
Dlhoročné výskumy ukázali, že zelený čaj obsahuje množstvo účinných látok, medzi najdôležitejšie patrí fluór, kofeín, polyfenoly a rôzne iné látky. Načo sú dobré?
Fluór chráni zubnú sklovinu. Katechín bráni baktériám v ústnej dutine uskutočňovať proces premeny cukrov, a tak pôsobí preventívne proti tvorbe zubných kazov. Kofeín v zelenom čaji nás osvieži a povzbudí ako kofeín z kávy, avšak bez nepríjemných vedľajších účinkov. Preto si ho môžu dopriať aj pacienti s vysokým krvným tlakom alebo trpiaci arytmiami.
Triesloviny zase znižujú rýchlosť vstrebávania kofeínu, ktorý je v zelenom čaji. Preto účinky kofeínu zo zeleného čaju nastupujú pomalšie a dlhšie pretrvávajú ako účinky kofeínu z kávy.
Kofeín má aj výborné bronchodilatačné účinky, teda uľahčuje dýchanie, mali by ho piť astmatici, je dobrým doplnkom pri liečbe astmy.
Kofeín je vhodný aj pre ľudí s ochorením obličiek, lebo pôsobí močopudne.
Polyfenoly majú virucídne a baktericídne účinky, pomôžu pri virózach, nachladnutiach aj chorobách spôsobených baktériami.
Polyfenoly sú tiež výborné antioxidanty, ničia škodlivé voľné radikály a tým znižujú tvorbu nádorov a metastáz, hovorí sa, že dokonca ochraňujú bunky a zvyšujú ich odolnosť pred možným zvrhnutím sa na bunky rakovinové.
Triesloviny, ktoré patria tiež do skupiny polyfenolov, zabraňujú ukladaniu mastných kyselín a cholesterolu do stien ciev, preto je pitie zeleného čaju prospešné aj pre pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami.
V kozmetike je zelený čaj veľmi obľúbený pre svoje antioxitačné a adstringentné účinky. Používa sa na obklady a masky na tvár.
Ako ho piť, aby bol účinný?
* čaj nesmie byť príliš horúci, liečivé účinky sa prejavia, keď sa pije vlažný
* mali by sme ho konzumovať pravidelne a dlhodobo
* denne by sme mali vypiť liter čaju rozdelený do 2-decilitrových dávok.
* nedochucujte ho mliekom, mliečne bielkoviny znižujú antioxidačné účinky
* nemali by sme sladiť, ak chceme, aby sa zachoval účinok proti tvorbe zubného kazu.
Na čo si dať pozor:
* triesloviny znižujú vstrebávanie železa, nepite ho pri liečbe anémie
* pacienti s ochoreniami obličiek by sa mu mali vyhýbať pre vysoký obsah vápnika
* zelený čaj môže zafarbovať sklovinu zubov. (uj)