SME
Utorok, 21. marec, 2023 | Meniny má Blahoslav
reklama

Vianočné dobroty z redakcie SME. Skúste uvariť a upiecť podľa našich receptov

Sladké aj slané jedlá na vianočný stôl.

Trochu iné krémeše Dominiky Colombovej.Trochu iné krémeše Dominiky Colombovej. (Zdroj: SME - MARKO ERD)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je tesne pred Vianocami a vy rozmýšľate nad tým, aké jedlo či sladký koláč by ste ešte pridali na sviatočný stôl? Nechajte sa inšpirovať ľuďmi, ktorých každý deň čítate či počúvate. Prinášame vám vianočné dobroty z redakčnej kuchyne SME. Dobrú chuť a prežite krásne sviatky!

Jakub Filo, zástupca šéfredaktorky

Vianoce sú čas, keď sme spolu

Mám rád tie malé denné či sezónne rituály. Pomáhajú mi ukotviť sa vo svete, spájať ma s ľuďmi, dávajú mi rytmus aj záchvev nostalgie. Vianoce sú pre väčšinu z nás koncentráciou rituálov, keď sa schádzame s našimi blízkymi pri stromčeku a okolo štedrovečerného stola, krájame jabĺčka, oblátky plníme medom a zajedáme cesnakom, pod obrus vkladáme peniaze, niektorí sa cez deň postia, spievajú koledy a každoročne sa hodiny vieme rozprávať o tom, či fazuľová alebo kapustnica, či jucha alebo poriadna klobásová s údeninou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

U nás doma to je kombinácia oravskej juchy, teda čírej kapustovej polievky potiahnutej paprikou, ktorá sa podáva so zemiakovou kašou, a gemerskej hustej klobásovej polievky s veľa hríbmi.

Hoci kapustnica je rituálom samým osebe, napokon sa aj z jej varenia stal u nás rituál.

Schádzame sa už ráno, na dvorčeku rodičovského domu, rozbaľujeme kotlinu a z varenia vianočnej kapustnice sa stáva takmer celodenný program, pri ktorom debatujeme, hodnotíme, smejeme sa. Spolu. A práve to je tá podstata.

Recept:

Vianočná kapustnica

Ingrediencie (neuvádzam počet ľudí, množstvá berte najmä ako pomery): 2 ks väčšej cibule, 5 strúčikov cesnaku, 1 kg – klobás (dávam kombináciu – mäkšiu a suchšiu –, pričom jednu vyberám vždy pikantnú), 2 kg – kyslej kapusty (nezlievať kapustovú šťavu, nepremývať), hríby – odporúčam najmä podľa chuti, ja ich mám rád, preto ich dávam viac, jedno balenie sušených sliviek alebo fíg, čierne korenie, bobkový list, červená paprika, smotana, zemiaky, maslo, mlieko, smreková vetvička.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Postup:

1. Cibuľu a cesnak nakrájané na malé kúsky a klobásu nakrájanú na kolieska hodíme do kotliny. Nemusíme pridávať olej. Klobáska po chvíli pustí masť a spolu s cibuľou vytvorí základ.

2. Do kotliny vyžmýkame šťavu z kapusty a premiešame s klobáskovým základom. Zovrie prakticky okamžite a tak pridáme vodu a následne aj samotnú kapustu. Môžete ju nakrájať na menšie slíže, ak to tak máte radšej. Objem vody tiež závisí od toho, ako veľmi hustú chcete kapustnicu mať. Ja mám radšej hustejšiu. Počkáme, kým kapustnica začne bublať.

3. Pridáme korenie – bobkový list, niekoľko kusov, čierne korenie, červenú papriku. V tejto fáze pridávam približne dve tretiny hríbov.

4. Kapustnicu necháme variť na malom plameni približne 40 minút. Potom pridáme slivky alebo figy, podľa toho, čo máme k dispozícii, a tiež zvyšok hríbov. Táto druhá várka hríbov vytvorí to, že niektoré budú v kapustnici tuhšie, čo mám rád. Ak vám to nevyhovuje, pridajte všetky hríby v prvom kroku. Varíme ďalších 10 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

5. Po 10 minútach pridáme smrekovú vetvičku, ideálne odrezanú z konca halúzky, aby bola čo najmladšia. Funguje ako korenie a kapustnici dodá peknú vôňu. Varíme ďalších desať minút a kapustnicu necháme dôjsť.

6. Na záver pridávame kyslú smotanu. Zvykli sme si pridávať ju priamo na záver varenia do hrnca, aby sa aj smotana premiešala s kapustnicou. V kotline to veľmi závisí od podmienok, lebo pri silnom vare sa vám môže zraziť. Je úplne v poriadku, ak smotanu nepridáte a každý si ju dá podľa chuti až priamo na tanieri.

7. Štedrovečernú kapustnicu varíme priamo 24. decembra. Ale ak máte ten luxus a môžete ju navariť skôr, kapustnica je vždy lepšia, keď 24 hodín postojí a ideálne zmrzne. Chute sa oveľa viac previažu.

8. Keďže môj otec jedával na Orave číru kapustnicu – juchu – teda bez samotnej kapusty a klobásy, dávali si do polievky zemiakovú kašu. A presne to robíme aj my.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

9. Doprostred taniera dáme za lyžicu zemiakovej kaše a zalejeme ju poriadnymi naberačkami kapustnice (aj s klobáskou, hríbmi a slivkami). Dávajte pozor, aby ste ešte vládali druhé.

10. Dobrú chuť a šťastné a veselé.

Denisa Koleničová, redaktorka sekcie Zdravie

Rozrastá sa rodina aj vianočné menu

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Súvisiace témy: recepty, Jedlo, Vianoce 2022
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49%
  3. Neviditeľná technológia vás ochráni pred podvodom, stačí si ju v mobile aktivovať
  4. Bývanie, ktoré má všetkých "5P"
  5. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  6. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  7. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  8. Ako môžu elektromobily znížiť náklady vašej firmy?
  1. Na čo myslieť pri prediktívnej údržbe?
  2. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  3. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  4. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  5. Spoločnosť AGEL SK a VŠZaSP podpísali zmluvu o spolupráci
  6. Čo všetko potrebujete vedieť, ak chcete tehlovú fasádu
  7. Bývanie, ktoré má všetkých "5P"
  8. Nový e-book od BaseLinker Kompletný sprievodca po marketplacoch
  1. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 14 154
  2. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 13 453
  3. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zmrazená cena potravín 10 940
  4. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach 9 050
  5. Jednoznačný recept na úspech? Buďte pripravení prispôsobiť sa 7 707
  6. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz 5 114
  7. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife 3 144
  8. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 964
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Psychologička Kristína Blažeková chodí vzdelávať na školy o dezinformáciách a hoaxoch. Je súčasťou OZ Zvol si info.

Psychologička Kristína Blažeková v školách pomáha budovať odolnosť proti hoaxom.


45m

Tri príbehy ľudí, ktorí sú na výchovu dieťaťa sami.


17. mar
Pedagogička a autorka knihy Škola nie je výchovný tábor, Mária Belešová.

Mária Belešová vytvorila príručku, ako zvládať problémové deti v škole.


17. mar

Sója má potenciál znižovať riziko srdcových ochorení a je vhodná pri menopauze.


redakcia SME Ženy 18. mar
reklama

Blogy SME

  1. Viera Spišáková: Trapasy pôrodnícke
  2. Unicef Slovensko: Ženy a dievčatá sveta
  3. Pavel Panák: Vliv sexuálního zneužívání dětí a mladistvých v (nejen) církevním prostředí na zdravotní stav v dospělosti
  4. Jana Žilková: Pôrod v Mongolsku (a sme štyria)
  5. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
  6. Ľudmila Križanovská: Radšej v toxickom vzťahu ako sám
  7. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  8. Anton Kaiser: Bábiky Márie Pekárovej v krojoch z Požitavia
  1. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 7 007
  2. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 5 688
  3. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 5 064
  4. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 4 078
  5. Miroslav Žiak: Drogy ako biznis pre vyvolených na Slovensku? 2 654
  6. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 497
  7. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi II 2 351
  8. Radovan Čipka: Podceňujeme intelekt tých, čo píšu "pekný chlapi" 2 292
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
SkryťZatvoriť reklamu