Do Vianoc ostáva len pár dní a možno už máte všetko pripravené. Stromček je ozdobený, darčeky zabalené, koláče už čakajú v chladničke a škatuliach na balkóne. A možno chcete posledný víkend využiť na posledné prípravy, prípadne hľadáte inšpiráciu, ako pripraviť na vianočný stôl niečo iné ako zvyčajne.
Prinášame vám vianočné dobroty z redakčnej kuchyne SME od ľudí, ktorí pre vás celý rok píšu články, reportáže či komentáre, nahrávajú rozhovory, podcasty, robia nám výplaty alebo predávajú inzerciu.
Nechajte sa inšpirovať našimi rodinnými či obľúbenými receptami, bez ktorých si Vianoce nevieme predstaviť. Dobrú chuť a želáme Vám všetkým krásne sviatky!
Aké recepty tu nájdete:
- Tradičná kapustnica Kristíny Paholík Hamárovej
- Vegánska kapustnica Aničky Krištofčovej
- Ryba v kruste od Denisy Prokopčákovej
- Losos s citrónovou omáčkou Jany Hvozdovičovej
- Zemiakový šalát s reďkovkou od Lucie Žitňanskej
- Krabí šalát Rastislava Pukáča
- Syrovo-smotanové pagáčiky Jany Donovalovej
- Univerzálne vianočné cesto Nataše Holinovej
- Bochníkový medovník Ondreja Podstupku
- Vianočné oriešky Michaely Štalmachovej
- Medovníkové minikrémeše Romany Kajošovej
- Kokosky Kataríny Kvankovej
- Opití františkáni Jany Liptákovej
- Kokosové šuhajdy Renáty Filo
- Makovo-lekvárové rožky Moniky Moravčíkovej
- Medovníky so slivkovým lekvárom Bronislavy Figurovej
- Kakaové oriešky s karamelom Michaely Terenzani
- Rožteky z ovsených vločiek Jany Krescanko Dibákovej
Kristína Paholík Hamárová, editorka denníka SME
Tradičná kapustnica z Hornej Maríkovej
V našej rodine udržujeme každé Vianoce tradície otcových rodičov, ktorí pochádzali z regiónu Hornej Maríkovej, týkajú sa najmä jedla. Dedo pochádzal z lazov pri osade Stolečné, jeho rodina žila v drevenici na úpätí lesa, len pár kilometrov od hraníc s Českou republikou. Keďže to bola ozaj odľahlá dolina, ľudia nemali veľa peňazí na "dobroty", odkladali si ich najmä na oslavy konca roka a vianočná kapustnica sa tak niesla skôr v pôstnom duchu. Naopak, keďže miestne lesy sú koncom leta a na jeseň plné hríbov, vo vianočnej polievke doslova prekypovali.
Niektoré rodiny si podľa vzoru z Valašska pridávajú aj zemiaky, aby bola polievka hustejšia (v originálom recepte nie sú.) Ďalšou originálnou prísadou "maríkovskej kapustnice" je cesnak. Aby boli všetci naprieč celým rokom zdraví aj v často náročných podmienkach, do polievky ho dávame ozaj veľa. V kombinácii s kyslou kapustou to občas spôsobuje istý "žalúdočný nekomfort", ale zvykli sme si a dokonca si pred samotnou kapustnicou dávame na oblátke aj celý ďalší strúčik s medom. Kto by si chcel chuť kapustnice zjemniť, stačí pridať trochu smotany, no bežne sa to u nás nerobí.
Vianočná kapustnica
Suroviny: 1,5 l vody, 1,5 l kyslej kapustovej šťavy, 500 g kyslej kapusty, vrecko čerstvých, mrazených alebo sušených lesných hríbov, 5 strúčikov cesnaku, kocka zeleninového bujónu, 6 až 8 zemiakov, 60 g masla, soľ, čierne korenie, bobkový list.

Postup: V menšom hrnci dáme so soľou variť ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky. Do väčšieho dáme variť vodu a pridáme 1,5 l kapustovej šťavy. Medzitým si nakrájame kapustu na menšie kúsky a dáme variť do polievky, až kým nezmäkne, pridáme soľ a korenie podľa chuti. Do variacej sa polievky nasypeme hríby a tiež varíme, kým nezmäknú. Ďalej pridáme kocku zeleninového bujónu a necháme ešte pár minút variť.
Medzitým scedíme už uvarené zemiaky a tesne pred odstavením polievky ich pridáme spolu s bobkovým listom do veľkého hrnca. Polievku necháme ešte minútu až dve variť. Na záver pretlačíme alebo nastrúhame päť strúčikov cesnaku, odkrojíme kúsok masla a oboje pridáme do ešte horúcej polievky. Celé to premiešame a môžeme servírovať.
Anička Krištofčová, webeditorka
Kapustnica môže byť aj vegánska
Kapustnica je moje obľúbené jedlo Vianoc a dokážem ho jesť na raňajky, obed aj na večeru. Aj keď som sa stala vegánkou, odmietla som sa jej vzdať a pripravujem trochu upravenú verziu od Surovej dcérky z kuchárky Slovegan. Recept je na päť litrov kapustnice.
Vegánska kapustnica
Suroviny: 600 g kyslej kapusty, 4 l vody, 30 g sušených hríbov, 3 bobkové listy, 20 kusov sušených sliviek, údený seitan, vegánska údená klobása – klobaňa, 2 PL cukru, soľ, sušené jablká. Zápražka: 1 cibuľa, 1 PL hladkej múky, 1/2 ČL sladkej mletej papriky, 500 ml vody.

Postup: Do hrnca vložíme kyslú kapustu aj so šťavou, zalejeme ju vodou, pridáme sušené hríby, bobkové listy a trochu soli. Všetko spolu varíme približne 40 minút, až kým kapusta a hríby nezmäknú. Následne pridáme sušené slivky a pokračujeme vo varení. Podľa potreby pridávame vodu, ja mám však rada kapustnicu hustejšiu.
Medzitým si pripravíme zápražku – na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, prisypeme hladkú múku, mletú papriku a chvíľu pražíme, až kým zápražka nezíska svetlohnedý odtieň. Potom ju odstavíme z ohňa, zalejeme vodou, premiešame a prepasírujeme do polievky.
Do polievky pridáme údený seitan, premiešame, ochutnáme a podľa potreby dochutíme. Varíme ešte 30 až 60 minút, aby sa chute spojili. Nakoniec pridáme údenú klobaňu. Kapustnicu môžeme ozdobiť sušenými jablkami.
Denisa Prokopčáková, redaktorka Primára
Štedrovečerný rybí experiment
K nášmu Štedrému večeru neodmysliteľne patrí vyprážaná ryba v klasickom trojobale a so zemiakovým šalátom. Posledné roky však skúšame aj zdravšie verzie, a tak sa na štedrovečernom stole objavujú rôzne experimenty. K tým obľúbeným patrí napríklad pečený sumček s rajčinovou krustou a parmezánom.
Ryba v kruste
Suroviny: filety zo sumčeka, paradajky, cuketa, paprika, nadrobno nakrájaný cesnak, parmezán, olivový olej, čierne korenie, soľ, majorán, bazalka, strúhanka.

Postup: Najprv si pripravíme zeleninovú zmes. Na panvici s olivovým olejom orestujeme nadrobno nakrájané paradajky, cuketu, papriku a cesnak. Pridáme čierne korenie a soľ a všetko dobre premiešame. Na záver dochutíme ešte majoránom, bazalkou a pridáme strúhanku. Ak vám to vaše kuchynské zásoby umožňujú, odporúčam použiť čerstvú bazalku, ktorá celú zmes krásne rozvonia.
Následne prejdeme na prípravu filetov zo sumčeka. Tie najprv vysušíme, potom osolíme, okoreníme a položíme na plech. Navrch navrstvíme zmes, ktorú sme si pripravili na panvici, a ako posledný krok rybu zasypeme nastrúhaným parmezánom. Pečieme približne dvanásť až pätnásť minút pri teplote 200 °C. Podávame so zemiakovou kašou, pečenými zemiakmi alebo ľahkým zeleninovým šalátom.
Jana Hvozdovičová, vedúca príloh denníka SME
Keď je jediná prijateľná ryba losos
Boli časy, keď jediné, čo môj syn z bohatého štedrovečerného stola zjedol, bola oblátka s medom. To bolo všetko, napriek celodennému hladovaniu. Nad ostatným ohŕňal nos. Pritom na výber bola podľa zvykov z východného Slovenska zmiešaných so zvykmi našej rodiny klasická kyslá polievka z kapustovej šťavy, hustá krémová hríbová, kapor so zemiakovým šalátom, ako aj bobaľky s makom či kapustou.
Momentálne zažívame pubertálne obdobie bujarého rastu, a to mnohí rodičia vedia, že chlapec vo vývine zje všetko, čo pred ním nestihne utiecť. S rybami však stále nie je veľký kamarát, jediná prijateľná alternatíva je losos. Čistý. Len na masle. Len osolený. Žiadna omáčka, žiadne bylinky, žiadne korenie. A keď už bude losos na stole, a ja rada skúšam nové veci, my dospelí si ho spravíme s citrónovou omáčkou. Nie je to univerzálna omáčka, ktorá by chutila každému. Okrem rýb sa hodí aj k hovädziemu či teľaciemu mäsu.
Losos s citrónovou omáčkou
Suroviny: losos, citrón, 1 šľahačková smotana, 1 žĺtok, 1 PL medu, trochu masla.

Postup: Lososa si narežeme na jednotlivé porcie, umyjeme, osušíme papierovou utierkou, osolíme a opečieme na masle z oboch strán približne 5 minút. Vyberieme na papierovú utierku. Do výpeku nalejeme smotanu, do nej najemno nastrúhanú kôru z polovice citróna, pridáme lyžicu medu a zahrejeme. Pomocou metličky zmes vyšľaháme. Keď začne vrieť, odstavíme. Potom pridáme žĺtok a zamiešame ho do omáčky. Nakoniec pridáme trochu masla a postupne zamiešame. Nebojte sa, že je omáčka riedka, teraz pridajte šťavu z polovice citróna, a omáčka zhustne. Omáčka sa dá pripraviť aj mierne naslano. Vtedy pridáme aj cesnak, nasekané dve hrste špenátu a trochu soli.
