SMOTANOVÝ POHÁR S JAHODAMI

Potrebujeme na 5 pohárov:
- 250 g ovsených vločiek
- 3 PL medu
- 300 g čerstvých (alebo mrazených jahôd)
- 250 ml kyslej smotany
- 200 ml bieleho gréckeho jogurtu
- 40 g trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- jahody na ozdobu
POSTUP:
Ovsené vločky zmiešame s medom a pečieme na hlbšom menšom plechu vystlanom papierom na pečenie pri 160 °C asi 30 minút, pričom ich počas pečenia občas premiešame, aby sa upiekli rovnomerne. Necháme vychladnúť.
Jahody zbavíme stopky, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. V menšom hrnci ich popučíme, zalejeme trochou vody a na miernom ohni chvíľku povaríme, odstavíme a necháme vychladnúť. V miske zmiešame kyslú smotanu a grécky jogurt s trstinovým a vanilkovým cukrom.
Na dno pohárov nasypeme upečené vločky a navrstvíme na ne trocha smotanovej zmesi. Na smotanovú zmes navrstvíme jahodové pyré a naň opäť smotanovú zmes. Ozdobíme čerstvými jahodami a odložíme do chladničky na niekoľko hodín, ideálne na noc.
MANGOVÝ CHEESECAKE

Potrebujeme:
- 200 g maslových sušienok
- 100 g masla
- 30 g trstinového cukru
- 750 g mäkkého tvarohu
- 250 ml smotany na šľahanie
- želatínu za studena
- 100 g práškového cukru
- 1 zrelé mango
- 1 vrecko práškovej želatíny
- čerstvé čučoriedky, physalis a lístky mäty na ozdobu
POSTUP:
Sušienky pomelieme alebo podrvíme. Maslo rozpustíme v hrnci alebo v mikrovlnnej rúre a vymiešame s trstinovým cukrom. Spojíme so sušienkami a rukou vypracujeme zmes na korpus. Tú vysypeme do okrúhlej tortovej formy s odnímateľnými okrajmi a utlačíme po obvode rovnomerne lyžicou. Dáme stuhnúť do chladničky.
Medzitým si vyšľaháme smotanu do šľahačky. Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom a postupne primiešavame šľahačku. Na záver podľa návodu pridáme želatínu za studena. Mango očistíme, nakrájame a vymixujeme dohladka. Podľa návodu zmiešame s práškovou želatínou.
Náplň nalejeme na stuhnutý korpus. Hotový cheesecake necháme tuhnúť v chladničke minimálne 5 hodín, ideálne cez noc. Podávame ozdobený čerstvými čučoriedkami, physalisom a lístkami mäty alebo podľa vlastnej fantázie.
ĽADOVÝ ČAJ S CITRÓNOM

Potrebujeme na 1,5 litra:
- 1 L bieleho uvareného čaju (asi z 5 vrecúšok)
- bazový sirup podľa chuti
- hrsť čerstvej mäty
- šťavu z polovice citróna
- vodu
- ľad
- plátky citróna na ozdobu
POSTUP:
Čaj uvaríme pár hodín vopred (pozor, biely čaj sa lúhuje iba 3-4 minúty pri 100 °C) a necháme vychladnúť. Na dno džbánu nalejeme bazový sirup podľa chuti, citrónovú šťavu a pridáme lístky mäty a ľad. Dobre premiešame, zalejeme čajom a pridáme vodu. Necháme chladiť v chladničke. Podávame v pohároch s plátkami citróna, nenechávame ich v džbáne, aby čaj nezhorkol.
Náš tip:
Ak nemáte k dispozícii bazový sirup, môžete ešte do horúceho čaju jednoducho pridať med podľa chuti.
Tento článok nájdete aj v augustovom čísle mesačníka SME ženy, ktoré je v predaji do 31. 8.

DOMÁCA MALINOVO-ČOKOLÁDOVÁ ZMRZLINA

Potrebujeme:
- 1 konzervu Salka (kondenzovaného mlieka)
- 400 ml smotany na šľahanie
- 400 g čerstvých alebo mrazených malín
- 100 g horkej čokolády
- čokoládový topping na ozdobu
POSTUP:
Maliny rozmixujeme v mixéri dohladka a prepasírujeme cez sitko, aby sme sa zbavili zrniečok. Smotanu vyšľaháme, nalejeme do nej Salko a nakoniec aj malinovú zmes. Pridáme na jemno nasekané kúsky čokolády a zľahka premiešame.
Dáme do dózy vhodnej na mrazenie a necháme niekoľko hodín v mrazničke, ideálne aj 24 hodín pred konzumáciou. Podávame v miske ozdobené toppingom (alebo rozpustenou čokoládou).