SME

Foodblogerka: Analyzovala som si, čo všetko vyhadzujem. Naozaj to išlo do peňazí

Ročne vyhodíme asi 900-tisíc ton potravín.

Lucia Grigová vymýšľa ako dobre navariť aj zo zvyškov.Lucia Grigová vymýšľa ako dobre navariť aj zo zvyškov. (Zdroj: ZDROJ - MARTINA BARTALOVÁ)

Odhady hovoria, že 45 až 60 percent potravinového odpadu vzniká v domácnostiach. Tie trápi aj medziročné zvýšenie cien potravín o 17 percent. "Menej je viac. Aj v nákupnom košíku," tvrdí foodblogerka LUCIA GRIGOVÁ, ktorá sa už siedmy rok venuje téme, ako variť „do poslednej omrvinky,“ a vie, ako zužitkovať čokoľvek, čo zostane v chladničke.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na jedného Slováka ročne pripadne 163 kilogramov vyhodených potravín. Bol plný kôš dôvodom, prečo ste sa rozhodli variť zo zvyškov alebo bez zvyškov?

SkryťVypnúť reklamu

Áno, trápil ma potravinový odpad. Už odmala som videla, ako sa babičky snažili neplytvať. Napríklad v pondelok sa dojedalo alebo varilo z toho, čo zostalo z víkendu.

Keď som však začala variť vo vlastnej kuchyni, nejaký čas som nevedela, ako na to, lebo aj v kuchyni to chce manažment. A to je podľa mňa hlavný dôvod, prečo ľudia potraviny vyhadzujú.

Niekedy je úplne jednoduché skombinovať suroviny, ktoré máme doma a často chýba aj nápad, ako ich zužitkovať.

Zmeniť svoje návyky však zrejme bude musieť každý z nás, keďže Slovensko má do roka 2030 znížiť plytvanie potravinami o 50 percent. Ako teda na to?

Treba si uvedomiť, že „menej je viac“ – už v nákupnom košíku. Aby sme si domov nepriniesli toľko surovín, že ich nebudeme vedieť spotrebovať. Treba kupovať len to, čo potrebujeme, urobiť si nákupný zoznam alebo mať aplikáciu na vytváranie nákupných zoznamov. Pred nákupom sa pozrieť do chladničky, čo nám zostalo a k tomu dokúpiť len tie potraviny, ktoré skombinujeme s tým, čo máme doma.

SkryťVypnúť reklamu

Menej je viac aj v chladničke – ak je plná, človek stratí prehľad, čo v nej je. Keď nemáte príliš veľa čerstvých surovín, tak je menšie riziko, že sa vám niečo pokazí.

Súvisiaci článok Napísala knihu o jedle: Vajíčka by sme mali vyberať z kartónu, rajčiny do chladničky nepatria Čítajte 

Pri nákupe si tiež treba skontrolovať dátum spotreby napríklad mliečnych výrobkov a potom tie, ktoré majú skorší dátum, dať v chladničke dopredu. Menej je viac platí aj na tanieri – keď si naložíme veľa a nezjeme, tak jedlo opäť končí v koši.

Najjednoduchšie je dať zvyšky do mrazničky, no ani to neznamená, že ich raz skutočne spotrebujeme.

S tým som tiež bojovala. Nielenže som si nepamätala, kedy som danú potravinu zamrazila, ale niekedy ani, čo to vlastne je – napríklad pri rôznych druhoch mäsa. Tak som na obaly začala písať dátumy zamrazenia a detaily ako druh mäsa, počet kuracích pŕs, vaječných bielkov. Zvykla som si písať dátumy aj na otvorené balenia v chladničke.

SkryťVypnúť reklamu

Zvyšky vareného jedla tiež prekladám do sklených nádob, aby bolo vidieť, čo je vnútri. Preto do nej nedávam jedlo v hrncoch, aby som nestratila prehľad a kontrolu.

Zmenil sa obsah vášho smetného koša po tom, ako ste sa začali venovať vareniu „do poslednej omrvinky?“

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C995Z na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Jedlo

Francúzsky premiér stojí s portrétom Sophie Adenotovej.

Väčšina jedál vo vesmíre je konzervovaná, vákuovo balená alebo sušená mrazom.


TASR 1
Ilustračná fotografia

Festivalová pohoda by mala ísť ruka v ruke s ohľaduplnosťou k prírode.


smeti.sme.sk
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Zvládli by ste za volantom šmyk? Inštruktor hovorí, čo chýba dnešným vodičom
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  2. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 20 090
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 6 087
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 5 323
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 977
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 838
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 544
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 2 225
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 1 887
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 25 327
  2. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 15 436
  3. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 15 252
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 349
  5. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 9 577
  6. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 8 634
  7. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 929
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 017
  1. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  2. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  3. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú
  4. Věra Tepličková: O Cintuloch a Ficoch alebo Otázky bez odpovedí
  5. Marcel Rebro: Ruský oligarcha: Keď máš všetko, len nie istotu, že sa dožiješ večere
  6. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  7. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
  8. Marcel Rebro: Ako chutí ruský mier? Po obuškoch.
SkryťZatvoriť reklamu