SME

Oceňovaná cukrárka Mirka van Gils: Ak to robíte poctivo a kvalitne, ľudia tú autenticitu cítia

Získala najvyššie cukrárske ocenenia a precestovala svet.

cukrárka Mirka van Gilscukrárka Mirka van Gils (Zdroj: archív M. v. G.)

Mirka van Gils nie je obyčajná cukrárka a jej príbeh už vôbec nie je obyčajný. Keďže začínala za hlbokého socializmu, pamätá si ešte celkom inú gastronómiu. V roku 1989 emigrovala do Nemecka a potom precestovala svet, aby naberala skúsenosti, o ktorých sme sa bavili hneď dvakrát, keďže nás pri prvom rozhovore sklamala technika. A tak sme presne vedeli, na čo sa pýtať, lebo tá jej cesta je skutočne fascinujúca.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mám pocit, že ani keby sme napísali knihu, neobsiahneme to, čo sa vám doteraz podarilo zažiť a vidieť. Ale skúsme aspoň malú ochutnávku. Ako sa teda začala vaša profesijná cesta?

SkryťVypnúť reklamu

Narodila som sa v Plzni, tam som sa aj vyučila a potom som pokračovala kade-tade po republike. Chvíľu som dokonca pracovala aj v horách, konkrétne v jednom hoteli v Peci pod Sněžkou.

Ale zistila som, že to nebude úplne pre mňa. Na to, aby človek dlhodobo žil v tom horskom prostredí, asi musí mať trošku aj povahu. Odišla som teda do Prahy a mojou prvou pražskou zastávkou bola reštaurácia Moskva.

Už vtedy ste mali za sebou aj úspechy v medzinárodných cukrárskych súťažiach a reštaurácia Moskva mala v tom čase ako podnik svoje meno. Prijali vás preto, že vedeli o vašom talente?

Nie. Len tam zhodou okolností hľadali cukrárku. Odtiaľ si ma vzali do hotela Alcron a to už šli tak povediac na istotu. Pani riaditeľka o mne vedela, že som síce povahou tak trochu rebel, ale aj to, že pracovne by som sa im tam mohla hodiť.

SkryťVypnúť reklamu

Ani vlastne neviem, ako sa o mne dozvedeli. Možno to bolo aj tým, že vtedy bol ten cukrársky svet menší a informácia o tom, že je niekto dobrý, sa dlhšie udržala v povedomí.

Hotel Alcron bol vyhlásený vysokou úrovňou svojej kuchyne a služieb. Aké to pre vás bolo dostať sa medzi špičku v odbore?

Bolo to úžasné. Mala som možnosť pracovať s výbornými kuchármi. Šéfkuchár Jiří Petrák bol stará škola a navyše bol skvelý človek.

Dnes sa to už nevidí, ale vtedy mali šéfkuchári rešpekt, istú noblesu a úplne inú úroveň vystupovania, komunikácie, ale napríklad aj správania sa k zamestnancom. V tej dobe sa šéfkuchárom mohol stať len niekto, kto má skúsenosti, má niečo za sebou, vie riadiť ľudí a má určitú prirodzenú autoritu.

Keď sme v kuchyni zahliadli vysokú bielu čiapku, každý hneď vedel, kde je jeho miesto a čo sa od neho očakáva. Žiadne vulgarizmy ani chaos. Bola to v dobrom slova zmysle slova taká malá armáda.

SkryťVypnúť reklamu

Čo vám dnes v gastronómii chýba a v čom je iná, ako to bolo kedysi?

Kedysi bol šéfkuchár niekým, koho by ste nazvali tím líder. Dnes už to tak nie je a je to škoda. Pretože aj keď sa počas školy niekto zamiluje do remesla, často sa stáva, že podmienky a prístup, ktoré zažije v praxi, mu to nadšenie veľmi rýchlo vezmú.Preto je nedostatok kuchárov.

Ľuďom na vedúcich pozíciách nielen v gastrosektore často chýba empatia a neuvedomujú si, že aj keď im niekto z podriadených ľudsky úplne nesedí, ak má kvality, ktoré sú prospešné pre ten výsledok a ak nerozvracia kolektív, treba sa nad osobné pocity povzniesť a ostať profesionálom. Bez hrubosti.

Na druhej strane treba povedať, že dnes si veľa mladých ľudí myslí, že už všetko vie. Mnohým chýba ochota počúvať, učiť sa, a čo je najdôležitejšie, čím ďalej, tým viac chýba pokora. A to celkovo aj v spoločnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aký je teda podľa vás kľúč k poskytovaniu kvalitných služieb?

Harmónia. Ak máte prevádzku, musí tam byť súhra. Ako švajčiarske hodinky. Všetko musí mať svoje miesto a presne do seba zapadať. Nie v tom zmysle, že utlačíte niečí talent alebo originalitu, ale v tom, že to musí spolu dobre fungovať. Lebo keď to niekde neladí, okamžite to spoznáte na atmosfére, kvalite aj spokojnosti hostí.

Vráťme sa späť k vám. Po piatich rokoch v hoteli Alcron ste sa v roku 1989 rozhodli aj s manželom a dcérkou emigrovať do Nemecka. Z nášho prvého rozhovoru viem, že sa s týmto odchodom spája historka, na ktorej sa dnes už zasmejeme, no kedysi to bola odvaha a aj riziko. Čo presne sa stalo?

Ja som odjakživa túžila spoznávať a ochutnávať svet, a predovšetkým v pätnástich som si zaumienila, že dobyjem Francúzsko – lenže, ako som ho mohla dobyť, keď som bola v Česku? (smiech)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tí, čo si to pamätajú, vedia, že to bola doba, ktorá vám dovolila rozvíjať sa len do určitého bodu. V istých medziach. Preto ak som sa chcela niekam posunúť, musela som odísť. Tak sme sa aj s manželom rozhodli, že spolu s dcérou Hankou odídeme za hranice.

Dlho sme však nemohli získať výjazdnú doložku (povolenie na opustenie štátu pred rokom 1989) a keďže ja som ako cukrárka mala jemnú ruku pri zdobení a písanie mi šlo, zohnali sme tlačivo, pečiatku, a text a podpisy, ktoré chýbali, som proste sfalšovala.

Tento rozhovor nájdete aj v marcovom čísle mesačníka SME ženy, ktoré je v predaji do 31.3.

A vyšlo všetko tak, ako malo?

Neuveríte, ale áno. Dostali sme sa do Nemecka. To bola naša prvá azylová krajina. Vtedy hrozilo, že tam nebudeme môcť ostať, tak bolo potrebné, aby sme si podali žiadosť aj do iných krajín.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mojím snom bola Brazília, ale, bohužiaľ, ak ste chceli umiestnenie mimo Európy, museli ste si v danej zemi nájsť zamestnávateľa. A v Brazílii sme nevedeli získať žiaden kontakt. Našťastie, vtedy nám prišlo rozhodnutie o prijatí do Južnej Afriky a v rovnakom čase aj do Ameriky. A pretože ja som dušou dobrodruh, samozrejme, vyhrala Afrika.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAQVU na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  7. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  2. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  3. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  7. Spoločnosti BILLA záleží na zdravých očiach detí
  8. BENU otvorila v Košiciach lekáreň aj v Auparku
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 10 731
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 949
  3. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 6 444
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 424
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 176
  6. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 5 895
  7. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 111
  8. Za 2 dni si vybralo dovolenku viac než 2000 Slovákov 4 594
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


9
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
Tradičné políchnianske kraslice.

Tipy, ako zdobiť veľkonočné vajíčka.


Šibačka a oblievačka na Veľkonočný pondelok.

Veľkonočné sviatky sú od 18. do 21. apríla.


reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 53 233
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 42 090
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 25 985
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 16 010
  5. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 9 762
  6. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 8 323
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 6 710
  8. Ján Šeďo: Opozícia sa "pridáva aj nepridáva" k protestom, v zákulisí niečo "buble". 6 449
  1. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  2. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
  3. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  4. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  5. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
  6. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  7. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom
  8. Radko Mačuha: J&T postavte planetárium M.R. Štefánika.
SkryťZatvoriť reklamu