Máte na sebe teplé ponožky, hrubý sveter zapnutý ku krku a napriek tomu je vám stále chladno? Skúste sa pozrieť na svoj jedálny lístok. Niektoré potraviny nás totiž príjemné zahrejú, no iné môžu naopak schladiť.
Aké je dokonalé zimné menu, ktoré pôsobí v chladných mesiacoch na náš organizmus pozitívne?
Píše PharmDr. Katarína Skybová, riaditeľka Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment®.

Čínska medicína aj ajurvéda rozdeľuje potraviny na tie, ktoré pôsobia na telo chladivo alebo naopak hrejivo. V našich zemepisných šírkach pracujeme s potravinami skôr na základe sezónnosti či intuitívne, čo má tiež svoj význam.
Vedci skúmali, či je za označením potravín za hrejivé a chladivé aj niečo viac a zistili, že áno. Vplyv na to, či potraviny vytvárajú v našom tele chlad alebo teplo, má obsah živín – sacharidov, bielkovín a tuku, ale aj obsah vitamínov či minerálnych látok.
Aké potraviny tvoria teplo?
Vieme, že trávením sa v našom tele vytvára teplo. A práve potraviny, ktoré na trávenie potrebujú viac času, vytvárajú viac tepla. Sú to zväčša potraviny, ktoré obsahujú aj viac kalórií a vlákninu.
Sú to napríklad hutnejšie jedlá ako husté strukovinové či zeleninové prívarky s vajcom či s mäsom, husté polievky, mäsové jedlá či rizotá, ideálne s použitím celozrnnej ryže, ktorá obsahuje viac vlákniny a trávi sa dlhšie. Pre vyváženosť by nemala chýbať v zimnom menu zelenina.
Ideálna je koreňová zelenina ako mrkva, petržlen, zeler, ale aj zemiaky či batáty. Dá sa z nich vyčarovať množstvo chutných jedál od polievok, po zapekanú či pečenú zeleninu až po všetky možné prívarky.
Tento článok nájdete aj v decembrovo-januárovom dvojčísle mesačníka SME ženy, ktoré je v predaji do 31.1.