SME

Ako skladovať potraviny, aby čo najdlhšie vydržali čerstvé?

Znížiť plytvanie sa dá aj správnym umiestnením v chladničke.

(Zdroj: ADOBE STOCK)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vyhadzujeme ich všetci. Potraviny končia v odpadkovom koši v domácnostiach, v hoteloch aj v reštauráciách. Na jedného Slováka / Slovenku u nás pripadá 100 kg potravinového odpadu.

Za ich plytvaním sa často skrýva aj nesprávne skladovanie. Predĺžiť potravinám život sa pritom dá správnym skladovaním. Viete, ako skladovať jednotlivé druhy?

A ktoré miesta sú pre ne vyhradené v chladničke?

Ako skladovať mäso, ryby, syry

  • Mäso odkladajte do chladničky v pôvodnom balení, zabránite tak kontaminácii baktériami. Ak ho neplánujete spotrebovať do 3 - 5 dní, dajte ho radšej zamraziť. V mrazničke vydrží 3 - 6 mesiacov.
  • Ryby je najlepšie uchovávať v mrazničke alebo v chladničke na ľade. V chladničke vydržia 1 - 2 dni, v mrazničke až šesť mesiacov.
  • Syr vydrží najdlhšie čerstvý, ak bude zabalený v špeciálnom povoskovanom papieri alebo v papieri na syr. V plastovom obale, naopak, rýchlejšie splesnivie.
  • Ak ste už otvorili cottage cheese alebo téglik s krémovým syrom, umiestnite ho v chladničke „dole hlavou“. Zabránite tak množeniu „zlých baktérií“.
  • Nadbytočnú vlhkosť v zásuvkách chladničky pohltia papierové obrúsky položené na dno zásuvky.
Súvisiaci článok Za rok vyhodíme toľko potravín, čo Maďari, ktorých je dvojnásobok Čítajte 

Ako skladovať zeleninu, ovocie, šaláty, huby

  • Jarnú cibuľku najlepšie uskladníte v chladničke nasekanú na kúsky v zaváraninovom pohári.
  • Cibuľu a cesnak je zasa najlepšie zavesiť v priedušnom obale (napríklad v silonkách) na dobre vetrané, suché a chladné miesto, prípadne v papierových vreckách s dierkami.
  • Paradajky nepatria do chladničky, pretože takto uložené strácajú svoju chuť. Skladujte ich v chlade pri teplote zhruba 14 stupňov alebo pri izbovej teplote, najlepšie stopkovou časťou dolu. Ak už prezrievajú, orestujte kúsky paradajok na panvici, naložte do olivového oleja a uskladnite v chladničke.
  • Zvädnutý šalát sa stane znovu čerstvým, keď ho ponoríte na chvíľu do ľadovej vody.
  • Pri koreňovej zelenine nezabudnite odrezať listy alebo vňať. S ňou sa rýchlejšie kazí, keďže do nich presúva výživné látky. Listy a vňať nevyhadzujte, použite ich pri príprave pokrmov. Mnohé obsahujú viac výživných látok ako samotný koreň.
  • Stonkový zeler, mrkvu a reďkovky najdlhšie udržíte čerstvé, ak ich nakrájané na kúsky odložíte do nádoby s vodou.
  • Nedojedené avokádo je najlepšie uskladniť spolu s polovicou cibule v chladničke v plastovej nádobe. Môžete ho tiež pokvapkať citrónovou šťavou.
  • Banány vydržia dlhšie čerstvé, ak ich budete skladovať pokope v pôvodnom trse. Jednotlivé kusy odtrhávajte, až keď ich plánujete zjesť. Ak stopky banánového trsu zabalíte do fólie, budú dozrievať pomalšie. Prezreté banány je najlepšie dať zamraziť.
  • Ak potrebujete len trochu šťavy z citróna, neprerezávajte ho na polovicu. Stačí ho iba trochu narezať a vytlačiť požadované množstvo šťavy.
  • Huby skladujte v chlade, v papierovom vrecúšku.
  • Zemiaky skladujte na suchom studenom mieste ako pivnica či špajza.
  • Zemiaky a jablká skladujte spolu - jablká zabraňujú zemiakom v klíčení.
  • Zemiaky a cibuľa by sa naopak spolu skladovať nemali, rýchlejšie sa potom kazia.
  • Jablká skladujte separátne od ostatného ovocia, spôsobuje rýchlejšie dozrievanie vďaka uvoľňovanému etylénu.
  • Drobné ovocie vydrží čerstvejšie vďaka octu – namočte ho doň skôr, ako ho uskladníte v chladničke.
  • Kôstkové ovocie, ako sú čerešne či marhule, je najlepšie uskladňovať pri izbovej teplote. Nenechávajte ich však vo vrecúšku, rýchlejšie sa pokazia.
  • Bylinky uskladňujte vzduchotesne zabalené v chladničke alebo ako kvety ponorené do vody. Ak ich všetky nevyužijete, je dobré ich dať zamraziť v olivovom oleji alebo usušiť.
  • Uhorky nemajú rady chlad, skladujeme ich v komore alebo pri izbovej teplote.
  • Šalát sa dobre uskladňuje natrhaný na jednotlivé lístky a zabalený v papierovom obrúsku v uzatvárateľnom vrecúšku bez prístupu vzduchu.

Ako skladovať chlieb, pečivo, trvanlivé potraviny

  • Chlieb a pečivo uskladňujte zabalené v utierke v chlebníku alebo plátenom vrecku na chlieb. Aby vydržalo dlhšie čerstvé, priložte k nim prekrojené jablko alebo zemiak.
  • Sypké potraviny z otvoreného balenia, ako sú cestoviny či ovsené vločky, uskladňujte vo vzduchotesne uzavretej nádobe.
  • Sušienky či medovníky vydržia dlhšie čerstvé, ak k nim priložíte krajec chleba.
  • Mraznička môže pomôcť múke – odložte ju na 48 hodín do mrazničky, chlad vyhubí prípadné vajíčka nakladené od hmyzu. Po vybraní ju nasypte do uzatvárateľnej nádoby na suché a chladné miesto.

Miesto potravín v chladničke

Mať v chladničke poriadok a tým aj prehľad o skladovaných potravinách je dôležitý predpoklad na znižovanie potravinového odpadu v domácnosti.

SkryťVypnúť reklamu

Na ktorom mieste v chladničke vám jednotlivé produkty najdlhšie vydržia?

Potraviny s najdlhšou trvanlivosťou patria hore. Najnižšia teplota totiž býva v chladničke dole.

Na najvrchnejšiu policu odkladajte nedojedené varené potraviny, omáčky a mlieko a mliečne výrobky. Na najspodnejšiu zasa mäso a drobné ovocie.

Do zásuviek na dne chladničky patria zelenina a ovocie. Je to najchladnejšie miesto v chladničke, ktoré im vyhovuje. Zelenina by mala byť skladovaná oddelene od ovocia.

Keďže chladničku často otvárame, najviac chladu strácajú dvere. Do dverí preto patria trvanlivejšie potraviny ako zaváraniny či džemy. Mlieko a mliečne výrobky sa vo dverách rýchlejšie pokazia.

Mäso a mliečne výrobky by nemali ležať v susedstve – aby sa vzájomne nekontaminovali.

SkryťVypnúť reklamu

Vajcia vyberte pred odložením do chladničky z pôvodného obalu. Papierový obal je zdrojom mikroorganizmov, ktoré by mohli kontaminovať ďalšie potraviny. Do priehradiek, ktoré bývajú súčasťou chladničky, treba vajíčka ukladať špičkou dole.

Zemiaky nepatria do vlhkého prostredia. Môže to spôsobiť ich zahnívanie, príliš nízka teplota mení škrob na cukor.

Autor: Alexandra Kolarik, Free Food

Potraviny

Ilustračné foto.

Problémom je nielen životný štýl, ale aj stav prostredia.


SITA
Na snímke eko-sieťka v jednej z predajní Lidl v rámci tlačovej konferencie spoločnosti Lidl a iniciatívy Upracme Slovensko na tému Výmena všetkých mikroténových vrecúšok za eko-sieťky v jednej z predajní, 27. februára 2024 v Bratislave.

Júlový nárast bol spôsobený predovšetkým stúpajúcimi cenami mäsa a rastlinných olejov.


TASR 1
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  2. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  4. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  5. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  6. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  7. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  8. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  1. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  2. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  4. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  5. Nový článokSpolupráca v oblasti lesnej pedagogiky v Bojniciach
  6. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba
  7. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 12 492
  2. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 9 726
  3. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 4 839
  4. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 3 370
  5. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 2 850
  6. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba 2 745
  7. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti 2 582
  8. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 1 776
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  2. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  3. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  4. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  5. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  6. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  7. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  8. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  1. Radoslav Záhumenský: Skrytý hrad na Slovensku, ktorý väčšina ľudí nikdy nenavštívi 44 455
  2. Martin Fronk: Objavil som kúpalisko za 2 eurá 39 027
  3. Monika Albertiová: Balím kufre! Tu sa nedá žiť a minimálna mzda? Na smiech! 22 425
  4. Martin Kresák: Minimálna mzda 915 €: v Bratislave pohoda, v Gelnici pohroma 19 545
  5. Michael Achberger: Supermarketové pasce: 10 "fitness" výrobkov, po ktorých priberáte 10 156
  6. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná. 8 680
  7. Juraj Kumičák: Najväčšia tanková bitka v dejinách 7 966
  8. Martin Fronk: Druhá Gaderská dolina? Objavte skrytý tiesňavový klenot v Kremnických vrchoch! 6 788
  1. Radko Mačuha: Sťahovanie kostola pod dúhovou vlajkou.
  2. Marcel Rebro: Slovenská veda: halušky s bryndzou, ortéza a analýza DNA
  3. Marcel Rebro: Máša, melón a plyšová opica
  4. Radko Mačuha: Ďalšia Britská stopa. V srdci Slovenska.
  5. Igor Pogány: Ako prinútiť AI, aby vám našla nový koníček
  6. Marcel Rebro: Oči detí, ktorým Putin ukradol detstvo
  7. Radko Mačuha: Dnes je deň, keď nám Rusi zakázali ísť čínskou cestou.
  8. Marcel Rebro: Od „dočasného pobytu“ k denacifikácii: dejiny sa opakujú
SkryťZatvoriť reklamu