Lucia Žitňanská, office manažérka
Ľahšia verzia zemiakového šalátu
Pred pár rokmi mi napadlo, že by bolo dobré pozmeniť štedrovečernú večeru. Táto verzia klasického zemiakového šalátu je ľahšia a sviežejšia. Ak teda máte chuť odľahčiť trocha vianočný jedálny lístok, vyskúšajte.
Zemiakový šalát s reďkovkou
Suroviny: 1/2 kg zemiakov na šalát, 100 g reďkovky, 2 ks jarnej cibuľky, 1 šalotka, 1 KL dijónskej horčice, 25 ml bieleho vínneho octu, 25 ml extra panenského olivového oleja, 1 PL nakladaného chrenu, 2 PL jogurtu alebo kyslej smotany, šťava z menšieho citróna, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Celé zemiaky v šupke varíme v osolenej vode. Zemiaky sú hotové, keď sú mäkké, ale ešte sa nerozpadávajú. Dá sa do nich bez odporu zapichnúť vidlička. Zemiaky scedíme a necháme vychladnúť, pokojne aj cez noc. Šalotku nasekáme nadrobno, premiešame s horčicou, octom, olejom, chrenom, kyslou smotanou a citrónovou šťavou. Dresing ochutíme soľou a čiernym korením. Vychladnuté zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kocky, pridáme nadrobno nasekanú jarnú cibuľku a plátky reďkovky. Zeleninu prelejeme dresingom a poriadne zamiešame.
Rastislav Pukáč, manažér inzercie
Alternatíva pre tých, ktorí neľúbia zemiaky
Nemám rád zemiaky, takže som každé Vianoce klasický zemiakový šalát pri štedrovečernom stole pretrpel. Zmenila to pred dvanástimi rokmi priateľka, ktorá do rodiny priniesla krabí šalát. Odvtedy je to jedlo, bez ktorého si neviem predstaviť Vianoce. Pôvodný recept pritom získala svokra pred 25 rokmi, vyšiel v denníku SME. Objavila ho, priateľka si ho zamilovala a zemiakový už na Vianoce nerobila. Šalát sa každý rok podarí inak. Závisí od veľkosti zeleru aj množstva krabích tyčiniek.
Krabí šalát
Suroviny: 800 g krabích tyčiniek, plechovka ananásu (môže byť aj čerstvý), stredne veľký zeler, väčšia majolenka.

Postup: Zeler očistíme, nakrájame na väčšie časti a uvaríme domäkka. Po vychladnutí ho nakrájame na menšie kocky. Ananás očistíme (alebo vyberieme z plechovky) a nakrájame na kocky vo veľkosti zeleru. Krabie tyčinky pokrájame na kolieska. Všetko zmiešame a primiešame majonézu. Pridáme čierne korenie a soľ podľa chuti.
Jana Donovalová, projektová manažérka
Dosť bolo sladkého
Najlepšie oškvarkové pagáče robí moja mama. Má na to patent a akákoľvek snaha priblížiť sa jej pagáčom je márna, preto to ani neskúšam. Namiesto toho robievam na sviatky tieto nekysnuté pagáčiky, ktoré sú rýchlo hotové a sú fakt dobré, takže aj keď je ich veľa, dlho nevydržia.
Syrovo-smotanové pagáčiky
Suroviny: Na cesto: 250 g hladkej múky, 250 g masla alebo tuku, 250 g kyslá smotana, 2 žĺtky, 100 g tvrdého syra, 1 ČL soli, 1 balíček prášku do pečiva. Na potretie: bielok. Na posypanie: ľanové semienka alebo mak.

Postup: Syr postrúhame najemno a všetky ingrediencie na cesto zmiešame a vypracujeme cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme ho na 2 hodiny do chladničky. Potom cesto rozdelíme na dve polovice, každú rozvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm, môže byť aj hrubšie, a vykrojíme pagáčiky. Pagáčiky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich bielkom a posypeme makom alebo ľanovými semienkami. Pečieme cca 15 minút na 180 °C. Počet kusov závisí od veľkosti pagáčikov.
Nataša Holinová, komentátorka a editorka názorových strán
Dnes mám rande so svojím cestom
Prívlastok "univerzálny" často znamená, že daná vec je kompromis na všetky strany, teda nič extra. To však nie je prípad univerzálneho cesta na vianočné pečivo. Máme jeden základ a dopĺňajú sa len sekundárne prísady.
Najprv úvod do štúdia vianočného pečenia. Zásadne pečieme len vtedy, keď chceme, a to, čo chceme. Ak nevieme vyrobiť pečivo nádherné, nič to. Po druhé, najdôležitejšie sú vlastné chúťky. Napríklad do "echt" lineckého pečiva patria mleté mandle, ale my máme radšej vlašské orechy a nebojíme sa to povedať. Po tretie, nič nie je prikázané. Aj toto pravidlo potvrdzujú výnimky.
Univerzálne vianočné cesto
Suroviny: Na základné cesto: 330 g polohrubej múky, 250 g zmäknutého masla, 4 – 5 PL práškového cukru, (môže byť aj viac), 1 žĺtok, 1 PL studenej vody.
