Keď v českej súťaži MasterChef vyhlásili jej meno, plakala od šťastia, pretože cítila, že sa niečo zmení. Nik netušil, že v súkromí zároveň prežívala jedno z najťažších období.
To sa odzrkadlilo aj na jej postave. „O rok neskôr, keď ma pozvali na natáčanie, bola som už buchtička,“ spomína VERONIKA BESKYDIAROVÁ, ktorá si hovorí BESKY.
„Všetko, čo som za to obdobie vytvorila, či to bola práca na prvej kuchárskej knihe alebo kurzy, to všetko sa akoby stratilo a ja som bola pre niektorých iba tučné prasa.“
Tvrdí, že to, ako momentálne žije, je len odrazom obdobia, keď si povedala, že sa to zmení. Dnes sa naplno venuje cukrárstvu.
V rozhovore sa dočítate:
- Kedy si uvedomila, že žije v nešťastnom vzťahu.
- Prečo priberala a ako sa zbavovala kíl.
- Prečo nežije v Nórsku, ale v Prahe.
- Čo ju doviedlo k pečeniu.
- Prečo svoje víťazné menu v súťaži nazvala Malá morská víla.
- Prečo ešte nemá vlastnú cukráreň a prečo odmietla ponuku prevádzkovať reštauráciu v bratislavskom Starom Meste.
Od vášho víťazstva v súťaži MasterChef uplynulo niekoľko rokov, odvtedy ste stále aktívna na verejnosti. Vediete kurzy, vydali ste dve kuchárske knihy, máte nového partnera (herec Adam Vacula zo seriálu Zlatá labuť, pozn. red.). Navonok to vyzerá, že zažívate šťastné obdobie. Je to tak?
Po MasterChefovi som to nemala jednoduché. Nezačínala som od nuly, ale z mínusu. Viem, že ľudia zažívajú rôzne príbehy a každý vníma svoj osud špecificky.
Po súťaži som si povedala, že si budem vážiť každú príležitosť. To, ako momentálne žijem, je odrazom tohto obdobia. Je za tým tvrdá práca a pokora.
Spolu s Adamom sa snažíme užívať si život. Kúpili sme si vlastné bývanie, ale čaká nás tridsať rokov splácania. (Smeje sa.)
Neskrývate, že ste žili v toxickom vzťahu. Kedy ste si to začali uvedomovať?
Žila som v nešťastnom vzťahu. Zažila som rôzne nepríjemné veci, či už v podobe fyzického alebo psychického násilia. Najhoršie na tom bolo, že som realite, v ktorej som žila, začala veriť. A postupne som si hovorila, že to tak má byť.
Časom človek priberá, začína byť nešťastný, nedarí sa mu, je často chorý a podobne. Život sa mu postupne rozkladá.
Vždy som mala nejakú vnútornú silu a verila som, že ak niekto niečo chce, tak to dokáže. Ale v tomto období ma to začalo nejako opúšťať. Nespoznávala som sa.
Kedy ste sa rozhodli zmeniť to?
Každý vie, kedy mu je dobre a kedy to je on. To bol asi začiatok. Začínala som si uvedomovať, že mi nie je dobre. Ale žiadna veľká zmena sa nezačne len tak. Musí to nastať vo vedomí a musíte si uvedomovať svoju hodnotu. Toto som akosi strácala.
Celé sa to zlomilo, až keď prišiel rozvod. Začala som bývať s rodičmi, kde som nabrala rovnováhu. Hľadala som sa. Postupne som začala žiť nový život. Ale keď som vyhrala súťaž MasterChef, zažívala som najhoršie obdobie.
Tento rozhovor nájdete aj v májovom čísle mesačníka SME ženy, ktoré je v predaji do 31.5.

Počas súťaže ste tak nepôsobili. Keď ste vyhrali, so soškou v ruke ste vyzerali veľmi šťastne.
Ale to nebol fejk, ja som sa tak naozaj cítila. Ak robím niečo, čo ma baví, cítim sa veľmi dobre.
Keď vyhlásili moje meno, plakala som. Bola som šťastná a cítila som, že sa niečo zmení. Zabudla som na všetko, čo sa mi deje v súkromí a žila som pre ten moment.
To bol január 2021, pretože vtedy sa to natáčalo. Na ďalšie ma zavolali približne o rok neskôr - v marci 2022. A tam som už bola buchtička. (Smeje sa.)
Prečo ste podľa vás priberali? Bolo to viac o psychike, prejedaní sa, prípadne pre niečo iné?
