Šetriaca diéta pri tráviacich ťažkostiach

Indikácie


: - chronické poruchy tráviaceho systému - zvýšené vylučovanie a zvýšená kyslosť žalúdočnej šťavy - vredové ochorenia žalúdka a dvanástnika - chronické ochorenia pečene - ťažkosti po operáciach žalúdka - chronické ochorenia žlčníka a pankreasu - niektoré ochorenia tenkého a hrubého čreva - infarkt myokardu - niektoré horúčkové stavy - infekčná mononukleóza

Charakteristika diéty: Diéta je ľahko stráviteľná, energeticky a biologicky plnohodnotná a možno ju podávať i dlhodobo.

Technologická úprava pripravovanej stravy:

Vhodné tepelné spracovanie je: varenie, dusenie, pečenie v pare. Vylučujeme spôsoby úpravy, ktoré robia pokrm ťažko stráviteľným, napr.: vyprážanie, opekanie na tuku. Aby sa pri príprave pokrmu tuky neprepaľovali, mäso ako aj iné potraviny opekáme nasucho a podlievame vodou. Pokrmy zahusťujeme nasucho opraženou múkou, zátrepkou alebo strúhanou potravinou ( vhodný zemiak ). Nikdy neoprážame na tuku. Tuky nikdy nepreprážame, vkladáme až do hotového pokrmu nakoniec.

Vhodné potraviny


Polievky
- vhodné sú vývary z netučných riedkych kostí a netučného mäsa, zeleninové, nie z nafukujúcich druhov zeleniny ( ako sú kel, kapusta ), vylúčiť strukovinové pre ťažkú stráviteľnosť. Vhodné sú mliečne, zemiakové. Ako závarku používame: niťovky, krupicu, krúpky, rezance, ryžu, krupicové halušky a vajíčkovú „hmlu“.

Mlieko- ako aj mliečne výrobky uprednostňujeme netučné druhy. Používame syry, tvaroh, kyslo-mliečne výrobky. Vylučujeme pikantné druhy syrov. Prílohy- podávame zemiaky varené, dusené, zemiakovú kašu, cestoviny, suchárovú a žemľovú knedľu, ryžu, halušky.

Mäso- vhodné je z mladých zvierat, nemastné a dobre odležané. Chudé teľacie, hovädzie, jahňacie, bravčové, holub, hydina – kurča, morka, nie „tučná“ kačka, sladkovodné netučné ryby, pstruh a filé z morských rýb. Z údenín je vhodná bravčová a hydinová šunka, hydinové nie pikantné párky.

Zelenina- má byť vždy mladá a podľa možnosti čerstvá, zriedkavejšie používať sterilizovanú, vhodná je i mrazená či sušená. Nevhodné sú nafukujúce druhy: kel, karfiol, kapusta, cibuľa, reďkovka, uhorka, paprika. Vhodné druhy - mrkva, petržlen, zeler, tekvica, mladý kaleráb, cvikla, hláv. šalát, špenát. Karfiol, hrášok a kukurica sa podáva podľa znášanlivosti pacienta. Vhodná aj vo forme šalátov.

Strukoviny- pre nafukovanie tráviaceho traktu sa vylučujú.

Ovocie- čerstvé, jablká, banány, pomaranče, grapefruit, mandarínky, čerešne, višne, slivky, marhule, broskyne. Vhodné sú i vo forme kompótov, šalátov, ovocných štiav, rôsolov a džúsov. Nevhodné druhy sú kivi, jahody, maliny, pre obsah zrniečok, ktoré mechanicky dráždia tráviaci trakt.

Bezmäsité jedlá a múčniky- nákypy, pudingy, žemľovky, rezance s tvarohom, strúhankou, krupicou. Kaša: krupicová, ryžová a z ovsených vločiek. Z múčnikov odporúčame piškótové cestá s marhuľovým džemom, plnky s nadstavovaným krémom, odpaľované cestá, plnené oblátky a jemné keksy. Chlieb, pečivo- vhodné sú biele vodové druhy, najlepšie jednodňové, vianočka, sucháre, piškóty, sendvič.

Koreniny- nepoužívame ostré, pikantné druhy korenín. Vhodné sú jemnejšie druhy, ako majorán, bazalka, petržlenová a zelerová vňať, bobkový list, rasca, kôpor, vývar zo sušených húb a vývar z cibule, paradajkový pretlak. Tiež je vhodná vanilka, škorica, klinčeky, citrónová a pomarančová kôra, tiež šťava. Ocot vylučujeme, nahrádzame ho šťavou z citróna.

Nepodávame alkoholické nápoje, destiláty, veľmi horúce a chladené nápoje a pokrmy, čiernu kávu a sýtene vody a malinovky ( mechanicky dráždia tráviaci trakt ).

Príklad jedálneho lístka na 3 dni

 
1. deň
Raňajky
- mlieko, biele pečivo, rastlinné maslo, mladý kaleráb
Desiata
- ovocný šalát
Obed
- polievka zemiaková, teľacie mäso na prírodno, slovenská ryža, cvikla
Olovrant
- sendvič, syrová nátierka, 100% džús jablkový
Večera
- dusené karbonátky, kôprová omáčka, žemľová knedľa
 
2. deň
Raňajky
- ovocný čaj, biely chlieb, rastlinné maslo, hydinová šunka
Desiata
- nízkotučný jogurt
Obed
- polievka zeleninová s cestovinou, dusené rybie filé na paradajkach, zemiaky s bazalkou
Olovrant
- grapefruit
Večera
-  rezance s tvarohom, pomarančová šťava
 
3. deň
Raňajky
- biela káva, vianočka, rastlinné maslo, marhuľový džem
Desiata
- zeleninový šalát so strúhaným syrom
Obed
- polievka fazuľková, kurací paprikáš, halušky
Olovrant
- acidofilné mlieko, biele pečivo
Večera
- dusené hovädzie kocky, ryža, slivkový kompót

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 17 723
  2. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 7 046
  3. Moskva alebo Petrohrad? 5 937
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 3 331
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 405
  6. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 868
  7. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 847
  8. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 829
  9. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 1 779
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 398