BRATISLAVA. Ivana Dvořáková a Martin Fedor zo Slovenska v roku 2019 založili v Prahe firmu na výrobu pomerne klasického jedla - cestovín. Na prvý pohľad sa od tých bežne predávaných v obchodoch líšia iba farbou.
Okrem červenej šošovice a spiruliny však obsahujú aj bohatý, no netypický zdroj proteínu - svrčiu múčku.
"Ešte počas vysokej školy som sa dostala na prezentáciu, kde sa hovorilo o hmyze ako o jedle budúcnosti a nadchlo ma to. Začala som sa viac zaujímať o environmentálne otázky a tiež o hmyz celkovo," hovorí Dvořáková.
Keď jej raz kamarátka povedala, že na trhu videla predávať cestoviny z hmyzu, zamyslela sa práve nad týmto konceptom. Dvořákovej rodina má v Poprade cestovináreň, a tak prvé pokusy s výrobou robila práve u nich.
"Nakoniec sme sa do toho pustili s kamarátom. Vedeli sme, že to nebude jednoduchý biznis a že je to stále produkt mimo hlavného prúdu, ale povedali sme si, že nemusíme hneď zarábať. Skôr nám ide o osvetu," vraví spoluzakladateľka firmy Terraz. Svoje cestoviny zo svrčej múky predáva okrem Česka aj v Belgicku, Holandsku či v Poľsku.
Hmyz je podľa jej slov zatiaľ dosť drahý, no keď sa zvýši dopyt a vznikne viac fariem, jedného dňa môže byť lacnejší ako kuracie mäso. "Bude to bežná surovina, ale ešte to bude nejaký čas trvať," tvrdí Dvořáková.

Hoci na Slovensko trend takzvanej entomofágie, teda využívania hmyzu ako potraviny, ešte celkom neprišiel, vo svete je z hmyzieho kulinárstva pomaly, ale isto biznisová príležitosť a v mnohých krajinách aj samozrejmá súčasť stravovacej kultúry.
No nielen to. Podľa OSN pôjde skôr či neskôr o nevyhnutnosť.