SME

Foodblogerka: Analyzovala som si, čo všetko vyhadzujem. Naozaj to išlo do peňazí

Ročne vyhodíme asi 900-tisíc ton potravín.

Lucia Grigová vymýšľa ako dobre navariť aj zo zvyškov.Lucia Grigová vymýšľa ako dobre navariť aj zo zvyškov. (Zdroj: ZDROJ - MARTINA BARTALOVÁ)

Odhady hovoria, že 45 až 60 percent potravinového odpadu vzniká v domácnostiach. Tie trápi aj medziročné zvýšenie cien potravín o 17 percent. "Menej je viac. Aj v nákupnom košíku," tvrdí foodblogerka LUCIA GRIGOVÁ, ktorá sa už siedmy rok venuje téme, ako variť „do poslednej omrvinky,“ a vie, ako zužitkovať čokoľvek, čo zostane v chladničke.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na jedného Slováka ročne pripadne 163 kilogramov vyhodených potravín. Bol plný kôš dôvodom, prečo ste sa rozhodli variť zo zvyškov alebo bez zvyškov?

SkryťVypnúť reklamu

Áno, trápil ma potravinový odpad. Už odmala som videla, ako sa babičky snažili neplytvať. Napríklad v pondelok sa dojedalo alebo varilo z toho, čo zostalo z víkendu.

Keď som však začala variť vo vlastnej kuchyni, nejaký čas som nevedela, ako na to, lebo aj v kuchyni to chce manažment. A to je podľa mňa hlavný dôvod, prečo ľudia potraviny vyhadzujú.

Niekedy je úplne jednoduché skombinovať suroviny, ktoré máme doma a často chýba aj nápad, ako ich zužitkovať.

Zmeniť svoje návyky však zrejme bude musieť každý z nás, keďže Slovensko má do roka 2030 znížiť plytvanie potravinami o 50 percent. Ako teda na to?

Treba si uvedomiť, že „menej je viac“ – už v nákupnom košíku. Aby sme si domov nepriniesli toľko surovín, že ich nebudeme vedieť spotrebovať. Treba kupovať len to, čo potrebujeme, urobiť si nákupný zoznam alebo mať aplikáciu na vytváranie nákupných zoznamov. Pred nákupom sa pozrieť do chladničky, čo nám zostalo a k tomu dokúpiť len tie potraviny, ktoré skombinujeme s tým, čo máme doma.

SkryťVypnúť reklamu

Menej je viac aj v chladničke – ak je plná, človek stratí prehľad, čo v nej je. Keď nemáte príliš veľa čerstvých surovín, tak je menšie riziko, že sa vám niečo pokazí.

Súvisiaci článok Napísala knihu o jedle: Vajíčka by sme mali vyberať z kartónu, rajčiny do chladničky nepatria Čítajte 

Pri nákupe si tiež treba skontrolovať dátum spotreby napríklad mliečnych výrobkov a potom tie, ktoré majú skorší dátum, dať v chladničke dopredu. Menej je viac platí aj na tanieri – keď si naložíme veľa a nezjeme, tak jedlo opäť končí v koši.

Najjednoduchšie je dať zvyšky do mrazničky, no ani to neznamená, že ich raz skutočne spotrebujeme.

S tým som tiež bojovala. Nielenže som si nepamätala, kedy som danú potravinu zamrazila, ale niekedy ani, čo to vlastne je – napríklad pri rôznych druhoch mäsa. Tak som na obaly začala písať dátumy zamrazenia a detaily ako druh mäsa, počet kuracích pŕs, vaječných bielkov. Zvykla som si písať dátumy aj na otvorené balenia v chladničke.

SkryťVypnúť reklamu

Zvyšky vareného jedla tiež prekladám do sklených nádob, aby bolo vidieť, čo je vnútri. Preto do nej nedávam jedlo v hrncoch, aby som nestratila prehľad a kontrolu.

Zmenil sa obsah vášho smetného koša po tom, ako ste sa začali venovať vareniu „do poslednej omrvinky?“

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom C995Z na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Jedlo

Zásah tureckej polície. Ilustračné foto

Smrť mohla zapríčiniť konzumácia jedla.


TASR 1
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Praskajú vám steny? Nie vždy ide len o chybu omietky
  2. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  3. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  4. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  5. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  6. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  7. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  8. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  1. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  2. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  3. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  4. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  5. HAUS - Môžeš za to, že veci fungujú
  6. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  7. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  8. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 28 927
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 25 335
  3. Ľuboš Fellner otvorene 8 048
  4. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 350
  5. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 950
  6. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 564
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 3 536
  8. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 3 283
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  2. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  3. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  4. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  5. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  6. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  7. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  8. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 102 498
  2. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 45 354
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 21 301
  4. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 10 242
  5. Monika Albertiová: Ďakujeme, Smer. Vianoce zrušené, odvody zvýšené, a vy voliči žerte seno. Tak vám treba! 6 801
  6. Ján Kušnír: Prečo D2 každé ráno kolabuje 6 771
  7. Otilia Horrocks: Akcia "Hromžia celé Košice" v plnom prúde 6 493
  8. Radoslav Záhumenský: Celé Slovensko v mini verzii? Park, kde prejdete celé Slovensko za pár minút! 6 099
  1. Marcel Rebro: Ak sa má uzdraviť dieťa, potrebuje zdravú mamu
  2. Věra Tepličková: Pravdepodobná reakcia Smeru na vylúčenie z PES alebo Načo mi je perie?
  3. Radko Mačuha: Dôležitá je miera demokracie.
  4. Věra Tepličková: A je to tu: Mars útočí
  5. Radko Mačuha: Dobrá správa pre Fica a Uhríka.
  6. Marian Nanias: Čerenkovovo žiarenie v ľudskom tele.
  7. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli...
  8. Roman Kebísek: Teoretik moci Machiavelli: Je rozdiel medzi tým, aký by mal život byť a aký naozaj je
SkryťZatvoriť reklamu