Na linecké kolieska a vanilkové rožky: k základu pridáme 80 – 100 g mletých vlašských orechov
Na medvedie labky: do základného cesta pridáme 80 – 100 g mletých mandlí, 2 PL horkého kakaového prášku, mletú škoricu, mleté klinčeky
Na mníchovské srdiečka: Do základu pridáme 80 – 100 g mletých mandlí/vlašských/lieskových orechov, 2 PL horkého kakaového prášku

Postup: Cesto po základnom vymiesení dáme aspoň na pol hodiny vychladiť a potom vyvaľkáme niekoľko milimetrov hrubý plát a vykrajujeme, čo len chceme. Upečené linecké výsledky zliepame ríbezľovým lekvárom (pravidlo) a podľa chuti polejeme čokoládovou polevou, prípadne pricapíme kúsok mandle či orecha. Upečené kolieska sú veľmi krehké – pred lepením ich necháme celkom vychladnúť. Tak sa nerozpadnú úplne všetky.
Iná je cesta vanilkového rožka. Z tohto istého cesta pripravíme rukami valček a vytvarujeme rožky. Hneď po upečení ich ešte horúce obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru 1 : 1. Keďže sú veľmi krehké, robíme to opatrne, osvedčili sa dve vidličky. Rozpadne sa najviac polovica a zvyšok spevnie po vychladnutí.
Ak sa zo základného cesta chystáme vyrábať medvedie labky, pridáme do neho potrebné koreniny. Odporúča sa zmes ochutnať a s dochucovaním skončiť, keď sme spokojní s arómou. Cesto natlačíme do formičiek a po upečení hneď vyklápame. Toto si musí vyskúšať každý sám, lebo je to vec rutiny, ale v zásade chytíme formičku hore dnom (do utierky, aby sme sa nepopálili) a poklepeme po nej nožom. Ak výsledok vypadne vcelku, sme úspešní mladí ľudia, blahoželáme si atď. Poprášime cukrom a necháme vychladnúť, čím labky spevnejú ako toto cesto po vychladnutí vždy.
Na mníchovské srdiečka si už počas ich pečenia nachystáme ružovú cukrovú polevu. Tento typ polevy musí ísť na horúce pečivo, je to práškový cukor vymiešaný s teplou vodou na hustú kašičku. Zafarbíme ju jednou či dvoma čučoriedkami. Ružovú polevu natrieme na polovicu upečených srdiečok a necháme komplet vychladnúť. Následne zlepíme poliate polovice s nepoliatymi – čím len chceme: lekvárom, nutelou, eurokrémom, orechovým maslovým tortovým krémom. Fajnšmekri pichnú ešte do chladnúcej polovice s cukrovou polevou polovičku obielenej mandle.
Jediná anomália zo základného cesta sú žĺtkové hviezdičky (alebo kostičky). Spočíva v tom, že namiesto jedného žĺtka pridáme tri. A opäť pečieme "spodky" a "vršky" zvlášť. Na budúcich horných polovičkách pribudne potretie rozšľahaným vajcom a posýpka z posekaných orechov, mandlí alebo sezamu – a opäť zlepíme čímkoľvek.
Ondrej Podstupka, zástupca šéfredaktorky
Medovníkový doplnok pre maškrtné jazýčky
Tieto koláče boli u nás doplnkom ku klasickým medovníkom. Mám podozrenie, že ich babka piekla, aby v predvianočnom období uchránila prácnejšie vykrajované a zdobené medovníky pred armádou maškrtných vnúčat. Stali sa z nich najobľúbenejšie "spotrebné" koláče, ktoré sme si mohli u babky uchmatnúť od polovice adventu do konca Vianoc. Príprava je dosť jednoduchá na to, aby pri krájaní valčekov a výrobe guľôčok mohli pomáhať aj menšie deti.
Bochníkový medovník
Suroviny: Na cesto: 560 g hladkej múky, 360 g práškového cukru, 1 ČL sódy bikarbóny, 2 až 3 ČL zmesi korenia (aníz, škorica, klinčeky, badián), 1/2 ČL kakaa, štipka soli, 125 g masla, 3 PL medu, 4 celé vajcia. Na polevu: 1 bielok, 150 g práškového cukru, šťava z 1/2 citróna.

Postup: Múku a cukor preosejeme cez sitko a vo veľkej nádobe dobre premiešame so sódou, s korením, kakaom a so soľou. Pridáme maslo a rukami ho vpracujeme do zmesi, kým z neho neostanú malé fliačky pokryté múkou. Pridáme mokré prísady (vajcia a med) a premiešame, kým nevznikne ucelené cesto. Vyklopíme na dosku a miešame, kým sa cesto úplne nespojí. V prípade potreby môžeme pridávať trochu múky.
Chceme kompaktnú, ale jemnú a nadýchanú hmotu, ktorá sa ešte môže mierne lepiť. Treba dávať pozor, aby sa cesto nemiesilo príliš dlho. Z cesta vyrobíme malé guľôčky veľké asi ako posledný článok palca alebo menší orech. Najjednoduchší spôsob je ušúľať z cesta valček, ktorý potom nakrájame na rovnako veľké kúsky a tie sa rukou upravia do guľôčky.
Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 12 až 13 minút. Treba na ne dohliadať, ku koncu pečenia sa môžu zospodu pripáliť. Po vytiahnutí z rúry budú veľmi mäkké, ale po vychladnutí udržia tvar. Necháme vychladnúť a podľa chuti namáčame hornú stranu medovníka do cukrovej polevy.
Polevu pripravíme tak, že vymiešame bielok do peny a postupne pridávame cukor. Chceme dosiahnuť hustú bielu hmotu, ktorá sa udrží na bochníčku. Ak je hmota príliš hustá, pridávame citrónovú šťavu, ak je príliš riedka, miešame ďalej. Po namočení budú schnúť približne pol dňa. Mäkké vydržia niekoľko dní, potom majú vo zvyku stvrdnúť, čo im neuberá na chuti. Ak chcete, aby zostali mäkké, mali by sa skladovať v nádobe s kúskom jablka.
Michaela Štalmachová, redaktorka domáceho oddelenia
Rodinný recept na vianočné oriešky
U nás boli oriešky vždy obľúbeným koláčom môjho ocina. Robili sa výnimočne, ale vždy na Vianoce. Mamina má recept na koláč zapísaný vo svojej knižke. Má už zažltnuté strany a sem-tam nejaký fľak od cesta. Je to vlastne aj koláč, pri ktorom som sa učila piecť. Najskôr, ako malé dieťa, som sa hrala s formičkami a menila ich na loďky. Neskôr som dostala veľkú zodpovednosť a mohla formičky vymastiť a potom už aj natlačiť cesto do formičky... a potom, ako sa hovorí, je to už história.
Oriešky
Suroviny: Na cesto: 300 g hladkej múky, 300 g hrubej múky, 300 g masla, 250 g orechov, 200 g práškového cukru, 1 vajce, 1 vanilkový cukor. Na svetlú plnku: 2 žĺtky, 100 g práškového cukru, 100 g masla, 1/2 vanilkového cukru. Na tmavú plnku: 2 žĺtky, 150 g kryštálového cukru, voda, 125 g masla, 50 g čokolády na varenie, 20 g kakaa.

Postup: Suroviny na cesto len zmiešame dokopy rukou v miske. A potom sa s ním už len hráme ako s plastelínou. Odtrhneme si kúsok cesta a roztlačíme ho rovnomerne do formičky. Formičky môžeme a nemusíme vymastiť, cesto je dosť mastné. Pečieme pri nízkej teplote na cca 150 °C približne 15 minút.
Na svetlú plnku si vyšľaháme žĺtky s cukrom nad parou do zhustnutia. Maslo vyšľaháme s vanilkovým cukrom a po častiach vmiešame vychladnutú žĺtkovú hmotu. Na tmavú plnku uvaríme cukor s vodou na hustú zmes. Ostatné ingrediencie – okrem žĺtkov – dáme do misku a zalejeme ich horúcim sirupom. Za stáleho miešania pridáme žĺtky. Dáme vychladnúť a dobre vymiešame.
Vychladnutou plnkou naplníme vychladené polovice cesta a zlepíme dokopy. Kto chce, môže si ich do polovice namočiť v roztopenej čokoláde.
Romana Kajošová, personálno-mzdová referentka
"Sladké hamburgery" ľúbi celá rodina
Na Vianoce sa u nás vypeká veľa, je to moja záľuba. Počas sviatkov máme v ponuke desať až pätnásť druhov sladkého aj slaného. Pečiem klasiku, ale skúšam každý rok aj rôzne novinky. Suché pečivo chystám víkend pred Vianocami, zákusky až tesne pred.
Medovníkové minikrémeše sú súčasťou nášho slávnostného stola každé Vianoce. Má ich rada celá rodina, pričom muž ich volá sladké hamburgery. Medové kolieska sa dajú napiecť pár dní vopred, plnia sa najskôr deň pred štedrou večerou alebo až na Vianoce.
Medovníkové minikrémeše
Suroviny: Na cesto: 250 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 2 PL rumu, 1 a 1/2 PL medu, 1 vajce, 1 žĺtok, 50 g palmarínu, 1 ČL sódy bikarbóny. Na plnku: 1/2 l mlieka, 1 zlatý klas, 1 a 1/2 PL hladkej múky, 2 žĺtky, 125 g masla, 80 g práškového cukru, 1 šľahačka, stužovač alebo 1 PL mascarpone.

Postup: Suroviny na cesto spracujeme, rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie na 170 °C dozlatista. Trvá to približne 7 minút. Z mlieka, zlatého klasu, múky a žĺtkov uvaríme puding. Maslo vymiešame s práškovým cukrom, potom pridávame po častiach vychladnutý puding. Ja pridávam aj trošku rumu.
Šľahačku vymiešame so stužovačom. Ja namiesto stužovača používam mascarpone. Do zdobiaceho vrecka si vložíme ozdobnú špičku. Do jedného dáme krém, do druhého šľahačku a plníme krémeše, najskôr plnkou, potom šľahačkou. Skladujeme v chladničke, pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Katarína Kvanková, obchodné oddelenie The Slovak Spectator
Ako sa zbaviť zásob bielkov
Kokosky sú skvelé na využitie prebytočných bielok z predchádzajúceho pečenia, ktorých sa počas sviatkov môže nazbierať hojne. Recept som si dokombinovala a doupravovala z rôznych zdrojov na internete. Pre kamaráta som ich robila aj v "intolerantnej" verzii – bez mliečnej bielkoviny a bez vajec. Ako tuk som použila rastlinný alsan – aj v lineckom ceste, aj v čokoládovom kréme. Do lineckého cesta som nedala žĺtok a sneh som robila z aquafaby, teda vody z uvareného cícera – a vínneho kameňa. Výsledok bol veľmi fajn.
