Primeranosť a návrat k tradíciám sú jednými z najväčších záhradných trendov. Čo presne to znamená, prezradí záhradný architekt Ferdinand Leffler.
Čo je vlastne v záhrade také jedinečné, že má schopnosť vytiahnuť nás von z pohodlia našich domov?
Ponúka celý rad zážitkov, ktoré nám štyri steny, ktoré obývame, nedokážu poskytnúť. Záhrada má schopnosti, ktoré nás pozývajú vyjsť von a vydať sa do priestoru pod holým nebom.
Ako záhradný architekt si však Ferdinand Leffler z ateliéru Flera kladie vyššie ambície - chce do záhrady vtiahnuť všetkých, celú rodinu.
„Záhrada nás musí tešiť a vyzývať, aby sme otvorili okná a dvere na terasu, už keď sme doma a len sa dívame von. Môže to byť pokoj, ktorý z nej vyžaruje, no možno nám naopak odkryje nejaký príťažlivý prvok, ktorý nás rozptýli a pre ktorý sa nám bude stáť za to obliecť a vyraziť von. Vždy by to však malo byť niečo iné, niečo, čo nám život vnútri domu či bytu nedokáže ponúknuť.“

Záhrada je pre radosť
Jednou z najcennejších kvalít, ktoré vám pobyt za oknami vášho domu môže prinášať, je podľa Ferdinanda Lefflera sledovanie premenlivosti a každodenných prekvapení, ktoré nám záhrada neprestáva prinášať.
„Často sa stáva, že majitelia sa snažia rovnako ako vo svojich interiéroch udržiavať stálosť použitých materiálov rôznymi nátermi, glazúrami a pravidelným čistením. Ja by som takéto urputné snaženie nazval nedorozumením. Ak vás však znervózňuje šedivejúce drevo, mach v škárach dlažby alebo výsadba, ktorá si v rámci vymedzených plôch aj tak trochu robí, čo sa jej zapáči, mali by ste o tom uvažovať už pri návrhu a takýmto prvkom sa radšej vyhnúť. Záhrada vás nesmie stresovať, je tu preto, aby vám do života vniesla pokoj a pohodu.“

Najlepšími architektmi svojich záhrad sme sami
Akými princípmi sa riadi Ferdinand Leffler, keď zakladá záhradu alebo premýšľa o novej?
V prvom rade záhradu vníma ako priestor, ktorý pri takmer akejkoľvek veľkosti umožňuje prirodzené a nenásilné členenie do proporčne vyvážených „izbičiek“. Jednoduché a logické rozvrhnutie funkcií a zážitkov, ktoré by ste do záhrady radi vpustili, len možno váhate, ako ich tam všetky poskladať.
Rovnako aj študentov svojich online kurzov nabáda, aby sa nezaťažovali hľadaním na pintereste a ďalších inšpiračných portáloch. Tie sú totiž podľa neho ošemetné. Ponúkajú síce konkrétnu inšpiráciu, čo všetko je možné v záhrade mať, ale bez kontextu.
„Navyše im často dominujú dočasné a premenlivé trendy a ľahko človeka odvedú od toho, čo skutočne chce vo svojej záhrade a čo potrebuje. S odborníkmi sa určite poraďte, ale nezabúdajte, že hlavnými architektmi svojich životov a tiež svojich záhrad ste nakoniec vy sami.“
Tento článok nájdete aj v júnovom čísle mesačníka SME ženy, ktoré je v predaji do 30.6.

