SME

Napriek teplému oblečeniu je vám stále zima? Príčina môže byť tam, kde by ste ju nehľadali

O potravinách, ktoré vás zahrejú.

(Zdroj: Adobe Stock)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Máte na sebe teplé ponožky, hrubý sveter zapnutý ku krku a napriek tomu je vám stále chladno? Skúste sa pozrieť na svoj jedálny lístok. Niektoré potraviny nás totiž príjemné zahrejú, no iné môžu naopak schladiť.

Aké je dokonalé zimné menu, ktoré pôsobí v chladných mesiacoch na náš organizmus pozitívne?

Píše PharmDr. Katarína Skybová, riaditeľka Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment®.

Čínska medicína aj ajurvéda rozdeľuje potraviny na tie, ktoré pôsobia na telo chladivo alebo naopak hrejivo. V našich zemepisných šírkach pracujeme s potravinami skôr na základe sezónnosti či intuitívne, čo má tiež svoj význam.

SkryťVypnúť reklamu

Vedci skúmali, či je za označením potravín za hrejivé a chladivé aj niečo viac a zistili, že áno. Vplyv na to, či potraviny vytvárajú v našom tele chlad alebo teplo, má obsah živín – sacharidov, bielkovín a tuku, ale aj obsah vitamínov či minerálnych látok.

Aké potraviny tvoria teplo?

Vieme, že trávením sa v našom tele vytvára teplo. A práve potraviny, ktoré na trávenie potrebujú viac času, vytvárajú viac tepla. Sú to zväčša potraviny, ktoré obsahujú aj viac kalórií a vlákninu.

Sú to napríklad hutnejšie jedlá ako husté strukovinové či zeleninové prívarky s vajcom či s mäsom, husté polievky, mäsové jedlá či rizotá, ideálne s použitím celozrnnej ryže, ktorá obsahuje viac vlákniny a trávi sa dlhšie. Pre vyváženosť by nemala chýbať v zimnom menu zelenina.

SkryťVypnúť reklamu

Ideálna je koreňová zelenina ako mrkva, petržlen, zeler, ale aj zemiaky či batáty. Dá sa z nich vyčarovať množstvo chutných jedál od polievok, po zapekanú či pečenú zeleninu až po všetky možné prívarky.

Tento článok nájdete aj v decembrovo-januárovom dvojčísle mesačníka SME ženy, ktoré je v predaji do 31.1.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAKAA na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Zdravá strava

Súvisiace témy: Otužovanie
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 091
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 412
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 4 165
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 444
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 135
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 701
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 263
  8. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 2 148
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 21 685
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 609
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 950
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 690
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 367
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 174
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 327
  8. Jozef Pivarník: Rovnako veľký, ale násobne chudobnejší: Prečo je rozdiel medzi Slovenskom a Švajčiarskom taký priepastný? 4 757
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
SkryťZatvoriť reklamu