SME

Ako skladovať potraviny, aby čo najdlhšie vydržali čerstvé?

Znížiť plytvanie sa dá aj správnym umiestnením v chladničke.

(Zdroj: ADOBE STOCK)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vyhadzujeme ich všetci. Potraviny končia v odpadkovom koši v domácnostiach, v hoteloch aj v reštauráciách. Na jedného Slováka / Slovenku u nás pripadá 100 kg potravinového odpadu.

Za ich plytvaním sa často skrýva aj nesprávne skladovanie. Predĺžiť potravinám život sa pritom dá správnym skladovaním. Viete, ako skladovať jednotlivé druhy?

A ktoré miesta sú pre ne vyhradené v chladničke?

Ako skladovať mäso, ryby, syry

  • Mäso odkladajte do chladničky v pôvodnom balení, zabránite tak kontaminácii baktériami. Ak ho neplánujete spotrebovať do 3 - 5 dní, dajte ho radšej zamraziť. V mrazničke vydrží 3 - 6 mesiacov.
  • Ryby je najlepšie uchovávať v mrazničke alebo v chladničke na ľade. V chladničke vydržia 1 - 2 dni, v mrazničke až šesť mesiacov.
  • Syr vydrží najdlhšie čerstvý, ak bude zabalený v špeciálnom povoskovanom papieri alebo v papieri na syr. V plastovom obale, naopak, rýchlejšie splesnivie.
  • Ak ste už otvorili cottage cheese alebo téglik s krémovým syrom, umiestnite ho v chladničke „dole hlavou“. Zabránite tak množeniu „zlých baktérií“.
  • Nadbytočnú vlhkosť v zásuvkách chladničky pohltia papierové obrúsky položené na dno zásuvky.
Súvisiaci článok Za rok vyhodíme toľko potravín, čo Maďari, ktorých je dvojnásobok Čítajte 

Ako skladovať zeleninu, ovocie, šaláty, huby

  • Jarnú cibuľku najlepšie uskladníte v chladničke nasekanú na kúsky v zaváraninovom pohári.
  • Cibuľu a cesnak je zasa najlepšie zavesiť v priedušnom obale (napríklad v silonkách) na dobre vetrané, suché a chladné miesto, prípadne v papierových vreckách s dierkami.
  • Paradajky nepatria do chladničky, pretože takto uložené strácajú svoju chuť. Skladujte ich v chlade pri teplote zhruba 14 stupňov alebo pri izbovej teplote, najlepšie stopkovou časťou dolu. Ak už prezrievajú, orestujte kúsky paradajok na panvici, naložte do olivového oleja a uskladnite v chladničke.
  • Zvädnutý šalát sa stane znovu čerstvým, keď ho ponoríte na chvíľu do ľadovej vody.
  • Pri koreňovej zelenine nezabudnite odrezať listy alebo vňať. S ňou sa rýchlejšie kazí, keďže do nich presúva výživné látky. Listy a vňať nevyhadzujte, použite ich pri príprave pokrmov. Mnohé obsahujú viac výživných látok ako samotný koreň.
  • Stonkový zeler, mrkvu a reďkovky najdlhšie udržíte čerstvé, ak ich nakrájané na kúsky odložíte do nádoby s vodou.
  • Nedojedené avokádo je najlepšie uskladniť spolu s polovicou cibule v chladničke v plastovej nádobe. Môžete ho tiež pokvapkať citrónovou šťavou.
  • Banány vydržia dlhšie čerstvé, ak ich budete skladovať pokope v pôvodnom trse. Jednotlivé kusy odtrhávajte, až keď ich plánujete zjesť. Ak stopky banánového trsu zabalíte do fólie, budú dozrievať pomalšie. Prezreté banány je najlepšie dať zamraziť.
  • Ak potrebujete len trochu šťavy z citróna, neprerezávajte ho na polovicu. Stačí ho iba trochu narezať a vytlačiť požadované množstvo šťavy.
  • Huby skladujte v chlade, v papierovom vrecúšku.
  • Zemiaky skladujte na suchom studenom mieste ako pivnica či špajza.
  • Zemiaky a jablká skladujte spolu - jablká zabraňujú zemiakom v klíčení.
  • Zemiaky a cibuľa by sa naopak spolu skladovať nemali, rýchlejšie sa potom kazia.
  • Jablká skladujte separátne od ostatného ovocia, spôsobuje rýchlejšie dozrievanie vďaka uvoľňovanému etylénu.
  • Drobné ovocie vydrží čerstvejšie vďaka octu – namočte ho doň skôr, ako ho uskladníte v chladničke.
  • Kôstkové ovocie, ako sú čerešne či marhule, je najlepšie uskladňovať pri izbovej teplote. Nenechávajte ich však vo vrecúšku, rýchlejšie sa pokazia.
  • Bylinky uskladňujte vzduchotesne zabalené v chladničke alebo ako kvety ponorené do vody. Ak ich všetky nevyužijete, je dobré ich dať zamraziť v olivovom oleji alebo usušiť.
  • Uhorky nemajú rady chlad, skladujeme ich v komore alebo pri izbovej teplote.
  • Šalát sa dobre uskladňuje natrhaný na jednotlivé lístky a zabalený v papierovom obrúsku v uzatvárateľnom vrecúšku bez prístupu vzduchu.

