SME
Utorok, 28. jún, 2022 | Meniny má Beáta

Šetriaca diéta pri tráviacich ťažkostiach

Indikácie


: - chronické poruchy tráviaceho systému - zvýšené vylučovanie a zvýšená kyslosť žalúdočnej šťavy - vredové ochorenia žalúdka a dvanástnika - chronické ochorenia pečene - ťažkosti po operáciach žalúdka - chronické ochorenia žlčníka a pankreasu - niektoré ochorenia tenkého a hrubého čreva - infarkt myokardu - niektoré horúčkové stavy - infekčná mononukleóza

Charakteristika diéty: Diéta je ľahko stráviteľná, energeticky a biologicky plnohodnotná a možno ju podávať i dlhodobo.

Technologická úprava pripravovanej stravy:

Vhodné tepelné spracovanie je: varenie, dusenie, pečenie v pare. Vylučujeme spôsoby úpravy, ktoré robia pokrm ťažko stráviteľným, napr.: vyprážanie, opekanie na tuku. Aby sa pri príprave pokrmu tuky neprepaľovali, mäso ako aj iné potraviny opekáme nasucho a podlievame vodou. Pokrmy zahusťujeme nasucho opraženou múkou, zátrepkou alebo strúhanou potravinou ( vhodný zemiak ). Nikdy neoprážame na tuku. Tuky nikdy nepreprážame, vkladáme až do hotového pokrmu nakoniec.

Vhodné potraviny


Polievky
- vhodné sú vývary z netučných riedkych kostí a netučného mäsa, zeleninové, nie z nafukujúcich druhov zeleniny ( ako sú kel, kapusta ), vylúčiť strukovinové pre ťažkú stráviteľnosť. Vhodné sú mliečne, zemiakové. Ako závarku používame: niťovky, krupicu, krúpky, rezance, ryžu, krupicové halušky a vajíčkovú „hmlu“.

Mlieko- ako aj mliečne výrobky uprednostňujeme netučné druhy. Používame syry, tvaroh, kyslo-mliečne výrobky. Vylučujeme pikantné druhy syrov. Prílohy- podávame zemiaky varené, dusené, zemiakovú kašu, cestoviny, suchárovú a žemľovú knedľu, ryžu, halušky.

Mäso- vhodné je z mladých zvierat, nemastné a dobre odležané. Chudé teľacie, hovädzie, jahňacie, bravčové, holub, hydina – kurča, morka, nie „tučná“ kačka, sladkovodné netučné ryby, pstruh a filé z morských rýb. Z údenín je vhodná bravčová a hydinová šunka, hydinové nie pikantné párky.

Zelenina- má byť vždy mladá a podľa možnosti čerstvá, zriedkavejšie používať sterilizovanú, vhodná je i mrazená či sušená. Nevhodné sú nafukujúce druhy: kel, karfiol, kapusta, cibuľa, reďkovka, uhorka, paprika. Vhodné druhy - mrkva, petržlen, zeler, tekvica, mladý kaleráb, cvikla, hláv. šalát, špenát. Karfiol, hrášok a kukurica sa podáva podľa znášanlivosti pacienta. Vhodná aj vo forme šalátov.

Strukoviny- pre nafukovanie tráviaceho traktu sa vylučujú.

Ovocie- čerstvé, jablká, banány, pomaranče, grapefruit, mandarínky, čerešne, višne, slivky, marhule, broskyne. Vhodné sú i vo forme kompótov, šalátov, ovocných štiav, rôsolov a džúsov. Nevhodné druhy sú kivi, jahody, maliny, pre obsah zrniečok, ktoré mechanicky dráždia tráviaci trakt.

Bezmäsité jedlá a múčniky- nákypy, pudingy, žemľovky, rezance s tvarohom, strúhankou, krupicou. Kaša: krupicová, ryžová a z ovsených vločiek. Z múčnikov odporúčame piškótové cestá s marhuľovým džemom, plnky s nadstavovaným krémom, odpaľované cestá, plnené oblátky a jemné keksy. Chlieb, pečivo- vhodné sú biele vodové druhy, najlepšie jednodňové, vianočka, sucháre, piškóty, sendvič.

Koreniny- nepoužívame ostré, pikantné druhy korenín. Vhodné sú jemnejšie druhy, ako majorán, bazalka, petržlenová a zelerová vňať, bobkový list, rasca, kôpor, vývar zo sušených húb a vývar z cibule, paradajkový pretlak. Tiež je vhodná vanilka, škorica, klinčeky, citrónová a pomarančová kôra, tiež šťava. Ocot vylučujeme, nahrádzame ho šťavou z citróna.

Nepodávame alkoholické nápoje, destiláty, veľmi horúce a chladené nápoje a pokrmy, čiernu kávu a sýtene vody a malinovky ( mechanicky dráždia tráviaci trakt ).

Príklad jedálneho lístka na 3 dni

 
1. deň
Raňajky
- mlieko, biele pečivo, rastlinné maslo, mladý kaleráb
Desiata
- ovocný šalát
Obed
- polievka zemiaková, teľacie mäso na prírodno, slovenská ryža, cvikla
Olovrant
- sendvič, syrová nátierka, 100% džús jablkový
Večera
- dusené karbonátky, kôprová omáčka, žemľová knedľa
 
2. deň
Raňajky
- ovocný čaj, biely chlieb, rastlinné maslo, hydinová šunka
Desiata
- nízkotučný jogurt
Obed
- polievka zeleninová s cestovinou, dusené rybie filé na paradajkach, zemiaky s bazalkou
Olovrant
- grapefruit
Večera
-  rezance s tvarohom, pomarančová šťava
 
3. deň
Raňajky
- biela káva, vianočka, rastlinné maslo, marhuľový džem
Desiata
- zeleninový šalát so strúhaným syrom
Obed
- polievka fazuľková, kurací paprikáš, halušky
Olovrant
- acidofilné mlieko, biele pečivo
Večera
- dusené hovädzie kocky, ryža, slivkový kompót
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  2. Spacák na kozmetiku?
  3. Danube InGrid zvyšuje energetickú stabilitu aj v Bratislave
  4. IMMOFINANZ pokračuje v úspechoch nájomných zmlúv aj v roku 2022
  5. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  7. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  8. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  1. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  2. Na západnom Slovensku napreduje modernizácia elektrickej sústavy
  3. Na západnom Slovensku napreduje modernizácia elektrickej sústavy
  4. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  5. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  6. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  7. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  8. Danube InGrid zvyšuje energetickú stabilitu aj v Bratislave
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 13 828
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 10 648
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 253
  4. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 937
  5. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 575
  6. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 3 122
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 068
  8. ČSOB hľadá zamestnancov: Skvelá kampaň, chystajte životopis! 1 188
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Peter Rúfus: Priateľstvo medzi mužom a ženou
  2. Bratislavské dobrovoľnícke centrum: Hranie spoločenských hier ako prostriedok výchovy detí
  3. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Kam až zájdu návrhy na obmedzovanie prístupu k interrupciám?
  4. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  5. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Špaldová varená kysnutá knedľa
  6. Michael Achberger: 7 dôvodov, prečo na jar chudneme ľahšie
  7. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Majonézová zapekačka
  8. Lívia Hlavačková: Ktoré lieky pomáhajú a ktoré sa len tvária? Takto funguje náš mozog
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 10 380
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 387
  3. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 879
  4. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 5 044
  5. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 3 812
  6. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 294
  7. Miroslav Lukáč: Kto je ešte dnes rusofil, potrebuje odbornú pomoc. 3 175
  8. Michal Feik: Čo spôsobí Matovičov balíček 3 090
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  5. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  8. Lívia Hlavačková: Je Ajurvéda naozaj taká prastará, ako vravia?
SkryťZatvoriť reklamu