SME

Vinár Matyšák v kuchyni: Bažant na šľahačke

Tento originálny recept sme vybrali z magazínu ONA VIE.

Bažant na šľahačke podľa vinára Petra Matyšáka.Bažant na šľahačke podľa vinára Petra Matyšáka. (Zdroj: ONA VIE)

Tento recept vznikol vďaka daru. Známy vinár a hotelier Peter Matyšák dostal od kamaráta poľovníka dva bažanty. Spomenul si však na sťažnosť susedy, ktorá raz upiekla bažanta ako kura a tvrdila, že sa to nedalo jesť.

„Špekuloval som, čo s tými bažantmi urobím, aby to bola pochúťka. Podarilo sa. Takto si ho môže každý pripraviť aj doma,“ hovorí majiteľ známeho vinárstva, hotela a dvoch reštaurácií.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ingrediencie

  • bažant
  • jablko
  • zeler
  • majonéza
  • dlhá oravská slanina
  • 8 PL šľahačkovej smotany 33 %
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

SkryťVypnúť reklamu

Stehná a prsia vykostíme. Z korpusu, čo zostal, spravíme vývar. Bažantí vývar je jeden z najchutnejších. Potom oberieme mäsko, ktoré zostalo na kostiach, a spravíme z neho bažantí šalát.

Bažantí šalát

Ku kúskom bažantieho mäsa nadrobno nakrájame jabĺčko, zeler, pridáme majonézu a zmiešame. Vznikne fajnová vec.

Stehná a prsia v alobale

Stehná a prsia zabalíme do oravskej slaniny. Pozor, musí byť dlhá a treba ju rezať po dĺžke, aby sme mäso obtočili. Do alobalu dáme vždy jedno stehno a jedno prsíčko a podlejeme to 4 polievkovými lyžicami šľahačkovej smotany. Alobal dobre uzavrieme a pečieme necelú hodinku pri 180 °C. Mäso bude mäkučké, lebo sa v alobale udusí. Navyše šťava z mäsa spolu so šľahačkou vytvorí famóznu chuť.

Príloha

K bažantovi sa najlepšie hodí zemiakové pyré.

SkryťVypnúť reklamu

Víno

K bažantiemu šalátu, kde je aj zeler, odporúča Peter Matyšák herbálne víno, to sú tie, ktoré majú v názve slovo zelený. Napríklad Veltlínske zelené alebo Silvánske zelené. Musí to byť suché víno.

K hlavnému jedlu môžeme servírovať mohutnejšie víno, napríklad Rulandské šedé a veľmi sa hodí aj Rizling rýnsky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 069
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 735
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 159
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 248
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 197
  6. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 163
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 036
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 945
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Ministerstvo vnútra nechce ukázať ich výstupy.


15
Mestský úrad Čadca.

Najväčšieho dlžníka domáci zrejme nepoznajú.


Pápež Lev XIV. pred inauguračnou omšou.

Lev XIV. sľúbil, že vynaloží všetko úsilie.


8
Predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok.

Prečítajte alebo vypočujte si najdôležitejšie správy.


reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 781
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 879
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 614
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 172
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 785
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 633
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 156
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 830
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka
SkryťZatvoriť reklamu