SME

Sú produktom modernej doby a škodia nám viac, než si myslíme. Napriek tomu sa ich nedokážeme vzdať

Chutné neznamená zdravé.

(Zdroj: Adobe Stock)

Prečo jeme to, čo by sme jesť nemali? Na túto otázku hľadá vo svojej knihe odpoveď anglický lekár Chris van Tulleken, ktorý pôsobí ako infektológ v londýnskej nemocnici špecializovanej na tropickú medicínu.

Vysoko spracované potraviny totiž v súčasnosti predstavujú väčšinu našej každodennej stravy, čo rozhodne nepomáha nášmu zdraviu. A tak sa na povrch prediera aj ďalšia otázka: Prečo s tým nemôžeme prestať?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mohlo by sa zdať, že táto kniha bude ďalšou praktickou príručkou o zdravom jedení či efektívnom chudnutí, no nie je to tak. Samotný autor totiž o knihe tvrdí, že nám nemá pomôcť schudnúť a dokonca ani priamo povedať, čo by sme mali jesť, pretože to je v konečnom dôsledku na nás samých.

SkryťVypnúť reklamu

Ide o to, že absolvent Oxfordskej univerzity je presvedčený, že si zaslúžime vedieť pravdivé informácie, aby sme boli pri výbere svojej stravy obozretní, a teda poznali možné riziká potravín, ktoré denne konzumujeme.

A konzumujeme ich preto, že je to tak pre nás jednoduchšie, rýchlejšie, lacnejšie ako konzumovať skutočné potraviny, ktoré takto ako náprotivok označuje Chris van Tulleken. A ešte z dôvodu, že sme vo väčšine prípadov vystavení agresívnemu marketingu, ktorý často klame.

Tento článok nájdete aj v septembrovom čísle mesačníka SME ženy, ktorý je v predaji do 30.9.

Aké sú to vysoko spracované potraviny?

Vo všeobecnosti by sa dalo povedať – slovami autora, že „ide o jedlo zabalené v plaste s minimálne jednou ingredienciou, ktorú by ste nenašli v domácej strave“.

SkryťVypnúť reklamu

Ako príklad môžeme uviesť zmrzlinu, ktorej ste sa aj toto leto možno najedli do sýtosti, nech už pochádzala odkiaľkoľvek a bola spracovaná akokoľvek.

„Tradičná zmrzlina má zložitú konzistenciu usporiadania kryštálov ľadu, vody (ktorá ostáva tekutá, lebo obsahuje rozpustený cukor), mliečnej bielkoviny a guľôčok mliečneho tuku, pričom všetky tieto zložky sú obalené bublinkami vzduchu. Ide o penu, ktorá zvyčajne obsahuje päťdesiat percent vzduchu a nie je veľmi tuhá, ani keď je studená, preto je ťažké si ju vyrobiť doma, lebo počas mrazenia ju musíte neustále šľahať.“

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAZTU na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 14 823
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 728
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 417
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 307
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 022
  6. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 2 827
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 690
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 125
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 558
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 14 631
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 903
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 667
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 073
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 6 784
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 768
  8. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 6 495
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
SkryťZatvoriť reklamu