SME
Utorok, 30. máj, 2023 | Meniny má Ferdinand
reklama

Čisto ženská záležitosť

Tieto recepty sa hodia pre jemné žalúdky.

(Zdroj: FOTO - ADOBESTOCK)

Áno, možno občas na podobné lahôdky prehovoríte aj svojho muža, ale pravda je, že tieto jedlá sedia viac ženám. Tak si spravte chvíľku pre seba a užite si to. Veď si to zaslúžite. Ponúkame jemné recepty.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tento článok ste mohli nájsť aj v marcovom čísle magazínu SME ženy. Staršie vydania si predplatitelia môžu prelistovať TU.

Tuniakový šalát s bielou fazuľou

Čas prípravy: 10 minút & odležanie: 60 minút

Potrebujeme na 1 porciu:

  • za hrsť šalátových listov (napríklad hlávkové alebo valeriánkové)
  • 200 g bielej fazule v konzerve (alebo 200 g uvarenej)
  • 150 g tuniaka v olivovom oleji
  • 1 menšiu červenú cibuľu
  • šťavu z 1/2 citróna
  • čerstvo namleté červené korenie
  • čerstvo namletá morská soľ

Postup:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vo veľkej mise si zmiešame nasekané šalátové listy, prepláchnutú bielu fazuľu, tuniaka aj s olivovým olejom, červenú cibuľu, nakrájanú na slížiky. Osolíme, okoreníme, polejeme citrónovou šťavou a dobre premiešame. Necháme aspoň hodinu odstáť v chladničke.

Náš tip:

So šalátom môžete experimentovať, napríklad doň pridať uvarené vajce, olivy či sušené paradajky, bude tak o niečo sýtejší.

Špenátové cestoviny s bazalkou a píniovými orieškami

Potrebujeme na 1 porciu:

  • 125 g bio špaldových špenátových cestovín - špagiet
  • 2 PL bazalkového pesta
  • 1 šalotku
  • 1 hrsť čerstvej bazalky (listov)
  • 50 g píniových orieškov
  • 2 PL olivového oleja

Postup:

Cestoviny dáme variť podľa návodu. Šalotku očistíme a nakrájame na malé kúsky a orestujeme na olivovom oleji na panvici. Potom primiešame pesto, následne lístky čerstvej bazalky a nakoniec aj píniové oriešky. Po uvarení cestoviny scedíme a premiešame k bazalkovej zmesi. Ihneď podávame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Náš tip:

Cestoviny môžete pred podávaním posypať nastrúhaným parmezánom alebo mozzarellou.

Krémová jačmenná polievka

Čas prípravy: 60 minút

Potrebujeme:

  • 150 g jačmenných krúp
  • 150 ml kokosového mlieka
  • 3 mrkvy
  • 1 stonkový zeler
  • 1 pór
  • 1 cibuľu
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • 2 PL masla
  • 1 KL kurkumy
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

Umyjeme, očistíme a nakrájame zeleninu na malé kúsky. V hrnci necháme rozpustiť maslo a pridáme krúpy, ktoré krátko orestujeme. Potom pridáme nakrájanú cibuľu a pór.

Po chvíľke pridáme mrkvu, zeler a zalejeme vývarom. Pridáme kurkumu a podľa chuti mleté čierne korenie a soľ. Varíme, kým krúpy nezmäknú. Potom odoberieme z hrnca trocha teplej šťavy a vymiešame s kokosovým mliekom a nalejeme do polievky. Necháme trikrát prevrieť a odstavíme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ovsené lievance s medom a orechmi

Čas prípravy: 30 minút & odležanie: 30 minút

Potrebujeme na 1- 2 porcie:

  • 150 g jemných ovsených vločiek
  • 100 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
  • 1 vajce
  • 1 - 2 PL medu podľa chuti
  • 1 KL škorice
  • 1 KL kypriaceho prášku do pečiva
  • štipku soli
  • olej (najlepšie olivový, avokádový alebo kokosový)
  • orechy (vlašské, mandle, lieskovce)

Postup:

Ovsené vločky namočíme do mlieka a necháme dostatočne napučať a zmäknúť tak, že vznikne kašovitá zmes, malo by to byť do pol hodiny vzhľadom na druh vločiek.

Ku kaši pridáme vajce, med, kypriaci prášok, mletú škoricu a soľ a poriadne rozmixujeme. Na panvici necháme zohriať olej a pomocou žufanky na ňom opečieme lievance z každej strany. Hotové polejeme medom a posypeme nasekanými orechmi,

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Náš tip:

Lievance môžete podávať aj s ovocím, napríklad jahodami, čučoriedkami a banánom a namiesto medu ich poliať javorovým sirupom.

