SME

Cukrárka Barbora Puškáčová: V kuchyni Michelinskej reštaurácie je zhon, pauzy sú krátke a občas lietajú aj taniere

Cukrárstvo študovala v Paríži. Sladké umenie priniesla aj do Bratislavy

Barbora Puškáčová, zakladateľka cukrárne Le MiamBarbora Puškáčová, zakladateľka cukrárne Le Miam (Zdroj: Le Miam)

BARBORA PUŠKÁČOVÁ stojí za francúzskou cukrárňou Le Miam, ktorú nájdete v bratislavskom Starom Meste. Môžete sa v nej rozmaznať dezertmi overenými generáciami francúzskych cukrárov, ale vaše chuťové poháriky si podmania aj torty a zákusky podľa jej vlastnej receptúry.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krátke intro pred rozhovorom:

Barbora: „Mám teraz iba jednu povinnosť, musím ísť kúpiť smotanu. Takže môžeme to skúsiť aj popri šoférovaní?“
Veronika (redaktorka): „Samozrejme, zvládneme aj misiu smotana.“
Barbora: „O. k. Takže sa oblečiem a vydám sa na cestu.“
Veronika: „Je veľká škoda, že neviem sprostredkovať v rozhovore aj ten váš životný drive, ktorý z vás srší, lebo multitasking (viacero úloh) evidentne nie je žiaden problém a mám pocit, že tripletasking by šiel tiež úplne v pohode.“

SkryťVypnúť reklamu

Keď som si o vás pred naším rozhovorom robila menší prieskum, videla som, že ste vyštudovali marketingovú komunikáciu a dokonca pracovali istý čas ako letuška, čo má od pečenia a šľahania krémov poriadne ďaleko. Ako sa stane, že človek s takýmto základom sa dostane k cukrárstvu? Mali ste k nej blízko od malička alebo to prišlo neskôr?

Priznám sa, že ja som predtým asi nikdy nič nepiekla. Teda mala som rada sladké – mojou najväčšou láskou vždy bola čokoláda – ale nemala som cukrárske ambície. Keď sa nad tým zamyslím, zásadnú úlohu v tom celom zohral určite Paríž. Bola som tam na výlete zo strednej školy a úplne ma očaril.

Po ukončení vysokej školy som si vôbec nebola istá, že chcem ostať v marketingu. Nebolo to môjmu srdcu blízke. Tak som išla robiť letušku s tým, že uvidím, kam ma cesty zavedú. A opäť som sa ocitla v Paríži. Tentoraz som ho už objavovala s iným nastavením.

SkryťVypnúť reklamu

Keď som spoznala francúzske cukrárstvo, ohromilo ma. Dovtedy zákusky vôbec neboli niečím, čo by ma nejak zvlášť upútalo. Ale keď som objavila tú chuť, rafinovanosť a rozmanitosť francúzskych dezertov, ktoré sú úplne iné než to, čo som dovtedy poznala, tak som začala uvažovať, či by práve toto nebolo niečo, v čom by som sa našla.

Ako ste sa popasovali s francúzštinou? Mali ste ju už na škole alebo ste sa ju začali učiť v Paríži?

Presne Paríž bol ten dôvod. Ja som na škole mala angličtinu a nemčinu, takže učiť som sa začala neskôr. Začínala a prestávala som viackrát, lebo je to naozaj jeden z ťažších jazykov. Nejaký čas som si platila hodiny, ale veľa som sa učila aj sama z filmov s titulkami a francúzskych rádií. Určite odporúčam aspoň začiatky s lektorom. Keď vám niekto vysvetlí aspoň základné pravidlá a výslovnosť, už sa dá na tom stavať.

SkryťVypnúť reklamu

Asi pri každom jazyku platí, že najviac sa naučíte v bežnej komunikácii. Tak to bolo aj v mojom prípade. Keď som prišla do Paríža, začala som pracovať ako čašníčka, aby som sa naučila reč. Pracovala som vo štvrti Saint-Germain, kde bolo veľa turistov, takže som používala aj angličtinu a navyše som mala šťastie aj na dobrých zamestnávateľov a kolegov, čo ma tiež učili po francúzsky.

Ako prebieha štúdium na francúzskej cukrárskej škole v Paríži?

Prvý krok bol, že som si podala prihlášku na gastronomickú školu Ferrandi. Keď som zistila, že ma prijali (niekedy pred letom), presťahovala som sa do Paríža, zamestnala som sa a v septembri sa začal školský rok.

Aj keď to bola nadstavba pre dospelých, bol to v podstate ekvivalent strednej školy, takže tým, že som už vzdelanie mala, nemusela som sa zúčastňovať na všetkých predmetoch a študovala som len tie odborné – cukrárske.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ja som si to hradila z úspor, ale vzdelávací systém vo Francúzku je nastavený tak, že takúto rekvalifikáciu môžete absolvovať aj ako zamestnanec, čo dlhšie pracuje u jednej firmy. Vtedy štúdium prepláca zamestnávateľ. Vďaka tomu sa tam stretli ľudia tých najrôznejších profesií ako grafička či pracovník metra. Bolo to veľmi zaujímavé.

Výberové konanie prebieha najmä na základe motivácie uchádzačov. Čiže ak by ste sa chceli len na rok uliať z práce, určite vám to neprejde. (smiech) Školu končíte výučným listom, ktorý akceptuje tak 99 % cukrární s tým, že keď vás prijímajú, vedia, že ešte nemáte žiadne skúsenosti, ale už máte základné vedomosti, aby ste mohli začať pracovať.

Takže keď ste skončili školu, zamestnali ste sa hneď v odbore alebo to nejaký čas trvalo?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po skončení školy sa mi podarilo nájsť si prácu v Michelinskej reštaurácii na Eiffelovke. Robila som pomocnú cukrárku – vlastne tú najnižšiu pozíciu v rámci hierarchie cukrárov a bolo to naozaj náročné. Zmeny boli dlhé a často som bola na nohách od skorého rána do hlbokej noci.

Je nejaký rozdiel v tom, aký je prístup k zamestnancom a celkovo k práci v tomto odvetví v porovnaní so Slovenskom?

Výrazný. Hlavne čo sa týka disciplíny. V takýchto reštauráciách je zhon, pauzy sú krátke a nikoho nezaujímajú vaše výhovorky, prečo sa niečo nedá alebo prečo sa vám niečo nepodarilo. Keď to poviem otvorene, ak tam chcete pracovať, musíte skrátka makať. Ak je nejaký problém, rieši sa operatívne a niekedy lietajú aj taniere. (smiech)

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAPKV na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  8. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu
  1. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Spoločnosti BILLA záleží na zdravých očiach detí
  6. BENU otvorila v Košiciach lekáreň aj v Auparku
  7. Jedinečný koncert EURYTHMICS v Bratislave
  8. LOVESTREAM Festival oznamuje prvú vlnu interpretov
  1. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 625
  2. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 6 379
  3. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 5 856
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 5 307
  5. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 066
  6. Ísť do kúpeľov je IN 4 797
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 725
  8. Za 2 dni si vybralo dovolenku viac než 2000 Slovákov 4 579
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Tradičné políchnianske kraslice.

Tipy, ako zdobiť veľkonočné vajíčka.


Šibačka a oblievačka na Veľkonočný pondelok.

Veľkonočné sviatky sú od 18. do 21. apríla.


Poradíme s čistením, hydratáciou aj ochranou pred slnkom.


redakcia SME ženy
Manarola, jedna z dediniek oblasti Cinque Terre, Taliansko

More, hory, závan histórie, polárna žiara aj čaro orientu.


1
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 51 839
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 41 702
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 24 428
  4. Janka Bittó Cigániková: Pán Fico, nemajte strach! My na vašu úroveň neklesneme 19 326
  5. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 8 006
  6. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 8 005
  7. Ján Šeďo: Opozícia sa "pridáva aj nepridáva" k protestom, v zákulisí niečo "buble". 6 776
  8. Richard Vilkus: Keď vládnu burani, päťkári a Samuel Migaľ. 5 996
  1. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  2. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
  3. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  4. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom
  5. Radko Mačuha: J&T postavte planetárium M.R. Štefánika.
  6. Radko Mačuha: Ficovi zdochla koza a preto Slovensku zdochne celé stádo.
  7. Tupou Ceruzou: Žandári
  8. Tupou Ceruzou: Mimoriadna situácia
SkryťZatvoriť reklamu