SME
Streda, 7. jún, 2023 | Meniny má Róbert
reklama

Čisto ženská záležitosť

Tieto recepty sa hodia pre jemné žalúdky.

(Zdroj: FOTO - ADOBESTOCK)

Áno, možno občas na podobné lahôdky prehovoríte aj svojho muža, ale pravda je, že tieto jedlá sedia viac ženám. Tak si spravte chvíľku pre seba a užite si to. Veď si to zaslúžite. Ponúkame jemné recepty.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tento článok ste mohli nájsť aj v marcovom čísle magazínu SME ženy. Staršie vydania si predplatitelia môžu prelistovať TU.

Tuniakový šalát s bielou fazuľou

Čas prípravy: 10 minút & odležanie: 60 minút

Potrebujeme na 1 porciu:

  • za hrsť šalátových listov (napríklad hlávkové alebo valeriánkové)
  • 200 g bielej fazule v konzerve (alebo 200 g uvarenej)
  • 150 g tuniaka v olivovom oleji
  • 1 menšiu červenú cibuľu
  • šťavu z 1/2 citróna
  • čerstvo namleté červené korenie
  • čerstvo namletá morská soľ

Postup:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vo veľkej mise si zmiešame nasekané šalátové listy, prepláchnutú bielu fazuľu, tuniaka aj s olivovým olejom, červenú cibuľu, nakrájanú na slížiky. Osolíme, okoreníme, polejeme citrónovou šťavou a dobre premiešame. Necháme aspoň hodinu odstáť v chladničke.

Náš tip:

So šalátom môžete experimentovať, napríklad doň pridať uvarené vajce, olivy či sušené paradajky, bude tak o niečo sýtejší.

Špenátové cestoviny s bazalkou a píniovými orieškami

Potrebujeme na 1 porciu:

  • 125 g bio špaldových špenátových cestovín - špagiet
  • 2 PL bazalkového pesta
  • 1 šalotku
  • 1 hrsť čerstvej bazalky (listov)
  • 50 g píniových orieškov
  • 2 PL olivového oleja

Postup:

Cestoviny dáme variť podľa návodu. Šalotku očistíme a nakrájame na malé kúsky a orestujeme na olivovom oleji na panvici. Potom primiešame pesto, následne lístky čerstvej bazalky a nakoniec aj píniové oriešky. Po uvarení cestoviny scedíme a premiešame k bazalkovej zmesi. Ihneď podávame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Náš tip:

Cestoviny môžete pred podávaním posypať nastrúhaným parmezánom alebo mozzarellou.

Krémová jačmenná polievka

Čas prípravy: 60 minút

Potrebujeme:

  • 150 g jačmenných krúp
  • 150 ml kokosového mlieka
  • 3 mrkvy
  • 1 stonkový zeler
  • 1 pór
  • 1 cibuľu
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • 2 PL masla
  • 1 KL kurkumy
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

Umyjeme, očistíme a nakrájame zeleninu na malé kúsky. V hrnci necháme rozpustiť maslo a pridáme krúpy, ktoré krátko orestujeme. Potom pridáme nakrájanú cibuľu a pór.

Po chvíľke pridáme mrkvu, zeler a zalejeme vývarom. Pridáme kurkumu a podľa chuti mleté čierne korenie a soľ. Varíme, kým krúpy nezmäknú. Potom odoberieme z hrnca trocha teplej šťavy a vymiešame s kokosovým mliekom a nalejeme do polievky. Necháme trikrát prevrieť a odstavíme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ovsené lievance s medom a orechmi

Čas prípravy: 30 minút & odležanie: 30 minút

Potrebujeme na 1- 2 porcie:

  • 150 g jemných ovsených vločiek
  • 100 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
  • 1 vajce
  • 1 - 2 PL medu podľa chuti
  • 1 KL škorice
  • 1 KL kypriaceho prášku do pečiva
  • štipku soli
  • olej (najlepšie olivový, avokádový alebo kokosový)
  • orechy (vlašské, mandle, lieskovce)

Postup:

Ovsené vločky namočíme do mlieka a necháme dostatočne napučať a zmäknúť tak, že vznikne kašovitá zmes, malo by to byť do pol hodiny vzhľadom na druh vločiek.