Trend primeranosti
Ferdinand Leffler tiež zdôrazňuje, že každá záhrada by mala mať premyslený koncept, ktorý zohľadňuje nielen estetiku, ale aj funkčnosť a udržateľnosť.
Dôkladné plánovanie a rozmyslený prístup k výberu rastlín a materiálov môžu vytvoriť záhradu, ktorá bude ohľaduplná k životnému prostrediu a prinesie radosť jej majiteľom.
„V posledných rokoch mi v záhradách chýbala primeranosť. Majitelia chceli na svojom pozemku všetko. A tí, čo už všetko mali, chceli ešte k tomu niečo viac. Vyškrtali sme im z projektov predražené sofistikované vírivky, umelé závlahy, vypli svetlá a ľudí nechávame sedieť na lavičke a pozerať sa na hviezdy alebo do otvoreného ohňa.“
Odborník ďalej pripomína, že aj produkčnú záhradu si môžeme urobiť jednoduchšie.
„Trend primeranosti je v poslednom období mojím najobľúbenejším. Súčasťou tejto filozofie je aj to, že viem, na čo v starostlivosti o záhradu stačím. Spravte si takú záhradu, aby vás tešilo, nie desilo starať sa o ňu.“

Jedlá záhrada
Aj produkčná záhrada potom môže lákať von rovnako ako pekne navrhnutá pobytová relaxačná časť záhrady. Napríklad vyvýšené záhony, aj keď sú prácnejšie na založenie, majú výhodu v tom, že nám umožňujú pohodlnejší prístup a kontakt s rastlinami bez toho, aby sme si museli kľaknúť na kolená. Aj tieto drobné detaily zvažujte, keď si plánujete záhradu.
„Téma jedlej záhrady by sa mala prelínať konceptom celej vašej záhrady, napríklad o ríbezliach neuvažujte len ako o jedlom kriku, je to výnimočný priestorový ker, rovnako ako aj veľmi chutný muchovník,“ vysvetľuje Fedinand.
Ďalej radí, aby sme si pri navrhovaní určite dali pozor a neumiestnili vedľa seba dve podobné rastliny, z ktorých jedna bude mať jedlé plody a druhá nejedlé, v horšom prípade dokonca jedovaté.
Obľúbené kríky odporúča podsadiť odolnými trvalkami alebo ich umiestniť na prístupnejšie miesto. „Kombinovať jedlé kríky s trvalkami môžete takmer bez rozpakov. Stačí dodržať podmienky stanovišťa pre všetky vysadzované rastliny. Myslite však na to, že jedlé plody často zbierajú deti, ktoré môžu nechtiac pošliapať neodolný podrast.“

Záhrada ohľaduplná
Študentov svojich online kurzov Ferdinand tiež učí, ako celoročne využívať záhony na pestovanie, aby na konci leta alebo neskôr na jeseň nezostávali prázdne. „Pripravili sme desiatky kombinácií byliniek a zeleniny, vďaka ktorým je možné pestovať presne to, čo radi varíte a čo radi jete.“
Jedlá záhrada je často jedno z najzaujímavejších a najnavštevovanejších zákutí záhrady. „Samozrejme, môže dobre vyzerať, keď hranice jedlého zákutia vymedzíte napríklad nízkym živým plôtikom, ale na druhej strane ho netreba schovávať úplne,“ odporúča záhradný architekt.
Popri záhonoch sem patrí aj skleník alebo parenisko. Skleníky sa stávajú viac než len miestom na pestovanie rastlín. Ferdinand nám prináša svoje myšlienky aj na túto tému. Hovorí, že skleníky môžu byť hlavnou atrakciou celej záhrady. Už nie sú iba miestom na pestovanie rastlín, ale aj miestom, kde môžeme relaxovať, tvoriť a pozerať sa na svoju záhradu.
"Úteky do skleníka budú príjemnejšie, keď ho vybavíte stolom, na ktorom môžete presádzať kvety alebo si pripraviť popoludňajší čaj," odporúča.
Navádza nás k starostlivosti o záhrady s ohľadom na prírodu, rozmanitosť a spoluprácu, aby sme si v nich užívali plnohodnotný životný štýl.
„Záhrady majú byť miestom, kde nájdeme pokoj, inšpiráciu a radosť a kde budeme vytvárať krásu, ktorú budeme môcť zdieľať so svetom,“ dodáva na záver.