slova pre perlu - margaron. Dnes sa už vie, že v tukoch vôbec bežná nie je, ale margarín už svoje meno nezaprie.

Nová perla na trhu nemala jednoduchý nástup. Silná farmárska a mliekarenská loby spanikárila. Margarín bol o polovicu lacnejší než ich maslo. Domácim gazdinkám preto tvrdila, že margarín má "nepríjemnú chuť a je zdraviu škodlivý". Postarala sa o to, aby výrobcovia aj predajcovia margarínu potrebovali nákladnú licenciu a platili vysoké clo.

Podobnosť s maslom bola taká zjavná, že cisár Wilhelm dokonca vydal v roku 1897 prvý zákon o margaríne. Ten prikazoval nový produkt výrazne odlíšiť od masla.

"Bolo predpísané, že margarín musí byť od masla jasne oddelený a viditeľne označený svojím názvom. Vo väčších mestách s viac ako 5-tisíc obyvateľmi sa dokonca nesmel predávať v rovnakej miestnosti ako maslo," hovorí Gnodke. Názov margarín musel byť podčiarknutý hrubou červenou čiarou. Tak, aby nikto neprehliadol, že nekupuje maslo.

Napriek všetkému si margarín našiel svojich priaznivcov a od roku 1874 začal dobýjať Európu i Ameriku. Na prelome storočí sa ho len v Nemecku produkovalo 100-tisíc ton.

Záujem bol čoskoro taký veľký, že hovädzí loj nestačil. Ktovie, aká dlhá by bola životnosť margarínu, keby neprišiel ďalší historický objav: v roku 1902 nemecký chemik Wilhelm Normann zistil, že pomocou vodíka možno spevniť tekuté rastlinné oleje. Nový zdroj suroviny bol na svete a víťaznej ceste margarínu už nestálo nič v ceste.

Mege-Mouriés nestihol na svojom objave zarobiť, ako plánoval. Svoju výrobnú továreň musel zavrieť, keď vypukla nemecko-francúzska vojna. A tak predal výrobný postup bratom Jurgensovcom, obchodníkom s maslom z Holandska. Tí začali margarín onedlho vyrábať vo veľkom, našiel si konzumentov v Holandsku a Británii a v rastlinnej podobe nakoniec nadchol aj Spojené štáty. To už margarín obohatili vitamínmi A a D, takže chuťou a vzhľadom stále väčšmi pripomínal maslo.

Dnes už leží na pultoch supermarketov vedľa masla niekoľko druhov margarínu, nátierkový i na varenie. Viac než na cenu však lákajú reklamy zákazníkov na predstavu, že si ho ráno vyberiete z chladničky a hneď môžete natrieť na pečivo.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 976
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 10 475
  3. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 075
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 625
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 665
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 329
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 597
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 202
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 608
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 172

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Ivan Mikloš

Nepredvídateľný užitočný idiot (píše Ivan Mikloš)

Aké poučenie si možme vziať z Trumpa.

SVET

Putin priletel do Helsínk na summit s Trumpom s oneskorením

Program summitu sa zrejme oneskorí.

ŠPORT

Aký bol šampionát v Rusku? Plný sexizmu, politiky a simulovania

Prinášame najzaujímavejšie momenty.

PLUS

Food fotograf: Keď sa fotí pečené kura, tak nie je pečené

Prečo sa pri fotení do hamburgerov pichajú špáradlá a do kurčaťa klinčeky?

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.