SME
Sobota, 26. november, 2022 | Meniny má Kornel

Foodblogerka: Analyzovala som si, čo všetko vyhadzujem. Naozaj to išlo do peňazí

Ročne vyhodíme asi 900-tisíc ton potravín.

Lucia Grigová vymýšľa ako dobre navariť aj zo zvyškov.Lucia Grigová vymýšľa ako dobre navariť aj zo zvyškov. (Zdroj: ZDROJ - MARTINA BARTALOVÁ)

Odhady hovoria, že 45 až 60 percent potravinového odpadu vzniká v domácnostiach. Tie trápi aj medziročné zvýšenie cien potravín o 17 percent. "Menej je viac. Aj v nákupnom košíku," tvrdí foodblogerka LUCIA GRIGOVÁ, ktorá sa už siedmy rok venuje téme, ako variť „do poslednej omrvinky,“ a vie, ako zužitkovať čokoľvek, čo zostane v chladničke.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na jedného Slováka ročne pripadne 163 kilogramov vyhodených potravín. Bol plný kôš dôvodom, prečo ste sa rozhodli variť zo zvyškov alebo bez zvyškov?

SkryťVypnúť reklamu

Áno, trápil ma potravinový odpad. Už odmala som videla, ako sa babičky snažili neplytvať. Napríklad v pondelok sa dojedalo alebo varilo z toho, čo zostalo z víkendu.

Keď som však začala variť vo vlastnej kuchyni, nejaký čas som nevedela, ako na to, lebo aj v kuchyni to chce manažment. A to je podľa mňa hlavný dôvod, prečo ľudia potraviny vyhadzujú.

Niekedy je úplne jednoduché skombinovať suroviny, ktoré máme doma a často chýba aj nápad, ako ich zužitkovať.

Zmeniť svoje návyky však zrejme bude musieť každý z nás, keďže Slovensko má do roka 2030 znížiť plytvanie potravinami o 50 percent. Ako teda na to?

Treba si uvedomiť, že „menej je viac“ – už v nákupnom košíku. Aby sme si domov nepriniesli toľko surovín, že ich nebudeme vedieť spotrebovať. Treba kupovať len to, čo potrebujeme, urobiť si nákupný zoznam alebo mať aplikáciu na vytváranie nákupných zoznamov. Pred nákupom sa pozrieť do chladničky, čo nám zostalo a k tomu dokúpiť len tie potraviny, ktoré skombinujeme s tým, čo máme doma.

SkryťVypnúť reklamu

Menej je viac aj v chladničke – ak je plná, človek stratí prehľad, čo v nej je. Keď nemáte príliš veľa čerstvých surovín, tak je menšie riziko, že sa vám niečo pokazí.

Súvisiaci článok Napísala knihu o jedle: Vajíčka by sme mali vyberať z kartónu, rajčiny do chladničky nepatria Čítajte 

Pri nákupe si tiež treba skontrolovať dátum spotreby napríklad mliečnych výrobkov a potom tie, ktoré majú skorší dátum, dať v chladničke dopredu. Menej je viac platí aj na tanieri – keď si naložíme veľa a nezjeme, tak jedlo opäť končí v koši.

Najjednoduchšie je dať zvyšky do mrazničky, no ani to neznamená, že ich raz skutočne spotrebujeme.

S tým som tiež bojovala. Nielenže som si nepamätala, kedy som danú potravinu zamrazila, ale niekedy ani, čo to vlastne je – napríklad pri rôznych druhoch mäsa. Tak som na obaly začala písať dátumy zamrazenia a detaily ako druh mäsa, počet kuracích pŕs, vaječných bielkov. Zvykla som si písať dátumy aj na otvorené balenia v chladničke.

SkryťVypnúť reklamu

Zvyšky vareného jedla tiež prekladám do sklených nádob, aby bolo vidieť, čo je vnútri. Preto do nej nedávam jedlo v hrncoch, aby som nestratila prehľad a kontrolu.

Zmenil sa obsah vášho smetného koša po tom, ako ste sa začali venovať vareniu „do poslednej omrvinky?“

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa najväčšia investičná konferencia roku 2022
  2. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana?
  3. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to?
  4. Pre úsmevy všetkých detí: Mikuláš prinesie prekvapenia aj online
  5. Vedeli ste, čo všetko kryje poistenie nehnuteľnosti?
  6. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám
  7. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME
  8. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie
  1. Tesco pokračuje v raste, otvára dve nové predajne
  2. Adios, smetiaky! Tento domáci kompostér mení odpad na substrát
  3. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste
  4. Štátne rezervy uvedú nový systém pomoci v krízových situáciách
  5. 7 prekvapení, ktoré prináša bývanie v Helenkách
  6. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana?
  7. eTabletka - 6 dôvodov pre nákup liekov z pohodlia domova
  8. Wüstenrot predstavuje novinku v poistení majetku W dobrom domov
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 23 972
  2. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 6 671
  3. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 5 118
  4. Vo Zvolene otvorili prvé zelené obchodné centrum na Slovensku 3 457
  5. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 2 976
  6. Plavky namiesto bielych plášťov. To sú doktori budúcnosti 2 593
  7. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME 2 583
  8. Platíte za poistenie, ktoré naozaj potrebujete? 2 022
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  2. Ingrid Kosová: Hriechy, ktoré páchame na deťoch
  3. Michael Achberger: Sacharidy na večer: je lepšie ich vynechať?
  4. Šimon Briatka: Prokrastinácia – zajtra, zajtra, len nie dnes
  5. Ľuboslava Šusteková: Urobila som ti palacinky ....
  6. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá
  7. Ján Chomík: Viva México - Pozole rojo s cícerom
  8. Michael Achberger: Indiánsky beh: vhodný pre začiatočníkov
  1. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 13 394
  2. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 6 478
  3. Ján Valchár: Ukrajinci zmasakrovali ruských vojakov - no a čo? 5 369
  4. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 4 813
  5. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 3 451
  6. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 303
  7. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 254
  8. Jana Melišová: V závoji hmly 3 071
  1. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  2. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  6. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  7. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 50. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 2/3, prvý polrok 1929
SkryťZatvoriť reklamu