Kokosky
Suroviny: Na linecké kolieska: 250 g hladkej múky, 165 g masla, 85 g cukru, 1 žĺtko. Na snehové kopčeky: 6 bielok, 240 g kryštálového cukru, 320 g strúhaného kokosu. Na čokoládový krém: 300 g horkej čokolády, 150 g masla. Na dokončenie: lekvár – osvedčil sa mi ríbezľový/višňový/šípkový, roztopená horká čokoláda.

Postup: Základ kokosky tvorí koliesko z lineckého cesta. Vymiesime si cesto, necháme ho v chlade odstáť ideálne do ďalšieho dňa, vyvaľkáme a povykrajujeme kolieska. Pečieme na 180 °C.
Na snehové kopčeky si musíme nad parou ušľahať tuhý sneh z cukru a bielok. Cukor sa pridáva postupne počas šľahania aspoň na štyrikrát. Keď je hmota tuhá a lesklá, zložíme ju z pary a došľaháme, kým zmes trochu vychladne. Nakoniec jemne vmiešame kokos. Na plech urobíme lyžičkou rovnaké kôpky asi takej veľkosti, akej sú kolieska z lineckého cesta, ktoré tvoria základ. Linecké kolieska aj snehové pusinky si môžete urobiť dopredu. Vydržia na suchom mieste aj dva týždne, netreba ich plniť hneď. Čokoládový krém vyrobíme z horkej čokolády a masla. Najskôr čokoládu rozpustíme a miešame do vychladnutia. Následne ju vyšľaháme zmäknutým maslom. Na linecké koliesko zdobiacim vreckom nastriekame po obvode krúžok čokoládového krému, do voľného stredu kvapneme trošku lekváru. Na to položíme snehovú kokosovú pusinku. Všetko necháme v chlade zatuhnúť. Na záver celý spodok – teda linecké koliesko a krémovú časť – namočíme do roztopenej čokolády a opäť necháme stuhnúť.
Jana Liptáková, redaktorka The Slovak Spectator
Opití františkáni nemohli na sviatočnom stole chýbať
Existuje v mnohých verziách – ako rez, torta či košíčky, bez lepku a dokonca aj ako nepečený. Kultový opitý františkán, či Izidor, bol súčasťou slávnostnej tabule v mnohých rodinách. V našej rodine to nebolo inak. Mamka ho piekla na Vianoce aj na Veľkú noc. Tento svieži koláčik z kakaového cesta s marhuľami a orechovo-rumovou plnkou som si pamätala od detstva. Ale nie už to, ako sa k nám dostal. Vedela som len, že nepatril k receptom „zdedeným“ po babke z otcovej alebo maminej strany. „Raz v čakárni u lekára som počula jedno troška korpulentnejšie dievčatko, ako hovorilo, že nič nejedlo, len jeden kúsok opitého františkána. Napadlo mi, aký to musí byť chutný koláčik, keď mu neodolalo,“ spomína moja 86-ročná mama. A čo čert nechcel, o krátky čas recept na koláčik tohto mena doniesla jej kolegyňa Evička k nim do práce. Recept opití františkáni, naklepaný na písacom stroji, skončil nalepený vo veľkom zošite medzi ďalšími receptami. Neskôr k nemu pribudli, už rukou napísané, poznámky a upozornenia typu „Pomúčiť pekáč“ či „Nespáliť!“.
Opití františkáni
Suroviny: Na korpus: 220 gramov masla, 220 gramov práškového cukru, 6 žĺtkov, 1 a 1/2 PL kakaa (tmavého, holandského typu), 1/2 balíčka prášku do pečiva, 60 gramov hladkej múky, 60 gramov krupičkovej múky (alebo 120 gramov polohrubej múky), sneh vyšľahaný zo 6 bielkov. Na plnku: 220 gramov pomletých vlašských orechov (osobne dávam prednosť orechom pomletým na klasickom mlynčeku, nie posekaných v kuchynskom robote – verte či neverte, aj spôsob mletia orechov má dosah na výslednú chuť), 220 gramov práškového cukru, 2 dcl 40-percentného rumu. Na čokoládovú polevu: 1 čokoláda na varenie, 40 gramov masla, 4 PL vody.

Postup: Najprv si vymiešame maslo s cukrom a žĺtkami, pridáme kakao a na záver opatrne vmiešame preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a snehom. Výsledné cesto rozotrieme na pomúčený pekáč a dáme upiecť. Pečieme na 150 °C približne 40 až 50 minút. Upečený a vychladnutý korpus potrieme jemným, ideálne pikantným lekvárom, napríklad ríbezľovým. Naukladáme naň na malé kocky nakrájané zavárané marhule. Na plnku zmiešane orechy, cukor a rum a výslednú zmes nanesieme na marhuľovú vrstvu. Vrch polejeme čokoládovou polevou. Dáme vychladnúť a odložíme najlepšie na noc na chladnejšie miesto, aby sa chute prepojili. Krájame na kocky, obdĺžniky či trojuholníky, prípadne dozdobíme tesne pred servírovaním šľahačkou.
