SME

Západné národy svrčka do úst nevložia? Možno sa to budú musieť naučiť

Jedenie hmyzu má pomôcť klíme aj nasýtiť populáciu.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: ADOBE STOCK)

BRATISLAVA. Ivana Dvořáková a Martin Fedor zo Slovenska v roku 2019 založili v Prahe firmu na výrobu pomerne klasického jedla - cestovín. Na prvý pohľad sa od tých bežne predávaných v obchodoch líšia iba farbou.

Okrem červenej šošovice a spiruliny však obsahujú aj bohatý, no netypický zdroj proteínu - svrčiu múčku.

"Ešte počas vysokej školy som sa dostala na prezentáciu, kde sa hovorilo o hmyze ako o jedle budúcnosti a nadchlo ma to. Začala som sa viac zaujímať o environmentálne otázky a tiež o hmyz celkovo," hovorí Dvořáková.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď jej raz kamarátka povedala, že na trhu videla predávať cestoviny z hmyzu, zamyslela sa práve nad týmto konceptom. Dvořákovej rodina má v Poprade cestovináreň, a tak prvé pokusy s výrobou robila práve u nich.

"Nakoniec sme sa do toho pustili s kamarátom. Vedeli sme, že to nebude jednoduchý biznis a že je to stále produkt mimo hlavného prúdu, ale povedali sme si, že nemusíme hneď zarábať. Skôr nám ide o osvetu," vraví spoluzakladateľka firmy Terraz. Svoje cestoviny zo svrčej múky predáva okrem Česka aj v Belgicku, Holandsku či v Poľsku.

Hmyz je podľa jej slov zatiaľ dosť drahý, no keď sa zvýši dopyt a vznikne viac fariem, jedného dňa môže byť lacnejší ako kuracie mäso. "Bude to bežná surovina, ale ešte to bude nejaký čas trvať," tvrdí Dvořáková.

SkryťVypnúť reklamu

Hoci na Slovensko trend takzvanej entomofágie, teda využívania hmyzu ako potraviny, ešte celkom neprišiel, vo svete je z hmyzieho kulinárstva pomaly, ale isto biznisová príležitosť a v mnohých krajinách aj samozrejmá súčasť stravovacej kultúry.

No nielen to. Podľa OSN pôjde skôr či neskôr o nevyhnutnosť.

Od mainstreamu ďaleko

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C7YTR na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Potraviny

Kamióny čakajú na cstup z Egypta do Pásma Gazy v Rafahu.

Humanitárna organizácia požiadala Izrael o zabezpečenie distribučných miest.


TASR
Regál s vifonkami.

Vyzvali politikov, aby vydala odporúčania s cieľom znížiť ich spotrebu.


TASR 4
Súvisiace témy: Hmyz, Článkonožce
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 383
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 109
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 4 857
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 568
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 258
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 719
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 368
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 099
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 23 730
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 658
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 018
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 710
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 680
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 230
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 351
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák! 4 467
  1. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  2. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  3. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  4. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  5. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  7. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
SkryťZatvoriť reklamu