Prečo jeme to, čo by sme jesť nemali? Na túto otázku hľadá vo svojej knihe odpoveď anglický lekár Chris van Tulleken, ktorý pôsobí ako infektológ v londýnskej nemocnici špecializovanej na tropickú medicínu.
Vysoko spracované potraviny totiž v súčasnosti predstavujú väčšinu našej každodennej stravy, čo rozhodne nepomáha nášmu zdraviu. A tak sa na povrch prediera aj ďalšia otázka: Prečo s tým nemôžeme prestať?
Mohlo by sa zdať, že táto kniha bude ďalšou praktickou príručkou o zdravom jedení či efektívnom chudnutí, no nie je to tak. Samotný autor totiž o knihe tvrdí, že nám nemá pomôcť schudnúť a dokonca ani priamo povedať, čo by sme mali jesť, pretože to je v konečnom dôsledku na nás samých.
Ide o to, že absolvent Oxfordskej univerzity je presvedčený, že si zaslúžime vedieť pravdivé informácie, aby sme boli pri výbere svojej stravy obozretní, a teda poznali možné riziká potravín, ktoré denne konzumujeme.
A konzumujeme ich preto, že je to tak pre nás jednoduchšie, rýchlejšie, lacnejšie ako konzumovať skutočné potraviny, ktoré takto ako náprotivok označuje Chris van Tulleken. A ešte z dôvodu, že sme vo väčšine prípadov vystavení agresívnemu marketingu, ktorý často klame.
Tento článok nájdete aj v septembrovom čísle mesačníka SME ženy, ktorý je v predaji do 30.9.

Aké sú to vysoko spracované potraviny?
Vo všeobecnosti by sa dalo povedať – slovami autora, že „ide o jedlo zabalené v plaste s minimálne jednou ingredienciou, ktorú by ste nenašli v domácej strave“.
Ako príklad môžeme uviesť zmrzlinu, ktorej ste sa aj toto leto možno najedli do sýtosti, nech už pochádzala odkiaľkoľvek a bola spracovaná akokoľvek.
„Tradičná zmrzlina má zložitú konzistenciu usporiadania kryštálov ľadu, vody (ktorá ostáva tekutá, lebo obsahuje rozpustený cukor), mliečnej bielkoviny a guľôčok mliečneho tuku, pričom všetky tieto zložky sú obalené bublinkami vzduchu. Ide o penu, ktorá zvyčajne obsahuje päťdesiat percent vzduchu a nie je veľmi tuhá, ani keď je studená, preto je ťažké si ju vyrobiť doma, lebo počas mrazenia ju musíte neustále šľahať.“