SME

Spisovateľka Chrenko: Zacapkané strany rukou písaných kuchárskych kníh sú najdôležitejšie

Jej knihy patria medzi najkrajšie kuchárky na svete.

Spisovateľka Lucia Chrenko.Spisovateľka Lucia Chrenko. (Zdroj: Jozef Jakubčo)

Tak ma mama naučila, Bohémky a Múzy. To sú názvy troch kníh, ktoré napísala LUCIA CHRENKO. Prvotným impulzom pri písaní prvej knihy bola túžba zachovať recepty svojej babky a mamy.

"Na materskej som totiž zistila, že keby som chcela urobiť zaváranú cviklu, ako ju robí moja mama, absolútne netuším, čo mám robiť. Pri zaváranej repe, uhorkách alebo domácom džeme som sa vždy spoliehala na mamu," hovorí o motíve pre netradičnú knihu úspešná autorka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Nadišiel čas, keď som si povedala, že by som sa jej mala aspoň opýtať, ako to robí, lebo moja mama nepoužíva kúpené nálevné sáčky, ani žiadne želatíny z obchodu. Má svoje finty aj na to, ako správne miešať najprv doprava, potom doľava."

SkryťVypnúť reklamu

Neskôr sa však rozhodla, že by mali byť ešte rafinovanejšie. Do Bohémok a Múz preto zahrnula aj príbehy z bežného života aj obľúbených talianskych a francúzskych miest.

Dve z jej kníh (Tak ma mama naučila a Bohémky) sa dostali do zoznamu 20 najkrajších kuchárskych kníh na svete.

V úvode vašej novej knihy Múzy píšete, že: “Ráno robí deň”. Aké ste mali dnes ráno?

Dnešné ráno bolo ako väčšina mojich rán v pracovnom týždni. S kamarátkami máme totiž taký rituál, že ráno odvezieme deti do školy a už o 7.30 vieme byť v pekárni vo vedľajšej ulici.

Tam si dáme kávu a croissant na okne, aj keby bolo mínus 10 stupňov Celzia. Je to mojich magických desať minút s kamarátkami, kedy si môžeme povedať, čo nás čaká a ako sa máme. Ideálny ranný rozbeh.

Potom idem na tej istej ulice do druhej pekárne, kde kúpim čerstvý chlieb a vrátim sa domov, kde začína ďalšia časť môjho dňa.

SkryťVypnúť reklamu

Urobím mužovi raňajky, rozmyslím si, kam idem, a čo musím urobiť.

Súvisiaci článok Rómske deti pritiahla naspäť do školy. A spolu vytvorili Bašavel v kuchyni Čítajte 

Napísali ste už tri knihy. Veľkú kuchárku Tak ma mama naučila, a dve menšie knihy Bohémky a Múzy, v ktorých sa objavujú aj recepty na rôzne koláče. Často zdôrazňujete, aké je dôležité, aby si ženy v rodine odovzdávali nielen recepty, ale aj životné múdra. Prečo je postup pri pečení koláča taký dôležitý?

Recepty sú veľké poklady. Moje babky mali niekoľko kníh s ručne napísanými receptami na rôzne jedlá. Zdedila som ich, aj keď je pravda, že som si ich musela vypýtať, pretože ich nechceli pustiť z rúk.

Najlepšie sú strany, ktoré sú zafŕkané jedlom a zamastené od oleja. Jednu takúto stranu z babičkinej kuchárky som aj odfotila do kuchárky Tak ma mama naučila.

Zacapkané strany v kuchárskej knihe, ktorá je písaná rukou, sú tie najvzácnejšie. Znamená to, že ten recept sa varil často.

SkryťVypnúť reklamu

Zošity našich babičiek však často neobsahujú všetky ingrediencie. Sú veci, s ktorými počítajú, že to už predsa každý vie. Nemali ste tento problém pri rekonštruovaní starých receptov?

Je pravda, že babky si často nepíšu všetky prísady. Viem to, pretože zbieram staré kuchárske knihy. A podľa niektorých receptov by som nevedela nič pripraviť.

Napríklad nemali potrebu písať ani či je potrebné oddeliť žĺtky od bielkov. Jednoducho len napísali "šesť vajec, cukor a múka".

Často som sa pýtala babky, čo s tým. A ona, že "veď to je jasné: tri si dáš do cesta a tri použiješ na sneh.” Ale nikde v recepte to nie je napísané.

Preto hovorievam, že moju prvú knihu Tak ma mama naučila, som písala pre seba. Lebo moja mama si tiež myslela, že šúľanky sú jednoduchý recept. Veď si len dáte uvariť zemiaky a múku prisypete podľa potreby. Neexistuje presná gramáž, lebo aj zemiaky sú rôzne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mnohé recepty som preto testovala, kým sa dostali do knihy. Vždy si však nechávam rezervu, aby som čitateľke povedala, že sto gramov bude možno pre nejaký zemiak nedostačujúcich.

Je nejaký starší recept, ktorý ste chceli mať v knihe, no nepodarilo sa vám ho znovu dať dokopy?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAK7Q na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Stravovanie

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 714
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 467
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 146
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 463
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 326
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 272
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 948
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 928
  3. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 617
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 636
  5. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 7 280
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 672
  7. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 6 094
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 768
  1. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  2. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  3. Tupou Ceruzou: Krížovka
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  5. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  6. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  7. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
SkryťZatvoriť reklamu