Koniec jari a začiatok leta sú nositeľmi zelene a sviežosti. Je to výborný čas na experimenty v kuchyni aj v záhradke. Prinášame vám preto prehľad zaujímavej a netradičnej listovej zeleniny i bylinky s nečakanými schopnosťami.
Katran prímorský (Crambe maritima)

Táto neobyčajná rastlina je zeleninou i bylinkou súčasne. Na prvý pohľad pôsobí ako divoká odroda kelu či kapusty a je to aj pravda. Katran pochádza z rodu crambe a je v príbuznom vzťahu s hlúbovou zeleninou, s repkou či horčicou.
Na rozdiel od týchto bežných poľnohospodárskych plodín však skutočne rastie vo voľnej prírode v priam nehostinných podmienkach. Katran patrí medzi halofyty, rastliny znášajúce prostredie s vysokým obsahom soli. Najčastejšie voľne rastie na severných európskych pobrežiach.
Tento článok nájdete aj v júnovom čísle mesačníka SME ženy, ktoré je v predaji do 30.6.

Katran je možné pestovať aj v našich podmienkach, nájsť dostupné zdroje osiva nie je ťažké. Pri dodržaní slnečného miesta a slabo zásaditej pôdy získate nádherné voňajúce kvety a jedlé listy. Táto rastlina má miesto v tradičnej kuchyni Anglicka, Škótska, Nórska, Švédska a Fínska a je obľúbená u milovníkov zbierania divo rastúcich jedlých rastlín.