Ku kaši pridáme vajce, med, kypriaci prášok, mletú škoricu a soľ a poriadne rozmixujeme. Na panvici necháme zohriať olej a pomocou žufanky na ňom opečieme lievance z každej strany. Hotové polejeme medom a posypeme nasekanými orechmi,

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Náš tip:

Lievance môžete podávať aj s ovocím, napríklad jahodami, čučoriedkami a banánom a namiesto medu ich poliať javorovým sirupom.

Kakaový koláč z červenej šošovice

Čas prípravy: 60 minút

Potrebujeme:

  • 150 g červenej šošovice
  • 180 g kvalitnej horkej čokolády
  • 70 g pohánkovej múky
  • 25 g bio kakaa
  • 100 g nasekaných vlašských orechov
  • 100 g práškového trstinového cukru
  • 100 g masla
  • 1 PL medu
  • 3 vajcia
  • štipku soli

Postup:

Šošovicu prepláchneme, uvaríme domäkka, zlejeme a necháme vychladnúť. Čokoládu s maslom necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli. Zatiaľ vyšľaháme vajcia s cukrom a štipkou soli.

Tri štvrtiny vychladnutej čokolády potom opatrne primiešavame do vajíčkovej zmesi. Postupne primiešavame aj posekané orechy. Nakoniec primiešame preosiatu múku a preosiate kakao a nakoniec uvarenú vychladnutú šošovicu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cesto nalejeme na vymastený a múkou posypaný plech formy a 20 - 25 minút. Zvyšok čokolády necháme opäť rozpustiť, ak medzitým stuhla. Hotový koláč necháme vychladnúť a nakrájame na kocky. Pred podávaním polejeme čokoládou.

Náš tip:

Koláčik môžete ozdobiť aj sušenými malinami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Ako znížiť vysoký cholesterol?
  3. Najskôr boli nitrianskymi kniežatami, potom uhorskými kráľmi
  4. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  5. Hlavná cena 25.000 eur. Kráľovská súťaž s pivom Krušovice
  6. Ak si teraz predplatíte mesačník INDEX, získate knihu zadarmo
  7. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody
  8. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku
  1. Super zábava, super deň
  2. Špecialisti na úspory vám bezplatne poradia
  3. Ako znížiť vysoký cholesterol?
  4. Čo priznali rodičia?
  5. Najskôr boli nitrianskymi kniežatami, potom uhorskými kráľmi
  6. Špecialisti na úspory vám bezplatne poradia
  7. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  8. Hlavná cena 25.000 eur. Kráľovská súťaž s pivom Krušovice
  1. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie 14 808
  2. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 12 144
  3. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom 8 647
  4. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 8 408
  5. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody 6 736
  6. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 6 027
  7. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem 5 953
  8. Dovolenkový raj kúsok za hranicami 5 630
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nová sezóna je tu. Kúpiť sviežu zeleninu a ovocie však neznamená aj zdravo jesť.


24 h
Ilustračné foto.

Kompromisy pri otvorení vzťahu nemajú miesto.


6. jún
Batoľa obeduje.

Štyri najčastejšie chyby pri stravovaní dojčiat.


6. jún
Menštruačná chudoba je problém aj na Slovensku.

Ženy žijúce v chudobe zvažujú, či kúpiť vložky, alebo jedlo.


5. jún
reklama

Blogy SME

  1. Monika Bošková: Moja záhrada. Od projektu po realizáciu
  2. Lukáš Zeleník: Od kašľu k nádoru
  3. Magdaléna Cifrová: Rozhovory s rodičmi
  4. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Fajn šalát po sviatkoch
  5. Viera Spišáková: Trapasy pôrodnícke
  6. Unicef Slovensko: Ženy a dievčatá sveta
  7. Pavel Panák: Vliv sexuálního zneužívání dětí a mladistvých v (nejen) církevním prostředí na zdravotní stav v dospělosti
  8. Jana Žilková: Pôrod v Mongolsku (a sme štyria)
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 18 740
  2. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 10 912
  3. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 8 645
  4. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť. 7 795
  5. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 7 139
  6. Lukáš Fedor: Medická nie je pre medikov alebo ako sa štát správa k budúcim lekárom 6 788
  7. Adriana Boysová: Ako sa z paláca volá, tak sa z Ameriky ozýva 5 957
  8. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 5 452
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťZatvoriť reklamu