SME

Čisto ženská záležitosť

Tieto recepty sa hodia pre jemné žalúdky.

(Zdroj: FOTO - ADOBESTOCK)

Áno, možno občas na podobné lahôdky prehovoríte aj svojho muža, ale pravda je, že tieto jedlá sedia viac ženám. Tak si spravte chvíľku pre seba a užite si to. Veď si to zaslúžite. Ponúkame jemné recepty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tento článok ste mohli nájsť aj v marcovom čísle magazínu SME ženy. Staršie vydania si predplatitelia môžu prelistovať TU.

Tuniakový šalát s bielou fazuľou

Čas prípravy: 10 minút & odležanie: 60 minút

Potrebujeme na 1 porciu:

  • za hrsť šalátových listov (napríklad hlávkové alebo valeriánkové)
  • 200 g bielej fazule v konzerve (alebo 200 g uvarenej)
  • 150 g tuniaka v olivovom oleji
  • 1 menšiu červenú cibuľu
  • šťavu z 1/2 citróna
  • čerstvo namleté červené korenie
  • čerstvo namletá morská soľ

Postup:

SkryťVypnúť reklamu

Vo veľkej mise si zmiešame nasekané šalátové listy, prepláchnutú bielu fazuľu, tuniaka aj s olivovým olejom, červenú cibuľu, nakrájanú na slížiky. Osolíme, okoreníme, polejeme citrónovou šťavou a dobre premiešame. Necháme aspoň hodinu odstáť v chladničke.

Náš tip:

So šalátom môžete experimentovať, napríklad doň pridať uvarené vajce, olivy či sušené paradajky, bude tak o niečo sýtejší.

Špenátové cestoviny s bazalkou a píniovými orieškami

Potrebujeme na 1 porciu:

  • 125 g bio špaldových špenátových cestovín - špagiet
  • 2 PL bazalkového pesta
  • 1 šalotku
  • 1 hrsť čerstvej bazalky (listov)
  • 50 g píniových orieškov
  • 2 PL olivového oleja

Postup:

Cestoviny dáme variť podľa návodu. Šalotku očistíme a nakrájame na malé kúsky a orestujeme na olivovom oleji na panvici. Potom primiešame pesto, následne lístky čerstvej bazalky a nakoniec aj píniové oriešky. Po uvarení cestoviny scedíme a premiešame k bazalkovej zmesi. Ihneď podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Náš tip:

Cestoviny môžete pred podávaním posypať nastrúhaným parmezánom alebo mozzarellou.

Krémová jačmenná polievka

Čas prípravy: 60 minút

Potrebujeme:

  • 150 g jačmenných krúp
  • 150 ml kokosového mlieka
  • 3 mrkvy
  • 1 stonkový zeler
  • 1 pór
  • 1 cibuľu
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • 2 PL masla
  • 1 KL kurkumy
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

Umyjeme, očistíme a nakrájame zeleninu na malé kúsky. V hrnci necháme rozpustiť maslo a pridáme krúpy, ktoré krátko orestujeme. Potom pridáme nakrájanú cibuľu a pór.

Po chvíľke pridáme mrkvu, zeler a zalejeme vývarom. Pridáme kurkumu a podľa chuti mleté čierne korenie a soľ. Varíme, kým krúpy nezmäknú. Potom odoberieme z hrnca trocha teplej šťavy a vymiešame s kokosovým mliekom a nalejeme do polievky. Necháme trikrát prevrieť a odstavíme.

SkryťVypnúť reklamu

Ovsené lievance s medom a orechmi

Čas prípravy: 30 minút & odležanie: 30 minút

Potrebujeme na 1- 2 porcie:

  • 150 g jemných ovsených vločiek
  • 100 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
  • 1 vajce
  • 1 - 2 PL medu podľa chuti
  • 1 KL škorice
  • 1 KL kypriaceho prášku do pečiva
  • štipku soli
  • olej (najlepšie olivový, avokádový alebo kokosový)
  • orechy (vlašské, mandle, lieskovce)

Postup:

Ovsené vločky namočíme do mlieka a necháme dostatočne napučať a zmäknúť tak, že vznikne kašovitá zmes, malo by to byť do pol hodiny vzhľadom na druh vločiek.

Ku kaši pridáme vajce, med, kypriaci prášok, mletú škoricu a soľ a poriadne rozmixujeme. Na panvici necháme zohriať olej a pomocou žufanky na ňom opečieme lievance z každej strany. Hotové polejeme medom a posypeme nasekanými orechmi,

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Náš tip:

Lievance môžete podávať aj s ovocím, napríklad jahodami, čučoriedkami a banánom a namiesto medu ich poliať javorovým sirupom.

Kakaový koláč z červenej šošovice

Čas prípravy: 60 minút

Potrebujeme:

  • 150 g červenej šošovice
  • 180 g kvalitnej horkej čokolády
  • 70 g pohánkovej múky
  • 25 g bio kakaa
  • 100 g nasekaných vlašských orechov
  • 100 g práškového trstinového cukru
  • 100 g masla
  • 1 PL medu
  • 3 vajcia
  • štipku soli

Postup:

Šošovicu prepláchneme, uvaríme domäkka, zlejeme a necháme vychladnúť. Čokoládu s maslom necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli. Zatiaľ vyšľaháme vajcia s cukrom a štipkou soli.

Tri štvrtiny vychladnutej čokolády potom opatrne primiešavame do vajíčkovej zmesi. Postupne primiešavame aj posekané orechy. Nakoniec primiešame preosiatu múku a preosiate kakao a nakoniec uvarenú vychladnutú šošovicu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cesto nalejeme na vymastený a múkou posypaný plech formy a 20 - 25 minút. Zvyšok čokolády necháme opäť rozpustiť, ak medzitým stuhla. Hotový koláč necháme vychladnúť a nakrájame na kocky. Pred podávaním polejeme čokoládou.

Náš tip:

Koláčik môžete ozdobiť aj sušenými malinami.

Autor: Ivana Lakošová

Magazín smeŽeny

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: Recepty, recepty, Čokoláda
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 110
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 715
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 074
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 810
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 295
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 602
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 353
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 221
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 251
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 332
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 974
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 925
  5. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 386
  6. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 315
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 054
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 643
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu