SME

Pred revolúciou nechýbala takmer v žiadnej domácnosti. Mali ste ju aj vy?

Československý vynález poznajú aj v kráľovskej rodine.

(Zdroj: Adobe Stock)

Pred revolúciou v mnohých domácnostiach nemohla chýbať kovová misa s masívnym vrchnákom a elektrickým káblom, v ktorej sa dalo piecť. A tento československý výrobok sa rozhodne nemusí hanbiť v našich kuchyniach ani dnes. Poznáte všetky jeho príbehy?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ocenili ju najmä chatári a vlastne všetci, ktorí nemali v kuchyni sporák s elektrickou či plynovou rúrou. Tento všestranný a nesmierne praktický kuchynský spotrebič vymysleli a zostrojili známe „české ručičky“.

Pred 60 rokmi navštívil český elektrotechnik Oldřich Homuta Švédsko, kde ho zaujali elektrické hrnce, v ktorých sa dalo variť, ale nie piecť. Po návrate do socialistického Československa sa pustili do vývoja elektrického spotrebiča, ktorý dostal meno remoska, a stal sa na dlhé desaťročia obrovským hitom. Do roku 1991 v Čechách vyrobili viac než 1,5 milióna kusov tejto misy na pečenie.

SkryťVypnúť reklamu

Po roku 1989 sa však zdalo, že zlatá éra remosky sa definitívne skončila. Ľudia nadšení technickými vymoženosťami západnej proveniencie začali vo veľkom nakupovať mikrovlnné rúry, fritovacie hrnce a neskôr aj parné rúry. Zdalo sa, že remosky doslúžili…

V Českej republike sa súkromná firma v polovici 90. rokov pokúsila nadviazať na bohatú tradíciu tohto výrobku, kovová misa dostala teflónový povrch a omladili jej dizajn. Ale prilákať zákazníkov, aby sa vrátili k osvedčenej remoske, nebolo spočiatku ľahké. Vtedy však do príbehu reinkarnácie misy na pečenie vstúpila neuveriteľná náhoda.

Tento článok nájdete aj v májovom čísle mesačníka SME ženy, ktoré je v predaji do 31. 5.

KEĎ SA NEPODARILO ZOHNAŤ DARČEK...

Lady Milena Grenfell-Baines mala 9 rokov, keď ju rodičia odprevadili na posledný vlak, ktorý sir Nicholas Winton vypravil z Prahy do Londýna. Pred nacistami sa mu tak podarilo zachrániť takmer 700 židovských detí. Milena vyrástla a žila v Anglicku, vydala sa za úspešného architekta, ktorému kráľovná udelila titul sir, a tak sa stala aj pani Milena nefalšovanou anglickou lady.

SkryťVypnúť reklamu

Keď koncom milénia hľadala darček pre svoju priateľku, spomenula si na remosku. Hľadala ju po celom Spojenom kráľovstve, ale márne. Zavolala do firmy v Česku, ktorá sa pokúšala nadviazať na slávnu históriu tohto elektrospotrebiča, a spýtala sa, prečo ju do Anglicka nevyvážajú. Dostala odpoveď, že tam majitelia firmy nikoho nepoznajú.

Lady Grenfell-Baines neváhala a postarala sa o to, že dnes je „The Remoska“ etablovaná na anglickom trhu a Briti v nej pečú svoje obľúbené jedlá. Česká rodáčka Milena Grenfell-Baines zostavila dve kuchárske knihy receptov jedál upečených v elektrickej mise a tak si vyslúžila ďalší titul – lady remoska.

RETRO KVALITA SA NESTRATÍ

Originálnu remosku ako aj jej varianty rôznych iných značiek si môžete kúpiť aj vy. A verte, že neoľutujete. Unikátna kombinácia pečenia (vo vrchnáku sa ukrýva elektrická špirála, ktorá ohreje suroviny na cca. 170° C) a dusenia (ťažký vrchnák utesní obsah remosky a para uniká malým otvorom v skle), vám pripraví nevšedný kulinársky zážitok.

SkryťVypnúť reklamu

Obyčajné nasolené kurča s plátkami údenej slaniny sa upečie tak, ako to nikdy v klasickej rúre nedosiahnete. S chrumkavou kožou navrchu a mäso plné šťavy... Vegetariáni si pochutnajú na zapečených cestovinách so špargľou a karfiolom a maškrtné jazýčky isto uchvátia pravé české buchty s tvarohom či slivkovým lekvárom.

Ale niekoľko generácií gazdiniek za vyše polstoročia povýšili svojím kuchárskym majstrovstvom túto elektrickú misu na azda najuniverzálnejšieho kuchynského pomocníka, ktorý upečie aj bublaninu, kysnutý koláč, tyčinky z lístkového cesta, gaštany, vytopí slaninu na chrumkavé oškvarky a dnes v nej pečú v mnohých rodinách svoj vlastný chlieb.

O jej popularite svedčí aj vyše 45-tisíc členov verejnej skupiny na sociálnej sieti. Tí najväčší „fajnšmekri“ po starých povalách, bazároch a na internete vyhľadávajú zachovalé najstaršie typy remosky, tie renovujú a pečú v nich tak, ako to robili naše mamy a staré mamy pred 60 rokmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Náš tip:

Talianske cestoviny zapečené s karfiolom a špargľou sú v remoske skvelé, ale nič nepokazíte, ak tento recept vyskúšate aj v obyčajnej rúre.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 7 088
  2. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 989
  3. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 4 205
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 4 030
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 3 874
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 486
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 070
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 556
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Juraj Pavlík: Osadenstvo našej duše: Ako spoznať Blázna?
  1. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 24 418
  2. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 11 681
  3. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 9 474
  4. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 8 886
  5. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 7 732
  6. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 7 178
  7. Elena Antalová: Ane pred 20 rokmi oznámili, že jej dieťa pri pôrode zomrelo 6 561
  8. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 6 170
  1. Radko Mačuha: Viem ako oslabiť Fica, zoberme mu tému.
  2. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  3. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  4. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  5. Tupou Ceruzou: Smerákov
  6. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  7. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  8. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
SkryťZatvoriť reklamu