Do Vianoc už veľa času neostáva. Možno máte všetko dávno prichystané, stromček ozdobený, darčeky zabalené, koláče napečené. Ale možno doťahujete posledné veci v práci a nad pečením či varením ste sa zatiaľ nezamýšľali. Prinášame vám vianočné dobroty z redakčnej kuchyne SME od ľudí, ktorí pre vás celý rok píšu články, reportáže či komentáre, nahrávajú rozhovory, podcasty alebo vyberajú k textom fotografie.
Nechajte sa inšpirovať našimi rodinnými či obľúbenými receptami, bez ktorých si Vianoce nevieme predstaviť. Dobrú chuť a krásne sviatky!
Aké recepty v texte nájdete:
- Biela hríbová polievka a opekance s makom od Nataše Holinovej
- Slávnostná talianska polievka od Michaely Terenzani
- Vianočná kapustnica od Braňa Šimáka
- Kyslé ryby v karí omáčke, medvedie labky a praclíky od Jany Liptákovej
- Zemiakový šalát a linecké koláče Jany Donovalovej
- Sladko-slané a kyselkavé košíčky Kataríny Kvankovej
- Vaječný likér od Michaely Džomekovej
- Grilážky Denisy Prokopčákovej
- Žĺtkové rezy Zuzany Kovačič Hanzelovej
- Vianočný sladký chlebík Petronely Ševčíkovej
- Kokosové stromčeky Dominiky Kobetič Colombovej
- Parížske trubičky Kristíny Kúdelovej
- Perníkový motanec Miloša Šebelu
- Medovníčky so slivkovým lekvárom Jany Hvozdovičovej
- Bielkový chlebíček Moniky Moravčíkovej
- Chanukové šišky Zuzany Kizákovej
- Strúhaný tvarožník Jany Maťkovej
Nataša Holinová, komentátorka a redaktorka názorov
Náš štedrý obed
Toto je presne štedrodenné menu z mojich detských čias. Rozhodla som sa ho zachovať – spolu s menu na Prvý sviatok vianočný (slepačia polievka a pečená morčacina) a na Nový rok (hovädzia polievka a sviečková s knedľou, lebo šťastie nesmie uletieť ani odplávať). Robievame ich tak, ako to robili moji rodičia. Jeden rok som sa pomýlila a urobila som sviečkovú na prvý sviatok. Všetci jasali.
Spoločné varenie a pečenie je veľká vec. Podporuje pocit blízkosti a spolupatričnosti, čo sú veľmi vianočné záležitosti. Máme to radi a už roky je u nás vianočné pečenie spoločnou aktivitou a sviatkom.
Keď som bola malá, Štedrý deň bol neraz pracovný deň a zo škôlky ma vybrali niekedy naobed. Podávala sa biela hríbová polievka a pamätám si, že k nám chodili návštevy a boli počastované touto polievkou.
Opekance boli druhým chodom len preto, lebo čakali na slávnostné večerné vystúpenie – musia sa totiž odležať.
Biela hríbová polievka
Suroviny: 100 g sušených dubákov, 200 g hnedých šampiňónov, 1 väčšia cibuľa, olej, asi 5 zemiakov, 1 lyžička múky, trochu mlieka, šľahačková smotana

Postup: Sušené dubáky dáme do misky a zalejeme vriacou vodou. Posekanú cibuľu opražíme dosklovita a pridáme dubáky aj s vodou. Potom pridáme očistené a pokrájané zemiaky aj šampiňóny. Varíme 10 – 15 minút, kým zemiaky nie sú mäkké. Zahustíme múkou vymiešanou s mliekom na kašičku a prudko prevaríme. Nakoniec dolejeme smotanou a nikdy neuškodí čerstvá petržlenová vňať pred podávaním.
Opekance s makom
Ľudia sa boja najčudnejších vecí a ja som sa kedysi bála kysnutého cesta. Toto je však veľmi príjemné cestíčko, ktoré možno použiť na akýkoľvek kysnutý koláč.
Suroviny: Kvások: pol kocky droždia, 100 ml teplého mlieka, 1 lyžica kryštálového cukru. Cesto: 500 g polohrubej múky, pol lyžičky soli, 2 lyžice kryštálového cukru,
1 vajce, 150 ml vlažného mlieka, 2 lyžice roztopeného masla. Na dokončenie: 100 g masla, 100 g práškového cukru, 200 g mletého maku, asi 400 ml teplého mlieka

Postup: V mlieku rozmiešame cukor a nadrobíme droždie. Prikryjeme utierkou a necháme stáť asi 10 minút, kým sa kvások nespení.
Do misy preosejeme múku so soľou, pridáme cukor, kvások, vajce, mlieko a roztopené maslo. Cesto vymiesime, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu alebo kým sa takmer nezdvojnásobí.
Na pomúčenej ploche z vykysnutého cesta ušúľame valčeky a pokrájame ich na kúsky. Naukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie (toto je množstvo na dva plechy) a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 až 30 minút.
Vychladnuté opekance postupne polievame teplým mliekom a posýpame makom s cukrom (množstvá sú len približné). Nakoniec prelejeme roztopeným maslom a necháme odstáť, najlepšie cez noc.
Michaela Terenzani, vedúca zahraničného spravodajstva
Slávnostná talianska polievka aj na Vianoce
Taliani by vám na „Boží hod“ nenaservírovali žiadny nok ani knedličku, ale passatelli. Passatelli, tak ako väčšina čerstvých cestovín (pasta fresca), pochádzajú z regiónu Emilia Romagna. Talianska „Accademia Italiana di Cucina“, ktorá sa teší úcte podobne ako akadémia vied, datuje ich vznik do stredoveku. Passatelli, ktoré mám rada najmä pre ich nenápadný citrónový nádych v celej polievke, sú pre mnohé rodiny po celom Taliansku slávnostným jedlom, predovšetkým na Vianoce. Aj u nás doma po slovenskej štedrej večeri býva na Prvý sviatok vianočný talianske menu, kde hlavnú úlohu hrá polievka a v nej passatelli. Príprava je jednoduchá, u nás doma ju už zopár rokov zvládajú deti.
Passatelli in brodo
Suroviny: Na 6 porcií budete potrebovať: 3 vajcia, 140 g strúhanky, 100 g najemno nastrúhaného syru parmezán alebo grana padano, kôru z polovice citróna, muškátový oriešok podľa chuti, soľ podľa chuti. A na tvarovanie lis na zemiaky s väčšími dierkami (asi 5 mm).

Postup: Vajíčka posolíme a jemne rozšľaháme vo väčšej miske. Osobitne zmiešame strúhanku s parmezánom. Pridáme citrónovú kôru (pozor, aby ste nepostrúhali aj bielu časť, je horká) a nastrúhaný muškátový oriešok. Potom spojíme suché prísady s rozšľahanými vajíčkami. Cesto bude hutné - ak treba, pridáme trošku múky. Vytvarujeme si z neho guličku a dáme odpočívať do chladničky, pokojne aj cez noc, počas varenia vývaru, ale minimálne na pol hodiny.
Hotový vývar privedieme do varu. Cesto na passatelli po častiach vkladáme do lisu a do vývaru vytláčame asi 5 - 6 cm dlhé passatelli. Varíme krátko, len kým nevyplávajú na hladinu. Šťastné a veselé!
Branislav Šimák, grafik
Kapustnica pre tých, ktorí sa neboja mäsa
Odmalička som rád varil. Vždy keď sa naskytla príležitosť, neváhal som a už som stál pri sporáku. Varil som to, na čo práve bola chuť. Takže sa dosť často stalo, že aj „vianočná“ kapustnica sa varila niekoľkokrát do roka. Preto som pri nej, tak ako aj pri iných jedlách, začal experimentovať čo do obsahu, pomeru a rôznych chutí. Podelím sa o pánsku verziu kapustnice, ktorú by pri pomere mäsa k iným ingredienciám mohli niektorí považovať za pokus ublížiť im jedlom.
Vianočná kapustnica
Suroviny: 4,5 kg bravčového pliecka, 3 kg bravčových údených rebier, 2 kg údenej bravčovej krkovičky, 1,5 kg bravčovej, jemne pikantnej klobásy, 1,5 kg divinovej klobásy, 4 kg kyslej kapusty, 5 hrstí sušených hríbov (mix dubáky a suchohríby), 0,5 kg sušených sliviek, 5 kopcovitých PL bravčovej masti, 8 stredne veľkých cibúľ, 5 zarovnaných PL hladkej múky, nové korenie, celé čierne korenie, bobkový list, červená paprika, soľ podľa chuti

Postup: Do veľkého hrnca dáme variť pliecko, údené rebrá a krkovičku. Pridáme nové korenie, celé čierne korenie a bobkový list (počet záleží na každého chuti, ja dávam pri tomto pomere mäsa 6 bobkových listov, 15 guľôčok nového a 35 čierneho korenia). Sušené hríby namočíme do teplej vody a necháme poriadne napučať, počas toho vodu aspoň jedenkrát vymeníme. Keď sú rebrá a krkovička uvarené domäkka vytiahneme ich, pliecko necháme ďalej variť. Keď sa uvarí aj pliecko, vytiahneme ho a do vývaru pridáme kapustu zbavenú šťavy. Tú si necháme na dochutenie. Po 15 minútach pridáme zliate hríby, po ďalších 15 minútach sušené slivky. Necháme chvíľu povariť a pridáme celé klobásy. Medzitým pokrájame vychladnuté pliecko, rebrá a krkovičku na kocky. Klobásu po 30 minútach varenia vyberieme a dáme vychladiť. Pokiaľ čakáme, spravíme si zásmažku z masti, múky a cibule nakrájanej na menšie kocky. Vychladnuté klobásy nakrájame na kolieska a vrátime do kapustnice. Dochutíme podľa vlastnej chuti soľou, kyslou vodou z kapusty, korením. Cez sitko prepasírujeme zásmažku, prevaríme a môžeme podávať. Dobrú chuť.
Jana Liptáková, redaktorka The Slovak Spectator
To myslíte vážne? Kyslé ryby v karí omáčke?
Pre mňa je cestovanie nielen o spoznávaní prírodných a kultúrnych krás danej krajiny, ale aj o ochutnávaní miestnych špecialít. A tak som počas cestovania po Islande „dala“ aj hnilého, rozumej fermentovaného, žraloka aj veľrybí steak. Ale čomu som najviac prepadla, boli kyslé ryby v karí omáčke, ktoré bývali bežne v ponuke švédskych stolov na raňajky. Aj keď na prvé počutie to bola pre mňa až príliš zvláštna kombinácia. „Čo sa s koňom zrazili? Kyslé ryby a karí?“ hovorila som si. Až kým som ich neochutnala. Odvtedy som nevynechala ani jednu príležitosť si ich dať. Po návrate na Slovensko som ich kupovala, keď jeden nemenovaný obchodný reťazec (Lidl) mal škandinávsky týždeň. Až raz som si povedala, že nemôžu byť až také zložité na prípravu. Sadla som si k počítaču a zistila som, že vlastne ide o dánske (aj keď hlásia sa k nemu aj Nóri) jedlo – Karrysild. Keďže Island dlhé roky spadal pod správu Dánska, nie je prekvapujúce, že sa tento rybací šalát podáva aj na Islande. U nás doma ho pripravujem na večierky vrátane toho silvestrovského.
Karrysild
Suroviny: 1 pohár (400 g) marinovaných sleďov (predávaných aj ako Bismarck, haringy alebo klasické kyslé ryby), obyčajne v ňom bývajú tri filety, 150 g majonézy, 200 g crème fraîche (alebo kyslej smotany), 1 červená cibuľa, 1 polievková lyžica karí, 2 polievkové lyžice nasekanej pažítky, 1 polievková lyžica nasekaného čerstvého kôpru, 1 čajová lyžička cukru, soľ a čierne korenie na dochutenie, ražný chlieb na servírovanie

Postup: Haringy vyberieme z pohára a necháme ich odkvapkať. Potom ich nakrájame na kúsky s veľkosťou približne dvakrát dva centimetre (aby boli na jeden hlt do úst). Zmiešame majonézu s crème fraîche, karí (s jeho pálivosťou môžeme experimentovať, aj keď v pôvodnom recepte je uvádzané mild – jemné karí), čiernym korením a troškou soli. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, kôpor a pažítku. Na záver do zmesi vmiešame nakrájané ryby. V pôvodnom recepte sa do šalátu pridávali ešte dve malé červené jablká nakrájané na kocky, môžete vyskúšať. Výsledný šalát necháme v chladničke uležať aspoň hodinu. Servírujeme na plátkoch ražného chleba. Navrch môžete ešte pridať vetvičku kôpru, čerstvú žeruchu či štvrtku na mäkko uvareného vajíčka.
Zabudnite na tradičné medvedie labky, vymeňte vlašské orechy za mandle
Medvedie labky sú popri perníkoch najtradičnejším vianočným pečivom. Aspoň u nás doma, keď som bola malá, to tak bolo. Vtedy nepatrili k mojim najobľúbenejším a tak sa do môjho dospeláckeho repertoáru vianočných koláčikov neprepracovali. Pred pár rokmi som si však na ne s veľkou dávkou nostalgie spomenula a rozhodla sa dať im novú šancu. Podľa môjho dobrého zvyku som si recept najprv vyhľadala vo všetkých kuchárskych knihách, ktoré mám doma, aj v tej od mamky, aj v tých, čo mám po babičkách. A s prekvapením som zistila, že v kuchárskej knihe Marie Sandtnerovej z roku 1924, ktorú dostala moja stará mama z otcovej strany v čase, keď sa vydávala, hlavnú rolu v recepte nehrajú vlašské orechy, ale mandle a citrónová kôra. Neváhala som, vytiahla klasické kovové formičky v tvare polovice orechov, ktoré som si vzala od mamky už pred rokmi, a recept vyskúšala. Výsledok bol viac než pozitívny. Koláčiky boli krehké, rafinovanej korenistej chuti s jemným citrónovým chvostíkom, keď im práve citrónová kôra dodávala pre mňa neobvyklú príchuť. Jednému kamarátovi tak zachutili, že si u mňa hneď objednal celú várku. Odvtedy každé Vianoce sa u nás doma znova pečú medvedie labky. Ale zatiaľ len mandľové.
Medvedie labky
Suroviny: 200 g hladkej múky, 120 g práškového cukru, 80 g mletých mandlí, 160 g masla, pol čajovej lyžičky mletej škorice, jeden podrvený klinček, nastrúhaná kôra z jedného citróna, 1 vajce, prášok do pečiva, maslo a múka na vymastenie formičiek

Postup: Po preosiatej múky a práškového cukru dáme na špičku noža prášku do pečiva, citrónovú kôru, roztlčený klinček, mletú škoricu a pomleté mandle. Potom do zmesi vmiešame maslo. Vypracujeme cesto, ktoré dáme do chladu stuhnúť. Následne cestom plníme formičky, ktoré sme si predtým vymazali maslom a vysypali múkou. Netreba ich plniť úplne po okraj, lebo cesto troška „napuchne“. Formičky poukladáme na plech a dáme upiecť do stredne rozohriatej rúry do ružova. Tej mojej to trvá približne 15 - 20 minút. Keď troška vychladnú, labky vyklopíme z formičiek. Pred podávaním pocukrujeme, na ozdobu.
Praclíky, ktorých nikdy nie je dosť
Poznáte to. Siahnete do vrecúška po praclík, odhryznete si z neho, zapijete dúškom vína, a pokračujete, kým už nenašmátrate žiadny ďalší. Aspoň mne sa to tak stáva, najmä s doma pečenými praclíkmi. Receptov na praclíky mám doma viac – od exkluzívneho, ale prácneho (praclíky tvarujeme ručne z asi 50 cm dlhých na tenko vytvarovaných šúľkov. Výsledné praclíky natierame najprv rozšľahaným žĺtkom a potom počas pečenia ešte slanou bielkovou polevou) až po jednoduchý, pri ktorom praclíky vykrajujeme formičkou. Keďže pred Vianocami treba aj upratať, aj darčeky nakúpiť, ponúkam časovo, a najmä energeticky, menej náročný, ale osvedčený, recept.
Praclíky
Suroviny: 250 g masla, 500 g hladkej múky, 1 téglik sladkej smotany (šľahačky), 250 g nastrúhaného tvrdého syra, jeden balíček kypriaceho prášku do pečiva, jednu až dve čajové lyžičky soli, jeden až dva žĺtky na potieranie, rasca, nastrúhaný syr, sezam alebo hocičo iné na posypanie

Postup: Zmiešame preosiatu múku s maslom, nastrúhaným syrom a práškom do pečiva a vypracujeme cesto. Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme približne na troj-, štvormilimetrovú výšku. Nevaľkáme ho príliš natenko, praclíky sú chutnejšie, keď je „do čoho zahryznúť“. Z cesta vykrajujeme praclíky. Alebo ak nemáme formičku na praclíky (dostať kúpiť šikovnú, s pružinkou), cesto nakrájame ozdobným nožom na prúžky. Na plechu praclíky najprv potrieme rozšľahaným žĺtkom a potom dozdobíme, buď nastrúhaným syrom, alebo celou rascou, sezamovými semiačkami alebo hocičím, čo máme radi. Fantázii sa medze nekladú. Pečieme v rúre zohriatej na 200 stupňov 20 minút alebo do zružovenia.
Jana Donovalová, projektová manažérka
Šalátu robíme za vandlík
U nás sa na Vianoce robieva zemiakový šalát s vyprážaným kaprom. Zemiakového šalátu sa robí obrovský vandlík, takto sa to robilo, keď som bola dieťa, a takto to robievam, aj keď som dospelá. Šalát robievam deň pred Štedrým dňom, pre mňa je príprava šalátu čistá radosť a vianočná atmosféra.
Zemiakový šalát
Suroviny na 8 porcií: 8 veľkých zemiakov, 1 stredne veľká cibuľa, 7 menších nakladaných uhoriek, 4 vajcia, 400 ml majonézy, 330 g nakladaného hrášku s karotkou v slanom náleve, soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup: Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť a ošúpeme. Vajcia uvaríme na tvrdo. Nakladané uhorky a cibuľu pokrájame nadrobno. Osvedčilo sa preliať pokrájanú cibuľu cez sitko vriacou vodou. Cibuľa zostane chrumkavá, ale je ľahšie stráviteľná.
Zemiaky a vajíčka pokrájame nadrobno pomocou sitka na krájanie zemiakov, všetky ingrediencie zmiešame. Nakoniec prilejeme podľa potreby vodu z nakladaného hrášku s karotkou. Kto chce, pridá soľ a čierne korenie. Ak treba, môžete pridať aj trochu nálevu z uhoriek. Šalát odložíme do chladničky a necháme postáť do druhého dňa.
Linecké od starej mamy
Vianočné pečenie má v plnej réžii moja mama. Jediné, čo pečiem ešte pred Vianocami ja, sú medovníky a linecké kolieska, ktoré sme ako deti volali mačacie oči. Recept je od starej mamy, má ho v zošite zapísaný moja mama, odkiaľ som si ho do svojho receptového zošita prepísala ja.
Linecké pečivo
Suroviny na asi 70 kusov: Na cesto: 500 g polohrubej múky, 250 g margarínu, 150 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 vajce, štipku soli. Na plnenie: džem

Postup: Všetky ingrediencie na cesto zmiešame a vymiesime cesto, ktoré zabalíme do fólie a vložíme minimálne na hodinu do chladničky. Cesto potom rozdelíme na štyri časti a z každej vyvaľkáme plát hrubý asi štyri milimetre a vykrajujeme kolieska alebo iné tvary. Do polovice koliesok vykrojíme krúžok alebo iný tvar pomocou malej formičky. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 - 12 minút. Kolieska necháme vychladnúť a plníme džemom.
Katarína Kvanková, obchodné oddelenie The Slovak Spectator
Kto sa nebojí „piplačky“ a chce ulahodiť mnohým
Pokiaľ ide o vianočné gastro, pre mňa by žiadna ryba, šalát či kapustnica nemuseli existovať. Vianoce sa mi odjakživa spájajú s pečením. Moja mamina trávila v kuchyni celé hodiny s desiatkami formičiek a vykrajovačiek a ja som si ‚na tajnáša‘ odštipkávala z každého cesta, na ktoré som natrafila.
Paradoxne nepotrebujem jesť tony sladkostí, ale mám veľkú pasiu práve v akte pečenia a zdobenia. Zbožňujem tú „prplavú“ robotu, že každý koláčik v rukách obrátim aj šesťkrát, kým je dokončený, a potom zmizne na jeden „chrum“.
Máme s mamou osvedčené rodinné recepty, ktoré pravidelne opakujeme, no každú sezónu však skúšame aj niečo nové. Mamina sa vždy v novembri dušuje, že nieeee, už jej ani nenapadne robiť 13 druhov koláčikov ako vlani, treba to zredukovať. Ako asi správne hádate, nakoniec je druhov 16, lebo veď ešte na to a na tamto natrafila, hento vyzeralo dobre, a na dôvažok sa jej neplánovane ešte aj „zo dvoje guliek ušúľalo“...
Tmavé košíčky so slaným karamelom (pre sladkomilov)
Suroviny: Na cesto: 265 g hladkej múky, 35 g kakaa, 200 g masla, 55 g práškového cukru, 1 žĺtok, (voliteľné) 1/2 bal. vanilkového cukru, (voliteľné) citrónová kôra
Náplň zo slaného karamelu (áno, cukru je veľa, ale to je, skrátka, slaný karamel… komu sa lepia zuby už len pri čítaní receptu, nech preskočí na citrónové košíčky): 400 g kryštálového cukru, 133 ml vody, 160 ml šľahačky, 93 g masla, soľ podľa chuti (najprv radšej 1/4 lyžičky a pomaly pridávať, ja väčšinou dávam 1 ČL, ale komu ako vyhovuje)

Postup: Vymiesiť cesto, nechať v chlade odstáť ideálne cez noc. Stuhnuté cesto na druhý deň nechať pri izbovej teplote ohriať, plniť košíčkové formičky a piecť pri 180 stupňov Celzia. Vyklápať ešte teplé. Osvedčilo sa mi teplé košíčky vybrať z rúry, nechať chvíľku postáť, aby sa jemne ochladili a cesto „došlo“ v horúcich formičkách, preklopiť hore dnom a keď cesto samo nevypadne, jemne košíčkom pobúchať o dosku. Koho páli formička, skvelý tip je použiť magnet. Pozor, košíčky sú veľmi krehké. Dajú sa plniť hneď po vychladnutí, ale aj o týždeň-dva. Treba ich skladovať na suchom mieste, najlepšie naskladané na sebe v nádobe vystlanej papierovými utierkami.
Na náplň zo slaného karamelu dáme do hrnca s hrubším dnom vodu a cukor, necháme na miernom ohni variť bez miešania. Treba stále sledovať! Po čase sa začnú tvoriť bublinky a keď zmes mierne zhnedne, odstaviť a priliať šľahačku. Pozor, prská a dymí! Nezľaknúť sa, zmes nebude homogénna, karamel môže pri studenej šľahačke mierne stvrdnúť. Vrátiť na sporák a všetko roztopiť. Chvíľu povariť, odstaviť a pridať maslo. Miešať do roztopenia, postupne pridať soľ podľa chuti. Toto je fáza, keď si zásadne obarím jazyk, lebo sa neviem udržať… Po lyžičkách ešte teplou karamelovou zmesou plniť pripravené košíčky - pozor, rýchlo tuhne. Naplnené košíčky nechať v chlade úplne stuhnúť, nakoniec obliať roztopenou horkou čokoládou a dozdobiť podľa vlastných preferencií.
Svetlé citrónové košíčky (pre kyslomilov)
Suroviny: Na cesto: 300 g hladkej múky, 60 g práškového cukru, 200 g masla, 1 žĺtok, citrónová kôra. Na citrónovú náplň: 2 dcl mlieka, 3 PL hladkej múky, 2 žĺtky, 50 g kryštálového cukru, 1 KL kyseliny citrónovej, 150 g masla, 100 g práškového cukru, citrónová kôra a šťava z 1/2 citróna.
Postup: Pri ceste platí to čo pri tmavých košíčkoch: vymiesiť, nechať v chlade odstáť ideálne cez noc. Stuhnuté cesto na druhý deň nechať pri izbovej teplote ohriať, plniť košíčkové formičky a piecť pri 180 stupňoch Celzia. Vyklápať ešte teplé.

Na náplň treba z mlieka, múky, žĺtkov a kryštálového cukru uvariť hustú kašu. Do uvareného pridať kyselinu citrónovú a nechať vychladnúť. Vyšľahať maslo s práškovým cukrom, pridať vychladnutú kašu a prešľahať, na záver kôru a šťavu a ešte raz prešľahať. Krémom plniť košíčkové korpusy, nechať zachladiť, obliať bielou čokoládou a dozdobiť.
