Čo tak zažiť niečo nové a rovno vo vlastnej kuchyni? Stačí populárne a bežne používané potraviny nahradiť menej známymi, ktoré vám na revanš zaručia neobyčajné chuťové zážitky.
Odvážiť sa ochutnať nové a neobyčajné potraviny môže byť pre milovníkov tradície na tanieri krok do neznáma.
Tento článok nájdete aj v júlovom čísle magazínu SME ženy, ktoré je v predaji do 31. 7.

No s veľkou kulinárskou neznámou sa dá zblížiť skutočne jednoducho – prostou obmenou za dobre známe potraviny. Pri najbližšej návšteve obchodu s potravinami nebudete musieť dlho váhať, ako využiť novú surovinu a či jej dať v domácnosti šancu.
A ak sa vám do rúk dostane neobyčajný jedlý darček, môžete sa bez rozpakov pustiť do varenia s nádychom dobrodružstva, ale bez neistoty. Dobrú chuť.
Čufa (Šachorník jedlý) namiesto mandlí

Táto zaujímavá jedlá rastlina patriaca k šachorom má mnoho prezývok. Niekedy sa volá čufa, inokedy tigrí orech a najčastejšie zemná mandľa. Hoci rastie pod zemou a má orieškovú príchuť, nemá spoločný rod s arašidmi (strukovinami), s kôstkovicami (mandľami) a dokonca nepatrí ani k pravým orechom. Čufa je totiž hľuza.
Jej výživové hodnoty sú pozoruhodné. Obsahuje predovšetkým sacharidy a vlákninu, obsah tukov je nižší ako pri arašidoch a mandliach. Je dobrým zdrojom železa, vápnika a zinku.
Pretože to nie je obilnina ani strukovina a ani orech, môže byť zaujímavou možnosťou v podobe múky či rastlinného nápoja pre osoby s alergiami.
Konzumácia čufy je populárna v Španielsku, Egypte, Nigérii alebo aj v Indii. Vyrába sa z nej náhrada kávy, regionálna špecialita z Valencie horchata de chufa a niekde sa šachor konzumuje i uvarený ako pochutina.
Galgán (Alpinia) namiesto zázvoru či kardamómu

Nie je to jedna rastlina, ale celý rod východoázijských bylín z čeľade ďumbierovité. Samotné korenie s názvom galgán možno získať z oddenkov štyroch jedlých druhov – alpinia officinalis, alpinia galanga, boesenbergia rotunda a kaempferia galanga.
Tuzemskí labužníci najjednoduchšie kúpia prvé dve menované, obe pod názvom galgán, v sušenej podobe. Recepty s jeho pôvodným využitím pochádzajú z Thajska, Filipín, Malajzie a Číny.
Jeho chuť je prirovnávaná k príbuznému zázvoru, no má i prekvapivý podtón ihličia a intenzívnu vôňu, sladšiu a menej pikantnú ako zázvor. Je vhodné vyskúšať obmenu pri slaných jedlách – rôznych druhoch karí, polievkach, hydinových pokrmoch.
Saflorový olej namiesto extra panenského oleja, saflorové kvety namiesto šafranu

Požlt farbiarsky (alebo aj saflor či šafran planý) je rastlina s nápadnými kvetmi z čeľade astrovité.
Pôvodom z Blízkeho východu, v súčasnosti sa požlt pestuje predovšetkým v Kazachstane, Indii, Spojených štátoch, Etiópii, Austrálii. Rastlina poskytuje úžitok z dvoch častí.