Na väčšine Slovenska sú pevnou súčasťou štedrovečernej večere. Aj ako spomienka na tradície starých mám. Kedysi však boli na stoloch po celý rok. Bobaľky, opekance či pupáky.
Na označenie opečených okrúhlych kúskov cesta posypaných makom či bryndzou používame na Slovensku až tri názvy.
Pomenovanie bobaľky je známe najmä na východnom Slovensku, od Spiša až po rusínske kraje. Poznajú ho aj ukrajinské nárečia.
Na severe stredného Slovenska, na Liptove sa hovorilo bobále. Inou obmenou tohto slova je oravské bobáň, bobánik. Podľa jazykovedca Šimona Ondruša sa stalo známym najmä zásluhou básnika Pavla Országha Hviezdoslava. V básni Večera píše:
Opekance podľa Terézie Vansovej
Výrobu klasického múčneho jedla opisuje spisovateľka Terézia Vansová vo svojej kuchárke Recepty prastarej matere z roku 1914. Recepty vychádzali v prvom ženskom časopise Dennica. Vansovej recept znie nasledovne:
„Opekance obaria sa ako perace, ak sú tvrdé, musia dlhšie postáť. Odcedené polejú sa málo maslom, medom alebo sirupom, posypú sa hodne makom mäkko potlčeným alebo mletým. Opekance môžu byť pripravené i s bryndzou a vtedy je zachádzanie s nimi také ako pri bryndzových haluškách. K makovým nesie sa na stôl i rozpustený med alebo cukor.“
"I keď umne-skumne
pookaľoval najprv, zmeral hrádze,
noštíkom sfňukal, zmrdkal fúzikom,
tak asi zhádol smer, kde bobáň stydol:
za ňuchom vľahce šuch-šuch dvorom,"
Oravský básnik napísal viacero básní s vianočnou tematikou. Bobáň je nárečové slovo a označuje kúsok z chlebového cesta.
Na západe a strede Slovenska sa stretávame najmä s označením opekance. V dedinách okolo Žiaru ľudia verili, že ak pri krájaní opekancov jeden spadne, niekto z rodiny zomrie.
Obyvatelia juhu krajiny poznajú aj výraz pupáky, pupáčiky, pupále. Stretnúť sa s ním môžeme v oblastiach Novohradu a Gemera.
Pupáky na západe a bobáľky na východe prevzali aj maďarskí obyvatelia pohraničných oblastí vo forme slov „bobajka“ či „pupácska“, píše Štefan Knieža v diele Slovanské výpožičky v maďarčine.
Všetky spomínané výrazy však spoločne označujú jedlo z okrúhlych kúskov cesta.