Michaela Džomeková, redaktorka servisného oddelenia
Stálica vianočného menu
Hovorieva sa, že pri sobáši si neberiete len svojho partnera, ale aj jeho rodinu. Cez neho sa tak do novovzniknutej domácnosti prelievajú niekoľkoročné skúsenosti, názory, pravidlá, obyčaje a s nimi aj recepty.
S manželom sa poznáme viac ako desať rokov a vždy, keď som k nim počas sviatkov zavítala, ponúkli ma nielen koláčmi a chutným zemiakovým šalátom s kúskami jablka, ale aj vaječným likérom.
Tento žltkastý hustý nápoj s jemnou príchuťou alkoholu má totiž svokra už od detstva pevne spätý s Vianocami. Tak, ako je zvykom na sviatky napiecť medvedie labky a zlepiť koláčiky - oriešky orieškovým maslom, treba oddeliť bielky od žĺtkov, zmiešať ich nad parou s cukrom a kondenzovaným mliekom a doliať do nich rum.
Vaječný likér
Suroviny: 5 žĺtkov, 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 1 vanilínový cukor, 1 kg 100 g práškového cukru, ½ litra rumu (hnedého alkoholu)

Postup: Žĺtky, práškový cukor, vanilínový cukor vymiešame spolu nad parou, až kým sa nespoja. Potom k nim pridáme kondenzované mlieko. Zmes miešame naďalej nad parou zhruba desať minút, aby žĺtky prešli tepelnou úpravou. Po uplynutí času stiahneme hrniec z ohňa a pridávame rum či iný hnedý alkohol podľa želanej hustoty.
Denisa Prokopčáková, redaktorka Primára
Aj rodinný poklad si môžete upraviť podľa seba
Recepty sú rodinné poklady. Často ich odovzdávajú mamy dcéram alebo babky vnučkám. Mnohé z nich sú napísané rukou v starých zošitoch, a rozlúštiť ich je hotové umenie. Posledné roky sa naša rodina rozrastá, a tak pri vianočnom stole pribúdajú aj nové druhy rôznych dobrôt. Moja švagriná Anička k nám napríklad priniesla recept na grilážky podľa svojej maminy. Ako to už býva, každá tvorkyňa si nakoniec návod upraví podľa seba, a tak uzrela svetlo sveta aj moja verzia grilážok. Bez pôvodného receptu od Aničky by však nevznikla.
Grilážky
Suroviny: 250 g kryštálového cukru, 200 g masla, jedno sladké salko, 250 g mletých lieskových orechov a balík oblátok.

Postup: Najprv nasypeme na panvicu cukor a necháme ho skaramelizovať. Keď sa tak stane, postupne pridávame maslo, ktoré sme si nakrájali na kocky. Za stáleho miešania pridáme salko, až kým nám nevznikne zmes s čo najmenším počtom hrudiek. Potom ju prelejeme cez sitko. Na záver pridáme orechy a náplň do grilážok je hotová. Naplníme ňou oblátky, ktoré ešte prikryjeme utierkou a zaťažíme knihou. Po vychladnutí môžeme krájať.
Čo je pri príprave grilážok najdôležitejšie? Určite pracovať opatrne s karamelom, pretože môže spôsobiť nepekné popáleniny. A tiež mať kvalitnú panvicu a silné zápästie pripravené na miešanie.
Zuzana Kovačič Hanzelová, videoreportérka
Dobrota, ktorá záhadne mizne
Žĺtkové rezy sú u nás také obľúbené, že si tento recept každý rok berie na starosť môj starší brat a napečie niekedy aj dva plechy. Aj keď sa na pohľad zdajú ako suchý typ koláča, opak je pravdou - krehké, šťavnaté a lahodné rezy sú pre mňa symbolom Vianoc a u nás doma každý rok nemôžu chýbať.
Tradičné žĺtkové rezy
Suroviny: 6 bielkov, 250 g práškového cukru, 150 g polohrubej múky, 250 g masla, 300 g mletých orechov, 1 prášok do pečiva. Poleva: 6 žĺtkov, 250 g práškového cukru

Postup: Maslo vyšľaháme s cukrom, pridáme všetky ostatné ingrediencie na cesto a pomedzi jednotlivé kroky opatrne zľahka primiešavame do tuha vyšľahané bielky. Cesto vylejeme na poriadne vymastený plech a pečieme na 180 stupňov podľa potreby - približne pol hodiny.
