SME

Triky výrobcov: nenechajte sa chytiť do pasce

Čokoláda nie je čokoláda, smotana nie je smotana, maslíčko nie je maslo, hydinová paštéta nie je z hydiny. V obchodoch je čoraz viac potravín, ktoré nie sú presne to, za čo vydávajú. Triky výrobcov sú totiž čoraz premyslenejšie.

Potravinový kódex tvrdí, že ak ide o imitáciu alebo nepravé výrobky, musí sa informácia o tom slovne uvádzať v označení tak, aby spotrebiteľ nemohol byť uvedený do omylu, napríklad slovami "nepravý kaviár", "krabie tyčinky (mleté rybie mäso s krabou arómou)" alebo "nepravý losos". Nie vždy to však tak je. Aj pri mäsových výrobkoch treba vedieť, že napríklad v hydinových paštétach nebýva hydina, šunka - to sú väčšinou odrezky "skrášlené" rôznymi prídavkami a farbivami. ILUSTRAČNÉ FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Čokoláda nie je čokoláda, smotana nie je smotana, maslíčko nie je maslo, hydinová paštéta nie je z hydiny. V obchodoch je čoraz viac potravín, ktoré nie sú presne to, za čo vydávajú. Triky výrobcov sú totiž čoraz premyslenejšie.

Klamať alebo zavádzať zákazníka možno aj obchodným názvom výrobku.

Výrobcovia kalkulujú s tým, že sa ponáhľame, nemáme čas študovať tie malinké písmenká a pátrať po zložení. A tak sa stane, že si kúpime aj výrobky, ktoré sa len tvária.

"Akože" výrobky

Už ste si možno všimli, že v regáloch je maslo a maslíčko. Rozdiel v cene je dosť veľký, aj vyše desať korún. Čo sa však pod zdrobneným názvom skrýva? Maslíčko nie je maslo, ale zmes margarínu a masla. Vyzerá ako maslo, nelíši sa veľkosťou, tvarom ani obalom, skutočné maslo to však nie je.

SkryťVypnúť reklamu

Maslo obsahuje iba mliečny tuk a žiaden iný, výrobok, ktorý sa za maslo pod zdrobnelým názvom vydáva, je zmesou margarínu a masla, teda zmesou mliečneho a rastlinného tuku. Ak chcete kúpiť skutočné maslo, radšej nekupujte maslíčko, to už je potom lepšie kúpiť si rastlinný tuk, ktorý sa nehrá na maslo.

"Názov 'maslo so zníženým obsahom cholesterolu obohatené o rastlinný tuk' je už celkom sofistikovaným klamaním spotrebiteľa, pretože pridaním vody a rastlinného oleja do masla neubudlo cholesterolu, ale masla," hovorí Jozef Kerekréty, nezávislý konzultant pre potravinárstvo.

Nedajte sa klamať

To isté sa deje pri mäsových výrobkoch, kde je čoraz menej mäsa a viac vody, škrobu, nemäsových bielkovín a chémie. Signálom nedôveryhodnosti sú často maličkosti. Výrobca zabalí menšie množstvo výrobku do obalu pôvodne určeného na väčšie množstvo, a zrazu máte lacnejší výrobok vedľa drahšieho. Na kuracom stehne nechá navyše kúsok kosti z beháka, čo zvýši hmotnosť o 30 gramov, a tým aj cenu o dve koruny, prípadne uvedie znížený obsah nežiaducej zložky alebo cennú zložku nahradí menej cennou.

SkryťVypnúť reklamu

Chcete si kúpiť zdravý nápoj, hľadáte na pulte nápis stopercentná šťava.

Ak si z regálu vezmete dva výrobky s týmto nápisom, môžete nájsť dva úplne rozdielne nápoje. Ten pod názvom ovocná šťava neurčuje presne časť ovocia, z ktorej sa šťava vyrába, zahŕňa aj možnosť použiť koncentrát ovocia, umelé sladidlá či antioxidanty bez jasne stanovených pravidiel.

Pozor na lacné náhrady

Aj prídavné látky v rôznych potravinách často maskujú lacné náhrady. Aromatické látky vyvolávajú dojem, že potravina obsahuje drahé prírodné zložky - ovocie, oriešky, maslo, smotanu. Farbivá majú rovnakú funkciu. Žltá vyvoláva dojem prítomnosti vajec, červená premení v mäsových výrobkoch tuk na chudé mäso, oranžová urobí z aromatickej sladkej vody pomarančový nápoj.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Úlohou farbív je zvýrazniť prirodzenú farebnosť potraviny. Ak niektorý výrobca chce maskovať nežiaduce vlastnosti výrobku, ktoré nevie odstrániť v rámci technológie výroby, porušuje hygienické normy a mali by ho sankcionovať," zdôrazňuje MUDr. Iveta Trusková z Ústavu zdravotných informácií. Zatiaľ sa však oplatí nakupovať pozorne a neveriť všetkému, čo sľubuje názov či reklama, viac prezradí zloženie tovaru na obale.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  5. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  6. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  7. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  8. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  1. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  4. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  5. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  6. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  7. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  8. Neuhádol ani jedno číslo a predsa vyhral 100 000 eur
  1. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 10 143
  2. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 8 469
  3. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 6 628
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 3 967
  5. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 3 718
  6. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne 3 643
  7. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 2 016
  8. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť 1 875
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  2. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  3. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  4. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  5. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  6. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  7. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  8. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 34 191
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 19 104
  3. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 14 349
  4. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 11 031
  5. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 7 957
  6. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!) 6 201
  7. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 6 002
  8. Miroslav Daniš: Dymová clona Oskar Rósza 4 985
  1. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  2. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
  3. Radko Mačuha: Ficove vlastenectvo je ako riedené mlieko.
  4. Karol Galek: Kto nič nerobí nič nepokazí - heslo ministerky Sakovej nás stálo miliardy
  5. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  6. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
  7. Post Bellum SK: Samizdat – symbol vzdoru v čase neslobody
  8. Marcel Rebro: Keď vojna vezme manžela a otca, hory pomáhajú nájsť nádej
SkryťZatvoriť reklamu