Umývate si svoje zuby poctivo dvakrát denne a stále vás pri preventívnej prehliadke prekvapí ďalší kaz, každé ráno krvácanie z ďasien a počas dňa nepríjemný zápach z úst?
Možno je potrebné sa pozrieť na tieto problémy z inej strany.
STAROSTLIVOSŤ O CELKOVÝ STAV TELA
Možno vás to prekvapí, no v posledných rokoch sa čoraz viac i medzi odborníkmi spomína prepojenosť zdravia ústnej dutiny s celkovým zdravím ľudského organizmu, čo si v skratke môžeme vysvetliť ako to, že dobrý stav chrupu a mäkkých tkanív okolo zubov podporuje celkové prospievanie organizmu.
Naopak, nevyhovujúce zdravie úst môže prispieť aj k zhoršenému priebehu celkových ochorení a ich komplikáciám vo vzdialenejších častiach ľudského tela.
Napriek tomu, že dlho bolo ústne zdravie vnímané izolovane, pretože ochorenia ako je zubný kaz, zápal ďasien či paradentóza patria k najrozšírenejším ochoreniam v populácii a je nutné ich adekvátne liečiť a predchádzať im, v súčasnosti sa pohľad na ústne zdravie začína rozširovať a v modernej medicíne je stále viac vnímané prepojenie ústneho zdravia aj s celkovým zdravím.
A je to jednoduché. Okrem toho, že ústa majú okrem úlohy prijímať a „rozmixovať“ potravu predtým, ako ju prehltneme, vykonávajú aj ďalší široký rad funkcií. Sú predsa vstupnou bránou do nášho organizmu a tráviaceho traktu.
Okrem toho obsahujú svoj vlastný a veľmi dôležitý orálny mikrobióm, a teda sa podieľajú na imunitných pochodoch v našom tele. Každý zub nie je len masa pevného minerálu (hydroxyapatitu), ktorý tieto tvrdé tkanivá tvoria, ale v jeho vnútri sa nachádza dutina vyplnená mäkkým rôsolovitým tkanivom, obsahujúcim cievy a jemné nervové zakončenia.
Tieto zakončenia aj krvné kapiláry prechádzajú otvorom na konci koreňa zo zuba von, do okolitej kosti, a tým chrup prepájajú s celým telom. Rovnako tak ďasná a sliznice úst sú veľmi dobre prekrvenými časťami tela a krv, ktorá tieto miesta zásobuje, prúdi ďalej organizmom. Z toho logicky vyplýva, že ústa a chrup sú pomerne jednoducho prepojené s celým organizmom, a tým pádom stav úst môže ovplyvňovať aj iné miesta v tele a naopak.
Už asi rozumiete, že pri zvýšenej kazovosti zubov a ďalších problémoch je načase sa pozrieť na tieto ťažkosti celostne a v širšej súvislosti. Je veľmi dôležité venovať pozornosť tomu, čo cez ústa a tráviaci systém prijímame a aké sú zložky našej každodennej stravy.
Tento článok nájdete aj v júnovom čísle mesačníka SME ženy, ktorý je v predaji do 30. 6.

PROBIOTIKÁ PRE ZUBY
Vedeli ste, že probiotiká nepotrebujú len naše črevá, ale i samotné zuby? Ak na to nebudete zabúdať, pomôcť môžete nielen svojmu tráveniu, ale aj svojmu úsmevu. Dobré baktérie, ku ktorým sa radia lactobacily či bifidobaktérie, udržujú správne pH v ústnej dutine a zabraňujú premnožiť sa tým zlým, ktoré naše ústa naopak nepotrebujú vôbec.
Rast škodlivých baktérií spôsobuje najmä konzumácia sladkých a kyslých jedál, ktoré sú zodpovedné za prekyslenie ústnej dutiny. Ak sa k nim navyše pridá stres, nesprávna alebo nepravidelná ústna hygiena a oslabená imunita, o problémy je postarané.
Za rozmnožené škodlivé baktérie napríklad môže aj časté užívanie antibiotík, ktoré taktiež spôsobujú zníženie pH, čo je ideálnym prostredím pre zlé baktérie. Nemusíte sa však ničoho báť, udržať správny mikrobióm v ústnej dutine nie je nič náročné. Stačí, aby sme aj tomuto miestu zabezpečili dostatočný prísun probiotík, a to najmä zo stravy.
Ak do jedálnička zaradíte fermentované potraviny – jogurt, kefír, kyslú kapustu i kyslé uhorky, vaše ústa sa vám naozaj poďakujú. Pomáhajú tiež slnečnicové semienka a oriešky, mandle, vlašské orechy aj pistácie. Ak máte radi ázijskú kuchyňu, určite vsaďte na kombuchu, kimchi či miso.
Veľmi jednoduchým spôsobom, ako denne doplniť probiotiká do ústnej dutiny, je aj používanie zubnej pasty s ich obsahom. Taká pasta pravidelne nielenže bojuje proti vzniku zubného kazu, ale zabraňuje aj zlému dychu a zápalu ďasien.
PRAVIDELNÁ DENTÁLNA HYGIENA
K pokazeným a nezdravým zubom ľahko prídeme svojimi zlozvykmi, ktorými oslabujeme zubnú sklovinu. Tá je svojou štruktúrou prirodzene veľmi hladká, ale s postupom času a pribúdajúcim vekom dochádza k jej prirodzenému oteru a mechanickému opotrebovaniu.
A to neuvedomeným okusovaním rôznych predmetov, napríklad ceruzky pri sústredení či vlastných nechtov, ale aj takým cmúľaním špáradla, zatínaním či škrípaním zubov – či už vedome alebo nie – môže k nemu dochádzať počas spánku, v stresových situáciách či športovej aktivite.
K samotnému opotrebovaniu zubnej skloviny však dochádza aj pri obyčajnom žuvaní potravy, jej hryzení alebo rozprávaním, čo sa ovplyvniť naozaj nedá. Kvôli všetkým týmto faktorom sa však sklovina stáva mikroskopicky hrubšia, čo má za následok ľahšie usadzovanie sa rôznych pigmentácií.
Medzi potraviny a nápoje, ktoré spôsobujú zvýšenú pigmentáciu, patrí napríklad káva, čaj, červené víno, farebné omáčky, karí či iné korenia, čučoriedky, špenát a ďalšie.
Je ťažké vyhnúť sa konzumácii týchto či iných farebných potravín, a preto je skutočne potrebná profesionálna dentálna hygiena. Tá je okrem estetického hľadiska dôležitá aj z pohľadu prevencie a stala sa tak už bežnou súčasťou pravidelnej dentálnej starostlivosti.