SME

Strúhanka by sa pokojne mohla označiť za podceňovanú potravinu

Blogerka Grigová varí tak, aby jej nič nezostávalo.

Lucia Grigová.Lucia Grigová. (Zdroj: FOTO - JANA LISKA PHOTOGRAPHY)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pred rokmi prišla blogerka LUCIA GRIGOVÁ s výborným nápadom. Tvorí recepty, kde pri varení využijete všetky zvyšky jedla, aby sa ním neplytvalo.

A ako vám už iste napadlo, takýmto varením ušetríte aj peniaze.

Tento rozhovor nájdete aj v aprílovom čísle magazínu SME ženy, ktoré je v predaji do 30.4.

Ako a kedy vznikol nápad založiť blog Do poslednej omrvinky? Vychádzal z nejakého konkrétneho dôvodu, zistenia či potreby?

Tento nápad som dostala pred ôsmimi rokmi počas materskej dovolenky, keď som začala intenzívne variť. Vtedy som si začala viac všímať vlastné hospodárenie s potravinami.

SkryťVypnúť reklamu

Keďže som bola naučená, že jedlo sa nemá vyhadzovať, snažila som sa prísť na konkrétne spôsoby, ako predchádzať potravinovému odpadu. Dôležité bolo zistiť, aká forma plánovania jedálneho lístka je pre nás najefektívnejšia, kde mám slabiny v spôsobe skladovania, vedieť, čo presne sa u nás vyhodilo, aby som v budúcnosti neopakovala rovnaké chyby, nakupovať len toľko, koľko reálne zjeme, a najmä naučiť sa navariť tak, aby neostávali zvyšky jedla.

Avšak z mojej skúsenosti, aj keď sa človek snaží, aby mu nič neostávalo, občas k takej situácii dôjde, a vtedy je praktické mať po ruke chutné recepty, vďaka ktorým sa zvyšné potraviny rýchlo a elegantne minú.

Keďže som pociťovala nedostatok zaujímavých receptov na túto tému, chcela som, aby boli pestré a podľa možnosti aj zdravé, začala som hľadať a tvoriť svoju databázu, ktorá sa potom preklopila do blogu.

SkryťVypnúť reklamu

Myslíte, že my Slováci často plytváme jedlom?

Myslím si, že my Slováci sme hospodárni a že vo všeobecnosti sme uvedomelí v tom, že plytvanie jedlom vidíme ako problém a vyhadzovať ho nechceme. Som presvedčená, že povedomie o tom, že k plytvaniu jedlom by nemalo dochádzať, je tu stále silné.

V čom už však podľa mňa takí úspešní nie sme, je reálne hospodárenie jedlom v našich domácnostiach.

Samozrejme, sú domácnosti, v ktorých sa jedlo vyhadzuje minimálne alebo vôbec – kde sa nakupuje a varí len toľko, koľko sa zje, kde členovia domácnosti, ktorí v nej varia, poznajú spôsoby, ako si poradiť so zvyškami, ak nejaké vzniknú, kde sa jedálny lístok plánuje, kde sú domáce zvieratá a kompost, ktoré výrazne pomáhajú znížiť potravinový odpad a podobne.

Je však stále mnoho domácností, kde tieto zručnosti chýbajú a kde sa jedlo občas vyhodí. Určité percento z nich sa snaží plytvanie riešiť a hľadá spôsoby, ako zlepšiť hospodárenie s potravinami, no mnoho z nich je presvedčených, že jedlom neplytvajú alebo ich daná problematika nezaujíma a vyhadzovanie jedla neriešia.

SkryťVypnúť reklamu

Ako to zmeniť?

Odporúčam spraviť si aspoň raz za čas domácu analýzu toho, čo vyhadzujeme, a zapisovať si, ak v koši skončí nejaká potravina – a nielen, čo sme vyhodili, kedy a v akom množstve, ale aj prečo. Či preto, lebo pečivo splesnivelo, zeler zhnil, valeriánka zvädla alebo sme ju nevedeli zaradiť do jedálneho lístka, alebo sme nakúpili priveľa jogurtov.

Ak si napíšeme aj približnú cenu potravín, ktoré sme vyhodili, zistíme, o akú sumu peňazí sme prišli zbytočne. Takto najlepšie získame reálny obraz o tom, ako na tom s hospodárením s potravinami naozaj sme.

Je to tiež dôležitý krok k tomu, aby sme našli riešenie pre situácie, keď niečo vyhodíme. Napríklad prídeme na to, že nezjedené čerstvé pečivo by sme mohli zamraziť, jogurtov by sme mohli kupovať menej, valeriánku vôbec alebo ju skladovať pod vlhkým papierovým obrúskom, alebo nájsť viac receptov, v ktorých by sme mohli využiť spomínaný zeler.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Môže za dnešné zlé hospodárenie s potravinami aj naša pohodlnosť?

Niekto by si možno povedal, že dnešní ľudia sú ľahostajní a že jedlom sa plytvá preto, lebo súčasná generácia si nevie nič vážiť. Ja by som to však takto nezjednodušovala, pretože si treba uvedomiť, že život, ktorý viedli naši starí rodičia a predchádzajúce generácie, bol diametrálne odlišný od toho dnešného.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9P3V na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Magazín smeŽeny

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: Rozhovory z denníka SME
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 066
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 676
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 965
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 750
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 700
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 185
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 181
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Wall Street - ilustračná fotografia.

Na podvody telekomunikačného giganta WorldCom upozornila whistleblowerka.


2
Veľvyslanec v Británii a bývalý vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

K zmene svetového poriadku už prišlo.


Eliška Novotná a 1 ďalší 61
Americká ministerka vnútornej bezpečnosti Kristi Noemová na ikonickej fotke.

Noemovú prezývajú Barbie z migračného.


Tomáš Nídr a 1 ďalší 6

Sledujte s nami online prenos zo zápasu.


4
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 235
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 310
  3. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 910
  4. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 900
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 811
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 655
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 040
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 620
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu