Pred revolúciou v mnohých domácnostiach nemohla chýbať kovová misa s masívnym vrchnákom a elektrickým káblom, v ktorej sa dalo piecť. A tento československý výrobok sa rozhodne nemusí hanbiť v našich kuchyniach ani dnes. Poznáte všetky jeho príbehy?
Ocenili ju najmä chatári a vlastne všetci, ktorí nemali v kuchyni sporák s elektrickou či plynovou rúrou. Tento všestranný a nesmierne praktický kuchynský spotrebič vymysleli a zostrojili známe „české ručičky“.
Pred 60 rokmi navštívil český elektrotechnik Oldřich Homuta Švédsko, kde ho zaujali elektrické hrnce, v ktorých sa dalo variť, ale nie piecť. Po návrate do socialistického Československa sa pustili do vývoja elektrického spotrebiča, ktorý dostal meno remoska, a stal sa na dlhé desaťročia obrovským hitom. Do roku 1991 v Čechách vyrobili viac než 1,5 milióna kusov tejto misy na pečenie.

Po roku 1989 sa však zdalo, že zlatá éra remosky sa definitívne skončila. Ľudia nadšení technickými vymoženosťami západnej proveniencie začali vo veľkom nakupovať mikrovlnné rúry, fritovacie hrnce a neskôr aj parné rúry. Zdalo sa, že remosky doslúžili…
V Českej republike sa súkromná firma v polovici 90. rokov pokúsila nadviazať na bohatú tradíciu tohto výrobku, kovová misa dostala teflónový povrch a omladili jej dizajn. Ale prilákať zákazníkov, aby sa vrátili k osvedčenej remoske, nebolo spočiatku ľahké. Vtedy však do príbehu reinkarnácie misy na pečenie vstúpila neuveriteľná náhoda.
Tento článok nájdete aj v májovom čísle mesačníka SME ženy, ktoré je v predaji do 31. 5.

KEĎ SA NEPODARILO ZOHNAŤ DARČEK...
Lady Milena Grenfell-Baines mala 9 rokov, keď ju rodičia odprevadili na posledný vlak, ktorý sir Nicholas Winton vypravil z Prahy do Londýna. Pred nacistami sa mu tak podarilo zachrániť takmer 700 židovských detí. Milena vyrástla a žila v Anglicku, vydala sa za úspešného architekta, ktorému kráľovná udelila titul sir, a tak sa stala aj pani Milena nefalšovanou anglickou lady.
Keď koncom milénia hľadala darček pre svoju priateľku, spomenula si na remosku. Hľadala ju po celom Spojenom kráľovstve, ale márne. Zavolala do firmy v Česku, ktorá sa pokúšala nadviazať na slávnu históriu tohto elektrospotrebiča, a spýtala sa, prečo ju do Anglicka nevyvážajú. Dostala odpoveď, že tam majitelia firmy nikoho nepoznajú.
Lady Grenfell-Baines neváhala a postarala sa o to, že dnes je „The Remoska“ etablovaná na anglickom trhu a Briti v nej pečú svoje obľúbené jedlá. Česká rodáčka Milena Grenfell-Baines zostavila dve kuchárske knihy receptov jedál upečených v elektrickej mise a tak si vyslúžila ďalší titul – lady remoska.

RETRO KVALITA SA NESTRATÍ
Originálnu remosku ako aj jej varianty rôznych iných značiek si môžete kúpiť aj vy. A verte, že neoľutujete. Unikátna kombinácia pečenia (vo vrchnáku sa ukrýva elektrická špirála, ktorá ohreje suroviny na cca. 170° C) a dusenia (ťažký vrchnák utesní obsah remosky a para uniká malým otvorom v skle), vám pripraví nevšedný kulinársky zážitok.
Obyčajné nasolené kurča s plátkami údenej slaniny sa upečie tak, ako to nikdy v klasickej rúre nedosiahnete. S chrumkavou kožou navrchu a mäso plné šťavy... Vegetariáni si pochutnajú na zapečených cestovinách so špargľou a karfiolom a maškrtné jazýčky isto uchvátia pravé české buchty s tvarohom či slivkovým lekvárom.
Ale niekoľko generácií gazdiniek za vyše polstoročia povýšili svojím kuchárskym majstrovstvom túto elektrickú misu na azda najuniverzálnejšieho kuchynského pomocníka, ktorý upečie aj bublaninu, kysnutý koláč, tyčinky z lístkového cesta, gaštany, vytopí slaninu na chrumkavé oškvarky a dnes v nej pečú v mnohých rodinách svoj vlastný chlieb.
O jej popularite svedčí aj vyše 45-tisíc členov verejnej skupiny na sociálnej sieti. Tí najväčší „fajnšmekri“ po starých povalách, bazároch a na internete vyhľadávajú zachovalé najstaršie typy remosky, tie renovujú a pečú v nich tak, ako to robili naše mamy a staré mamy pred 60 rokmi.

ZAPEKANÉ FUSILLI S KARFIOLOM A ŠPARGĽOU
ČAS PRÍPRAVY: 60 minút
POSTUP:
V osolenej vode uvaríme cestoviny do polomäkka (ešte sa budú zapekať). Scedíme ich do misy a nalejeme na ne pesto rozmiešané (zriedené) olivovým olejom. Dobre premiešame.
V slanej vode uvaríme karfiol tiež do polomäkka a rozoberieme ho na menšie ružičky. Na plátky nakrájané šampiňóny opražíme na masle, pridáme na rezance nakrájanú papriku a spolu krátko podusíme. Hríby môžeme dochutiť vegetou (naozaj to nie je omyl – toto balkánske dochucovadlo napriek svojej povesti dodá šampiňónovej zmesi tú správnu arómu a chuť). Ošúpeme bielu špargľu (zelenú nemusíme), od konca ju skrátime asi o 3 cm, nakrájame na 5 cm dlhé kúsky a tie 10 minút povaríme v osolenej vode.
Remosku (alebo zapekaciu misu s vrchnákom) vytrieme olivovým olejom. Na dno nasypeme cestoviny, na ne navrstvíme kúsky špargle a šampiňónovo-paprikovú zmes a jemne posypeme parmezánovými hoblinami. Ďalšiu vrstvu vytvoríme z karfiolových ružičiek, ktoré rovnako posypeme syrovými hoblinami. Navrch naukladáme kolieska paradajok a na celú zmes rovnomerne rozlejeme jednu šľahačku.
Uzavrieme vrchnákom a dáme zapekať (v rúre pri 180 °C). Po 20 minútach skontrolujeme a povrch posypeme strúhaným parmezánom. Krátko dopečieme, kým sa syr neroztaví.
POTREBUJEME:
- 500 g talianskych cestovín fusilli
- 1 karfiol
- 500 g bielej alebo zelenej špargle
- 3 väčšie paradajky
- 250 g čerstvých šampiňónov
- 2 zelené papriky PCR
- fľaštičku bazalkového pesta
- maslo, olivový olej
- 1 šľahačku
- 50 g nastrúhaného parmezánu
- 100 g parmezánových hobliniek
Náš tip:
Talianske cestoviny zapečené s karfiolom a špargľou sú v remoske skvelé, ale nič nepokazíte, ak tento recept vyskúšate aj v obyčajnej rúre.