SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Zeler je skvelý na chudnutie

Máloktorá zelenina obsahuje toľko vitamínov a pomáha pri liečbe takého veľkého množstva neduhov ako práve zeler. Pre svoj minimálny obsah kalórií je skvelým doplnkom stravy pri chudnutí a najmä je veľmi zdravý.

FOTO

Zeler obsahuje veľa vitamínov, najmä vitamín C, vápnik a stopové prvky. Používa sa pri liečbe reumatizmu, pri poruchách trávenia a močového mechúra, posilňuje nervy, pomáha pri odvodňovaní, znižuje krvný tlak, čistí črevá, znižuje obsah cukru v krvi a v neposlednom rade posilňuje mužskú potenciu. Ak vám prekáža výrazná, ostrá chuť čerstvého zeleru, môžete siahnuť aj po jeho sterilizovanej podobe, ktorá je vhodná do rôznych miešaných zeleninových, ale aj ovocných šalátov.

Náš tip:

Zeler zapečený so syrovou omáčkou

Potrebujete čerstvý alebo sterilizovaný zeler, 100 g mrazeného listového špenátu, 50 g základnej bielej omáčky, 80 g smotany, vajce, 100 g parmezánu, goudu, nivu, eidam, soľ, korenie, muškátový oriešok. Uvarený alebo sterilizovaný zeler scedíme a mierne vyžmýkame. Rozmrazený špenát pokrájame na pásiky, zmiešame so zelerom a dáme do zapekacej misy. Základnú bielu omáčku rozmiešame v smotane, vmiešame vajce a pridáme 2/3 nastrúhaného syra, soľ a korenie. Ochutíme muškátovým orieškom, zmesou zalejeme zeler a špenát. Povrch posypeme zvyškom nastrúhaného syra a dáme zapiecť. Podávame so zemiakmi, cestovinami alebo pečivom.

Ak máte málo času, namiesto vajca použite Vajahit, táto surovina nahradí aj základnú bielu omáčku.

Zelerový šalát Zazi

Skúste studený predkrm vhodný tiež ako desiata alebo ľahká večera.

Potrebujete pohár sterilizovaného zeleru pokrájaného na rezance, 50 g mrkvy, 200 g šalátovej uhorky, 150 g kyslej smotany, 50 g olivového oleja, sušený cesnak, korenie tzatziky, soľ. Zeler zlejeme a mierne vytlačíme zvyšný nálev. Mrkvu a uhorku očistíme a nastrúhame na rezance. Všetko zmiešame. Kyslú smotanu vyšľaháme s olejom, ochutíme cesnakom, korením a soľou. Pridáme k zelenine a všetko premiešame. Necháme asi hodinu vychladnúť v chladničke a potom podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 547
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 392
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 874
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 728
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 074
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 056
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 396
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 218
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 055
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 948
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

12 h

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan