SME
Streda, 31. máj, 2023 | Meniny má Petronela, Petrana
reklama

Strúhanka by sa pokojne mohla označiť za podceňovanú potravinu

Blogerka Grigová varí tak, aby jej nič nezostávalo.

Lucia Grigová.Lucia Grigová. (Zdroj: FOTO - JANA LISKA PHOTOGRAPHY)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pred rokmi prišla blogerka LUCIA GRIGOVÁ s výborným nápadom. Tvorí recepty, kde pri varení využijete všetky zvyšky jedla, aby sa ním neplytvalo.

A ako vám už iste napadlo, takýmto varením ušetríte aj peniaze.

Tento rozhovor nájdete aj v aprílovom čísle magazínu SME ženy, ktoré je v predaji do 30.4.

Ako a kedy vznikol nápad založiť blog Do poslednej omrvinky? Vychádzal z nejakého konkrétneho dôvodu, zistenia či potreby?

Tento nápad som dostala pred ôsmimi rokmi počas materskej dovolenky, keď som začala intenzívne variť. Vtedy som si začala viac všímať vlastné hospodárenie s potravinami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keďže som bola naučená, že jedlo sa nemá vyhadzovať, snažila som sa prísť na konkrétne spôsoby, ako predchádzať potravinovému odpadu. Dôležité bolo zistiť, aká forma plánovania jedálneho lístka je pre nás najefektívnejšia, kde mám slabiny v spôsobe skladovania, vedieť, čo presne sa u nás vyhodilo, aby som v budúcnosti neopakovala rovnaké chyby, nakupovať len toľko, koľko reálne zjeme, a najmä naučiť sa navariť tak, aby neostávali zvyšky jedla.

Avšak z mojej skúsenosti, aj keď sa človek snaží, aby mu nič neostávalo, občas k takej situácii dôjde, a vtedy je praktické mať po ruke chutné recepty, vďaka ktorým sa zvyšné potraviny rýchlo a elegantne minú.

Keďže som pociťovala nedostatok zaujímavých receptov na túto tému, chcela som, aby boli pestré a podľa možnosti aj zdravé, začala som hľadať a tvoriť svoju databázu, ktorá sa potom preklopila do blogu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Myslíte, že my Slováci často plytváme jedlom?

Myslím si, že my Slováci sme hospodárni a že vo všeobecnosti sme uvedomelí v tom, že plytvanie jedlom vidíme ako problém a vyhadzovať ho nechceme. Som presvedčená, že povedomie o tom, že k plytvaniu jedlom by nemalo dochádzať, je tu stále silné.

V čom už však podľa mňa takí úspešní nie sme, je reálne hospodárenie jedlom v našich domácnostiach.

Samozrejme, sú domácnosti, v ktorých sa jedlo vyhadzuje minimálne alebo vôbec – kde sa nakupuje a varí len toľko, koľko sa zje, kde členovia domácnosti, ktorí v nej varia, poznajú spôsoby, ako si poradiť so zvyškami, ak nejaké vzniknú, kde sa jedálny lístok plánuje, kde sú domáce zvieratá a kompost, ktoré výrazne pomáhajú znížiť potravinový odpad a podobne.

Je však stále mnoho domácností, kde tieto zručnosti chýbajú a kde sa jedlo občas vyhodí. Určité percento z nich sa snaží plytvanie riešiť a hľadá spôsoby, ako zlepšiť hospodárenie s potravinami, no mnoho z nich je presvedčených, že jedlom neplytvajú alebo ich daná problematika nezaujíma a vyhadzovanie jedla neriešia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako to zmeniť?

Odporúčam spraviť si aspoň raz za čas domácu analýzu toho, čo vyhadzujeme, a zapisovať si, ak v koši skončí nejaká potravina – a nielen, čo sme vyhodili, kedy a v akom množstve, ale aj prečo. Či preto, lebo pečivo splesnivelo, zeler zhnil, valeriánka zvädla alebo sme ju nevedeli zaradiť do jedálneho lístka, alebo sme nakúpili priveľa jogurtov.

Ak si napíšeme aj približnú cenu potravín, ktoré sme vyhodili, zistíme, o akú sumu peňazí sme prišli zbytočne. Takto najlepšie získame reálny obraz o tom, ako na tom s hospodárením s potravinami naozaj sme.

Je to tiež dôležitý krok k tomu, aby sme našli riešenie pre situácie, keď niečo vyhodíme. Napríklad prídeme na to, že nezjedené čerstvé pečivo by sme mohli zamraziť, jogurtov by sme mohli kupovať menej, valeriánku vôbec alebo ju skladovať pod vlhkým papierovým obrúskom, alebo nájsť viac receptov, v ktorých by sme mohli využiť spomínaný zeler.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Môže za dnešné zlé hospodárenie s potravinami aj naša pohodlnosť?

Niekto by si možno povedal, že dnešní ľudia sú ľahostajní a že jedlom sa plytvá preto, lebo súčasná generácia si nevie nič vážiť. Ja by som to však takto nezjednodušovala, pretože si treba uvedomiť, že život, ktorý viedli naši starí rodičia a predchádzajúce generácie, bol diametrálne odlišný od toho dnešného.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Martin Cígler zo Seyforu: Rast IT sektora predbieha počet odborn
  3. Odvážte sa vystúpiť z komfortnej zóny. Zažijete iné Chorvátsko
  4. Trápi vás únava alebo bolesti hlavy? Máme pre vás riešenie!
  5. Krásna a zdravá pokožka už za 10 dní
  6. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu
  7. V Bratislave sa koná Globsec
  8. Zasadíte strom, postavíte (hmyzí) dom: A uvidíte aj hviezdy
  1. Trápi vás únava alebo bolesti hlavy? Máme pre vás riešenie!
  2. Kolektívne vyjednávania v skupine Chemosvit
  3. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu?
  4. Palubná jednotka Shell EETS otvára európske hranice
  5. Pacientom so sklerózou multiplex dokážu skvalitniť život
  6. Slováci radi investujú s bankami
  7. Content agency mení svoje meno na Contedy
  8. Ako správne napúšťať bazén
  1. Odvážte sa vystúpiť z komfortnej zóny. Zažijete iné Chorvátsko 10 076
  2. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné 8 943
  3. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 8 044
  4. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 6 277
  5. Byty v Rakyte s dotovanou hypotékou a zvýhodnenými cenami 4 969
  6. O koľko drahšia bude tento rok dovolenka pri mori? 2 650
  7. Tipy na výlety po letnom Rakúsku 2 477
  8. Moravák, ktorý ukázal svetu, ako sa robí „nové umenie“ 2 034
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Mária Melková.

Mária Melková je autorkou projektu Zošívané rodiny.


29. máj
Ilustračný obrázok

Slovenský prieskum ukázal, že po materskej prichádzajú nižšie zárobky.


24. máj
Dermatologička MUDr. Jana Housková

Takto to zvládnete doma! S odborníčkou sa pozrieme aj na obľúbenú IPL epiláciu.


25. máj
Kakaové palacinky s ricottou

Jemný syr si nájde svoje miesto v sladkých koláčoch a zákuskoch, výborne sa hodí k cestovinám a slaným palacinkám.


SMEženy 25. máj
reklama

Blogy SME

  1. Monika Bošková: Moja záhrada. Od projektu po realizáciu
  2. Lukáš Zeleník: Od kašľu k nádoru
  3. Magdaléna Cifrová: Rozhovory s rodičmi
  4. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Fajn šalát po sviatkoch
  5. Viera Spišáková: Trapasy pôrodnícke
  6. Unicef Slovensko: Ženy a dievčatá sveta
  7. Pavel Panák: Vliv sexuálního zneužívání dětí a mladistvých v (nejen) církevním prostředí na zdravotní stav v dospělosti
  8. Jana Žilková: Pôrod v Mongolsku (a sme štyria)
  1. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 108 795
  2. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 92 114
  3. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 35 621
  4. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 490
  5. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 23 442
  6. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 8 546
  7. Marek Strapko: Investigatívec Fico našiel novú paru 6 490
  8. Peter Remeselník: Ako hodnotíte tento dôkaz v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Vy ? 6 436
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťZatvoriť reklamu