SME
Sobota, 15. máj, 2021 | Meniny má ŽofiaKrížovkyKrížovky

Čierny cesnak ako nová lahôdka v gastronómii. Ako ho používať?

Jedinečnú chuť získava vďaka správnej teplote a času.

(Zdroj: Adobe Stock)

Jednou z najfascinujúcejších, najchutnejších a najrozporuplnejších ingrediencií na svete je cesnak. Na jednom konci spektra je cesnak, ktorý dobre poznáme: naša každodenná biela odroda, ktorá sa používa univerzálne v medzinárodnej kuchyni.

Na druhej strane stojí na prvý pohľad exotický, čierny cesnak, ktorý sa predáva za približne 150 dolárov za kilogram. Ponúkajú kontrastné chuťové profily, veľkým rozdielom je aj ich cena a aj kulinárske využitie.

Napriek tomu a aj ich odlišnému vzhľadu však ide pôvodom o tú istú surovinu. Nepestuje sa osobitne, začína ako klasický biely cesnak a jeho vznik je podmienený určitým procesom prípravy.

SkryťVypnúť reklamu

O čiernom cesnaku niektorí hovoria ako o fermentovanom. Nie je to však celkom tak.

Pomalé pečenie

Súvisiaci článok Avokádo je ako krvavé diamanty: Všetci ho chcú, no je za ním mnoho zla Čítajte 

Vzniká skôr veľmi dlhým pečením na nízkej teplote. Klasický cesnak sa necháva v špeciálnej komore so stabilnou vlhkosťou a teplotou medzi 60 a 77 stupňami po dobu 60 – 90 dní.

Pri tejto teplote sa cesnak pomaly pečie a získava čoraz tmavší odtieň. Tento biologický enzymatický proces výrazne mení konzistenciu, farbu aj pach cesnaku. Pri príprave sa do neho nepridáva nič. Pôsobí naňho len konštantná teplota v pomerne dlhom čase.

Dochádza tak k Maillardovej reakcii, chemickej reakcii, ktorú všetci dobre poznáme, aj keď mnohí nie sú oboznámení s jej názvom. Ide o hnednutie potraviny, ku ktorej dochádza pri pečení, napríklad aj mäsa.

Pri Maillardovej, pomenovanej po francúzskom chemikovi, reakcii reagujú cukry s aminokyselinami v proteínoch, čím vytvárajú kaskádu nových príchutí a aromatických zlúčenín so stovkami možných výsledkov.

SkryťVypnúť reklamu

Náročnejšia príprava čierneho cesnaku je základným dôvodom zvýšenej ceny tejto netypickej gastronomickej pochúťky.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C7VQN na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M7VQN na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  2. Videli ste, čo sa stane s vašim SUV po 100.000 kilometroch?
  3. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  4. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  5. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom
  6. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  7. Vyberte sa s nami na vandrovku, navštívime Spišský hrad a Levoču
  8. Prečo Slováci nemajú rezervy?
  9. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  10. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  1. Ľudia vymieňajú autá za elektrobicykle. Záujem v Trenčíne rastie
  2. Opäť štartuje projekt Futbal v meste
  3. Videli ste, čo sa stane s vašim SUV po 100.000 kilometroch?
  4. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  5. Atos stavia v Bulharsku nový špičkový superpočítač EuroHPC
  6. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  7. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  8. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  9. Budějovický Budvar je posledný český národný podnik
  10. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom
  1. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 15 800
  2. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 11 857
  3. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 9 570
  4. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku 9 462
  5. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 8 481
  6. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 7 014
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 6 845
  8. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus® 6 214
  9. Hľadáte firmu na predaj? Poradíme vám, ako ju nájsť 5 764
  10. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 5 568
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľový koláč so syrom

Je tu sezóna špargle, ktorú v kuchyni využijete na hrianky, polievky, šaláty, prílohy a mnohé iné jedlá.

13. máj

Pľúca transplantovali aj počas pandémie.

13. máj
Vzťahová poradkyňa Veronika Ragan.

Téma mentálneho zdravia sa dostáva do popredia.

13. máj
Michaela Žureková

Naše jadrové presvedčenia nás môžu celý život klamať.

12. máj