Jednak preto, že som prežívala ťažké obdobie a rozvádzala som sa. Ale aj preto, že som jedla impulzívne. Jedlo neskutočne milujem, obzvlášť sladké.

Koľko ste pribrali?
Dvanásť kíl. Ale nie je to iba o váhe. Tým, že som bola často v televízii, bolo to vidieť ešte viac. A začali si to všímať aj ľudia, ktorí, ako som zistila, vám nič neodpustia. Čo je niekedy aj dobré. Povedia, čo chcú, lebo je demokracia a môžu. A preto mi aj hocičo napísali.
Všetko, čo som za ten polrok vytvorila, či to bola práca na prvej kuchárskej knihe, kurzy alebo iné relevantné výkony, to všetko sa akoby stratilo a ja som bola pre nich iba tučné prasa.
Kto je Besky - Veronika Beskydiarová
- V susednom Česku vyhrala kulinársku súťaž MasterChef.
- Narodila sa v Nórsku, vyrastala v Banskej Bystrici.
- Bakalárske štúdium ukončila v Bratislave, titul inžinierky ekonómie získala v Prahe, kde v súčasnosti žije.
- Vo vydavateľstve Zdeňka Pohlreicha vydala dve kuchárske knihy: Varíme nebesky, Pečieme nebesky.
- Vedie kurzy pečenia.
- Je influencerka.
Časom sa vám podarilo schudnúť. Bolo to prirodzené, keď sa pominuli problémy?
Nikomu som nič nevysvetľovala. Len som si uvedomovala, že nie je pekné, aby som sa k sebe takto škaredo správala. Postupne sa mi začal meniť život, našla som nový zmysel. Chudla som postupne.
A potom prišlo to najvtipnejšie. Tí istí ľudia mi na sociálnych sieťach písali, aká som sexi. Tým, že si ich sama spravujem, videla som to vlákno v komentároch.
Vnútorne som pritom stále tá istá Veronika. Akurát som sa vizuálne zmenila. Často myslím na to, ako sa bezhranične rozprávame o ľuďoch a netušíme, čo všetko prežívajú.
Viem, že ľudia stále riešia váhu žien. Obzvlášť, ak ste verejne známa osoba.
Hádam sa raz v spoločnosti prestaneme baviť o týchto veciach, pretože je to každého osobná vec.
Ako vnímate komplimenty od ľudí, ktorí vám kedysi pripomínali kilá navyše?
Ďakujem za ne, je to príjemné. Akurát sa na to pozerám triezvo. Pre mňa to nie je o mastení ega. Uvedomujem si, že raz budem možno tehotná a opäť priberiem, možno aj dvadsať kíl. Ale stále budem tá istá Besky.
Mám veľa kamarátok, ktoré majú rôzne veľkosti, nosia aj veľkosť 42, možno 44. Ale to je nepodstatné, pretože majú esprit. Dôležité je to, čo vyžarujete. Človeka robí krásnym to, čo má v očiach.
Vo vašej prvej knihe okrem receptov odkrývate aj súkromie. Napríklad, že ste sa zúčastnili na náročných pretekoch Spartan race. Prečo práve tento šport?
Chcela som si to vyskúšať. Zároveň to bola pre mňa forma prekonávania sa. Športovala som celý život. Hrala som volejbal, tenis, basketbal.
Akurát ľudia ma spoznali až po covide a v ťažkom období, keď som riešila problémy v súkromí. Preto ich možno prekvapilo, že mám k športu blízko.
Vyzerá to tak, že rada prijímate výzvy. S akým cieľom ste šli do kuchárskej šou?
Podobne, ako keď som chcela vyskúšať preteky cez prekážky. Keď som sa prihlásila na kasting, ešte som netušila, ako sa zmení môj súkromný život. Bola som spokojná s miestom, kde som pôsobila. Kasting bol v lete a povedala som si, že sa pozriem, čo sa skrýva za oponou.
Pamätám si, aké to bolo pre mňa desivé, keď si všetci v zákulisí hovorili „pripravoval som to spôsobom sous-vide“, „na dezert som dal coulis“. Nerozumela som im.
Sústredila som sa na to, aby som urobila najlepšie, čo viem a ako viem. Ale keď som postupovala kolami, zisťovala som, že mám silu, podobne ako keď som sa pripravovala na Spartan race. Začalo ma to viac baviť. Keď som bola v najúspešnejšej sedmičke, povedala som si: Poďme do toho!
Čo bolo pre vás najťažšie?