V mise vyšľaháme žĺtky s cukrom do hustej peny. Vylejeme polevu na ešte horúci koláč a rozotrieme po celej ploche. Necháme ho vychladnúť, žĺtky vytvoria na ceste škrupinku. Koláč po vychladnutí krájame nožom namočeným do teplej vody a uskladníme do Vianoc (sú aj domácnosti, kde ich do Vianoc veľa nevydrží, lebo záhadne miznú!).
Petronela Ševčíková, redaktorka príloh
Ako sme z rannej vianočky prešli na vianočný chlebík
Na Štedrý deň, jediný deň v roku, dodržiavame rôzne zvyky. Jeden z nich napríklad je, že celý deň až do konca Štedrej večere, nesvietime. Keď sa zotmie, zapálime si sviečky alebo drobné svetielka. Keď som sa prastarej mamy ako dieťa spýtala, prečo to tak je, odpovedala, aby nám dnu nenaskákali blchy. Neviem, či iba žartovala, alebo to bolo naozaj. Dnes sa jej to, bohužiaľ, už opýtať nemôžem.
Vianoce máme „poskladané“ z tradičných aj nových zvykov. Tým novým je vianočka na raňajky. Časom sme vianočku vymenili za štólu, z ktorej sa stal sladký chlebík. Každý rok pridáme do cesta niečo nové. Minulý rok sme takto objavili kombináciu kardamómu a škorice. Vrelo odporúčam!
Vianočný sladký chlebík
Pôvodne to mala byť štóla, ale z cesta na štólu pripravujeme vianočný chlebík a chutí rovnako dobre.
Suroviny: Na náplň: 150 g hrozienok, 100 g exotického kandizovaného ovocia (my sme použili pomelo), 80 g mletých mandlí, 80 g sušených sliviek, kôra z polovice citróna, 75 ml rumu. Na cesto: kocka čerstvého droždia, 500 g hladkej múky, 50 g kryštálového cukru, štipka soli, 100 ml mlieka, 100 g masla, 1 vajce, 1 ČL mletej škorice, ½ ČL mletého kardamómu, roztopené maslo na potretie, práškový cukor na posypanie

Postup: Deň vopred si do rumu namočíme všetky ingrediencie do náplne. Pripravíme si kvások. Do teplého mlieka dáme štipku soli a kryštálový cukor. Rozdrvíme kocku droždia. Necháme 10 až 30 minút napučať. Preosiatu múku zmiešame s vajcom, zmäknutým maslom a mliekom s droždím. Do mlieka pridáme škoricu a kardamóm. Dobre vymiesime. Keď je už cesto vymiesené, pridáme všetku zmes namočenú v rume.
Prikryjeme a na teplom mieste necháme hodinu, hodinu a pol vykysnúť. Keď cesto vykysne, premiestnime ho na plech s papierom na pečenie. Necháme podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov 5 - 7 minút, potom ešte 20 -25 minút dopekáme pri teplote 180 stupňov. Ešte teplý sladký chlebík poprepichujeme špáradlom a potrieme maslom. Bohato pocukrujeme práškovým cukrom. Buď jeme hneď, alebo zabalíme a ponecháme na Vianoce.
Dominika Kobetič Colombová, vizuálna editorka
Vianočné nepečenie
Pár týždňov pred Vianocami začnú u nás rozvoniavať medovníky, linecké koláčiky, medvedie labky či orechové sušienky. Keď sa k nim o pár dní pridajú lepkavé prsty od cukrovej polevy a vôňa domáceho džemu, vieme, že Vianoce sú hneď za dverami. Keď už rúra prestáva stíhať a múku mám až vo vlasoch, príde rad aj na nepečené dobroty. Na Vianoce potom koláče nosíme na návštevy a meníme si ich, aby sme každý jeden ochutnali. Najmä pred starkou sa snažím hviezdiť a skúsenú cukrárku niečím každý rok prekvapiť. Tak možno sa to podarí aj tieto Vianoce s perfektnými kokosovými stromčekmi.
Kokosové stromčeky
Suroviny: Na stromčeky: 200 g kokosu, 150 g kondenzovaného mlieka, piškóty. Na žĺtkový krém: 2 žĺtky, 100 ml smotany na šľahanie, 50 g masla, 1 PL práškového cukru. Na zdobenie: biela čokoláda