SME

Sladké letné osvieženie: Dezerty, ľadový čaj aj domáca zmrzlina

Správne vychladené a extrémne chutné.

SMOTANOVÝ POHÁR S JAHODAMI

POSTUP:

Ovsené vločky zmiešame s medom a pečieme na hlbšom menšom plechu vystlanom papierom na pečenie pri 160 °C asi 30 minút, pričom ich počas pečenia občas premiešame, aby sa upiekli rovnomerne. Necháme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jahody zbavíme stopky, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. V menšom hrnci ich popučíme, zalejeme trochou vody a na miernom ohni chvíľku povaríme, odstavíme a necháme vychladnúť. V miske zmiešame kyslú smotanu a grécky jogurt s trstinovým a vanilkovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Na dno pohárov nasypeme upečené vločky a navrstvíme na ne trocha smotanovej zmesi. Na smotanovú zmes navrstvíme jahodové pyré a naň opäť smotanovú zmes. Ozdobíme čerstvými jahodami a odložíme do chladničky na niekoľko hodín, ideálne na noc.

MANGOVÝ CHEESECAKE

POSTUP:

Sušienky pomelieme alebo podrvíme. Maslo rozpustíme v hrnci alebo v mikrovlnnej rúre a vymiešame s trstinovým cukrom. Spojíme so sušienkami a rukou vypracujeme zmes na korpus. Tú vysypeme do okrúhlej tortovej formy s odnímateľnými okrajmi a utlačíme po obvode rovnomerne lyžicou. Dáme stuhnúť do chladničky.

Medzitým si vyšľaháme smotanu do šľahačky. Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom a postupne primiešavame šľahačku. Na záver podľa návodu pridáme želatínu za studena. Mango očistíme, nakrájame a vymixujeme dohladka. Podľa návodu zmiešame s práškovou želatínou.

SkryťVypnúť reklamu

Tvarohovú náplň nalejeme na stuhnutý korpus a naň i mangovú želatínu. Hotový cheesecake necháme tuhnúť v chladničke minimálne 5 hodín, ideálne cez noc. Podávame ozdobený čerstvými čučoriedkami, physalisom a lístkami mäty alebo podľa vlastnej fantázie.

ĽADOVÝ ČAJ S CITRÓNOM

POSTUP:

Čaj uvaríme pár hodín vopred (pozor, biely čaj sa lúhuje iba 3-4 minúty pri 100 °C) a necháme vychladnúť. Na dno džbánu nalejeme bazový sirup podľa chuti, citrónovú šťavu a pridáme lístky mäty a ľad. Dobre premiešame, zalejeme čajom a pridáme vodu. Necháme chladiť v chladničke. Podávame v pohároch s plátkami citróna, nenechávame ich v džbáne, aby čaj nezhorkol.

Tento článok nájdete aj v augustovom čísle mesačníka SME ženy, ktoré je v predaji do 31. 8.

DOMÁCA MALINOVO-ČOKOLÁDOVÁ ZMRZLINA

POSTUP:

Maliny rozmixujeme v mixéri dohladka a prepasírujeme cez sitko, aby sme sa zbavili zrniečok. Smotanu vyšľaháme, nalejeme do nej Salko a nakoniec aj malinovú zmes. Pridáme na jemno nasekané kúsky čokolády a zľahka premiešame.

SkryťVypnúť reklamu

Dáme do dózy vhodnej na mrazenie a necháme niekoľko hodín v mrazničke, ideálne aj 24 hodín pred konzumáciou. Podávame v miske ozdobené toppingom (alebo rozpustenou čokoládou).

Recepty

Súvisiace témy: recepty
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú, čo ľudia budú chcieť
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  4. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  5. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  6. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  4. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  5. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  6. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  7. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  8. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 12 508
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 11 101
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 5 850
  4. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 2 745
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 2 707
  6. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 2 212
  7. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 2 101
  8. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 1 504
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  2. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  3. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  4. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  5. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  6. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  7. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  8. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  1. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 18 970
  2. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 16 592
  3. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 13 805
  4. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 13 366
  5. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 12 715
  6. Monika Albertiová: Konsolidácia? Ľudia nemajú čo žrať, a Kuffa? Ide sa na gardistov hrať! 9 814
  7. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 6 710
  8. Ján Valchár: Niečo k situácii v Slavjansku a ruským ponorkám 4 906
  1. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  2. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  3. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
  4. Dušan Koniar: Za čem númera? vsjo jásno
  5. Roman Kebísek: Povstalec Šulek pred popravou r. 1848 poslal pozdrav sestre – starej mame Štefánika
  6. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde
  7. Věra Tepličková: Tam, kde ide o korytá, budúcnosť je neurčitá
  8. Dušan Koniar: Predčasniatka, kávičkári ako ja (Kávička na malíčka 2025)
SkryťZatvoriť reklamu