Kakaový koláč z červenej šošovice

Čas prípravy: 60 minút

Potrebujeme:

  • 150 g červenej šošovice
  • 180 g kvalitnej horkej čokolády
  • 70 g pohánkovej múky
  • 25 g bio kakaa
  • 100 g nasekaných vlašských orechov
  • 100 g práškového trstinového cukru
  • 100 g masla
  • 1 PL medu
  • 3 vajcia
  • štipku soli

Postup:

Šošovicu prepláchneme, uvaríme domäkka, zlejeme a necháme vychladnúť. Čokoládu s maslom necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli. Zatiaľ vyšľaháme vajcia s cukrom a štipkou soli.

Tri štvrtiny vychladnutej čokolády potom opatrne primiešavame do vajíčkovej zmesi. Postupne primiešavame aj posekané orechy. Nakoniec primiešame preosiatu múku a preosiate kakao a nakoniec uvarenú vychladnutú šošovicu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cesto nalejeme na vymastený a múkou posypaný plech formy a 20 - 25 minút. Zvyšok čokolády necháme opäť rozpustiť, ak medzitým stuhla. Hotový koláč necháme vychladnúť a nakrájame na kocky. Pred podávaním polejeme čokoládou.

Náš tip:

Koláčik môžete ozdobiť aj sušenými malinami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Martin Cígler zo Seyforu: Rast IT sektora predbieha počet odborn
  3. Ako zvládnuť zápal močových ciest bez antibiotík?
  4. V Bratislave sa koná Globsec
  5. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu
  6. Krásna a zdravá pokožka už za 10 dní
  7. Zasadíte strom, postavíte (hmyzí) dom: A uvidíte aj hviezdy
  8. O koľko drahšia bude tento rok dovolenka pri mori?
  1. Pacientom so sklerózou multiplex dokážu skvalitniť život
  2. Slováci radi investujú s bankami
  3. Content agency mení svoje meno na Contedy
  4. Ako správne napúšťať bazén
  5. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu
  6. Krásna a zdravá pokožka už za 10 dní
  7. Život je moc krátky, aby ste ho prekosili
  8. Kto stretne legendárneho Ronalda?
  1. Odvážte sa vystúpiť z komfortnej zóny. Zažijete iné Chorvátsko 10 239
  2. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné 8 929
  3. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 6 671
  4. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 6 307
  5. Byty v Rakyte s dotovanou hypotékou a zvýhodnenými cenami 5 104
  6. O koľko drahšia bude tento rok dovolenka pri mori? 2 603
  7. Tipy na výlety po letnom Rakúsku 2 503
  8. Moravák, ktorý ukázal svetu, ako sa robí „nové umenie“ 2 009
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Mária Melková.

Mária Melková je autorkou projektu Zošívané rodiny.


29. máj
Ilustračný obrázok

Slovenský prieskum ukázal, že po materskej prichádzajú nižšie zárobky.


24. máj
Dermatologička MUDr. Jana Housková

Takto to zvládnete doma! S odborníčkou sa pozrieme aj na obľúbenú IPL epiláciu.


25. máj
Kakaové palacinky s ricottou

Jemný syr si nájde svoje miesto v sladkých koláčoch a zákuskoch, výborne sa hodí k cestovinám a slaným palacinkám.


SMEženy 25. máj
reklama

Blogy SME

  1. Monika Bošková: Moja záhrada. Od projektu po realizáciu
  2. Lukáš Zeleník: Od kašľu k nádoru
  3. Magdaléna Cifrová: Rozhovory s rodičmi
  4. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Fajn šalát po sviatkoch
  5. Viera Spišáková: Trapasy pôrodnícke
  6. Unicef Slovensko: Ženy a dievčatá sveta
  7. Pavel Panák: Vliv sexuálního zneužívání dětí a mladistvých v (nejen) církevním prostředí na zdravotní stav v dospělosti
  8. Jana Žilková: Pôrod v Mongolsku (a sme štyria)
  1. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 108 758
  2. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 73 279
  3. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 35 963
  4. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 461
  5. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 22 908
  6. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 7 654
  7. Ján Šeďo: Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou... 6 981
  8. Marek Strapko: Investigatívec Fico našiel novú paru 6 486
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťZatvoriť reklamu