SME

Zdravé trávenie máme vo svojich rukách: Ako súvisí črevný mikrobióm s chudnutím a koľko treba jesť vlákniny?

Toto ste o svojom tele (možno) nevedeli.

(Zdroj: Adobe Stock)

O baktériách, najmä tých črevných, je dnes počuť z každej strany. No vedeli ste, že s trochou snahy ich zloženie vieme sami zmeniť, aby v našom organizme prevládali tie dobré?

Píše PharmDr. Katarína Skybová, riaditeľka inštitútu redukcie a prevencie nadváhy Kompliment®

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

PREČO SÚ BAKTÉRIE TAKÁ TÉMA?

Informácií o dôležitosti našej črevnej mikrobioty je stále viac. A to, že má obrovský vplyv na naše zdravie, potvrdzuje stále viac odborných štúdií. Dnes vieme, že baktérie sa nachádzajú
vo všetkých tkanivách nášho organizmu. Dokonca ich je v našom tele viac ako našich vlastných buniek. Je preto logické, že to, aké baktérie v našom tele žijú, nás do veľkej miery ovplyvňuje.

SkryťVypnúť reklamu

V našom tele žijú patogény, potenciálne patogény, alebo probiotické baktérie, ktoré nám prospievajú. Ich mix na slizniciach nášho tráviaceho traktu – od úst po črevo – je celkom jedinečný. Dokonca by sme ho mohli prirovnať k otlačkom prsta. No na rozdiel od odtlačkov sa náš bakteriálny mix dynamicky mení v závislosti od spôsobu nášho života – od stravy, stresu, nálady a prežívania, fyzickej aktivity či prostredia, v ktorom sa nachádzame.

Žijú s nami teda také baktérie, ktorým vyhovuje náš spôsob života. Pokiaľ začneme žiť inak, aj naše bakteriálne zloženie sa zmení. Je to fascinujúce, však?

Napríklad stres spôsobuje zmenu vylučovania slín v ústach a zvýšené vylučovanie amylázy, teda enzýmu, ktorý v ústach štiepi sacharidy na cukor. Zvýšené množstvo dostupného cukru podporuje rast patogénov v ústnej dutine, čo má vplyv na rozvoj zápalu a vznik patogénov cez ústnu sliznicu ďalej do organizmu.

SkryťVypnúť reklamu

ZDRAVIE A MIKROBIÓM – AKO SÚVISIA?

Možno ste už zachytili diskusie o priepustnom čreve. Priepustnosť čreva je fyziologicky celkom bežná vec a prichádza k nej vtedy, keď telo potrebuje z čreva získať sodík, glukózu či aminokyseliny. Deje sa to v prípade stresu či imunitnej reakcie, ktorá vyžaduje energiu a minerálne látky. No pokiaľ je stres chronický a náš črevný mikrobióm obsahuje väčšie množstvo patogénnych baktérií, naša imunita sa tým musí zaoberať.

To ju vyčerpáva, pričom patogény z čreva sa zatiaľ dostávajú ďalej do organizmu. Vzniká endotoxémia, čiže zápalové procesy súvisiace s prítomnosťou bakteriálnych toxínov v krvi. Tie hrajú ústrednú rolu aj v ochoreniach, ako je ateroskleróza, reumatoidná artritída a mnohé ďalšie.

Aktuálny výskum odhaľuje súvislosti, o ktorých sme doteraz netušili. Podobné procesy prebiehajú aj v našej ústnej dutine, preto sú ústna hygiena a zdravie zubov a ďasien rovnako veľmi dôležité pre naše celkové zdravie.

SkryťVypnúť reklamu

Tento článok nájdete aj v augustovom čísle mesačníka SME ženy, ktoré je v predaj do 31. 8.

BAKTÉRIE A CHUDNUTIE

Dnes už vieme i to, že naše zdravie máme v rukách do veľkej miery my sami. Stále viac dôkazov naznačuje, že genetika nemá na zdravie až taký vplyv, ako sa predpokladalo, a významnejšiu rolu hrá epigenetika a expresia génov na základe nášho životného štýlu.

Životný štýl nastavuje aj náš mikrobióm. Keď nešportujeme a máme stravu plnú cukru, bude naše črevo osídlené baktériami, ktorým takéto podmienky vyhovujú. Ak zmeníme svoj životný štýl, aj kmene baktérií v našich črevách sa zmenia. Je teda možné vyhovoriť sa na baktérie pri chudnutí? Ani nie, pretože ich zloženie si vyberáme my sami tým, ako žijeme. Zmeňme spôsob života, aj zloženie našich črevných baktérií sa zmení.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je pravda, že u obéznych ľudí sa nachádzajú špecifické kmene črevných baktérií aj to, že môžu mať vplyv na ich chute. No pri nadváhe a obezite hrá pri chudnutí rolu aj množstvo iných faktorov, ako je leptínová či inzulínová rezistencia a tiché zápalové procesy, ktoré majú vplyv na zmeny v bunkovom metabolizme a ktoré robia chudnutie náročnejším – no nie nemožným.

KOĽKO VLÁKNINY ZJESŤ?

Pre zdravého človeka sa odporúča denne zjesť asi 25-30 gramov vlákniny. No v prípade, že je črevný mikrobióm poškodený a prišlo k takzvanej dysbióze, čiže k narušeniu rovnováhy a premnoženiu patogénnych baktérií, vláknina v tomto prípade nemusí byť vôbec vhodná. Cestou je skôr krátkodobé vynechanie sacharidov a rastlinnej stravy, ktoré sú potravou aj pre patogénne baktérie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prvým krokom je vyhľadanie odborníka, lekára. Dnes týmto problémom trpí stále viac ľudí. Príčinou je chronický stres, časté jedenie a neprirodzený spôsob života. Prejavuje sa potravinovými intoleranciami, nafukovaním, problémami s vyprázdňovaním, bolesťami hlavy, stratou energie a podobne.

Ľuďom, ktorí nie sú zvyknutí jesť vlákninu, či určité druhy zeleniny, ktoré ju obsahujú vo väčšom množstve, sa odporúča začať s ich zaraďovaním v malých porciách. Inak sa môže stať, že vás poriadne nafúkne, a to je nepríjemný pocit.

Vláknina existuje rozpustná a nerozpustná. Tá rozpustná z jabĺk, pomarančov, cesnaku, cibule či strukovín slúži ako prebiotikum. Tá nerozpustná je veľmi potrebná na pravidelné každodenné vyprázdňovanie, ktoré je tiež úzko späté s našim celkovým zdravím a zdravím našich čriev. Tú obsahujú najmä obilniny či orechy a semená, ovocie, ako hrozno či bobuľoviny, brokolica a podobne.

Trávenie

Jogurty a kefíry.

Škodlivá baktéria sa množila vďaka probiotikám.


TASR
Antioxidatny majú blahodarne účinky, keď ich jete vo forme ovocia nie v tabletkách.

Kivi je plod druhu aktinídia lahodná.


Trisha Pasricha a 1 ďalší 14
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  2. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  3. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  4. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  5. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  6. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  7. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  8. Urobte krok k štúdiu, ktoré premení vašu vášeň na profesiu.
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  2. Invázne rastliny ako superpotraviny
  3. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  4. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  5. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  6. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  7. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  8. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 5 303
  2. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 4 829
  3. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 4 641
  4. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 4 452
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 3 840
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 2 700
  7. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 1 792
  8. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon 1 770
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Elegantný byt, v ktorom navrhli architektky zo štúdia Schwestern zariadenie na mieru je príjemnou a dostupnou inšpiráciou.

Elegantný interiér je dostupnou inšpiráciou pre mnohých.


2
Madison a Kyler Fischerovci založili vlog The Fishfam v roku 2016

Videá točia hodiny, sú závislé od slávy.


34

Správne vychladené a extrémne chutné.


Ivana Lakošová

Vreckári sú prežitok, dnes vám vybielia účet online.


Natália Dujničová
reklama
  1. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  2. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  3. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  4. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  5. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  6. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  7. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  8. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  1. Monika Albertiová: Máme po puči 14 180
  2. Elena Antalová: Takže k tým Rážovcom a nášmu skvelému životu 13 781
  3. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok, na konci dňa hlboké ospravedlnenie Hamranovi, Spišiakovi a čurillovcom stačiť nebude 12 909
  4. Ivan Čáni: V Smere seno nežerú. Tomu verím. 9 640
  5. Jozef Foltýn: Podpriemerný Slovan zaujal len arogantným trénerom 8 124
  6. Grácz Ján: Krátky oznam pre všetkých národovcov. 7 797
  7. Ján Valchár: Keď Rusku ide karta, tak ešte jeden blog 6 908
  8. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom 6 044
  1. Věra Tepličková: Pozrieť sa bez hnusu do zrkadla by mali vedieť aj šaškovia
  2. Marcel Rebro: Z hľadiska vyššieho princípu: Prečo posielame Ukrajincom drony
  3. Radko Mačuha: Fico má nový slogan pre PS - poslušné slovensko.
  4. Marcel Rebro: Nezlomné deti padlých hrdinov ďakujú nezlomným Slovákom
  5. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom
  6. INESS: Čo priniesla konkurencia zdravotných poisťovní
  7. Radko Mačuha: Ruský Disneyland.
  8. Radko Mačuha: Padák - slovenský vynález.
SkryťZatvoriť reklamu