Čo sa zbiera v krajine, kde nie je hubárska tradícia, ako pradávno spracovávali pukancovú kukuricu, čo varia v Západnej Európe namiesto lekvárov a ktoré juhoamerické ovocie vyzerá ako zemiak? Objavte s nami opäť nove dimenzie chutí, ktoré skrývajú množstvo zaujímavostí.
RUDUCHA DULSE (PALMARIA PALMATA)

Pod týmto nič nehovoriacim názvom sa ukrýva príbuzná úplne bežných surovín – červenej riasy írsky mach a agaru. Tiež je príbuzná s ázijskou špecialitou nori. Želírovacie suroviny pre vegetariánsku kuchyňu, známe pod menami E 407 a E 406, sú vyrobené z týchto vodných rastlín.
Avšak karagen a agar sa cielene získavajú z rias ako surovina v podobe želírovacieho gélu. Ruducha dulse, ktorá je oddávna známa v Írsku i na Islande, sa skôr používa ako alternatívna listová zelenina. Napriek svojmu názvu nemusí byť ruducha iba čisto červenej farby, môže mať i odtiene do hneda či do ružova. Jej názov poukazuje na jej vzhľad – povrch pripomína kožu a tvar rozvetvenia riasy napadne pripomína rozprestretú ľudskú dlaň s prstami.
Práve táto riasa bola hlavnou a niekedy aj jedinou potravinou pre obyvateľov írskeho pobrežia počas veľkého hladomoru. Až do 20. storočia bol jej zber podobná aktivita pre celé rodiny, ako je tuzemský zber húb v lesoch.
Postupne, so zlepšujúcou sa finančnou situáciou miestni na dulse zanevreli, aby ju pred asi desiatimi rokmi znovuobjavili. Niektorí ako jednu zo superpotravín, navyše zdarma, iní ako zdravú pochúťku pri chudnutí a viacerí poprední šéfkuchári ako delikatesu so sladkou, slanou i pikantnou príchuťou.
Tento článok nájdete aj vo februárovom čísle mesačníka SME ženy, ktoré je v predaji do 28.2.

Jej prednosťou je, že obsahuje bielkoviny, železo, jód i sodík a je možné ju jesť surovú, sušenú, tepelne upravenú v slanej i sladkej úprave. Z dulse sa tiež môže pripraviť vegánska náhrada slaniny a práve tento typ receptov je na internete veľmi populárny. Riasa sa niekedy pridáva aj do výživových doplnkov, no ich účinok nie je riadne vedecky potvrdený.