Aj vy sa už tešíte na nezameniteľnú chuť grilovaného mäsa, rýb a zeleniny? Tak tu máte od nás z každého niečo. A jednoducho. Lebo v jednoduchosti je krása. Dobrú chuť.

KURACIE ŠPÍZY
Potrebujeme:
- 400 g kuracích pŕs
- 5 PL olivového oleja
- 2 PL sójovej omáčky
- 3 PL medu
- 2 strúčiky cesnaku, šťavu z polovice citróna, čili korenie (nemusí byť), soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
Kuracie prsia umyjeme, očistíme od blán a nakrájame na malé kúsky. Tie osolíme, okoreníme a necháme v miske, kým si pripravíme marinádu. Na tú v miske zmiešame olivový olej, sójovú omáčku, med, pretlačený cesnak a šťavu z polovice citróna.
V prípade, že máme radi pikantné, pridáme mleté čili podľa chuti. V marináde dobre premiešame kúsky kuracích pŕs a necháme pár hodín odležať v chladničke, ideálne cez noc. Potom kúsky napicháme na špajle a grilujeme na rošte z každej strany asi 10 minút. Podávame s čerstvou zeleninou a čerstvým pečivom.
Náš tip:
Pre exotickejšiu chuť môžete do marinády pridať aj strúhaný zázvor podľa chuti.

ŠAMPIŇÓNY SO SYROM
Potrebujeme:
- 6 ks veľkých šampiňónov (portobello)
- 150 g syru niva
- 6 plátkov slaniny
- olivový olej, sušený cesnak, grilovacie korenie, soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
Šampiňóny vydlabeme a zbavíme nožičiek, tie nakrájame a spolu s vydlabanou časťou dáme do misky. Polejeme trochou olivového oleja a premiešame. Pridáme sušený cesnak, štipku soli, mleté čierne korenie a dobre premiešame.
Nakoniec primiešame nivu. Zmesou naplníme šampiňóny, každý potrieme po obvode olivovým olejom vymiešaným s grilovacím korením a obalíme plátkom slaniny. Grilujeme na rošte, kým sa náplň nerozpustí a šampiňóny nezhnednú.
Náš tip:
Slaninu nemusíte použiť, vrch zmesi potom posypte strúhaným syrom.

LOSOS S BYLINKAMI
Potrebujeme:
- 3 – 4 filety lososa
- 2 PL olivového oleja
- šťavu z polovice citróna
- čerstvé bylinky podľa chuti– pažítka, bazalka
- 1 strúčik cesnaku
- 50 g masla
- soľ , mleté čierne korenie, vetvičku rozmarínu na ozdobu
POSTUP:
Lososa potrieme zvrchu marinádou pripravenou z oleja, citrónovej šťavy, nasekaných byliniek, pretlačeného cesnaku, korenia a soli.
Grilujeme asi 5 – 6 minút na tácke alebo grilovacej panvici. Na ešte teplého lososa dáme kocku masla a necháme rozpustiť. Podávame s čerstvou vetvičkou rozmarínu.

ZELENINOVÝ TANIER
Potrebujeme:
- 1 väčšiu paradajku
- 2 menšie zelené papriky
- 1 menšiu cuketu
- 5 nožičiek zelenej špargle
- 2 väčšie mrkvy
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- grilovacie korenie, mleté čierne korenie, soľ
POSTUP:
Zeleninu očistíme, cuketu nakrájame na kolieska, špargľu zbavíme drevnatej časti. Zeleninu dobre potrieme marinádou z oleja, pretlačeného cesnaku, grilovacieho korenia a mletého čierneho korenia. Grilujeme na tácke asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne, nakoniec posolíme.
Náš tip:
Do marinády môžete pridať aj trochu čili korenia.