SME

Ako skladovať potraviny, aby čo najdlhšie vydržali čerstvé?

Znížiť plytvanie sa dá aj správnym umiestnením v chladničke.

(Zdroj: ADOBE STOCK)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vyhadzujeme ich všetci. Potraviny končia v odpadkovom koši v domácnostiach, v hoteloch aj v reštauráciách. Na jedného Slováka / Slovenku u nás pripadá 100 kg potravinového odpadu.

Za ich plytvaním sa často skrýva aj nesprávne skladovanie. Predĺžiť potravinám život sa pritom dá správnym skladovaním. Viete, ako skladovať jednotlivé druhy?

A ktoré miesta sú pre ne vyhradené v chladničke?

Ako skladovať mäso, ryby, syry

  • Mäso odkladajte do chladničky v pôvodnom balení, zabránite tak kontaminácii baktériami. Ak ho neplánujete spotrebovať do 3 - 5 dní, dajte ho radšej zamraziť. V mrazničke vydrží 3 - 6 mesiacov.
  • Ryby je najlepšie uchovávať v mrazničke alebo v chladničke na ľade. V chladničke vydržia 1 - 2 dni, v mrazničke až šesť mesiacov.
  • Syr vydrží najdlhšie čerstvý, ak bude zabalený v špeciálnom povoskovanom papieri alebo v papieri na syr. V plastovom obale, naopak, rýchlejšie splesnivie.
  • Ak ste už otvorili cottage cheese alebo téglik s krémovým syrom, umiestnite ho v chladničke „dole hlavou“. Zabránite tak množeniu „zlých baktérií“.
  • Nadbytočnú vlhkosť v zásuvkách chladničky pohltia papierové obrúsky položené na dno zásuvky.
Súvisiaci článok Za rok vyhodíme toľko potravín, čo Maďari, ktorých je dvojnásobok Čítajte 

Ako skladovať zeleninu, ovocie, šaláty, huby

  • Jarnú cibuľku najlepšie uskladníte v chladničke nasekanú na kúsky v zaváraninovom pohári.
  • Cibuľu a cesnak je zasa najlepšie zavesiť v priedušnom obale (napríklad v silonkách) na dobre vetrané, suché a chladné miesto, prípadne v papierových vreckách s dierkami.
  • Paradajky nepatria do chladničky, pretože takto uložené strácajú svoju chuť. Skladujte ich v chlade pri teplote zhruba 14 stupňov alebo pri izbovej teplote, najlepšie stopkovou časťou dolu. Ak už prezrievajú, orestujte kúsky paradajok na panvici, naložte do olivového oleja a uskladnite v chladničke.
  • Zvädnutý šalát sa stane znovu čerstvým, keď ho ponoríte na chvíľu do ľadovej vody.
  • Pri koreňovej zelenine nezabudnite odrezať listy alebo vňať. S ňou sa rýchlejšie kazí, keďže do nich presúva výživné látky. Listy a vňať nevyhadzujte, použite ich pri príprave pokrmov. Mnohé obsahujú viac výživných látok ako samotný koreň.
  • Stonkový zeler, mrkvu a reďkovky najdlhšie udržíte čerstvé, ak ich nakrájané na kúsky odložíte do nádoby s vodou.
  • Nedojedené avokádo je najlepšie uskladniť spolu s polovicou cibule v chladničke v plastovej nádobe. Môžete ho tiež pokvapkať citrónovou šťavou.
  • Banány vydržia dlhšie čerstvé, ak ich budete skladovať pokope v pôvodnom trse. Jednotlivé kusy odtrhávajte, až keď ich plánujete zjesť. Ak stopky banánového trsu zabalíte do fólie, budú dozrievať pomalšie. Prezreté banány je najlepšie dať zamraziť.
  • Ak potrebujete len trochu šťavy z citróna, neprerezávajte ho na polovicu. Stačí ho iba trochu narezať a vytlačiť požadované množstvo šťavy.
  • Huby skladujte v chlade, v papierovom vrecúšku.
  • Zemiaky skladujte na suchom studenom mieste ako pivnica či špajza.
  • Zemiaky a jablká skladujte spolu - jablká zabraňujú zemiakom v klíčení.
  • Zemiaky a cibuľa by sa naopak spolu skladovať nemali, rýchlejšie sa potom kazia.
  • Jablká skladujte separátne od ostatného ovocia, spôsobuje rýchlejšie dozrievanie vďaka uvoľňovanému etylénu.
  • Drobné ovocie vydrží čerstvejšie vďaka octu – namočte ho doň skôr, ako ho uskladníte v chladničke.
  • Kôstkové ovocie, ako sú čerešne či marhule, je najlepšie uskladňovať pri izbovej teplote. Nenechávajte ich však vo vrecúšku, rýchlejšie sa pokazia.
  • Bylinky uskladňujte vzduchotesne zabalené v chladničke alebo ako kvety ponorené do vody. Ak ich všetky nevyužijete, je dobré ich dať zamraziť v olivovom oleji alebo usušiť.
  • Uhorky nemajú rady chlad, skladujeme ich v komore alebo pri izbovej teplote.
  • Šalát sa dobre uskladňuje natrhaný na jednotlivé lístky a zabalený v papierovom obrúsku v uzatvárateľnom vrecúšku bez prístupu vzduchu.

Ako skladovať chlieb, pečivo, trvanlivé potraviny

  • Chlieb a pečivo uskladňujte zabalené v utierke v chlebníku alebo plátenom vrecku na chlieb. Aby vydržalo dlhšie čerstvé, priložte k nim prekrojené jablko alebo zemiak.
  • Sypké potraviny z otvoreného balenia, ako sú cestoviny či ovsené vločky, uskladňujte vo vzduchotesne uzavretej nádobe.
  • Sušienky či medovníky vydržia dlhšie čerstvé, ak k nim priložíte krajec chleba.
  • Mraznička môže pomôcť múke – odložte ju na 48 hodín do mrazničky, chlad vyhubí prípadné vajíčka nakladené od hmyzu. Po vybraní ju nasypte do uzatvárateľnej nádoby na suché a chladné miesto.

Miesto potravín v chladničke

Mať v chladničke poriadok a tým aj prehľad o skladovaných potravinách je dôležitý predpoklad na znižovanie potravinového odpadu v domácnosti.

SkryťVypnúť reklamu

Na ktorom mieste v chladničke vám jednotlivé produkty najdlhšie vydržia?

Potraviny s najdlhšou trvanlivosťou patria hore. Najnižšia teplota totiž býva v chladničke dole.

Na najvrchnejšiu policu odkladajte nedojedené varené potraviny, omáčky a mlieko a mliečne výrobky. Na najspodnejšiu zasa mäso a drobné ovocie.

Do zásuviek na dne chladničky patria zelenina a ovocie. Je to najchladnejšie miesto v chladničke, ktoré im vyhovuje. Zelenina by mala byť skladovaná oddelene od ovocia.

Keďže chladničku často otvárame, najviac chladu strácajú dvere. Do dverí preto patria trvanlivejšie potraviny ako zaváraniny či džemy. Mlieko a mliečne výrobky sa vo dverách rýchlejšie pokazia.

Mäso a mliečne výrobky by nemali ležať v susedstve – aby sa vzájomne nekontaminovali.

SkryťVypnúť reklamu

Vajcia vyberte pred odložením do chladničky z pôvodného obalu. Papierový obal je zdrojom mikroorganizmov, ktoré by mohli kontaminovať ďalšie potraviny. Do priehradiek, ktoré bývajú súčasťou chladničky, treba vajíčka ukladať špičkou dole.

Zemiaky nepatria do vlhkého prostredia. Môže to spôsobiť ich zahnívanie, príliš nízka teplota mení škrob na cukor.

Autor: Alexandra Kolarik, Free Food

Potraviny

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Mladým sa nič nechce? Rodičia často netušia, ako deti na sebe pracujú
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 14 850
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 392
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 690
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 514
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 2 974
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 888
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 517
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 394
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 27 442
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 19 093
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 427
  4. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 17 730
  5. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 779
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 668
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 538
  8. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 5 537
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  2. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  3. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  4. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  5. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  6. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  7. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  8. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
SkryťZatvoriť reklamu