SME

Stravovacie trendy roku 2021: Čo predpovedajú šéfkuchári a Pinterest?

Trendy ovplyvnila pandémia.

Trendom v roku 2021 bude aj priniesť si zážitok z reštaurácie do domáceho prostredia.Trendom v roku 2021 bude aj priniesť si zážitok z reštaurácie do domáceho prostredia. (Zdroj: Unsplash / Nick Karvounis)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kuchárske magazíny, šéfkuchári a šéfkuchárky, ale aj sociálne siete ako Pinterest každý rok predpovedajú, aké trendy v stravovaní nás čakajú najbližších dvanásť mesiacov.

V roku 2020 asi len málokto mohol predpokladať, že do výberu jedla a aj spôsobu stravovania radikálne zasiahne pandémia.

Na vzostupe bolo kváskovanie a pečenie chleba, ale aj domáce varenie, ktoré zapríčinila obmedzená prevádzka reštaurácií. Novinky a zmeny prídu aj v roku 2021.

Ktoré potraviny budú trendy a aké prístupy k vareniu zablúdia do vašej kuchyne?

SkryťVypnúť reklamu

Zdravie na tanieri

Súvisiaci článok Využite sezónu byliniek v prospech vášho zdravia Čítajte 

V roku 2021 sa urýchli trend, v rámci ktorého sa stierajú hranice medzi doplnkami výživy a štandardnými potravinami. Predpokladá to spoločnosť a obchodná sieť Whole Foods Market.

Viac sa začnú predávať a propagovať superpotraviny, probiotiká a probiotické produkty, ale tiež jedlá s vysokým obsahom vitamínov a adaptogény, teda bylinky (ženšen, rakytník, sladké drievko) či huby (čaga, reishi).

Tie majú podporovať imunitný systém či zvyšovať odolnosť organizmu voči stresu. Pre zjavné dôvody má tento trend rásť na popularite.

Raňajky a raňajkové servírovacie tácky

V nadchádzajúcom roku zabudnite na raňajky na tanieroch či v miskách, hitom budú jedlom obložené dosky a tácky.

Zväčša sa ľuďom spájajú so servírovaním syrov či mäsa, no Pinterest zaznamenal obrovský záujem o ne v súvislosti so servírovaním raňajok.

SkryťVypnúť reklamu

Bohaté a chutné raňajky či brunch sú presne tým, čo sa bude na táckach skvele vynímať - od ovocných vegánskych až po tácky obložené vafľami, nátierkami a pečivom.

Rastlinné stravovanie už je status quo

Počet ľudí vo svete, ktorí sa pre klimatickú krízu začínajú stravovať rastlinne, v posledných rokoch výrazne narástol.

Súvisiaci článok Správny obed môže pomôcť planéte. Dvadsať receptov na chutné eko jedlá Čítajte 

Aj na Slovensku zvažuje podľa minuloročného prieskumu agentúry Focus každý štvrtý Slovák alebo Slovenka obmedziť príjem živočíšnych produktov.

Vegetariánske či vegánske náhrady sú už bežné aj v klasických obchodoch a toto alternatívne stravovanie sa stáva normou. Očakáva sa teda, že rastlinné trendy v roku 2021 ešte zosilnejú a upevnia si svoje miesto v jedálničkoch mnohých ľudí.

Nejde však len o redukovanie uhlíkovej stopy pri našich obedoch, ale aj pri nákupoch. Nadchádzajúci rok bude trendom premyslené a najmä lokálne nakupovanie.

SkryťVypnúť reklamu

Štipľavý rok 2021

Podľa Pinterestu na rok 2021 platí, že nevýrazné a mdlé jedlo je zakázané (bland is banned). Preto budú naše menu ozvláštňovať pálivé chute.

Vzrástlo totiž vyhľadávanie takých slovných spojení ako "recept na džem z jalapeño papričiek” alebo “recept na štipľavý med”. Zdá sa, že štipľavosť sa ľahko snúbi aj so sladkosťou, čo predznamenáva aj rok plný experimentov v chutiach a kombináciách.

Zážitok ako v reštaurácii

Počas roka, keď sa ľudia nemohli stravovať vonku v reštauráciách a podnikoch ako obvykle, mnohí zatúžili zažiť podobný experiment aj doma.

V roku 2021 Pinterest predpokladá, že sa ľudia budú sústreďovať na vytváranie oku lahodiacich a kreatívnych výtvorov namiesto nevábneho a ledabolého vŕšenia pokrmu na tanieri.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mimochodom, na margo reštaurácií sa tiež očakávajú zásadné zmeny. Keďže mnohé sa museli prispôsobiť novej situácii, rok 2021 bude pre ne výzva, ako pripraviť obvyklé jedlá so sebou, teda "to-go".

"Šéfkuchári a majitelia reštaurácií nájdu spôsob, ako bezpečne ponúknuť svojim zákazníkom skvelé zážitky z jedla aj v ich domovoch. Objavia sa rôzne kreatívne možnosti take-away," hovorí pre časopis Food and Wine šéfkuchár Evan Gaudreau . To znamená naaranžovať aj zabaliť jedlo tak, aby si ho človek užil aj mimo reštaurácie so zážitkom, akoby bol v nej.

Cícer na sto spôsobov

Cícer patrí medzi najzdravšie strukoviny a podľa viacerých kuchárskych osobností sa začne objavovať aj v iných jedlách, ako sú hummus či falafel.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Trend roka 2021 sa prejaví aj vo forme cícerových cestovín, cícerovej múky, dokonca aj cícerových lupienkov a suchárov.

Viac fermentovania a zavárania

Súvisiaci článok Fermentovať možno zeleninu, obilniny aj ryžu. Ako na to? Čítajte 

To, čo ste si vypestovali doma vo svojej záhradke alebo na balkóne počas lockdownu, v roku 2021 zužitkujete nielen v čerstvej forme.

Do obľuby sa čoraz viac dostáva fermentovanie, nakladanie, zaváranie. Napríklad bylín či zeleniny.

Navyše fermentované potraviny sú zdravé a obsahujú veľa probiotík. Týmto spôsobom môžete pracovať napríklad s mrkvou, paprikou, brokolicou, karfiolom, uhorkami, ale napríklad aj sójou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 990
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 599
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 819
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 630
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 286
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 927
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 413
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 125
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 209
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 898
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 469
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 874
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 751
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 557
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu