"Nezješ to? Tak budeš hladný. Hlad ťa naučí," hovoria niektorí rodičia svojim deťom, keď sa ich snažia prehovoriť, aby zjedli, čo im prichystali. Iným rodičom zase rodina či známi odporúčajú hlad ako najlepšieho kuchára a liek na prieberčivosť.
Nutričná špecialistka Judita Tkáčová, ktorá spravuje profil Zápisky nutriholičky, pre SME podotýka, že hlad môže vyriešiť akútny problém s odmietaním stravy, no myslí si, že mnohé rodiny hľadajú iné riešenia než tie, ktoré vedú k plaču, nespokojnosti či postupnej strate dôvery dieťaťa.
Zdôrazňuje, že v čase, keď je obrovským problémom obezita aj poruchy príjmu potravy, je dôležité pestovať u detí pozitívny zdravý vzťah k jedlu.
"Jedlo by nemalo byť nútené, odopierané, démonizované. Naopak, malo by byť spájané s príjemnými pocitmi a pohodovou rodinnou atmosférou. Jedlo je súčasťou života, no život sa nemá točiť okolo jedla," podčiarkuje.
Ak dieťa odmieta stravu, dospelí by to mali riešiť s pediatrom či nutričným terapeutom. Vhodné je aj vyskúšať rôzne prístupy, ktoré by však dieťa nemali traumatizovať.
Zo skúsenosti vedúcej nutričnej poradne a odbornej garantky projektu Chuť žiť Ivany Kachútovej vyplýva, že neplatí tvrdenie "keď dieťa bude hladné, zje všetko". Podľa nej to prináša stres a tlak a zhoršuje vzťah k jedlu a vedie k ďalším problémom.
Uznáva, že rodičia prieberčivých detí, u ktorých to nie je len vývojová fáza, to nemajú jednoduché. Mať doma nejedáka je náročné a stresujúce. Navyše sa rodičia často stretávajú s nepochopením aj odsudzovaním od svojich blízkych a okolia a aj na nich samotných je vyvíjaný tlak.
Kachútová vysvetľuje, že ak strava dieťaťa ostáva dlhodobo príliš obmedzená, napríklad keď jedáva menej ako 20 potravín či vynecháva celé potravinové skupiny, môže nastať nedostatočný príjem niektorých živín.
Ak tie nie sú adekvátne nahradené, z dlhodobého hľadiska by to mohlo viesť k nutričným deficitom, zníženiu imunity či k nedostatočnému rastu. Nutričná vedkyňa a výživová špecialistka upozorňujú aj na možný nedostatočný energetický príjem.
V texte prinášame ich tipy a odporúčania, ktoré môžu pomôcť pri zavádzaní nových potravín a jedál.
1. Do jedálneho lístka treba zaradiť zdroje železa
Tkáčová poznamenáva, že pre dojčenský a batoľací vek je prieberčivosť charakteristická, a do určitej miery aj prirodzená.