Renáta Filo, SEO špecialistka
Šuhajdy nemusia byť len s orechmi
Šuhajdy sú koláčik, ktorý máme na vianočnom stole každý rok. Už od detstva je najobľúbenejší mojej sestry a teraz už aj môj. Hoci v recepte, podľa ktorého naša mamina šuhajdy pripravuje, idú do plnky orechy, odjakživa ich u nás doma pripravuje s kokosom. A tým sa žiadne orechové nevyrovnajú. Ako povedala moja sestra, týmto receptom vám chceme ukázať, že kokosové šuhajdy sú jednoducho najlepšie.
Kokosové šuhajdy
Suroviny: Na čokoládu: 250 g čokolády (na varenie, horká), 90 g stuženého tuku iva. Na kokosovú plnku: 1,5 dcl mlieka, 150 g kryštálového cukru, 80 až 100 g strúhaného kokosu, 50 g hrozienok, rum, papierové košíčky.
Postup: Pripravíme si čokoládu. Najskôr si rozpustíme tuk iva. Potom v teplom tuku necháme roztopiť čokoládu. Vymiešame tak, aby sa tuk s čokoládou dobré spojili. Na kokosovú plnku si najskôr namočíme hrozienka do rumu. Mlieko s cukrom uvaríme na „niť“. To docielime tak, že za stáleho miešania čakáme, kým zmes nezhustne a neťahá sa za vareškou ako niť. Potom pridáme kokos, hrozienka aj s rumom a vymiešame. Mala by vzniknúť hustá (ale kašovitá) hmota. Ak je veľmi „suchá“, pridáme viac rumu z hrozienok alebo prevarené mlieko. Do košíčkov plníme v poradí: čokoláda, kokosová plnka, čokoláda. Z tohto množstva vyjde zhruba 40 až 50 šuhájd podľa veľkosti košíčka.
Monika Moravčíková, redaktorka servisného oddelenia
Rýchla alternatíva k suchému vianočnému pečivu
Keď nás doma počas Vianoc omrzí suché vianočné pečivo a dostaneme chuť na niečo vláčne, vytiahnem vždy tento overený recept. Malé mäkučké rožky s makovo-lekvárovou plnkou (vynikajúce sú aj tvarohovo-čučoriedkové alebo plnené orieškovým maslom s čokoládou) sú skvelou alternatívou aj ako rýchla desiata alebo olovrant. Sú bleskurýchlo upečené, keďže netreba čakať na ich vykysnutie, a rovnako rýchlo miznú aj z plechu. Navyše, chutia rovnako čarovne nielen na Vianoce, ale kedykoľvek počas roka.
Makovo-lekvárové rožky bez kysnutia
Suroviny: Na cesto: 500 g hladkej špaldovej alebo pšeničnej múky, 80 g práškového cukru, 1 balík prášku do pečiva, štipka soli, 300 g kyslej smotany, jedno malé maslo (125 g), vajíčko na potretie. Na plnku: 150 g maku, 200 g slivkového lekváru, 20 g cukru, vanilka, škorica a perníkové korenie podľa chuti.
Postup: Zmiešame sypké suroviny a do múčnej zmesi pridáme rozpustené maslo. Následne vmiešame aj kyslú smotanu a rukami vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho odpočívať na linke a zatiaľ si pripravíme plnku zmiešaním všetkých surovín. Odpočinuté cesto rozdelíme na dve časti a z každej vyvaľkáme kruh, ktorý rozdelíme na dvanásť rovnako veľkých trojuholníkov. Na spodnú časť dáme lyžičku plnky a rolujeme rožok smerom k cípu trojuholníka. Ak je plnka príliš tekutá (záleží od použitého lekváru), snažíme sa boky trojuholníka zahnúť smerom k plnke, aby nevytiekla. Rožky kladieme na papier na pečenie a potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C, kým nechytia krásnu zlatú farbu, približne 20 až 25 minút.
Bronislava Figurová, šéfredaktorka magazínu SME ženy a Ona vie
Tieto medovníky poslúžia aj ako homemade darček
Keď som pred pár rokmi dostala tieto medovníky do daru od kamarátky, vedela som, že iné už ani nebudem chcieť – chutili najlepšie na svete! Vydrankala som preto od nej recept, ktorý mi bez váhania posunula, a odvtedy ich pečiem každé Vianoce. Teda, aby som bola presnejšia, pečiem ich už mesiac pred sviatkami a aj ja rozdávam, zabalené v pekných škatuľkách ako „homemade“ darčeky. Každý, kto ich ochutná, povie, že nikdy lepšie nejedol, takže ich rozhodne vyskúšajte aj vy. Najlepšie na nich je, že vydržia dlho mäkké, takže si ich pokojne môžete urobiť viac – aj do zásoby.
Medovníky so slivkovým lekvárom
Suroviny: 500 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 250 g margarínu (najlepšie hera), 1 vajce, 5 PL medu, 1 KL sódy bikarbóny, 1 KL mletej škorice, 2 KL holandského kakaa, slivkový lekvár, orechy (vlašské, lieskovce, mandle, pekanové orechy), celé vajce na potieranie.
Postup: Múku preosejeme a vymiešame so sódou bikarbónou. Pridáme práškový cukor, škoricu a kakao a znova premiešame. Potom spojíme s medom, vajcom a margarínom a vypracujeme kompaktné cesto – ručne alebo ešte lepšie – v robote. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odležať v chladničke aspoň pár hodín, ideálne cez noc. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Na pomúčenej doske cesto vymiesime a vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Vykrojíme medovníčky a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Nezabudneme papier skrčiť, aby boli medovníčky viac nadýchané. Do stredu na každý medovníček dáme za lyžičku lekváru a naň položíme obľúbený orech. Pečieme 6 až 7 minút. Nepečieme dlhšie, aby nám medovníčky nestvrdli – nedajte sa pomýliť bledou farbou, medovníčky po natretí vajíčkom stmavnú. Po vytiahnutí z rúry ešte horúce medovníčky natrieme mierne rozšľahaným vajíčkom, vďaka ktorému chytia farbu a budú sa krásne lesknúť. Ak máte príliš riedky lekvár a bojíte sa, že sa roztečie, zmiešajte ho s mletým makom v pomere 1:1.
Michaela Terenzani, vedúca domáceho spravodajstva
Oriešková klasika je u nás doma s karamelom
Na oriešky sme kedysi s rodičmi a so súrodencami mávali doma výrobnú linku – niekto musel zamiesiť cesto, niekto musel vymastiť formičky, naplniť ich, upiecť tak akurát a nakoniec polovice orieškov pospájať karamelovým, nie maslovým krémom, ako sa to píše vo väčšine receptov. Kombinácia orechy a karamel z nich robí vianočnú klasiku a rovnako trvanlivé vianočné pečivo ako vanilkové rožteky alebo medovníky. Ja som zatiaľ vo svojej domácnosti výrobnú linku na oriešky nezaviedla. Vždy na začiatku decembra vytiahnem zdedenú súpravu formičiek za 10 Kčs v pôvodnej škatuľke, aby som si sama pripravila svoje obľúbené vianočné koláčiky.
Kakaové oriešky s karamelom
Suroviny: Na cesto: 280 g hladkej múky, 220 g masla alebo hery, 100 g jemne mletých orechov, 100 g práškového cukru, kakao podľa chuti. Na plnku: salko.
Postup: Poriadne vypracujeme suroviny na cesto, ktoré necháme aspoň pár hodín, ale pokojne aj pár dní odležať v chladničke. Poriadne vyčistené formičky dôsledne vymastíme maslom alebo herou. Plníme cestom tak, aby mierne prečnievalo cez okraj, v strede prstom urobíme jamku. Pečieme približne 10 až 12 minút na 150 °C. Pred vytiahnutím z rúry treba skúsiť, či je cesto pevné. Ešte horúce vyklopíme z formičiek a necháme vychladnúť. Ak sú dobre upečené a formičky sme dobre vymastili, stačí len klepnúť hranou formičky o stôl a oriešok z nej vyskočí sám. Vychladnuté oriešky plníme uvareným salkom.
Jana Krescanko Dibáková, moderátorka relácie Aréna
Keď s vianočným pečením pomáhajú deti
Rohlíčky z ovsených vločiek sú tak trochu dedičstvom. Každé Vianoce som ich robievala s mamkou ako druhé vianočné pečivo po medovníčkoch. Aktuálne ani jediný vianočný medovník nemá výstavnú podobu. Linecké koláčiky som nahradila sušienkami s pečiatkou, pretože som nenašla dva rovnaké na zlepovanie. A takto sa dá pokračovať, keď si Vianoce chcete užiť tak, aby boli deti šťastné. A ozdobovali koláčiky, rozhadzovali múku po kuchyni, písali Ježiškovi, položili stokrát otázku „kedy už príde“ a presviedčali mňa a manžela, že každú jednu hračku z predlhého zoznamu si skutočne zaslúžia. Každý rok sa odfotíme pred kozubom, každý rok zabudnem pod stromček vložiť niektorý z darčekov, lebo moje skrýše sa občas menia. Strategicky. Ježiškovsky. A pokiaľ ide o stromček, máme ho vždy od Mikuláša, najprv nám ho nosili a ozdobovali škriatkovia, tí už však odišli k mladším deťom a náš Matej s Alicou ho už ozdobujú s nami. Každé Vianoce prinesú nový úspech – naposledy už deti ochotne zjedli takmer celú kapustnicu a lososa. Už to je víťazstvo.
Rožteky z ovsených vločiek
Suroviny: 240 g hladkej múky, 200 g masla, 80 g práškového cukru, 100 g ovsených vločiek (pomleté na mlynčeku alebo rozmixované na prášok), 1 žĺtok, 1 práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom na obaľovanie po upečení.
Postup: Na doske spracujeme cesto. Vyformujeme valčeky a tvarujeme malé rožteky. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 20 minút do jemného zhnednutia. Za horúca obaľujeme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.