: - chronické poruchy tráviaceho systému - zvýšené vylučovanie a zvýšená kyslosť žalúdočnej šťavy - vredové ochorenia žalúdka a dvanástnika - chronické ochorenia pečene - ťažkosti po operáciach žalúdka - chronické ochorenia žlčníka a pankreasu - niektoré ochorenia tenkého a hrubého čreva - infarkt myokardu - niektoré horúčkové stavy - infekčná mononukleóza
Charakteristika diéty: Diéta je ľahko stráviteľná, energeticky a biologicky plnohodnotná a možno ju podávať i dlhodobo.
Technologická úprava pripravovanej stravy:
Vhodné tepelné spracovanie je: varenie, dusenie, pečenie v pare. Vylučujeme spôsoby úpravy, ktoré robia pokrm ťažko stráviteľným, napr.: vyprážanie, opekanie na tuku. Aby sa pri príprave pokrmu tuky neprepaľovali, mäso ako aj iné potraviny opekáme nasucho a podlievame vodou. Pokrmy zahusťujeme nasucho opraženou múkou, zátrepkou alebo strúhanou potravinou ( vhodný zemiak ). Nikdy neoprážame na tuku. Tuky nikdy nepreprážame, vkladáme až do hotového pokrmu nakoniec.
Vhodné potraviny
Polievky- vhodné sú vývary z netučných riedkych kostí a netučného mäsa, zeleninové, nie z nafukujúcich druhov zeleniny ( ako sú kel, kapusta ), vylúčiť strukovinové pre ťažkú stráviteľnosť. Vhodné sú mliečne, zemiakové. Ako závarku používame: niťovky, krupicu, krúpky, rezance, ryžu, krupicové halušky a vajíčkovú „hmlu“.
Mlieko- ako aj mliečne výrobky uprednostňujeme netučné druhy. Používame syry, tvaroh, kyslo-mliečne výrobky. Vylučujeme pikantné druhy syrov. Prílohy- podávame zemiaky varené, dusené, zemiakovú kašu, cestoviny, suchárovú a žemľovú knedľu, ryžu, halušky.
Mäso- vhodné je z mladých zvierat, nemastné a dobre odležané. Chudé teľacie, hovädzie, jahňacie, bravčové, holub, hydina – kurča, morka, nie „tučná“ kačka, sladkovodné netučné ryby, pstruh a filé z morských rýb. Z údenín je vhodná bravčová a hydinová šunka, hydinové nie pikantné párky.
Zelenina- má byť vždy mladá a podľa možnosti čerstvá, zriedkavejšie používať sterilizovanú, vhodná je i mrazená či sušená. Nevhodné sú nafukujúce druhy: kel, karfiol, kapusta, cibuľa, reďkovka, uhorka, paprika. Vhodné druhy - mrkva, petržlen, zeler, tekvica, mladý kaleráb, cvikla, hláv. šalát, špenát. Karfiol, hrášok a kukurica sa podáva podľa znášanlivosti pacienta. Vhodná aj vo forme šalátov.
Strukoviny- pre nafukovanie tráviaceho traktu sa vylučujú.
Ovocie- čerstvé, jablká, banány, pomaranče, grapefruit, mandarínky, čerešne, višne, slivky, marhule, broskyne. Vhodné sú i vo forme kompótov, šalátov, ovocných štiav, rôsolov a džúsov. Nevhodné druhy sú kivi, jahody, maliny, pre obsah zrniečok, ktoré mechanicky dráždia tráviaci trakt.
Bezmäsité jedlá a múčniky- nákypy, pudingy, žemľovky, rezance s tvarohom, strúhankou, krupicou. Kaša: krupicová, ryžová a z ovsených vločiek. Z múčnikov odporúčame piškótové cestá s marhuľovým džemom, plnky s nadstavovaným krémom, odpaľované cestá, plnené oblátky a jemné keksy. Chlieb, pečivo- vhodné sú biele vodové druhy, najlepšie jednodňové, vianočka, sucháre, piškóty, sendvič.
Koreniny- nepoužívame ostré, pikantné druhy korenín. Vhodné sú jemnejšie druhy, ako majorán, bazalka, petržlenová a zelerová vňať, bobkový list, rasca, kôpor, vývar zo sušených húb a vývar z cibule, paradajkový pretlak. Tiež je vhodná vanilka, škorica, klinčeky, citrónová a pomarančová kôra, tiež šťava. Ocot vylučujeme, nahrádzame ho šťavou z citróna.
Nepodávame alkoholické nápoje, destiláty, veľmi horúce a chladené nápoje a pokrmy, čiernu kávu a sýtene vody a malinovky ( mechanicky dráždia tráviaci trakt ).
Príklad jedálneho lístka na 3 dni
1. deň Raňajky - mlieko, biele pečivo, rastlinné maslo, mladý kaleráb Desiata - ovocný šalát Obed - polievka zemiaková, teľacie mäso na prírodno, slovenská ryža, cvikla Olovrant - sendvič, syrová nátierka, 100% džús jablkový Večera - dusené karbonátky, kôprová omáčka, žemľová knedľa 2. deň Raňajky - ovocný čaj, biely chlieb, rastlinné maslo, hydinová šunka Desiata - nízkotučný jogurt Obed - polievka zeleninová s cestovinou, dusené rybie filé na paradajkach, zemiaky s bazalkou Olovrant - grapefruit Večera - rezance s tvarohom, pomarančová šťava 3. deň Raňajky - biela káva, vianočka, rastlinné maslo, marhuľový džem Desiata - zeleninový šalát so strúhaným syrom Obed - polievka fazuľková, kurací paprikáš, halušky Olovrant - acidofilné mlieko, biele pečivo Večera - dusené hovädzie kocky, ryža, slivkový kompót Autor: Katarína Pavlovičová, odborníčka na výživu, poradenstvo na bezplatnom čísle 0800152153