Problémy s trávením, bolesti žalúdka, málo energie? Možno stačí zmeniť jedálniček.
Nenechajte sa odradiť tvrdením, že zdravé stravovanie stojí veľa peňazí a vyžaduje veľa času. Ide to aj jednoduchšie.
Viac s výživovou poradkyňou Silviou Tylš, ktorá búra viaceré mýty a dokazuje, že správnej výžive sa môže naučiť každý. Stačí len chcieť. A poznať pár zásad.
Kto je Silvia Tylš (40)
- Výživová poradkyňa, zakladateľka a lektorka projektu Silvia Tylš – Zdravé rodičovstvo.
- Absolvovala štúdium výživy a prírodných foriem harmonizácie tela a pomocou zmeny vlastného jedálnička sa jej podarilo zbaviť dlhoročných zdravotných ťažkostí.
- Svoju špecializáciu rozšírila ďalej na problematiku výživy detí a výživy počas tehotenstva a dojčenia.
- Dnes poskytuje poradenstvo v oblasti výživy, psychosomatiky, tehotenstva, materstva a harmonizácií tela.

Ohľadom vhodného stravovania zažívame veľký informačný šum. V online priestore je veľké množstvo protichodných informácií alebo si ľudia informácie často nesprávne interpretujú. Ako to vnímate?
Rovnako to vnímam aj ja, na internete bežne vidím veľmi veľa protichodných informácií. Rozumiem preto, že ľudia môžu mať zmätok a chcú sa v tomto zorientovať.
V dnešnej dobe je boom alternatívnych výživových smerov naozaj veľký, pričom jedni hovoria o výhodách vegánstva, iní naopak o výhodách nízkosacharidovej stravy, ktorá je postavená primárne na tukoch, zelenine a bielkovinách.
Pre človeka je však dôležité, aby si našiel stravovanie, pri ktorom sa naozaj bude cítiť dobre a aby sa v ideálnom prípade naozaj opieral o odborné zdroje informácií. Alebo aby vyhľadal výživového špecialistu, ktorý mu presne podľa jeho zdravotného stavu a jeho potrieb odporučí, akým spôsobom by si mal vyskladať svoj jedálniček.
Vo všeobecnosti je výživa taká individuálna záležitosť, že nie na každého platia rovnaké pravidlá, nie každý trávi rovnako dobre tie isté skupiny potravín. Preto by mal každý v prvom rade brať ohľad na svoju individualitu, na svoje pocity a prejavy počas trávenia jednotlivých potravín.
Na to sme tu my odborníci, aby sme človeku pomohli, akým spôsobom si stravu upraviť alebo vyskladať tak, aby pokryla všetky potrebné živiny a zároveň nezaťažila trávenie. Aby sa človek cítil dobre, pretože príkladom dobrého jedla je energia, ktorú nám príslušné jedlo po konzumácii dodá.
Aké sú najčastejšie mýty ohľadom zdravého stravovania?
Väčšina ľudí si myslí, že zdravé stravovanie nie je chutné alebo že je príliš drahé, pretože si hneď za tým predstavia bionálepku. Zdravé stravovanie však nemusí byť nevyhnutne bio.
Zároveň sa často domnievajú, že zdravé varenie je časovo náročné, no v skutočnosti vedia byť zdravé recepty až prekvapivo jednoduché a rýchle, nie je nutné kombinovať veľmi veľa surovín.
Ďalší častý mýtus je, že ľudia si myslia, že čím viac zdravých potravín skombinujú v jednom pokrme, tým lepšie pre ich telo. Často práve vzájomná kombinácia neguje pozitívny účinok niektorej potraviny, takže dôležité je naozaj zamerať sa tak na pestrosť, ale zároveň aj na jednoduchosť z pokrmov, pretože my nepotrebujeme, aby sme v jednom jedle mali úplne všetky zložky potravy (aj keď, samozrejme, potrebujeme, aby sme tam mali kľúčové makroživiny v správnych pomeroch).
Tu platí, že naozaj menej je niekedy viac. Tak v prípade dospelých, ako aj v prípade detskej výživy.
Vo svete sú výživoví špecialisti bežnou súčasťou zdravotného systému, ktorý spolupracuje s lekármi. U nás ich však väčšinou oslovujeme, až keď potrebujeme riešiť nejaký problém. Je to tak?
Ja som sa v rámci praxe zatiaľ nestretla s tým, že by ku mne prišiel niekto dospelý v rámci prevencie zdravia. Verím, že takí ľudia sú, ale je ich naozaj veľmi málo.
A pritom práve prevencia aj z hľadiska zdravého stravovania a vhodne zostaveného jedálnička môže pomôcť predísť rôznym zdravotným ťažkostiam. Pretože my si naozaj veľakrát neuvedomujeme, akú silu a dôležitosť má práve to, čo máme na tanieri.
Zvykli sme si, že je v poriadku, ak nás po niečom bolí žalúdok alebo nás páli záha a riešime to rôznymi umelými prípravkami či liečivami, aby sme to zvrátili. Pritom kľúč je vo veľkej miere v našom jedálničku, pretože každá potravina v tele pôsobí určitým smerom. Preto sa snažím zdôrazňovať, že prevencia je naozaj najdôležitejšia a najjednoduchšia.
Lebo ak sa už človek dopracuje k zdravotnému problému, k intolerancii alebo k alergii, vychytávanie a sledovanie alergénov je pomerne náročná záležitosť, ktorá zaberie nielen veľa času, ale aj tvorba jedálnička je náročnejšia, ak klient už má rôzne obmedzenia, ktoré musíme zohľadňovať. Preto je dôležité minimálne pochopiť základné zásady vyváženého stravovania.
Tento rozhovor nájdete aj v aktuálnom čísle mesačníka SME ženy, ktoré je v predaji do 30.4.

Kedy vás teda klienti najčastejšie vyhľadávajú?
Častým problémom, s ktorým za mnou klienti chodia, sú aj potravinové intolerancie, ktoré sú veľmi obmedzujúcou záležitosťou. Ľudia obvykle nevedia, ako si vyskladať jedálniček bez potravín, ktoré im robia ťažkosti. Preto ich nielen učím, ako vyskladať jedálniček bez týchto potravín, ale ako dať stravou do poriadku stav tela, kde spoločným menovateľom je väčšinou skrytý zápal.
Zároveň mám skupinu žien, ktoré ma oslovujú a z ktorej sa naozaj veľmi teším. Sú to ženy, ktoré plánujú bábätko a sú si vedomé toho, aké dôležité je pripraviť svoje telo po výživovej stránke pred samotným tehotenstvom. Rovnako tak mamy, ktoré riešia prevenciu u svojich detí.
No a potom ďalšia skupina žien za mnou chodí s deťmi, kde už riešime konkrétny problém, najčastejšie v podobe tráviacich, kožných ťažkostí či týkajúci sa imunity.
Ako by mal vyzerať ideálne vyskladaný tanier jedla u ženy?