Ako skladovať chlieb, pečivo, trvanlivé potraviny

  • Chlieb a pečivo uskladňujte zabalené v utierke v chlebníku alebo plátenom vrecku na chlieb. Aby vydržalo dlhšie čerstvé, priložte k nim prekrojené jablko alebo zemiak.
  • Sypké potraviny z otvoreného balenia, ako sú cestoviny či ovsené vločky, uskladňujte vo vzduchotesne uzavretej nádobe.
  • Sušienky či medovníky vydržia dlhšie čerstvé, ak k nim priložíte krajec chleba.
  • Mraznička môže pomôcť múke – odložte ju na 48 hodín do mrazničky, chlad vyhubí prípadné vajíčka nakladené od hmyzu. Po vybraní ju nasypte do uzatvárateľnej nádoby na suché a chladné miesto.

Miesto potravín v chladničke

Mať v chladničke poriadok a tým aj prehľad o skladovaných potravinách je dôležitý predpoklad na znižovanie potravinového odpadu v domácnosti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Na ktorom mieste v chladničke vám jednotlivé produkty najdlhšie vydržia?

Potraviny s najdlhšou trvanlivosťou patria hore. Najnižšia teplota totiž býva v chladničke dole.

Na najvrchnejšiu policu odkladajte nedojedené varené potraviny, omáčky a mlieko a mliečne výrobky. Na najspodnejšiu zasa mäso a drobné ovocie.

Do zásuviek na dne chladničky patria zelenina a ovocie. Je to najchladnejšie miesto v chladničke, ktoré im vyhovuje. Zelenina by mala byť skladovaná oddelene od ovocia.

Keďže chladničku často otvárame, najviac chladu strácajú dvere. Do dverí preto patria trvanlivejšie potraviny ako zaváraniny či džemy. Mlieko a mliečne výrobky sa vo dverách rýchlejšie pokazia.

Mäso a mliečne výrobky by nemali ležať v susedstve – aby sa vzájomne nekontaminovali.

SkryťVypnúť reklamu

Vajcia vyberte pred odložením do chladničky z pôvodného obalu. Papierový obal je zdrojom mikroorganizmov, ktoré by mohli kontaminovať ďalšie potraviny. Do priehradiek, ktoré bývajú súčasťou chladničky, treba vajíčka ukladať špičkou dole.

Zemiaky nepatria do vlhkého prostredia. Môže to spôsobiť ich zahnívanie, príliš nízka teplota mení škrob na cukor.

Autor: Alexandra Kolarik, Free Food

Potraviny

Minister životného prostredia Tomáš Taraba a predseda poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.

Minister sa stretol s predsedom poľnohospodárskej a potravinárskej komory.


TASR 2
Ilustračné foto

Rozhodnutie nadväzuje na predbežnú dohodu o revízii zóny voľného obchodu medzi EÚ a Ukrajinou.


TASR
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  4. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  5. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  6. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  8. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  1. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  5. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  6. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  8. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  1. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 8 561
  2. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 5 951
  3. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 251
  4. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 3 970
  5. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 3 213
  6. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 3 115
  7. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne 2 225
  8. Slovenská značka získala Obal roka 2025 2 033
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  2. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  3. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  4. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  5. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  6. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  7. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  8. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 34 312
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 19 419
  3. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 14 578
  4. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 11 302
  5. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 8 909
  6. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 8 078
  7. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!) 6 280
  8. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 6 098
  1. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  2. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  3. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
  4. Radko Mačuha: Ficove vlastenectvo je ako riedené mlieko.
  5. Karol Galek: Kto nič nerobí nič nepokazí - heslo ministerky Sakovej nás stálo miliardy
  6. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  7. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
  8. Post Bellum SK: Samizdat – symbol vzdoru v čase neslobody
SkryťZatvoriť reklamu