SME

Šetriaca diéta pri tráviacich ťažkostiach

Indikácie

: - chronické poruchy tráviaceho systému - zvýšené vylučovanie a zvýšená kyslosť žalúdočnej šťavy - vredové ochorenia žalúdka a dvanástnika - chronické ochorenia pečene - ťažkosti po operáciach žalúdka - chronické ochorenia žlčníka a pankreasu - niektoré ochorenia tenkého a hrubého čreva - infarkt myokardu - niektoré horúčkové stavy - infekčná mononukleóza

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Charakteristika diéty: Diéta je ľahko stráviteľná, energeticky a biologicky plnohodnotná a možno ju podávať i dlhodobo.

Technologická úprava pripravovanej stravy:

SkryťVypnúť reklamu

Vhodné tepelné spracovanie je: varenie, dusenie, pečenie v pare. Vylučujeme spôsoby úpravy, ktoré robia pokrm ťažko stráviteľným, napr.: vyprážanie, opekanie na tuku. Aby sa pri príprave pokrmu tuky neprepaľovali, mäso ako aj iné potraviny opekáme nasucho a podlievame vodou. Pokrmy zahusťujeme nasucho opraženou múkou, zátrepkou alebo strúhanou potravinou ( vhodný zemiak ). Nikdy neoprážame na tuku. Tuky nikdy nepreprážame, vkladáme až do hotového pokrmu nakoniec.

Vhodné potraviny

Polievky- vhodné sú vývary z netučných riedkych kostí a netučného mäsa, zeleninové, nie z nafukujúcich druhov zeleniny ( ako sú kel, kapusta ), vylúčiť strukovinové pre ťažkú stráviteľnosť. Vhodné sú mliečne, zemiakové. Ako závarku používame: niťovky, krupicu, krúpky, rezance, ryžu, krupicové halušky a vajíčkovú „hmlu“.

SkryťVypnúť reklamu

Mlieko- ako aj mliečne výrobky uprednostňujeme netučné druhy. Používame syry, tvaroh, kyslo-mliečne výrobky. Vylučujeme pikantné druhy syrov. Prílohy- podávame zemiaky varené, dusené, zemiakovú kašu, cestoviny, suchárovú a žemľovú knedľu, ryžu, halušky.

Mäso- vhodné je z mladých zvierat, nemastné a dobre odležané. Chudé teľacie, hovädzie, jahňacie, bravčové, holub, hydina – kurča, morka, nie „tučná“ kačka, sladkovodné netučné ryby, pstruh a filé z morských rýb. Z údenín je vhodná bravčová a hydinová šunka, hydinové nie pikantné párky.

Zelenina- má byť vždy mladá a podľa možnosti čerstvá, zriedkavejšie používať sterilizovanú, vhodná je i mrazená či sušená. Nevhodné sú nafukujúce druhy: kel, karfiol, kapusta, cibuľa, reďkovka, uhorka, paprika. Vhodné druhy - mrkva, petržlen, zeler, tekvica, mladý kaleráb, cvikla, hláv. šalát, špenát. Karfiol, hrášok a kukurica sa podáva podľa znášanlivosti pacienta. Vhodná aj vo forme šalátov.

SkryťVypnúť reklamu

Strukoviny- pre nafukovanie tráviaceho traktu sa vylučujú.

Ovocie- čerstvé, jablká, banány, pomaranče, grapefruit, mandarínky, čerešne, višne, slivky, marhule, broskyne. Vhodné sú i vo forme kompótov, šalátov, ovocných štiav, rôsolov a džúsov. Nevhodné druhy sú kivi, jahody, maliny, pre obsah zrniečok, ktoré mechanicky dráždia tráviaci trakt.

Bezmäsité jedlá a múčniky- nákypy, pudingy, žemľovky, rezance s tvarohom, strúhankou, krupicou. Kaša: krupicová, ryžová a z ovsených vločiek. Z múčnikov odporúčame piškótové cestá s marhuľovým džemom, plnky s nadstavovaným krémom, odpaľované cestá, plnené oblátky a jemné keksy. Chlieb, pečivo- vhodné sú biele vodové druhy, najlepšie jednodňové, vianočka, sucháre, piškóty, sendvič.

Koreniny- nepoužívame ostré, pikantné druhy korenín. Vhodné sú jemnejšie druhy, ako majorán, bazalka, petržlenová a zelerová vňať, bobkový list, rasca, kôpor, vývar zo sušených húb a vývar z cibule, paradajkový pretlak. Tiež je vhodná vanilka, škorica, klinčeky, citrónová a pomarančová kôra, tiež šťava. Ocot vylučujeme, nahrádzame ho šťavou z citróna.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nepodávame alkoholické nápoje, destiláty, veľmi horúce a chladené nápoje a pokrmy, čiernu kávu a sýtene vody a malinovky ( mechanicky dráždia tráviaci trakt ).

Príklad jedálneho lístka na 3 dni

  1. deň Raňajky - mlieko, biele pečivo, rastlinné maslo, mladý kaleráb Desiata - ovocný šalát Obed - polievka zemiaková, teľacie mäso na prírodno, slovenská ryža, cvikla Olovrant - sendvič, syrová nátierka, 100% džús jablkový Večera - dusené karbonátky, kôprová omáčka, žemľová knedľa   2. deň Raňajky - ovocný čaj, biely chlieb, rastlinné maslo, hydinová šunka Desiata - nízkotučný jogurt Obed - polievka zeleninová s cestovinou, dusené rybie filé na paradajkach, zemiaky s bazalkou Olovrant - grapefruit Večera -  rezance s tvarohom, pomarančová šťava   3. deň Raňajky - biela káva, vianočka, rastlinné maslo, marhuľový džem Desiata - zeleninový šalát so strúhaným syrom Obed - polievka fazuľková, kurací paprikáš, halušky Olovrant - acidofilné mlieko, biele pečivo Večera - dusené hovädzie kocky, ryža, slivkový kompót Autor: Katarína Pavlovičová, odborníčka na výživu, poradenstvo na bezplatnom čísle 0800152153

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  3. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  2. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  3. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  4. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  6. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 14 052
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 218
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 530
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 2 912
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 741
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 547
  7. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 009
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 1 950
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 194
  2. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 10 688
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 771
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 601
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 114
  6. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 244
  7. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 5 153
  8. Jozef Pivarník: Rovnako veľký, ale násobne chudobnejší: Prečo je rozdiel medzi Slovenskom a Švajčiarskom taký priepastný? 4 977
  1. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  2. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  3. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  4. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  5. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  6. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
  7. Anna Brawne: Všetci môžeme za atentát a šírenie nenávisti, len súdruhovia sú lietadlo..
  8. Věra Tepličková: Ťažký obed je sviňa
SkryťZatvoriť reklamu