SME

Musíte vysadiť lepok? Čím nahradiť múku pri bezlepkovom pečení, radí cukrárka

Pozrite si recepty na palacinky aj koláč

Palacinky z ryžovej a pohánkovej múky.Palacinky z ryžovej a pohánkovej múky. (Zdroj: OLGA CERALOVÁ)

Musíte lepok vyškrtnúť z jedálnička zo zdravotných dôvodov? Alebo len chcete vyskúšať niečo nové?

Aj pečenie bezlepkových receptov má svoje zásady. Hlavnou je, podobne ako pri klasike – možno ešte o kúsok viac – dodržať gramáž a presný postup z receptu.

Na čo by ste si ešte mali dať pri bezlepkovom pečení pozor? "Najčastejšou chybou býva zlý pomer múky. Nie vždy je totiž možné nahradiť obyčajnú múku v recepte bezlepkovou v rovnakom pomere," hovorí cukrárka Olga Ceralová z Dortisimo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Napríklad jednodruhové múky ryžová alebo pohánková sa dávajú podľa nej v o niečo menšom množstve, inak by bolo výsledné cesto príliš hutné. "Ale napríklad zmesové múky Jizerka alebo Schär sa dajú použiť v rovnakom pomere," dodáva odborníčka.

Na rôzne zákusky a torty cukrárka radšej používa zmesi, pri ktorých pomer múky nemusí prepočítavať.

"Palacinky sú vynikajúce z ryžovej múky, doplnené trochou pohánkovej múky. Skvelé sú aj recepty s mandľovou múkou. Či už ide o makronky alebo napríklad linecké cesto, kde sa klasická múka nahradí z dvoch tretín zmesovou múkou a z tretiny mandľovou," radí Olga Ceralová.

Ak by ste v recepte použili len mandľovú múku, cesto by sa príliš drobilo. Celkovo býva pečivo a koláčiky z bezlepkových múk krehkejšie a drobivejšie. Niekedy im však stačí nechať len viac času. Alebo ich rýchlo zjesť.

SkryťVypnúť reklamu

Ľudia, ktorí lepok nemôžu zo zdravotných dôvodov, by si pred bezlepkovým pečením mali podľa cukrárky skontrolovať nielen múku, ale aj všetky ostatné suroviny, ktoré môžu lepok obsahovať.

"Môžu to byť napríklad pudingy alebo prášok do pečiva. Aj tie treba kupovať výlučne bezlepkové," dodáva.

Pozrite si aj tipy na sladké maškrty v bezlepkovej verzii od Olgy Ceralovej.

Palacinky

3 diely ryžovej múky a 1 diel pohánkovej múky, 2 vajcia, asi pol litra mlieka (tak aby bolo cesto hladké a husté ako na lievance)

Postup pri smažení je rovnaký ako pri klasických palacinkách.

Makový koláč

5 vajec, 100 g cukru, 120 g mletého maku, štipka soli, čokoláda

Najprv si bielka vyšľaháme so soľou, potom si zvlášť vymiešame žĺtka s cukrom. Do žĺtkov primiešame mak a jemne vmiešame aj bielka.

SkryťVypnúť reklamu

Cesto prelejeme do vymastenej formy. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch Celzia. Či je koláč hotový, vyskúšame zapichnutím špajle – z hotového koláča ju vytiahnete čistú.

Upečený koláč dozdobíme kvalitnou čokoládou, ktorú roztopíme vo vodnom kúpeli. Pred podávaním ocukríme.

Tip: V ceste nie je múka ani prášok do pečiva, a preto pri pečení veľmi nevyskočí. Ak túžite po vyššom koláči, upečte viacero korpusov a následne ich spojte krémom alebo džemom.

Bezlepkové venčeky alebo veterníky

250 ml vody, 70 - 75 g masla, 100 g bezlepkovej múky (Schär alebo Jizerka), 50 g mandľovej alebo pohánkovej múky, 4 vajcia, soľ

Vodu zvaríme s maslom, vsypeme zmiešané múky so štipkou soli a miešame na malom plameni, kým sa cesto nespojí a nezačne oddeľovať od stien nádoby. Následne dáme do robota a miešame až do vychladnutia, nakoniec primiešame postupne celé vajcia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cesto dáme do vrecúška a striekame zrezanou špičkou na papier na pečenie venčeky alebo veterníky. Pečieme na 200 stupňoch Celzia asi 25 minút. Počas pečenia neotvárame rúru!

Po vychladnutí rozkrojíme a naplníme krémom podľa chuti. Na hornú časť môžeme použiť citrónovú polevu alebo kulér na veterníky (pozn. kulér je druh potravinárskeho farbiva, tmavohnedá kvapalina vytvorená zahrievaním cukru na karamelizačnú teplotu).

Celiakia

Primárka pediatrického oddelenia v Nemocnici Agel Žiar nad Hronom, špecialistka v oblasti detskej gastroenterológie, hepatológie a výživy.

Všetko sa začína v rodine, tvrdí lekárka Renáta Szépeová z Nemocnice Agel Žiar nad Hronom.


3
Martina Holečková.

Holečková predkladá návrh na zníženie DPH na celiatické potraviny na 5 percent.


SITA
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 039
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 641
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 902
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 693
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 804
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 194
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 155
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 222
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 298
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 247
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 996
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 894
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 826
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 033
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 587
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu